7 VINKKIÄ SIIHEN, MITÄ TEHDÄ ÄITIYSLOMALLA EDULLISESTI


Moni äitiyslomaa viettävä näyttää olevan valitellut netin keskustelupalstoilla, että aika käy pitkäksi kotona telkkaria vahdaten ja kaappeja siivoten. Minä taas nautin täydellisesti tästä pienestä vapaudesta, vaikka liikkuminen ja meneminen hieman hankalaa onkin. 

Niinpä ajattelin jakaa muutaman suosituksen äitiysloman edullisiin ajanvietteisiin ja siinä samalla kertoa, miten tienata jopa hieman ylimääräistä.

1. KIERTELE KIRPPUTOREJA

Kirpputorien kiertely on ilmaista ajanvietettä ja jos löytöjä sattuu tekemään, ne ovat usein edullisia. Pidä silmät auki äitiysvaatteiden osalta, sillä ihan loppuraskauden aikana voi olla, että vanhat vaatteet eivät vaan yksinkertaisesti mahdu enää päälle. Äitiysvaatteiden hamstraaminen kaupoista on kuitenkin kallista puuhaa, mutta kirppikseltä äitiysvaatteita saattaa löytää edullisesti.

Samalla voi tietysti löytää vaikka mitä kivaa tulevalle vauvalle. Lastenvaatteiden käyttöikä on niin lyhyt, että kirppareilta saattaa löytää lähes käyttämättömiä vaatteita todella edullisesti.

enninkengissa-mita-tehda-aitiyslomalla

2. SIIVOA KAAPIT JA VIE VANHAT VAATTEET MYYNTIIN

Moni tuleva äiti siivoaa kaapit ja tekee tilaa vauvan tarvikkeille ja vaatteille. Tämä onkin loistava hetki laittaa turhaa tavaraa myyntiin. 

Minulla oli juuri muutama viikko sitten pöytä Järvenpään €uroset Itsepalvelukirppiksellä. Tienasin viikon aikana (pöytävuokran jälkeen) vanhoista tavaroista ja vaatteista reilut 75 euroa. Jaoin pöydän kahden muun ihmisen kanssa, joten oma osuus pöytävuokrasta oli pieni. Koko porukan yhteissaldo oli yhden viikon myynnin jälkeen yli 300 euroa.

Toki jos olo on tukala, on kirppiskamojen hinnoittelu ja pöydän aktiivinen siivoaminen myyntiaikana hankalaa. Niinpä kannattaa tutkia, löytyykö omalta paikkakunnalta kirpputori, joka tarjoaa hieman vaihtoehtoista palvelua provisiopalkkiolla.

Vinkki: Pajalan Kirppis

Sain tuttavaltani suosituksen loistavasta paikallisesta kirpputorista, jossa pystyy myymään tuotteita ilman hinnoittelurumbaa.

EDIT: 5.4.2018. 


Pajalan kirppis valitettavasti ilmoitti muutama päivä sitten lopettavansa provisiomyynnin. Muita vastaavia kirpputoreja kuitenkin löytyy varmasti lähiseuduilta!

Palajan Kirppis Järvenpäässä ottaa vastaan hinnoittelemattomat tuotteet ja he hoitavat käytännössä koko homman aina hinnoittelusta myyntiin. Veinkin kirppiksellä myymättä jääneet tuotteet suoraan Palajan kirppikselle, josta ne päätyivät hinnoittelun kautta myyntiin. 

Provikkapainotteisella myyntitavalla ei ole mitään aikarajaa, eli tuotteet voivat olla myynnissä siellä useamman kuukauden ajan. Kirpputori ottaa 60 % tuotteen hinnasta itselleen, mutta iloinen yllätys oli, että tuotteet on myös hinnoiteltu hyvin, eli käteen näyttää jäävän joka tapauksessa saman verran, kuin mitä €urosetillä.

Olen ehkä myynyt Eurosetillä tavaraa liiankin halvalla, mutta tämä johtuu siitä, että kun on rajattu myyntiaika, sitä haluaa päästä mahdollisimman monesta tavarasta eroon nopeasti.

Palajan Kirppis on tuottanut minulle kolmen viikon aikana jo noin 40 € tavaroilla, jotka olisin muutoin vienyt UFF:n keräyslaatikkoon. Vein lisää tuotteita myyntiin juuri viime viikolla, eli uskon saldon nousevan vielä reippaasti tämän kuun loppuun mennessä. Mikä parasta myyntejä ja saldoa pystyy seuraamaan netistä näppärästi sovelluksen avulla ja kun saldoa kertyy, voi tuotot käydä tilittämässä kirppikseltä. 

Toki Palajan kirppiksellä voi ottaa perinteisesti pöydän tietyksi ajaksi ja hinnoitella tuotteet itse.

Ihan mielettömät suositukset tälle kirppikselle, sillä nyt muutaman kerran siellä pyörineenä olen tykästynyt kirppiksen henkilökuntaan, kirppiksen tapaan tehdä kauppaa ja ilmeisesti myös tarjota ajanvietettä tuotteita hinnoitteleville eläkeläisille (jos olen ymmärtänyt oikein).

