Siirry pääsisältöön

Täytän pyöreitä - Ajatuksia ikääntymisestä

ajatuksia-ikaantymisesta-enni-mork

Mun kolmekymppiset lähestyvät uhkaavaa vauhtia. Miltä musta tuntuu?

Tavallaan olen odottanut tätä jo jonkin aikaa, mutta mitä lähemmäksi syntymäpäivää tullaan, olen alkanut ajatella asiaa myös siltä kannalta, että olenko elänyt elämääni parhaani mukaan. Olisi ihanaa pysyä ikuisesti parikymppisenä, mutta niinhän se ei mene.

Olen nyt elänyt lähes 30 vuotta ja se tarkoittaa hyvällä tuurilla noin 1/3 elämästäni. Olenko elänyt tuon ajan onnellisesti? Tekisinkö jotain toisin? Varmasti tekisin, mutta nuo asiat kuuluvat elämääni ja ovat kasvattaneet minusta sen, kuka nyt olen.

Jos kuitenkin kuolisin huomenna, voisin kuolla onnellisena, sillä tein mielestäni oikeat valinnat ja elin elämäni niin hyvin kuin pystyin. Olen saanut tähän mennessä kaiken sen, mistä olen ikinä realistisesti haaveillut. Silti on tietysti asioita, joiden suhteen en ole vielä valmis.

Silti mielessäni pyörii usein, että elämä on loppujen lopuksi hyvin lyhyt. Meillä kaikilla on vain yksi elämä, joka saattaa itse asiassa olla paljon lyhempi kuin olisimme ehkä edes osanneet kuvitella.

Yhä enemmän tiedostan nykyisin sen, että jos mahdollista, elämää kannattaa elää niin kuin haluaa. Miksi kuluttaa päiviään esimerkiksi tehden töitä, joista ei nauti? Aina tietenkään kaikkea ei ole mahdollista saada, mutta ainakin itse pyrin jatkossa elämään siten, että yritän miettiä itselleni tärkeitä asioita ja tehdä niitä niin paljon kuin se on mahdollista.

Joka päivä kysyn itseltäni, olenko onnellinen. Jos pitkällä tähtäimellä vastaukseni ovat kielteisiä, on asialle tehtävä jotain. Seuraavaksi kannattaa yrittää tiedostaa ne asiat, jotka tekevät itsensä onnelliseksi. Sillä vaikka haaveet olisivat vähän naiivejakin, kannattaa niitä tavoitella. Kun haaveet sanoo ääneen, alkaa mieli tehdä työtä haaveen toteuttamisen eteen.

Ikäkriisi?

Nuorempana en pitänyt siitä, että olin syntynyt loppuvuodesta, sillä muut täytettyään 18 vuotta, saivat ajokorttinsa ennen mua ja pääsivät vielä yökerhoihinkin.

Näin pyöreitä täyttäessä olen huomannut, ettei loppuvuodesta syntyminen olekaan yhtään huonompi juttu. Saan vielä hetken olla porukan nuorimpia. No, vuosi sinne tai tänne. Otan joka tapauksessa uuden vuosikymmenen vastaan iloisena.

Mitä teen isona?

Siinäpä kysymys, johon luulin tietäväni vastauksen. Samaa olen myös pohtinut aiemminkin... Vaikka olen tyytyväinen elämääni, on minua jonkin aikaa vaivannut tunne, että ovatko tähän mennessä tekemäni valinnat vielä tulevaisuudessakin niitä, jotka tuovat eniten iloa arkeen. Olen alkanut työstää näitä asioita itsessäni.

Olen aloittanut pienellä. Kokeilen ja aion kokeilla asioita, kuten harrastuksia, joita olen pohtinut jo pitkään. Ehkä näiden asioiden avulla tiedän, mitä tehdä seuraavaksi. Ratkaisua en siis ole vielä keksinyt, mutta aionkin antaa tälle vaiheelle paljon aikaa.

