Siirry pääsisältöön

SAAKO KOIRIA SYÖDÄ?

Näin Suomen ylikulutuspäivän (10.4.2018) jälkeen oli hyvä tarttua ajankohtaiseen asiaan. Toivottavasti osaan muotoilla sanomiseni oikein. Olisin myös todella kiitollinen, jos tekin osallistutte keskusteluun, sillä kuulisin mielelläni kommentteja aiheesta.

Päivän kuuma peruna: Saako koiria syödä?

Mielestäni ihmiselle, joka syö lihaa, tulisi olla ihan sama syökö hän possuja, lehmiä, hevosia, poroja vai koiria. Liha kuin liha, jos kerran syöt lihaa. Kertokaa, olenko ihan yksin ajatusteni kanssa, nimittäin aika moni muu ihminen ei tätä mieltä ole.

Juhani Peltola kirjoittaa artikkelissaan "Vientiä tarvitaan Eviran vastustelusta huolimatta" (9.4.2018) Maaseudun tulevaisuus -lehdessä, että Suomella voisi olla potentiaalia aloittaa koiranlihan tuotanto ja vienti Aasiaan. Lukekaa jutun tekopyhät kommentit, jotta tiedätte mistä puhun... Ensiksi oli pakko tarkistaa, oliko juttu julkaistu aprillipäivänä, mutta näin ei ollut.

Siis ihan loistava idea sikäli, että saataisiin Suomesta lisää vientiä niihin maihin, jossa kauppa ja koiranliha maistuisi (tosin tämä ei taida ikinä toteutua, koska Evira sen jo tyrmäsi).

Kuka siis päättää, mitä eläimiä saa ja ei saa syödä? Söisittekö te koiria? 

kasvisyonti-ennin-kengissa kasvissyoja-ennin-kengissa-2

Moni kommentoija sanoo, ettei koiria voi syödä, sillä koira on perheenjäsen, ystävä. 

No, syöttekö te possua? Possukin voi olla perheenjäsen tai ystävä. Jos hengailisitte pitkään jonkun tietyn possun kanssa, voisi olla hankalampi lyödä kaveri lihoiksi, eikö?

Jännä juttu, miten tunteelliseksi koiranlihasta puhuminen vetää porukkaa. Koiria kyllä säälitään, mutta entäs ne lehmät ja siat (siis tuotantoeläimet), jotka joidenkin moraalittomien lihantuottajien navetoissa seisovat sorkat omiin jätteisiinsä uponneina päivästä toiseen. Liekö ikinä edes päivänvaloa näkevät.

Entäs miten ne broilerit?

Suomalaiset ehkä ostavat koteihinsa suomalaista lihaa, joka on luomua ja antibiootitonta yms., mitä näitä nyt on. No, kun seuraavan kerran tilaatte ravintolassa broilerin rintafileetä, niin muistakaas kysyä, mistä se liha on kotoisin.

Villi veikkaus: Ei ainakaan Suomesta.

kasvissyonti-kala kasvissyoja-ennin-kengissa

Olen vähentänyt lihansyönnin lähes minimiin ja tällä hetkellä lihaa menee kurkustani alas enää vain tiettyjen kalojen ja hyvin satunnaisten katkarapujen muodossa. Tällä hetkellä en vielä rinnasta kalaa tehotuotettuihin eläimiin, vaikka näin sekin ilmeisesti on... Eli olen siinä tilanteessa, että pohdin, tuleeko minun, omien periaatteideni perusteella, lopettaa kalan syöminen kokonaan.

Eli tässäkin on omat ongelmansa, minkä takia jopa kalan syöminen on vähentynyt omalta osaltani todella paljon. Tonnikalasta olen luopunut kokonaan jo pari vuotta sitten.

Maitotuotteita aloin syödä näin raskauden aikana, ettei kaikki kalsium tulisi purkista, mutta niidenkin käyttö varmasti vähenee taas omalta osaltani tulevaisuudessa.

