Miksi olen kasvissyöjä?


Koska olet mitä syöt.

Olen avokadoa, pinaattia, lehtikaalia ja banaania. Olen myös vähän salmiakkia, jäätelöä ja bataattiranskalaisia.... Koen aina kaiken maailman herkkulakot todella vaikeiksi, kun taas lihansyönnin lopettaminen oli yksi elämäni helpoimmista päätöksistä.

Olen ollut nyt reilusti yli vuoden syömättä punaista sekä valkoista lihaa. Olisipa karkkilakon ylläpitäminen yhtä helppoa! Kalaa tai äyriäisiä olen syönyt ehkä kerran parissa viikossa tai harvemmin, lähinnä vain silloin, kun on tarjottu. Tonnikalaa en syö.

En täysin luopunut kaikista eläinkunnan tuotteista, kuten kananmunista ja juustoista, sillä käytän edelleen myös mm. majoneesia, jota löytyy jääkaapista tälläkin hetkellä. Margariinin tosin korvasin kauan sitten pestolla ja teessä käytettävän maidon GoGreen kookosjuomalla. 

Vegetaristi, pescovegetaristi, laktovegetaristi?

Lakto tarkoittaa maitoa, ovo munia ja pesco kalaa. Koska syön näitä satunnaisesti, en voi tituleerata itseäni vegetaristiksi. Koska käytän myös nahkatuotteita, en myöskään ole vegaani.

Mutta minä en välitä nimistä, vaan syön sitä, mikä tuntuu hyvältä ja sopii periaatteisiini olla syömättä lihaa eettisten ja ekologisten syiden takia.

Viime kesänä, ollessani jo täysin kasvissyöjä (tai tarkemmin ottaen lakto-ovo-pesco-mikälievegetaristi), minulta kysyttiin usein, mitä oikein syön. Kysymys tuntui hassulta, sillä en oikeastaan koskaan ollut lihan suuri ystävä, eikä lautaselleni ollut usein päätynyt lihaa kuin pienen pieninä annoksina. Jo alakoulussa lempiruokaani oli borssikeitto, kasvisversiona tietysti.

Myönnän kyllä, että poron kuivaliha, poronkäristys, serrano-kinkku ja silloin tällöin maisteltu naudan sisäfilee kyllä kolahtivat aikoinaan.


satokausiruokaa kasvisruoka-ennin-kengissa

Mitä kasvissyöjät (tai tarkemmin ottaen) lakto-ovo-pesco-vegetaristit syövät? 

Kasvissosekeittoja, kalaa, tortilloja, pestoporkkanalasagnea, perunaa, papuja, riisiä, juustoja, salaatteja, kasviksia, smoothieita, kaupan vegaanisia valmisruokia yms.

Eihän normaaliinkaan lautasmalliin kuulu lihaa kuin ¼ lautasesta, joten miten voitaisiin edes ajatella, ettei kasvisruokailijalla olisi tarpeeksi monipuolisesti syötävää?

Mikään ruokaan liittyvä muutos ei ole koskaan ollut itselleni niin helppoa kuin lihan jättäminen pois ruokavaliosta. Nykyisin lihatuotteet voidaan korvata niin monilla eri proteiinipitoisilla tuotteilla, etten keksi mitään syytä, miksi lihaa pitäisi enää edes syödä. Makunsa kuitenkin kullakin.

Kaupan tarjoamat korvikelihat ovat hyvä vaihtoehto ihmisille, jotka totuttelevat pois lihansyönnistä. En koe, että kyseiset tuotteet sopisivat minulle, sillä en alun perinkään pitänyt lihan ulkonäöstä tai purutuntumasta.

Jos kaipaan proteiinia, syön soijatuotteita, kananmunia, papuja, avokadoa ja juustoja. Muille tietysti voisin suositella Nyhtökauraa ja Härkistä, sekä monia muita tältä sivustolta löytyviä kasvisruokia.

Poikkeuksena omaan sääntööni voisin tietysti mainita jumalaisen herkulliset Bon Soya Kasvisnakit, joiden avulla grillikausi korkattiin tänä kesänä. Kyllä, kasvissyöjä voi edelleen syödä nakkeja, hahaa.

la-fragata-torremolinos

Ehkä muutos lihattomaan elämään sai alkunsa pinnalla olevasta, terveellisiin elämäntapoihin keskittyvästä buumista. Olen varma, että lihansyömättömyyteni kuitenkin jatkuu, vaikka buumi väistyisi hiljalleen.

