2 VUOTTA SMILE-LASERLEIKKAUKSESTA


Kohta on kulunut kaksi vuotta siitä, kun kävin SMILE-laserleikkauksessa. Jotta pystyn kertomaan parhaiten tuloksista, päätin ajoittaa tämän postauksen kirjoittamisen heti aamuun, sillä usein juuri aamuisin silmät ovat kaikista kuivimmat ja tietokoneella oleminen on hankalaa silmien sumeuden takia. Nyt tosin kaikki on kunnossa, eivätkä silmät tunnu tänään kuivilta - kuten eivät monena muunakaan päivänä tätä nykyä.

SMILE-laserleikkauksesta on hyvä kerrata se, että tässä postauksessa voin puhua vain omista kokemuksistani ja kannattaa muistaa, että kaikkien ihmisten lähtökohdat leikkaukselle ovat erilaiset. On erilaisia taittovirheitä ja toisten silmät ovat herkempiä kuin toisten.

Kuulun siihen ryhmään, jossa likinäköisyys oli siedettävää (toisen silmän näkö oli muistaakseni -0.7 ja toisen -0.15), mutta hajataitto oli ehkä se eniten näköäni haitannut ongelma.

Olen kirjoittanut aiheeseen liittyen myös kaksi muuta postausta: 10 Kuukautta SMILE-laserleikkauksen jälkeen sekä Kuukausi SMILE-laserleikkauksen jälkeen.

smile-laserleikkaus-kokemuksia

Kaksi vuotta leikkauksesta

Kahden vuoden takuun umpeutuminen lähestyy hiljalleen ja mietinkin, pitäisikö minun varata vielä yksi käynti Silmäsairaalaan, jossa voitaisiin todeta tämänhetkisen näköni tarkkuus. Jälkitarkastuksen hinta on kuitenkin noin 80-160 euroa... Tällä hetkellä en koe, että näössäni olisi mitään puutteita, mutta vain silmälääkäri pystyisi tämän arvioimaan.

Mielestäni leikkaus on siis tuonut minulle juuri sellaisen lopputuloksen, johon sillä pyrittiinkin. Kaikki on sujunut hyvin, vaikka toipuminen tapahtui hitaasti. Ainoastaan silmät tuntuvat nykyisin kuivemmilta kuin ennen, joten käytän silmätippoja (aina kun muistan). Kannattaa muuten panostaa hyviin tippoihin, niissä on eroja!

Edellisessä postauksessa joku kyselikin, tunsinko roskantunnetta silmissäni leikkauksen jälkeen. Muistaakseni en tuntenut, että silmissäni olisi ollut roskia, mutta uskoisin senkin olevan yksi paranemisprosessiin kuuluva asia, joka lievenee silmätipoilla. Jos asia ei parane itsestään, kannattaa puhua asiasta jälkitarkastuksessa.

Mihin vuodenaikaan leikkaukseen kannattaa mennä?

Huomaan, että edelliset aihetta käsittelevät postaukseni alkavat kerätä huomiota näin keväisin. Lähestyvä kesä taitaakin olla yksi syy, kun silmäleikkaus alkaa houkuttaa. Suosittelisin kuitenkin leikkausta ihan alkukevääseen tai syksyyn, sillä vaikka SMILE-leikkauksen jälkeen näkö paranee käytännössä heti, toipuvat silmät leikkauksesta kuitenkin vielä usean kuukauden ajan.

Kevät ja siitepölykausi ei ainakaan helpota oloa. Samaten silmiin mahdollisesti ilmaantuvat halo- ja starburst -efektit hankaloittavat ainakin ajamista jonkin verran ja oireiden kanssa saattaa joutua kärvistelemään useammankin kuukauden. En siis suosittele menemään leikkaukseen keväällä, tai jos tiedossa on lähiaikoina jokin reissu, joka vaatii paljon ajamista.