SIKSI OLEN KASVISSYÖJÄ

En tiedä, mikä pidemmän päälle on kaikista ekologisinta tai eettisintä. Kyllähän viljeleminenkin kuluttaa luonnonvaroja, mutta ei käsittääkseni niin paljoa kuin tehotuotanto. Uskon kuitenkin, että pienillä teoilla ja valinnoilla on merkitystä. En myöskään koe tarvitsevani punaista lihaa elämiseen. Nykyisin voi syödä niin hyviä kasvisruokia ja salaatteja!

Mä en ikinä söisi koiria. Enkä varmaan syö pahemmin muitakaan tehotuotettuja eläimiä tulevaisuudessa. Jos kuitenkin olisin vielä lihansyöjä, olisi outoa perustella omia valintojaan sillä, että koiraa ei voi syödä, koska se on ystävä, mutta lehmää voi syödä, koska se on tuotantoeläin. Sikakin on yhtä fiksu kuin koira.

Sanonpa vain, että jos et söisi koiranlihaa, niin älä sitten syö lehmiä, kanoja tai possujakaan. 

t. Enni

Lue myös / Read also


Kommentit

 1. No "yllättäen" sanon, etten söisi koiranlihaa, mutta en söisi kissaakaan, vaikka en niistä pidä. Hevosta olen syönyt, vaikka pidän hevosista ja nautaa, vaikka niihin nyt ei sen kummempaa suhdetta olekaan. Syön myös poroa ja hirveä, mutta en söisi harakkaa tai supikoiraa.

  Toisaalta syön myös tomaattia ja kurkkua, mutta en syö kaalia tai parsaa. Ymmärrän pointin, miksi koiria voisi syödä ja voisihan sitä ajatusketjua jatkaa vaikka ihmislihaan asti. Mutta en silti söisi.

  Minusta ruoasta ja syömisestä on tehty nykyäön ihan liian monimutkaista. Jokainen syököön makujensa ja ajatustensa mukaan. Syön myös ulkolaista lihaa ja vihanneksia ja hedelmiä, koska minusta ne ovat ihan yhtä syötäviä kuin suomalaisetkin; joskus parempiakin. Tullilaboratorio tutkii kauppoihin tulevat tuotteet ja ne eivät sinne asti pääse, jos olisivat meille vaarallisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi et syö kaalia tai parsaa? Liityykö tämä makumieltymyksiin vai ekologisuuteen? Ja niinhän sitä ketjua voisi vetää vaikka kuinka pitkälle. Nyt se on rajattu yleisimpiin tuotantoeläimiin, joita kasvatetaan pelkästään tätä tarkoitusta varten.

   Mietin vaan sitä, että kun lihankulutus on nykypäivänä niin suurta, että sitä pitäisi jo vähentää, koska maailma ei kestä tällä tyylillä, omien varojen yli elämisellä, loputtomiin. Jotain pitäisi tehdä esimerkiksi siirtyä kasvissyöjäksi enemmän tai miettiä mitä eläimiä voisi jo nyt käyttää hyödyksi. Villinä esimerkkinä vaikka ne citykanit.

   Tuokin on ihan hyvä pointti, että kaikki riista ei omasta mielestä ehkä ole syötävää. Loppujen lopuksi sekin on (ehkä) vaan asennekysymys, sillä kyllähän kyyhkyjä ja jäniksiä syödään, joten miksei puluja tai niitä citykaneja?

   Jos maailma loppuisi ja pitäisi syödä jotain elääkseen, voi olla, että sitten syötäis vaikka niitä koiria...

   Poista
 2. Kuulin koiranliha-aiheesta Mtv:n aamulähetyksessä, olisiko ollut eilen. Täytyy sanoa, etten söisi koiraa, vaikka lihaa muuten syönkin. Ehkä ensisijaisesti siksi, että se olisi aivan liian eksoottista mulle, eikä mieli tekisi maistaa myöskään esim. käärmettä, kengurua jne. Kana, punainen liha, kala ja ravut on niitä, joita on aina lapsesta asti tottunut syömään. Koska näidenkin lihojen syömistä tulee aina välillä mietittyä, en ole kokenut mitään mielenkiintoa laajentaa syömieni eläinten repertuaaria. Oon huomaamattani ajautunut hiljalleen siihen, että helposti 1-2 päivää viikossa on kasvispäiviä, ja toivon että lihattomia päiviä olisi tulevaisuudessa useamminkin. Pitäisi vaan malttaa kokeilla enemmän vegereseptejä ja löytää niiden joukosta ne lempparit, joita tekisi mieli uudelleen ja uudelleen olla kokkaamassa.

