Siirry pääsisältöön

10 KUUKAUTTA SMILE-LASERLEIKKAUKSEN JÄLKEEN

Kohta on kulunut vuosi Smile-laserleikkauksesta, joten ajattelin kerrata kokemuksia leikkauksen jälkeisestä ajasta ja elämästä. Edellisen kerran kertasin kuulumisia vain kuukausi laserleikkauksen jälkeen, tuon postauksen voitte lukea täältä.

Tänään oli oikeastaan hyvä päivä kirjoittaa tämä postaus, sillä kulunut aika on saanut unohtamaan osan negatiivisista kokemuksista. Toipuminen ei ole ollut ihan helppoa, mutta onneksi toipumisvaiheen oireet eivät ole olleet niin pahoja. Tänään aamulla mun näkö oli nimittäin aika sumea toisessa silmässä, mutta se saattoi johtua siitä, että silmät olivat muutenkin hieman turvoksissa. 

Ajoittaisia näön sumeutumisia on ollut havaittavissa nyt pitkin vuotta, mutta olen laittanut ne edelleen leikkauksen piikkiin. Sen sijaan yleislääkäri, jonka vastaanotolla kävin viime viikolla, oli kovin kiinnostunut näköhäiriöistäni. Katsotaan siis liittyykö niihin jotain muutakin, vai onko tämä edelleen toipumisesta johtuvaa. Sumeutta on siis havaittavissa ainoastaan aikaisin aamulla ja myöhään illalla. Se johtuu siitä, että aamulla silmät ovat kuivat ja illalla ilmeisesti väsyneet (leikkauksen jälkeen silmät saattavat väsyä herkemmin).

smile_laserleikkaus2

Tilanne kuukausi leikkauksen jälkeen (vanhasta postauksesta)

Minulle tehtiin Smile-laserleikkaus, jossa sarveiskalvon sisältä poistettiin linssimäinen kiekko taittovirheen korjaamiseksi. Päädyin Smileen siksi, että kyseisessä leikkauksessa sarveiskalvon pintaan ei tehdä erillistä läppää ja leikkauksen pitäisi sopia paremmin ihmisille, joilla on erittäin kuivat silmät. Leikkauksen hyviä puolia ovat myös mm. nopea toipumisaika ja leikkaustuloksen pysyvyys.

Huonoja puolia leikkausmenetelmässä on mm. se, että jos leikkauksella ei päästä haluttuun lopputulokseen, niin ilmeisesti ainoa vaihtoehto näön uudelleenkorjaamiseen on eri leikkausmenetelmä.

Alan pikku hiljaa tottua silmälasittomuuteen ja nautin joka hetkestä. Laserleikkauksesta on nyt kulunut hieman yli viisi viikoa ja näkö on suurimman osan ajasta erinomainen. Lähes päivittäin näköni on kuitenkin valonarka ja sumea heti aamusta, joten esim. tietokoneen näytön katsominen tuottaa hankaluuksia. Tämä ilmeisesti johtuu siitä, että leikkaus kuivattaa silmiä ja ainakin omalla kohdallani silmäni olivat jo ennestään hyvin kuivat. Lääkäri mainitsi, että ihminen ei tuota kyyneliä yön aikana, joten siksi silmät ovat kuivat aamuisin. Tähän auttavat onneksi silmätipat.
smile_laserleikkaus

Nykytilanne:


Näkö on nykyisin ihan loistava päiväsaikaan. Iltaa, tai oikeastaan yötä kohden silmät tuntuvat väsähtävän jonkin verran, mutta en ole edes lähtenyt paikkaamaan tilannetta silmätipoilla. Elämä ilman silmälaseja on edelleen ihanaa ja näkökin niin tarkka! Saan juosta lenkkipolulla ilman huuruisia laseja ja nyrkkeillä Piloxingissa ilman, että lyön epähuomiossa silmälasit päästäni (näin on käynyt). Parasta on myös se, että ihmiset tunnistaa jo kaukaa, 3D-elokuvissa vain yhdet lasit riittävät ja aurinkolaseja voi hankkia nykyisin ilman vahvuuksia.