3. TEE RUOKAA & LEIVO

Jos et ole masterchef, eikä ruoanlaitto oikein luonnistu, niin nyt sen opetteluun on loistavaa aikaa. Aloita harjoittelemalla ruoanlaittoa perusruoilla, joita voi sitten myöhemmin lapsen kasvaessa valmistaa koko perheelle. Aloita sosekeitoilla, laatikoilla ja pastoilla. 

Olen aina pitänyt ruonlaitosta, mutta viimeisten vuosien aikana minulla ei ole ollut tarvetta tehdä ruokaa kotona, sillä olen voinut ostaa sitä edullisesti työpaikalta. Nyt viime viikkojen aikana olenkin päässyt taas värkkäilemään keittiöön ja se on ollut kivaa!

Lemppareitani ovat graavilohikiusaus, lohikeitto, pesto-porkkana-lasagne, erilaiset sosekeitot ja nyt uutuutena Härkis-makaronilaatikko.

Leivonnaiset

Jos aika käy todella tylsäksi, pyöräytä illemmalla Maailman paras pannukakkuMaailman parhaat mokkapalat tai jokin legendaarinen kuivakakku, kuten vaikkapa Tiikerikakku. Jos kaapista löytyy perustarvikkeet, näiden teko onnistuu ilman kaupassa käyntiä.

Hätätapauksissa voin pystyy tarvittaessa korvaamaan leivontaan soveltuvalla margariinilla ja kerman voi korvata maidolla. Eikä herkkuja tietenkään tarvitse yksin syödä, nimittäin voin vannoa, että nämä herkut kelpaavat kaikille perheenjäsenille. 

enninkengissa-mita-tehda-aitiyslomalla2

4. ELOKUVISSA KÄYNTI

Elokuvissa käynti on kuulemma mammalomalaisten suosikkiajanvietettä. Viime syksy oli omalla kohdallani kiireinen töiden puolesta, mutta nyt olenkin käynyt elokuvissa säännöllisesti. Vain parissa kuukaudessa olen ehtinyt käydä katsomassa mm. seuraavat elokuvat: Kaikki oikein, Red Sparrow, The Shape of Water, Jumanji, Fifty Shades of Grey, Tuntematon Sotilas, Coco ja Veljeni Vartija.

Kulttuurisetelit ja E-passi

Ennen synnytystä kannattaa hyödyntää kulttuuripassit ja muut työpaikan tarjoamat luontoisedut, joten tarkista saldosi nyt. Setelit ja passi käyvät elokuvateattereiden lippujen maksuvälineenä.

Elokuvateatterit myös tarjoavat usein päivänäytöksiä edullisempaan hintaan (tämä vaihtelee teatterittain), eli tämäkin kannattaa ottaa huomioon, jos haluaa säästää leffalippujen hinnoissa.

VINKKI: STUDIO 123 / Järvenpään elokuvateatteri

Suosittelen kaikella lämmöllä Järvenpään Studio 123 -elokuvateatteria, joka toimi työpaikkanani kesän ajan toiselta asteelta valmistuttuani. Studio 123:ssa on tehty viime aikoina paljon uudistuksia, sillä mm. elokuvateatterin kaikkien kolmen salin penkit on uusittu. Studio 123 tarjoaa myös parhaat popparit, muut leffaherkut ja tietysti aina edulliset liput!

Myös sisustus on kokenut uudistuksia ja lippukassa on muuttanut yläkertaan tehden teatterista entistä tilavamman ja viihtyisämmän. Teatteri sijaitsee keskustassa, lähellä juna-asemaa, joten paikan päälle kannattaa saapua myös vähän kauempaakin. 

Mainitsinko vielä henkilökunnasta mitään? Siellä saa aina loistavaa palvelua ja työntekijät ovat parhaita.

enninkengissa-mita-tehda-aitiyslomalla4

5. NÄE YSTÄVIÄ JA PERHETTÄ PÄIVÄSAIKAAN

Jos mahdollista, näe ystäviä päiväsaikaan, niin pystyt(te) hyödyntämään ravintoloiden lounasaikojen edullisia tarjouksia. Mulla olisikin heti ensi viikon alkupuolella suunnitelmissa käydä syömässä lounasta siskon kanssa.

6. KAUNEUDENHOIDOT JA ITSENSÄ HEMMOTTELU

Ei ehkä sitä edullisinta ajanvietettä, mutta jos kaipaat rentoutumista, niin mikäs sen ihanampaa kuin kasvohoito, jalkahoito tai hieronta.

Ja minulla on säästövinkki tähän!

Pystyn itse vielä makoilemaan selälläni, joten kävin viime viikolla kasvohoidossa. Minulla sattui olemaan työpaikan antama lahjakortti oman talon palveluihin, joten varasin kasvohoidon oppilaitoksen kauneushoitolasta. 