  Mielenkiintoinen postaus ja aihe muutenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mutta sulla on mun mielestä hyvä asenne, koska et suoraan tyrmää ajatusta, vaan pidät sitä ehkä itsellesi liian eksoottisena. Ja on hienoa, että kasvispäiviä on alkanut ilmaantua huomaamatta, näin se itse asiassa minullakin alkoi.. :D Koska vaikka me ehkä tullaan elämään maapallolla vielä ihan hyvä elämää, ei tällaista tehotuotantoa ja saastuttamista voi jatkua loputtomiin. Toki meidänkin aikamme täällä (siis ihmisten yleensä) on vaan rajallinen ja joskus tämä kaikki loppuu kuitenkin. Jos kuitenkaan yhtään haluaa ajatella tulevia sukupolvia, voi omilla valinnoilla yrittää tehdä muutoksia. Tämä kuulostaa minustakin välillä naiivilta, mutta tyhmähän se on jos ei kokeile.

   Ja jos menee asenteella, että millään ei ole mitään väliä, niin olisipa elämä tylsää! :) Kiitos kommentistasi. <3

   Poista
 3. Samaa mieltä olen sinänsä siitä, että koira ja possu ja nauta pitäisi tuossa tilanteessa asettaa samalle viivalle... Vähän ehkä ohi aiheen mutta mietin, että jos vaikka se koirakin "teurastetaan" ilman, että sille koituu minkäänlaisia kipuja, niin onko se silloin väärin. Tai näetkö yleisestikin ottaen eläimen tappamisen vääränä sen perusteella, että eläimellä tulisi olla oikeus ylipäätään elää. Usein näen kasvisruokailijoiden ja vegaanien motiivit nimenomaan eläinten huonoissa oloissa. Siksi en toisaalta itsekään ymmärrä ajatusta miksi koiranlihaa ei voisi eettisistä syistä syödä jos muita eläintenlihoja syö:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa ymmärrät pointin! :) Omat syyt olivat eläinten huonot olot ja lihansyönnin jatkuva kulutus, sekä lihansyönnin ympäristövaikutukset (naudat tuottaa metaania ja siipikarja vie viljelytilaa, kun kasvatetaan samaa ruokaa, joka syötetään siipikarjalle kuin joka kävisi ihmisille). Kaiken tämän ohella, en kaipaa lihaa, eli sekin oli loogimen syy, söin kasvisruokia jo paljon ennen kuin nimesin itseni kasvissyöjäksi. Lihaa päätyi lautaselle aina vain hyvin vähän, ravintoloissa lähinnä tai kun joku muu teki minulle ruokaa.

   Jos eläimiä kuitenkin tehotuotetaan, toivon että se tehdään oikein, eikä niin että broiskuille juotetaan antibiootteja (ulkomailla).
   Täällä hyvät videot, julkaisijana Puoli seitsemän

   https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/10/31/lihan-teurastus-on-nykyihmiselle-vierasta-on-helpompi-elaa-kun-ei-tieda-kaikkea

   Poista
 4. Oon täysin samaa mieltä sun kanssa! En söisi koiraa, mutta en söisi myöskään sikaa, nautaa, broileria tai muutakaan eläintä. Jos ihminen syö lihaa, ei tulisi myöskään kauhistella esim. koirien syöntiä. Jos et ole lukenut Jonathan Safran Foerin kirjaa Eating Animals, niin suosittelen lämpimästi: siinä mm. pohditaan kulkukoirien potentiaalia tehotuotannon osittaisena korvaajana (ja monia muitakin mielenkiintoisia pointteja, joita liittyy lihansyöntiin ja sen aiheuttamiin eettisiin ja ekologisiin ongelmiin). Itseäni lihansyönnissä ärsyttää aivan valtavasti juurikin eläinten eriarvoistaminen. Miksi esimerkiksi kana on vähäarvoisempi kuin koira? Ylen jutun mukaan ne ovat ainakin varsin fiksuja: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/11/08/kana-on-mainettaan-fiksumpi-oppii-viisi-kertaa-nopeammin-kuin-koira.
  Myös sika on monesti todettu koiraa älykkäämmäksi. Yleensä ihmiset kun yrittävät perustella lihansyöntiään sillä, etteivät ikinä söisi älykkäitä eläimiä kuten koiria...