Olen edelleen linjoilla money well spent, sillä mikäpä sen parempaa kuin törsätä omaan itseensä. Esteettiset syyt mielessäni eivät kuitenkaan koskaan olleet, sillä ajoittain kaipaan lasien tuomaa särmikkyyttä. Nautin kuitenkin joka päivä siitä, ettei päässäni ole silmälaseja.

Suosittelen kuitenkin harkitsemaan leikkausta tarkkaan. Leikkausta mainostetaan helppona toimenpiteenä, mutta toipumisaika on oikeasti pitkä, vaikka näkö ehkä korjaantuisikin hetkessä. Silmien väsyminen, valoherkkyys ja roskien tunne silmissä voivat olla pitkäaikaisiakin oireita. Minun silmäni olivat koko kesän ajan arat kirkkaille valolle, kuten vastaantulevien autojen ajovaloille.

Niinpä suosittelisin leikkausta ihan vuoden alkuun tai pitkälle loppukesään. Syy voi olla ihan niinkin arkinen kuin kesäloma. Jos olet suunnittelemassa kesälomalle ajoreissua, kannattaa leikkaus toteuttaa ehdottomasti vasta kesän jälkeen. Ainakin omalla kohdallani ajaminen hankaloitui joksikin aikaa. Keväällä ja kesällä on myös pahin siitepölykausi, joten sitäkin ajatellen syksy saattaisi olla parempi ajankohta leikkaukselle.  

Tilanne kuukausi leikkauksen jälkeen (vanhasta postauksesta)

Leikkauksen jälkeinen valonarkuus on yleistä. Mitä nyt luin netistä, niin on tapauksia, jossa silmien valoherkkyys ei ole koskaan parantunut ja esim. auton valot näyttäytyvät tällaisen ihmisen silmiin starburst- ja haloilmiönä. Juuri tällä tavalla näen vielä itsekin, mutta olen jo tuttunut siihen.
Ainoastaan harmittaa se, että tietokoneen näyttö on hyvin kirkas ja näyttöä tuijotellessa saakin räpytellä silmiä aika usein. Tästä syystä olen myös vähentänyt bloggaamista, sillä kirkkaan näytön katsominen työpäivän jälkeen on ollut toisinaan erittäin hankalaa (puhumattakaan oikolukemisesta).


Miettikääpä kuinka ihanaa oli toipua silmäleikkauksesta ja kirjoittaa kuukauden ajan 15 sivun esseetä. Välillä tuli vaiheita, kun teki mieli lyödä hanskat tiskiin ja hakea lääkärintodistus silmien takia. Pienten kirjainten lukeminen kirkkaalta näytöltä oli ja on edelleen vaikeaa. Onneksi etenin esseen kanssa pienin askelin ja nyt se on tehty, huh!

mediatenkiikan_insinoori_smile_laserleikkaus

The struggle is real - Nykytilanne

Vaikka tietokoneella olemisen ongelmat kuulostavat ehkä pieniltä, minun tapauksessani kyse oli isosta ongelmasta. Tämä johtui siitä, että yliopiston kurssit olivat käynnissä ja kurssit oli pakko saada suoritettua kesällä. Tämä vaati satoja tunteja kirjoittamista ja kurssimateriaalin lukemista. Näkö on kuitenkin aika oleellinen asia näissä asioissa! :D Tämän takia vielä painotan harkitsemaan sopivaa leikkausajankohtaa huolella. Aikoja leikkaukseen saa varmasti.

Jos harkitsette leikkausta, kysykää lääkäriltänne kaikki maailman kysymykset leikkaukseen liittyen. Minulle ei kerrottu mitään negatiivista, ellen itse älynnyt kysyä oikeita kysymyksiä. Leikkaus sen sijaan oli maailman helpoin homma, kestoltaan ehkä muutaman minuutin. Leikkaus ei sattunut yhtään, vaan pahinta taisi olla kirvelevät puudutustipat.

Nyt kun valoherkkyyskin on jo lähes kokonaan hävinnyt, olen entistä tyytyväisempii päätökseeni. Kymmenen vuoden odottaminen kannatti. Elämä on ihanaa ilman laseja!