Tekemällä myös huomaa aika pian, vastaako haave kuviteltua. Pienikin teko saattaa kuitenkin käynnistää ison pyörän kohti muutosta. Jos taas ei ota sitä ensimmäistäkään askelta, ei muutostakaan varmaan tapahdu. Tiedän kuitenkin, että tuttuun ja turvalliseen on niin helppo tyytyä. Ja kun oravanpyörässä on, ei ole edes aikaa pohtia parempia vaihtoehtoja.

Tiedostan myös, että muutos ei välttämättä tarjoa ratkaisua. Jos elämän suunta on kuitenkin hukassa ja mielessä pyörii vaikkapa ulkomaille muutto, tuskin kotoa löytyy oikeaa suuntaa elämälle. Muutto ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ulkomaille olisi jäätävä loppuelämän ajaksi, vaan sieltä voi myös tulla takaisin. Ulkomaille muutto ei siis tässä tapauksessa olisi tae ratkaisusta, mutta se saattaisi olla yksi teko, joka synnyttäisi uusia ideoita. Myös sitä olisi taas yhden kokemuksen rikkaampi.

Yhden haaveen toteuttaminen ei siis välttämättä tuota ratkaisua, vaikka elämän suunta olisi hieman hukassa. Haaveen toteuttaminen saattaa kuitenkin tuoda paljon iloa ja virikettä elämään. Pienenkin haaveen toteuttaminen saattaa siis olla askel kohti muutosta.

Ratkaisun löytäminen taas vaatii sen, että seuraa vaistoja ja ottaa askelia kohti haaveita. Uusia asioita oivalletaan nimittäin vain matkan varrella. Kannattaa myös muistaa, että joskus ratkaisu voi olla huomata, että asiat olivat jo ennestään hyvin.

Korteista tulkitseminen

Tähän väliin disclaimer: Koen olevani ihminen, joka uskoo tieteeseen.

Jokunen viikko sitten osallistuin tyttöjen iltaan, jonne oli kutsuttu henkilö lukemaan tarot-kortteja kaikille halukkaille. Olen aina ollut hyvin skeptinen kaikkeen, mitä ei ole voitu todistaa tieteen keinoin, mutta jotta voin oppia lisää elämästä, niin mielestäni on järkevää laajentaa mieltään menemällä myös sinne epämukavuusalueelle.

Tarot-korteista voidaan olla montaa mieltä, mutta silti minulla jäi istunnosta yllättävän hyvä fiilis. Mitään uutta istunnossa ei ilmennyt ja kaikki asiat ovat jo minun itseni tiedossa. Silti tuon kokemuksen jälkeen aivoissani aktivoitui uusia juttuja. Tulkitsijan tehtävä on löytää sisimmistäni niitä asioita, joihin en ole itse kiinnittänyt huomiota, tai en ehkä ole vielä uskaltanut ajatellakaan.

Nyt istunnon ansiosta kiinnitän entistä enemmän huomiota tiettyihin asioihin. Näitä "merkkejä" on nyt siis ilmaantunut vaikka minne, sillä aivoni ovat selvästi aktivoituneet. Ottamatta kantaa tarot-korttien toimimiseen tai toimimattomuuteen, koen olevani tällä hetkellä hieman tietoisempi itseäni kiinnostavista asioista, ja ehkäpä uskallan tarttua uusiin juttuihin entistä helpommin.

Istunnossa minulle esimerkiksi sanottiin, että musiikki näyttäisi olevan tärkeässä osassa elämääni ja se tuntui resonoivan minussa. Mielestäni tämä on hyvin laajasti ilmaistu, sillä varmasti musiikki on monelle muullekin ihmiselle tärkeää. En myöskään suoraan koe, että musiikki olisi ratkaisu ongelmiini, mutta olen antanut ajatuksen muhia. Musiikki ei siis tällä hetkellä liity oleellisesti siihen, mitä haluaisin tehdä, tai ainakin luulen niin.