Mulla oli alkuun hankaluuksia olla töissä, sillä työskentelen pääosin koneella, tai ohjaan opiskelijoiden tietokoneella työskentelyä. Vielä tänäkin päivänä näkö saattaa olla aamuisin sen verran sumea, että näyttöä pitää tihrustaa läheltä ja silmiä pitää muistaa räpytellä usein. Eniten vaivaa tästä on ollut siis töissä ja nimenomaan vain aamuisin. Muistakaa siis pitää silmätippoja aina mukana.

smile_laserleikkaus2

Miten raskaus vaikuttaa leikkaukseen?

Raskaana oleville tai raskautta suunnitteleville ei ilmeisesti suositella laserleikkausta, sillä näkö voi muuttua tai vaihdella hormonitoiminnan vuoksi. Muistelen, että olisin puhunut lääkärin kanssa, että raskautta ei myöskään suositella puoleen vuoteen leikkauksen jälkeen.

Minulla kului lähes puolitoista vuotta leikkauksesta, kunnes tulin raskaaksi. En ole ainakaan toistaiseksi huomannut, että näkö olisi muuttunut raskausaikana.

Mitä muuta tulisi huomioida?

Kun silmät ovat kuivat, on näkö sumea. Huolehdi siis silmien kosteuttamisesta. Olen myös huomannut, että kylpylöiden kloorihuurut sumentavat näön aika totaalisesti, mutta sitä ei pidä säikähtää, näkö kyllä palautuu normaaliksi. 

Korostan vielä sitä, että jos SMILE-leikkauksella ei päästä haluttuun lopputulokseen, niin ilmeisesti ainoa vaihtoehto näön uudelleenkorjaamiseen on eri leikkausmenetelmä. Kannattaa siis keskustella leikkauksesta lääkärin kanssa ja varmistaa riskit.

Toipuminen leikkauksesta

Toipuminen vie aikaa. Tätä ei voi myöskään korostaa liikaa!

Vaikka SMILE-leikkauksessa näkö korjaantuukin heti, on paraneminen oikeasti hidasta. Vie helposti useammankin kuukauden, ennen kuin valohäiriöt poistuvat ja silmien väsyminen iltaisin vähenee. Kannattaa vaan olla kärsivällinen. Vielä 10 kuukautta leikkauksen jälkeen tunsin, että silmäni väsyivät iltaisin. Nyt kaksi vuotta leikkauksen jälkeen en ole enää vastaavaa kokenut.

smile-laserleikkaus-kokemuksia-ennin-kengissa

Nykytilanne

Omalla kohdallani silmäleikkaus ei täysin vastaa sitä aikaa, jolloin näköni oli muutenkin erinomainen. Koen, että leikkaamalla silmiä ei (tietenkään) voi saada täysin alkuperäiseen kuntoon. Leikkaustulos voi kuitenkin olla todella hyvä ja lähennellä alkuperäistä!

Nykyisin en edes muista, että silmäni ovat käyneet läpi ison leikkauksen, vaan saan elellä päivittäin tarkan näön kanssa. Silloin kun silmät ovat kuivat, laitan tippoja. Näin siis kuluvat arkipäivät ilman silmälaseja, ja nautin joka hetkestä.

Päivääkään en kadu leikkausta, sillä kyllä elo ilman silmälaseja on ihanaa.

t. Enni

Lue myös aiemmat aihetta käsittelevät postaukset:
 1. 10 Kuukautta SMILE-laserleikkauksen jälkeen
 2. Kuukausi SMILE-laserleikkauksen jälkeen


Lue myös / Read also


Kommentit

 1. Ite sain silmälasit 12-vuotiaana ja muistan, kuinka inhosin niitä. Ajattelin, että menen heti aikuisena korjauttamaan näön. Mun lähipiiristä heittämällä ainakin 20-30 ihmistä on käynyt leikkauttamassa näön ja kaikki on kehunut sitä hyväksi sijoitukseksi. Viimein olisi mun vuoro, sitä innolla odotinkin näin 25-vuotiaana. Näkö oli ollut pitkään jo samana, piilarit alkoi jo tuntumaan ikäviltä ja en jaksanut niitä pitkiä aikoja pitämään.