Ps. Täältä löydätte kokemuksia kaksi vuotta laserleikkauksen jälkeen:

2 vuotta Smile-laserleikkauksestat. Enni

Lue myös / Read also


Kommentit

 1. Hei Enni, tuntuu että oli aivan pakko nyt jättää kommentti tähän. Minulle tehtiin myös Smile-laserleikkaus reilu vuosi sitten. Jälkitarkastuksessa todettiin, ettei oikean silmäni hajataitteisuus ole korjaantunut toivotulla tavalla, joten se jouduttiin leikkaamaan uudelleen Femtolasik-menetelmällä. Nyt oikean silmän näkö on aivan priima! Myös vasemman silmän näkö oli aluksi hyvä, mutta nyt huomaan että halot ja starburstit ovat voimistuneet ja näkö "sumentunut", eli todennäköisesti hajataitto palannut. Oikea silmäni näkee kuitenkin niin hyvin, että se korjaa vasemman heikkouden, joten olen pohdiskellut jaksanko tuohon leikkaushommaan enään ryhtyä ainakaan kovin heppoisesti.
  Näin jälkiviisaana on hyvä jossitella, että jos alunperinkin olisi tehty molempiin Femtolasik, olisiko molempien silmien näkö ollut loistava heti kättelyssä. Näin ollen jaan todellakin näkemyksesi siitä, että tuohon leikkaukseen ei kannata lähteä ihan heppoisin perustein. Ja noista mahdollisista negatiivisista puolista kannattaa todellakin olla selvillä! Sillä minullekaan ei kukaan Silmäasemalla puhunut mitään mistään haittapuolista tai epäonnistumisen mahdollisuudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistä. Mäkin voisin melkein käydä tarkistuttamassa näköni ja katsoa, onko toisessa silmässä heikompi. Niillähän on se takuu, että "mikäli tarvitaan lääketieteellisesti perusteltu (taittovirhe enemmän kuin +/-0.5 diopteria), tarkentava lasertoimenpide, se kuuluu leikkauksen hintaan kahden vuoden ajan leikkauksesta."

   Ehkä olisi voinut olla tarkempi, sitähän ei tiedä. Minulla on myös perheessä jäseniä, jolle Femtolasik on tehty ja toinen käyttää nykyisin silmälaseja, eli tulos ei ole loppuelämäksi. Ja ikänäkö on toinen asia mikä sitten muuttaa näköä miten muuttaa...

   Mä pohdin sitä femtolasikia sen takia huonona, että se ilmeisesti ei sovi henkilöille, joissa sarveiskalvo tosi ohut tai muutenkin kuivat silmät. Mulla oli lääkärin mukaan todella, siis todella kuivat silmät. Olin itse alun perin Smilen kannalla toipumisajan ja sen kuivuuden takia. Femtolasik olisi ollut paljon halvempikin, mutta en jotenkin tykännyt siitä, että koko läppä avataan. :/

   Mä juttelin kymmenen vuoden aikana monien ihmisten kanssa, joille leikkaus oli tehty ja tiesin myös sen, että jos leikkaus ei onnistu, niin esim. femtolasik on tiedossa.

   Tosin minullahan ei ihan hirveästi miinusa silmissä ollut. En tiedä voiko sillä olla vaikutusta leikkauksen tulokseen? Paljonko sinulla oli, jos saa kysyä?

   Poista
  2. Siis mulla oli myös aika vähän sitä miinusta, alle 1 muistaakseni molemmissa silmissä, mutta hajataittoa sitten senkin edestä. Luulen, että tuo hajataitto ja pienet miinukset voi nimenomaan olla osasyynä huonoon osumatarkkuuteen itse leikkauksessa. Mutta mene ja tiedä. :/
   Mulla oli onneksi paksut sarveiskalvot, joten tuo uusintaleikkaus ei ollut ihan kamalan huono juttu. Ja nyt siis sillä silmällä näen loistavasti. Tuo kahden vuoden takuu on kyllä hyvä, täytyy olla ehkä yhteydessä ennen ajan umpeutumista, jos vaikka leikkauttaisi sitten tuon toisenkin silmän. :D Ja kaikesta huolimatta, olen äärimmäisen onnellinen että laserleikkaukseen menin! Mutta painotan myös että riskit kannattaa toedostaa. :)

   Poista
  3. Mmh aika samankuuloinen näkö kuin mullakin oli! Mutta hyvä, että näkö on nyt korjattu ja olet loppujen lopuksi vielä tyytyväinen! :) Pakko ainakin viimeistään ensi keväänä käydä tarkistamassa näkö, vähän niin kuin varmuuden vuoksi!