Istunnon ansiosta olen kuitenkin alkanut kiinnittää huomiota siihen, missä kaikissa eri yhteyksissä musiikkia näkyy. Vähän aikaa sitten kävin työhaastattelussa ja astuessani rakennukseen sisään, näin ala-aulassa ilmoituksen henkilökunnan omasta laulupoppoosta, siis kuorosta. Kävi lopulta niin, että tulin valituksi työhön. Samaten aloitin jokunen viikko sitten Tanssitan vauvaa -kurssin ja vaikka teko oli pieni, on tanssiminen tuonut paljon iloa niin minulle kuin vauvallekin.

Viime kerralla neuvolassa minulle annettiin lappu koskien Tanssitan vauvaa -kurssia. Kuinka ollakaan, olisin siis joka tapauksessa saanut tiedon kurssista myöhemminkin. Kuka silti tietää, olisinko aloittanut kyseistä toimintaa ilman näkyviä merkkejä.

Työn suhteen myös päätin, että vaikka merkkejä oli ilmassa, en ottanutkaan työtä vastaan. Lapseni on vielä niin pieni ja hoitopaikan järjestäminen meni vaikeaksi. Työtarjous tuli siis kuitenkin vähän liian aikaisin ja lopulta sydämeni teki päätöksen. Haluan vielä viettää aikaa vauvani kanssa, sillä aikaa ei saa takaisin. Kaikki ylimääräinen tekeminen tässä hetkisessä elämänvaiheessa vie pois aikaa vauvan kanssa touhuamisesta.

Kuitenkin istunto oli yksi näistä konkreettisista teoista, jotka ovat saaneet minut tekemään ja ajattelemaan uusia asioita. Ne ovat myös opettaneet sanomaan rohkeammin "ei" asioille, jotka eivät ole vielä sillä hetkellä tuntuneet oikeilta. Voin nyt siis hyvillä mielin astella kohti neljättä vuosikymmentä – vähän vaan vanhempana ja toivottavasti edes hitusen viisaampana.

Mitä ajatuksia ikääntyminen teissä herättää?

t. Enni


Kommentit

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni.

Suositut tekstit

Atooppinen ihottuma ja turvonneet silmäluomet

Alan hiljalleen kyllästyä atooppiseen ekseemaan, joka on vaivannut minua aikalailla koko ikäni ajan. Olen onneksi säästynyt pahimmalta ihottumalta, mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän huomaan herkistyväni mm. kosmetiikalle. Vuonna 2014 herkistyin ripsipidennyksille niin paljon, että silmäluomeni olivat turvoksissa useita päiviä ripsien laiton jälkeen. Jo vuosia olen luottanut perusvoiteisiin ja unohtanut hajustetut vartalovoiteet kokonaan. Hajuvettäkin suihkutan nykyisin lähinnä vaatteille. Erityisesti käsien iho on välillä näyttänyt melkoisen hurjalta, varsinkin talvisin. Onneksi ihotautilääkäri määräsi pari vuotta sitten Protopicia , joka on toiminut loistavasti! Käytän sitä nykyisin ennaltaehkäisevästi. Nyt viime aikoina, tai oikeastaan jo kesästä lähtien, olen huomannut, että silmäluomeni ovat alkaneet reagoida silmämeikkiin. Olen huomannut, että pahiten luomia ärsyttää eyeliner . En enää arkisin laita lähes ollenkaan meikkiä silmiin, etteivät luomet turpoaisi päivän