  Toivoisin, että jengi miettisi sitä, että lihansyönti vaikuttaa todellisuudessa muihinkin kuin vain syötäviin eläimiin, sillä ilmastonmuutoksen aiheuttamat ongelmat näkyvät monien eläinten elinympäristöjen köyhtymisenä ja elinympäristöjä suoraan myös tuhotaan (sademetsähakkuut karjalaitumien luomiseksi ja soijaplantaasit tuotantoeläinten ruokkimiseksi), mikä taas ajaa lajeja ahtaalle ja jopa sukupuuttoon. On todella surullista, että suuri osa ihmisistä ei vain suostu uskomaan sitä faktaa, että lihansyönti vaikuttaa ympäristöön huonolla tavalla. On siis turha toive, että kaikki ihmiset lopettaisivat lihansyönnin, sen sijaan lihansyönnin radikaali vähentäminen tekisi jo todella paljon!

  Vaikka tämä lihansyönti aiheena menee itselläni aina vähän tunteisiin, niin lopulta olen kuitenkin sitä mieltä, että jokainen syökööt kuten parhaakseen näkee. Kuitenkin jos ympäristöasiat eivät jaksa kiinnostaa, niin luulisi että lihansyönnin vaikutus omaan terveyteen kiinnostaisi edes vähän.
  Monilla kun tuntuu olevan vanhentuneita käsityksiä lihansyönnin terveysvaikutuksista: "liha on terveellistä koska siitä saa paljon proteiinia". Todellisuudessa monet saavat lihatuotteidensa kautta aivan liikaa suolaa ja kovaa rasvaa, mikä tekee ihmisistä lihavia ja sairaita. Myös nykyajan fitness ja salibuumi ajaa ihmiset tankkaamaan eläinproteiinia älyttömät määrät (jopa yli tarpeen, jolloin se muuttuu rasvaksi, ellei sitä kuluta pois). Monet eivät myöskään tunnu tietävän sitä, että ihan tavallisissa kasviksissakin on hiilihydraattien lisäksi myös proteiinia. Eli lihaa ei todellakaan tarvitsisi nauttia jokaisella aterialla. Suomalaiset kuluttavat lihaa aivan älyttömän paljon, reilusti yli suositusten. Suomalaiset eivät myöskään tunnu muistavan, että meillä on maa täynnä puhtaita järviä, joista saa terveellistä kalaa. Punaisen lihan korvaaminen kalalla tekisi ihmeitä monen terveydelle.

  Kiitos vaikean aiheen esille nostamisesta, tämä on kyllä niin moniulotteinen ja haastava ilmiö, jota ihan jokaisen tulisi miettiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asiaa! Juuri näin! Eipä tähän paljon lisättävää ole, koska käytännössä sanoit kaiken sen, mikä lihansyönnissä ja lihantuotannossa on ylipäätään ongelmana. Proteiineja saadaan kasvikunnan tuotteista, tehotyotanto vie älyttömästi tilaa ja aiheuttaa myös päästöjä, minkä ohella eläimet ovat fiksuja, monet fiksumpia kuin koirat.

   Fitbess-buumi... Ninpä. Siis porukat syö sen myötä ihan järkyttävät määrät kanaa tai broileria. Ikään kuin mitään muuta ei olisi tarjolla. Esim. Kala, pavut, tofu, härkis, nyhtis ja mitä näitä nyt on...

   Ihmiset syö nykyisin paljon enemmän lihaa kuin ennen ja jos perustelee omia tottumuksiaan sillä, että ennenkin on syöty lihaa, niin ei muuten ole syöty näin paljoa. Itsensä siinä liialla lihansyönnillä pilaa muun maailman ohella...

   Kiitos kirjasuosituksesta!!