   Poista
 2. Hei, kuinka kauan sinulla ilmeni roskan tunnetta silmissä? Minä kävin Smile-leikkauksessa reilu viikko sitten, ja nyt on pari päivää toisessa silmässä haitannut lievästi outo roskan tunne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei oikeastaan tullut sellaista ollenkaan! Näkö vaan oli sumea, mutta rosksntunnetta ei ollut. Laita lisää kosteuttavia silmätippoja?

   Poista
  2. Hei! Kiinnostaisi tietää, miten kauan näkösi oli sumea? Itsellä 5 pv leikkauksesta ja edelleen sumu haittaa näkyvyyttä..

   Poista
  3. heippa! Kyllä siinä meni varmaan koko kesä... ehkä siis pari kuukautta aamuisin näkö oli sellainen, että silmät tuntuivat kuivilta ja näytön katsominen oli haastavaa. Ajan kanssa tasottui ja nykyisin tätä ei enää ole. Käytän tippoja satunnaisesti.

   Poista
 3. Tervehdys!itse kävin smile operaatiossa maaliskuussa ja operaatio oli tosiaan täysin kivuton ja nopea,enkä tuntenut mitään roskantunnetta tai vetistelyä illlalla enkä seuraavinakaan päivinä.näkö parani pikkuhiljaa viikon jälkeen ja pysyi aikana samana varmaan n.3 kuukauteen asti,ainut oli iltaisin koneen ääressä sumeutta.3kk jälkeen tilanne alkoi huononemaan ja arpisamentuma eli haze alkoi vaivata ja sen takia kaukonäkö kärsii.kk kontrollissa lääkäri totesi että leikkaus on onnistunut ja vasempaan silmään jätettiin ikä lisää -1 ja oikea silmä leikattiin nollaan.kysyisinkin sinulta kauanko sinulla vaivasi haze ? olen ymmärtänyt että smile leikkauksessa kaikki siitä ainakin jonkin verran jotuu kärsimään :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Kiitos viestistäsi. Nyt täytyy sanoa, että en itse asiassa tiedä mistä puhut, eli ehkä silmistäni ei tuollaista hazea ole löytynyt kontrolleissa. Sumeutta ja valoarkuutta oli varmaan jopa puoli vuotta leikkauksen jälkeen. Nykyisin käytän silmätippoja, mutta näkö pääosin ajasta hyvä. Joskus aamuisin näkö voi olla vielä sumea, mutta se poistuu iltapäivää kohden!

   Poista
  2. Hei vaan! mukava kuulla että sinulla ei kyseistä ongelmaa löytynyt.minulle lääkäri kertoi että arpisamentumaa tulee kaikille smile operaatiosta,toisille enemmin ...toisille vähemmin.mutta lääkärihän voi jutella lämpimikseen.puolivuotis tarkastuksessa varmaan selviää tämän hetken tilanne.toivon vain ettei uusinta leikkaukseen tarvitsisi mennä :/ kysyin lääkäriltä että oletko joutunut paljon tekemään korjausleikkauksia,ja hän vastasi "vain yksi ainut korjaus leikkaus historian aikana" kuulosti kyllä vähäiselle.ehkäpä se on vaan niin tapauskohtaista tuo paraneminen,itselläkin saattaa vaikka vuosi mennä ennenkuin toivottavasti "haukan katse" on saavutettu :) kiitoksia vastauksestasi ja hyvää kesän jatkoa ;)

   Poista
  3. Kiitos tiedosta! Jään tutkailemaan. :) Oli kyllä muutama päivä sitten hurjan sumeat silmät aamulla, edellispäivän kylpylällä ja kloorihuuruilla saattoi ehkä olla jotain tekemistä asian kanssa kheh. Ei ole vastaavaa ollut ennen ja onneksi lähti myöhemmin aamupäivällä pois ja näkö palautui.