Pääkaupunkiseudulta löytyy paljon hyviä paikkoja, joissa opiskelijat tekevät mielestäni ihan ammattilaistasoisia (ellei parempiakin) hoitoja edullisesti. Suositukset Keudan ja Stadin ammattiopiston Kauneus- ja hiuspuolen palveluille.

Jos kauneushoidot tai hieronnat eivät nappaa, niin ennen synnytystä kannattaa ainakin hoidattaa hiukset kuntoon, tai käydä vaikkapa vain rentouttavassa hiusten pesussa.

KASVOHOIDOT

Minulle tehtiin viime viikolla perinteinen, 1,5 tunnin kestoinen kasvohoito, johon kuului myös ihoanalyysi. Keuda Kauneudessa tehty kasvohieronta oli ehkäpä parhain minulle koskaan tehty kasvohoito. Siihen sisältyi kasvojen puhdistus, kaksi eri kuorintaa, kasvojen, rintakehän ja yläselän hieronta, kasvonaamio sekä kosteuttava päivävoide.

Keuda Kauneus Tuusulassa tarjoaa myös mm. kasvojen timanttihiontaa kasvohoitojen yhteydessä sekä esim. vartalon kavitaatiohoitoa (25 € / kerta) erilaisten vartalohoitojen ja hierontojen ohella.

Keuda Kauneus - Hinnasto ja lisätiedot

Keuda Hius - Hinnasto ja lisätiedot

KAMPAAMOPALVELUT

Keuda Kauneuden palveluista olen nyt testannut täydellistä kasvohoitoa, vartalon kavitaatiohoitoa sekä kokovartalohierontaa kuivaharjauksen kera. Kaikki kokemani hoidot olleet erinomaisesti toteutettuja.

7. ALOITA UUSI HARRASTUS: BLOGAAMINEN TAI VLOGAAMINEN

Vauvan odotus -oppaassa suositellaan päiväkirjan pitämistä raskausajalta. Jos haluat julkisen päiväkirjan, niin viimeistään tässä vaiheessa kannattaa avata blogi tai alkaa pitää videoblogia, sillä äitiysloman aikana kirjoitetut blogijutut ovat ihan yhtä arvokkaita muistoja kuin päiväkirjaankin kirjoitetut jutut.

Mikäli blogi alkaa menestyä, kannattaa aina pohtia mahdollisuutta erilaisille yhteistöille, sillä niiden kautta saatu taloudellinen hyöty, uudet tuttavuudet ja vertaistuki voivat osoittautua erittäin hyödyllisiksi asioiksi tulevaisuutta ajatellen.

Yksityisyys ja kuvien julkaisu verkossa

Kannattaa pitää mielessä, että tulevaisuudessa lapsi ei välttämättä pidä kaikesta, mitä nettiin on hänestä kirjoiteltu (tai mitä kuvia siellä on julkaistu), joten suosittelen julkaisemaan juttuja omasta näkökulmasta ja pitämään mielessä sen, ettei julkaise mitään arkaluontoista!

Lue lisää tietoa täältä: "Mieti nämä viisi asiaa ennen kuin julkaiset lapsen kuvan netissä".

"Lapsen koko nimi, henkilötunnus ja kotiosoite sekä jopa lapsen päiväkoti ja koulu ovat tietoja, joita ei kannata jakaa kuvien yhteydessä tai ilman kuvia. Riskinä ovat muun muassa identiteettivarkaudet." (Elisa, 2017).

enninkengissa-mita-tehda-aitiyslomalla3

SÄÄSTÖVINKIT ÄITIYSLOMALAISELLE

 1. Siivoa kaapit turhasta roinasta ja vie tavarat myyntiin kirpputorille
 2. Elokuvateattereiden arkipäivälippujen hinnat ovat iltanäytöksien lippujen hintoja edullisempia
 3. Hyödynnä E-passi sekä kulttuuri- ja liikuntasetelit elämyksiin
 4. Tapaa ystäviä päiväsaikaan ja hyödynnä ravintoloiden lounastarjouksia
 5. Tutustu oppilaitosten tarjoamiin ja opiskelijoiden tekemiin kauneuspalveluihin
 6. Aloita uusi harrastus, jossa on potentiaalia taloudelliseen hyötyyn
Tuleeko muilla mieleen hyviä ja edullisia vinkkejä mammaloman ajanvietteiksi?

t. Enni

Lue myös aiemmat postaukset:
 1. Mitä tehdä sunnuntaina?
 2. Miten pärjätä mahdollisimman vähillä vaatehankinnoilla raskausaikana?
 3. Satokausiruokaa: Sienilasagne
 4. Päärynä-fetapiirakka & Myllyn paras

Kommentit

 1. Hyviä vinkkejä. Nykyän on nettikirppiksiä myös, niitäkin kannattaa katsoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki! Hyvä vinkki! Kiva kuitenkin välillä tehdä muutakin kuin katsoa kännykkää tai tietokoneen ruutua! :)

   Poista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni.

Lue myös