   Poista
  2. Koiranlihan kasvattaminen ruoaksi olisi aivan järjettömän epäekologista, koska koira on lihansyöjä. Joten jo pelkästään sen takia en söisi koiranlihaa. Syön lihaa, mutta kokoajan pyrin lisäämään perheeni kasvisruokapäiviä. Ruoka on minulle nautinto, ja tämän takia syön lihaa, joka maistuu mielestäni hyvältä. Vegaaniksi minusta ei vain olisi, sillä juustot, jogurtit ja muut maitotuotteet ovat lähellä sydäntäni. Yritän ajatella niin, että teen ekotekoni sitten muutoin, kun kerran lihansyönnistä nautin. Eli käytän vauvallani suurimmaksi osaksi kestovaippoja, itse käytän kuukuppia, kierrätän, ostan mahdollisimman paljon käytettyinä jne. Kasvisruokapäiviä meillä on pari viikossa, joten ehdottomasti niitä voisi vielä lisätä.

   Poista
  3. Hyvä pointti! kuivamuonaa kun koirille antaa, joissa on viljaa mukana, ei tulekaan ajatelleeksi että koira syö elääkseen lihaa. Pienilläkin teoilla on varmasti merkitystä, eikä kaiken tarvitse olla mustavalkoista. Ei kukaan ole täydellinen! Ei varmaan ole kuitenkaan pahitteeksi lisätä kasvissyöntiä ja miettiä juuri omaa kuluttamista, oli se sitten lihaa, muovia tai jotain muuta!

   Poista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni.

Suositut tekstit

Atooppinen ihottuma ja turvonneet silmäluomet

Alan hiljalleen kyllästyä atooppiseen ekseemaan, joka on vaivannut minua aikalailla koko ikäni ajan. Olen onneksi säästynyt pahimmalta ihottumalta, mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän huomaan herkistyväni mm. kosmetiikalle. Vuonna 2014 herkistyin ripsipidennyksille niin paljon, että silmäluomeni olivat turvoksissa useita päiviä ripsien laiton jälkeen. Jo vuosia olen luottanut perusvoiteisiin ja unohtanut hajustetut vartalovoiteet kokonaan. Hajuvettäkin suihkutan nykyisin lähinnä vaatteille. Erityisesti käsien iho on välillä näyttänyt melkoisen hurjalta, varsinkin talvisin. Onneksi ihotautilääkäri määräsi pari vuotta sitten Protopicia , joka on toiminut loistavasti! Käytän sitä nykyisin ennaltaehkäisevästi. Nyt viime aikoina, tai oikeastaan jo kesästä lähtien, olen huomannut, että silmäluomeni ovat alkaneet reagoida silmämeikkiin. Olen huomannut, että pahiten luomia ärsyttää eyeliner . En enää arkisin laita lähes ollenkaan meikkiä silmiin, etteivät luomet turpoaisi päivän

KAKKUA AAMUPALAKSI? SARJASSAMME ÄITIVINKIT: VAUVALLE JA AIKUISILLE SOPIVA, HERKULLINEN JA NÄYTTÄVÄ SMOOTHIEKAKKU

Sarjassamme äitivinkit: Vauvan herkullinen kakku Mitä kakkua voi syödä hyvällä omalla tunnolla vaikkapa aamupalaksi? Haluatko tarjota juhlissa koko perheelle sopivan kakun?  Tämän loistavan vinkin sain eräillä vauvakutsuilla muutama kuukausi sitten. Kyseisille kutsuille sai jokainen halutessaan tehdä syötävää nyyttikestimeiningillä. Kutsuilla olikin tarjolla raikkaan näköinen kakku meille ja lapsukaisillemme. Kyseistä kakkua pystyi syömään alle vuoden ikäinen lapsikin. Mikä on siis tämä mystinen kakku, joka sopii erinomaisesti tarjottavaksi vauvalle, taaperolle, äidille, isälle ja vaikka koko suvulle? Se on kuvan smoothiekakku ! "Tein tyttäreni syntymäpäiville smoothiekakun  keksi-voiseokseen, mutta alkuperäisen ohjeen mukaan  pohjan voi tehdä myös keksi-hedelmäsose-pohjaan tai apinaevääseen" Smoothiekakun resepti on helposti sovellettavissa Toki kyseisen smoothiekakku tulee tehdä vauvaystävällisempänä, jos seurueessa on alle vuoden ikäisiä nape