   Kaikennäköistä sitä tietysti joutuu kestämään leikattujen silmien kanssa. Eihän ne koskaan voi ihan "uusia" tai leikkaamattomia vastata, tai ainakin näin kokisin leikattujen silmien kanssa. Toivotaan, että sinun näkösi paranee ajan kanssa. Mäkin aion käydä vielä ensi keväänä tarkistuttamassa näköni, ennen kuin kahden vuoden takuuaika umpetuu huhtikuun lopussa!

   Poista
 4. Heih! Eksyin blogiisi kun etsiskelin tietoa laserleikkauksista. Olen harkinnut leikkaukseen menoa ja selvittelyn tuloksena Smile olisi varmaan paras vaihtoehto, koska itselläni on kanssa kuivat ja herkät silmät. Jos/kun menen ennakkoarviointiin leikkausta varten, mitä kannattaa optikolta/lääkäriltä kysyä? Mitä tietoa olisit itse halunnut tietää ennen leikkausta? Kiitos. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi! Mitä sinä erityisesti haluaisit tietää, niitä asioita kannattaa kysyä. Ihan vaikka lähtien siitä mikä lähtötaso näössäsi on ja miten se tullaan korjaamaan ja jos leikkaus epäonnistuu, miten voidaan korjata? Mikä takuu on jne.
   Ehkä ainakin riskeistä ja niiden korjaamisista siis. Lääkäri myös osaa arvioida sinulle sopivan leikkauksen.

   Oletko kurkannut aikaisemmat postaukseni aiheesta? :)

   Poista
 5. Kiitti kirjoituksestasi. Ehkä sitä uskaltaa tässä itsekin pikkuhiljaa..

  VastaaPoista
 6. Moi! Luin nämä sun postaukset laserleikkauksesta ennen omaa leikkaustani. Eilen (11.11.) sitten se päivä koitti ja pääsin itse leikattavaksi. En voi muuta sanoa kuin, että samaistun erittäin paljon noihin tietokoneen käyttöön liittyviin ongelmiin - olen nyt välillä joutunut datailemaan siten, että tietokoneen yövalo on päällä ja näyttö 100-133% suurennettuna, sillä se tuntuu auttavan. Silti tietokoneen käyttö tuntuu erilaisemmalta kuin ennen leikkausta ja tuntuu, kuin joutuisi näkemään (heh) enemmän vaivaa, jotta saisi luettua ja kirjoitettua. Mutta kiitos vertaistuesta (se on oikeasti tärkeää) ja erinomaisista ja rehellisistä kirjoituksista! Omalla tavallaan nämä toivat itselleni lisää rohkeutta mennä itse leikkaukseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva, että olit laittanut kommenttia, kiitos paljon siitä! Kyllähän kyseessä on iso leikkaus ja toipuminen vie aikaa, mulla meni varmaan puolisen vuotta ja vielä nytkin talvella olen silmätippoja käyttänyt aamuisin. Huomaa, että ilma kuivempi nyt kuin kesällä. Mutta ihana kuulla jos mun julkaisuista oli apua päätöksessä ja todellakin haluan rehellisesti kokemuksistani kertoa!

   Poista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni.

Suositut tekstit

Atooppinen ihottuma ja turvonneet silmäluomet

Alan hiljalleen kyllästyä atooppiseen ekseemaan, joka on vaivannut minua aikalailla koko ikäni ajan. Olen onneksi säästynyt pahimmalta ihottumalta, mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän huomaan herkistyväni mm. kosmetiikalle. Vuonna 2014 herkistyin ripsipidennyksille niin paljon, että silmäluomeni olivat turvoksissa useita päiviä ripsien laiton jälkeen. Jo vuosia olen luottanut perusvoiteisiin ja unohtanut hajustetut vartalovoiteet kokonaan. Hajuvettäkin suihkutan nykyisin lähinnä vaatteille. Erityisesti käsien iho on välillä näyttänyt melkoisen hurjalta, varsinkin talvisin. Onneksi ihotautilääkäri määräsi pari vuotta sitten Protopicia , joka on toiminut loistavasti! Käytän sitä nykyisin ennaltaehkäisevästi. Nyt viime aikoina, tai oikeastaan jo kesästä lähtien, olen huomannut, että silmäluomeni ovat alkaneet reagoida silmämeikkiin. Olen huomannut, että pahiten luomia ärsyttää eyeliner . En enää arkisin laita lähes ollenkaan meikkiä silmiin, etteivät luomet turpoaisi päivän