  Kävin esitutkimuksessa ja sarveiskalvot todettiin ohuiksi, täytyy odottaa vielä vuosi. Odotin ja menin taas tutkituttamaan. Hoitaja antoi vihreää valoa, että vaikka sarveiskalvot ovat ohuet, niin ei usko, että on estettä. Lääkäri oli lomalla joten en saanut heti vastausta, aika silti varattiin muutaman päivän päähän. Odotin innolla. Olin jo heittänyt kaikki piilarit roskiin, enhän niitä enää tarvitsisi. Mun pitkäaikanen haave tulisi toteen. Leikkaus olisi seuraavana päivänä. Sitten soitto tuli koskien leikkausta. ”Valitettavasti lääkäri katsoi sun tietoja eikä sun silmille oo turvallista tehdä minkäänlaista laseria. Sarveiskalvon takareuna on aivan liian epätasainen ja aiheuttaisi todennäkösesti sarveiskalvon pullistuman.” Kysyin, entä tulevaisuudessakaan, mutta hoitaja sanoi, että sarveiskalvo ei siitä juuri muutu mihinkään, joten ei usko sen olevan mahdollista.

  Mikä suuri pettymys! En muista olleeni niin pettynyt aikoihin. Olen toki onnellinen, etteivät leikelleet rahan kiillot silmissä viis veisaten mahdollisista riskeistä. Silti harmitus on iso.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa ikävää, mutta eihän tuollaiselle voi mitään. Jokainen meistä on yksilö ja kannattaa muistaa, että vaikka leikkaus sopisikin, on leikkauksessa aina (oli se sitten tarpeellinen tai tarpeeton) riski! Sinun tapauksessasi olisi varmaan ollut aika suuri riski, jos leikkaukseen olisi lähdetty. Siksi ammattilaisia kannattaa kuunnella.

   On kyllä silti todella harmi, koska ymmärrän tuskasi. :( Toivottavasti vielä jonain päivänä kehitetään jotain joka sopii sinulle.

   Poista
 2. Heippa, blogisi on aika vanha ja et olekaan kohta vuoteen tänne postaillut, mutta tämä on nyt 2 vuotta vanha postaus ja itselläni on nimenomaisesti Smile laserleikkaus tulossa 25.5. ja olisin kiinnostunut juuri sinun kokemuksistasi ja tilanteestasi nykyään. Oletko nyt vielä noin 4 vuotta myöhemmin todella tyytyväinen leikkaukseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aktiivinen on toistaiseksi.. :) olen tyytyväinen. Ei tule ajateltua asiaa päivittäin! En vaihtaisi pois ♥️

   Poista
  2. Ps. Onhan mulla monta postausta tälle vuodelle 😀

   Poista
 3. Heippa! Kävin itse leikkauksessa hiukan vajaa viikko sitten ja elämä on kyllä ihanaa ilman laseja. Sumeutta on mutta päivän mittaan tosiaan helpottaa. Jos unohtaa räpytellä/tuijottaa pitkään tiettyyn pisteeseen, tulee sumeutta mutta se häviää räpyttämällä silmiä. Toivottavasti oon jatkossa yhtä tyytyväinen kuin sinäkin, oli kiva lukea sun kokemuksia! Sun leikkauksesta on jo pitkä aika, mut osaatko yhtään sanoa kauanko vältit silmämeikkiä? Ohjeissahan lukee kolme päivää, mutta jotenkin se tuntuu niin pieneltä ajalta, että olis kiva kuulla kauanko muut on välttäneet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Onpa kiva kuulla, edelleen joo nautin elämästä ilman laseja täysin silmin :D En kyllä yhtään muista kauanko meni... Saatoin olla jokusen aikaa ilman, mutta sitten kun tuntuivat jo normaaleilta siis muutamien päivien päästä, niin varmasti aloin käyttää ripsaria!

   Poista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni.

Lue myös