10 KUUKAUTTA SMILE-LASERLEIKKAUKSEN JÄLKEEN

Kohta on kulunut vuosi Smile-laserleikkauksesta , joten ajattelin kerrata kokemuksia leikkauksen jälkeisestä ajasta ja elämästä. Edellisen kerran kertasin kuulumisia vain kuukausi laserleikkauksen jälkeen, tuon postauksen voitte lukea täältä . Tänään oli oikeastaan hyvä päivä kirjoittaa tämä postaus, sillä kulunut aika on saanut unohtamaan osan negatiivisista kokemuksista. Toipuminen ei ole ollut ihan helppoa, mutta onneksi toipumisvaiheen oireet eivät ole olleet niin pahoja. Tänään aamulla mun näkö oli nimittäin aika sumea toisessa silmässä, mutta se saattoi johtua siitä, että silmät olivat muutenkin hieman turvoksissa.  Ajoittaisia näön sumeutumisia on ollut havaittavissa nyt pitkin vuotta, mutta olen laittanut ne edelleen leikkauksen piikkiin. Sen sijaan yleislääkäri, jonka vastaanotolla kävin viime viikolla, oli kovin kiinnostunut näköhäiriöistäni. Katsotaan siis liittyykö niihin jotain muutakin, vai onko tämä edelleen toipumisesta johtuvaa. Sumeutta on siis havaittavissa

Moderni sauna ja upotettava kiuas

Moderni sauna Kahden talon suunnittelu on edennyt siihen vaiheeseen, että toinen taloista sai juuri muuttoluvan. Viimeisimpänä työn alla on ollut saunojen suunnittelu ja toisen talon saunan valmistumista onkin odoteltu innokkaana. Saa nähdä, pääseekö jo ensi viikolla saunaan. Saunan kanssa sai tosin raapia päätä. Ihan alunperin saunan puut oli tilattu talofirmalta, mutta lopulta kävi ilmi, että valikoima rajoittui parhaimmillaankin vain STP-profiililla varustettuun tervaleppään, eikä tässä edes hinta toiminut porkkanana. Siispä ei auttanut muu kuin alkaa etsiä saunan puita eri valmistajilta.  Saunan suunnittelu loppusyksystä oli varmaan huonoin ajankohta ikinä, sillä joko kaikki muutkin rakensivat saunoja, tai myös materiaalipula näkyi kauppojen valikoimissa. Lopulta löytyi onneksi kiva vaihtoehto, joka täytti allekirjoittaneen vaativat kriteerit. Saunan paneeliksi ja laudepuuksi valikoituivat lopulta ThermoRoyal sarjan suoralla profiililla oleva kaunis apachi. Puut tilattiin  Väripirt

HIUSTENPIDENNYSTEN VÄRJÄÄMINEN KOTONA

M ulla tulee tästä postauksesta todella nostalgiset fiilikset, tämä on vähän sitä vanhempaa "Ennin kengissä" -matskua. Vastaavan postauksen toteutin vuonna 2012 tismalleen samana päivänä 11.4 ja ihan sattumalta tänäänkin päädyin samojen puuhien pariin! Aiheena on siis hiustenpidennysten värjääminen . TAUSTAA Olen aina tykännyt laittaa ja kasvattaa hiuksiani. Itse asiassa kampaajankin ammattikin on aina kiinnostanut, mutta olen niin herkkä kaikille hajusteille ja tököteille, ettei ammatti sopisi minulle. Kuitenkin tykkään värkätä hiusten kanssa (kokeilla esim. pinkkiä, kun siltä tuntuu ) ja aika usein myös pelleillä kaapista löytyvien hiustenpidennysten kanssa. Mulla on ollut vuosien ajan vaikka millaisia kokemuksia kotitekoisista hiustenpidennyksistä ja niistä on saatu kehuja ihan kampaajiltakin. Minulla on myös ollut tapana hamstrata alennuksista hiusvärejä omien hiusten värjäämistä varten, tai sitten juuri tällaisia pieniä projekteja varten.  Olin my