Onneksi työpaikalla on aina tarjolla kasvisruokaa ja viikonloppuisin saan usein nauttia lämpimän aterian joko vanhempieni tai miehen vanhempien luona.

Vihreää suuntausta on ollut ilmassa jo pitkään, sillä lähes koko perheeni syö nykyisin kasvispainotteisesti ja myös anoppini loihtii mitä herkullisempia kasvissosekeittoja ja muita kasvisruokia päivällisiksi.

Kelpaa käydä kylässä!

Smoothie-hack-torremolinos kasvisruoka-ennin-kengissa

En ole täydellinen, sillä pidän edelleen aitoa nahkaa tekonahkaa kestävämpänä ja lämpimämpänä materiaalina. Ostan myös vaatteita ja kenkiä, mutta pyrin panostamaan ennemmin laatuun kuin määrään. 

Hyväksyn myös täysin sen, että moni henkilö lähipiirissäni syö lihaa, sillä tietysti jokainen saa tehdä omat valintansa.

Uskon omalta osaltani siihen, että vaikka pienet teot tuntuvat mitättömiltä (ja isossa mittakaavassa ovatkin) on niilläkin kuitenkin edes vähän merkitystä.

Tämä on minun pieni tekoni maapallon puolesta.

Omat TOP-10 lempiruoat kotona ja ravintoloissa:

 1. Lasagne (vuohenjuusto-sieni tai pesto-porkkana)
 2. Kasvissosekeitot (borssi, maa-artisokka, bataatti…)
 3. Salaatit, kuten "Perinteinen Talon Feta -salaatti" + Kevyt Mango-Chili -kastike / Kulmakonditoria
 4. Kalakeitto / anopin ja äipän tekemänä
 5. Sienikeitto
 6. Vuohenjuustoburger (Amarillo ja Fonda del Sol tarjoavat nykyisin erinomaisia)
 7. Shahi Paneer / Pikku Buddha
 8. Pizza Margherita tai paprika-ananas-aurajuusto-Kotzone
 9. Bataattiranskalaiset
 10. Soijatortilla / Hesburger
Jos sinä lukija siellä olet myös kasvissyöjä, ilmianna itsesi! Mikä on sun lemppari kasvisruoka?

t. Enni


Lue myös / Read also


Kommentit

 1. Ihanaa, että joku osaa kertoa mielipiteensä mutta samalla kunnioittaa muiden mielipiteitä. Itse olen kasvissyöjän vastakohta. Kerran miettimällä mietin, että syönkö mitään, missä ei olisi lihaa ja se ainoa ruoka on espanjalainen munakas. Siis jos kala ja kanakin lasketaan lihaksi. Lemppareitani ovat riistaruoat.

  Kasviksista syön perunaa (hakkaa mennen tullen riisit ja pastat) ja porkkanaa ja salaattini rakentuu salaatista, kurkusta ja tomaatista. Usein mukaan eksyy tonnikalaa. Lisäksi rakastan hedelmiä.

  Ja poron kuivaliha... aijaijai... Ostin nytkin Lapista kolme pakettia kotiintuomisiksi. Se kun vaan on niin herkkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla ja kiitos kommentista! Joo, minulla ei ole mitään lihansyöjiä vastaan, koska minun valintani ei tarkoita sitä, että joku muu tekisi väärin. Eli kiva, että tekstistä jäi juuri tämä kuva!

   Riista oli ihan lemppareita mullakin aikanaan, eli en ihmettele! Syö poron kuivalihaa munkin puolesta! :D

   Poista
 2. Täällä toinen lacto-ovo-pesco-mikälie-vegetaristi! :) Liha ei minulle maistu ja syön juurikin sitä, mikä itsestä tuntuu hyvältä, mikä aiheuttaa välillä kanssaihmisissä hämmennystä. Minäkin käytän nahkalaukkuja ja -kenkiä, koska en jaksa uskoa, että tekonahan tekeminen olisi kovin ekologista ja eettistä sekään.. Aito nahka kestää vuosia, vuosia ja vuosia (ja vanhetessaan vielä paranee), tekonahkalaukku ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä nahkatuotteiden käyttämisestä vaatteissa ja asusteissa. Muovin tekeminen ei voi olla ainakaan paljoa ekologisempaa kuin nahan valmistus (ristiriitaisia tutkimustuloksia tulkinneena). Vaikka nahan valmistus vaatii myös paljon työvaiheita, en vaan silti tykkää siitä, että maailma täyttyy muovista!

   Kiitos kommentistasi!

   Poista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni.

Lue myös