KAKKUA AAMUPALAKSI? SARJASSAMME ÄITIVINKIT: VAUVALLE JA AIKUISILLE SOPIVA, HERKULLINEN JA NÄYTTÄVÄ SMOOTHIEKAKKU

Sarjassamme äitivinkit: Vauvan herkullinen kakku Mitä kakkua voi syödä hyvällä omalla tunnolla vaikkapa aamupalaksi? Haluatko tarjota juhlissa koko perheelle sopivan kakun?  Tämän loistavan vinkin sain eräillä vauvakutsuilla muutama kuukausi sitten. Kyseisille kutsuille sai jokainen halutessaan tehdä syötävää nyyttikestimeiningillä. Kutsuilla olikin tarjolla raikkaan näköinen kakku meille ja lapsukaisillemme. Kyseistä kakkua pystyi syömään alle vuoden ikäinen lapsikin. Mikä on siis tämä mystinen kakku, joka sopii erinomaisesti tarjottavaksi vauvalle, taaperolle, äidille, isälle ja vaikka koko suvulle? Se on kuvan smoothiekakku ! "Tein tyttäreni syntymäpäiville smoothiekakun  keksi-voiseokseen, mutta alkuperäisen ohjeen mukaan  pohjan voi tehdä myös keksi-hedelmäsose-pohjaan tai apinaevääseen" Smoothiekakun resepti on helposti sovellettavissa Toki kyseisen smoothiekakku tulee tehdä vauvaystävällisempänä, jos seurueessa on alle vuoden ikäisiä nape

Moderni sauna ja upotettava kiuas

Moderni sauna Kahden talon suunnittelu on edennyt siihen vaiheeseen, että toinen taloista sai juuri muuttoluvan. Viimeisimpänä työn alla on ollut saunojen suunnittelu ja toisen talon saunan valmistumista onkin odoteltu innokkaana. Saa nähdä, pääseekö jo ensi viikolla saunaan. Saunan kanssa sai tosin raapia päätä. Ihan alunperin saunan puut oli tilattu talofirmalta, mutta lopulta kävi ilmi, että valikoima rajoittui parhaimmillaankin vain STP-profiililla varustettuun tervaleppään, eikä tässä edes hinta toiminut porkkanana. Siispä ei auttanut muu kuin alkaa etsiä saunan puita eri valmistajilta.  Saunan suunnittelu loppusyksystä oli varmaan huonoin ajankohta ikinä, sillä joko kaikki muutkin rakensivat saunoja, tai myös materiaalipula näkyi kauppojen valikoimissa. Lopulta löytyi onneksi kiva vaihtoehto, joka täytti allekirjoittaneen vaativat kriteerit. Saunan paneeliksi ja laudepuuksi valikoituivat lopulta ThermoRoyal sarjan suoralla profiililla oleva kaunis apachi. Puut tilattiin  Väripirt

HIUSTENPIDENNYSTEN VÄRJÄÄMINEN KOTONA

M ulla tulee tästä postauksesta todella nostalgiset fiilikset, tämä on vähän sitä vanhempaa "Ennin kengissä" -matskua. Vastaavan postauksen toteutin vuonna 2012 tismalleen samana päivänä 11.4 ja ihan sattumalta tänäänkin päädyin samojen puuhien pariin! Aiheena on siis hiustenpidennysten värjääminen . TAUSTAA Olen aina tykännyt laittaa ja kasvattaa hiuksiani. Itse asiassa kampaajankin ammattikin on aina kiinnostanut, mutta olen niin herkkä kaikille hajusteille ja tököteille, ettei ammatti sopisi minulle. Kuitenkin tykkään värkätä hiusten kanssa (kokeilla esim. pinkkiä, kun siltä tuntuu ) ja aika usein myös pelleillä kaapista löytyvien hiustenpidennysten kanssa. Mulla on ollut vuosien ajan vaikka millaisia kokemuksia kotitekoisista hiustenpidennyksistä ja niistä on saatu kehuja ihan kampaajiltakin. Minulla on myös ollut tapana hamstrata alennuksista hiusvärejä omien hiusten värjäämistä varten, tai sitten juuri tällaisia pieniä projekteja varten.  Olin my