KAKKUA AAMUPALAKSI? SARJASSAMME ÄITIVINKIT: VAUVALLE JA AIKUISILLE SOPIVA, HERKULLINEN JA NÄYTTÄVÄ SMOOTHIEKAKKU

Sarjassamme äitivinkit: Vauvan herkullinen kakku Mitä kakkua voi syödä hyvällä omalla tunnolla vaikkapa aamupalaksi? Haluatko tarjota juhlissa koko perheelle sopivan kakun?  Tämän loistavan vinkin sain eräillä vauvakutsuilla muutama kuukausi sitten. Kyseisille kutsuille sai jokainen halutessaan tehdä syötävää nyyttikestimeiningillä. Kutsuilla olikin tarjolla raikkaan näköinen kakku meille ja lapsukaisillemme. Kyseistä kakkua pystyi syömään alle vuoden ikäinen lapsikin. Mikä on siis tämä mystinen kakku, joka sopii erinomaisesti tarjottavaksi vauvalle, taaperolle, äidille, isälle ja vaikka koko suvulle? Se on kuvan smoothiekakku ! "Tein tyttäreni syntymäpäiville smoothiekakun  keksi-voiseokseen, mutta alkuperäisen ohjeen mukaan  pohjan voi tehdä myös keksi-hedelmäsose-pohjaan tai apinaevääseen" Smoothiekakun resepti on helposti sovellettavissa Toki kyseisen smoothiekakku tulee tehdä vauvaystävällisempänä, jos seurueessa on alle vuoden ikäisiä nape

10 KUUKAUTTA SMILE-LASERLEIKKAUKSEN JÄLKEEN

Kohta on kulunut vuosi Smile-laserleikkauksesta , joten ajattelin kerrata kokemuksia leikkauksen jälkeisestä ajasta ja elämästä. Edellisen kerran kertasin kuulumisia vain kuukausi laserleikkauksen jälkeen, tuon postauksen voitte lukea täältä . Tänään oli oikeastaan hyvä päivä kirjoittaa tämä postaus, sillä kulunut aika on saanut unohtamaan osan negatiivisista kokemuksista. Toipuminen ei ole ollut ihan helppoa, mutta onneksi toipumisvaiheen oireet eivät ole olleet niin pahoja. Tänään aamulla mun näkö oli nimittäin aika sumea toisessa silmässä, mutta se saattoi johtua siitä, että silmät olivat muutenkin hieman turvoksissa.  Ajoittaisia näön sumeutumisia on ollut havaittavissa nyt pitkin vuotta, mutta olen laittanut ne edelleen leikkauksen piikkiin. Sen sijaan yleislääkäri, jonka vastaanotolla kävin viime viikolla, oli kovin kiinnostunut näköhäiriöistäni. Katsotaan siis liittyykö niihin jotain muutakin, vai onko tämä edelleen toipumisesta johtuvaa. Sumeutta on siis havaittavissa

HIUSTENPIDENNYSTEN VÄRJÄÄMINEN KOTONA

M ulla tulee tästä postauksesta todella nostalgiset fiilikset, tämä on vähän sitä vanhempaa "Ennin kengissä" -matskua. Vastaavan postauksen toteutin vuonna 2012 tismalleen samana päivänä 11.4 ja ihan sattumalta tänäänkin päädyin samojen puuhien pariin! Aiheena on siis hiustenpidennysten värjääminen . TAUSTAA Olen aina tykännyt laittaa ja kasvattaa hiuksiani. Itse asiassa kampaajankin ammattikin on aina kiinnostanut, mutta olen niin herkkä kaikille hajusteille ja tököteille, ettei ammatti sopisi minulle. Kuitenkin tykkään värkätä hiusten kanssa (kokeilla esim. pinkkiä, kun siltä tuntuu ) ja aika usein myös pelleillä kaapista löytyvien hiustenpidennysten kanssa. Mulla on ollut vuosien ajan vaikka millaisia kokemuksia kotitekoisista hiustenpidennyksistä ja niistä on saatu kehuja ihan kampaajiltakin. Minulla on myös ollut tapana hamstrata alennuksista hiusvärejä omien hiusten värjäämistä varten, tai sitten juuri tällaisia pieniä projekteja varten.  Olin my

Moderni sauna ja upotettava kiuas

Moderni sauna Kahden talon suunnittelu on edennyt siihen vaiheeseen, että toinen taloista sai juuri muuttoluvan. Viimeisimpänä työn alla on ollut saunojen suunnittelu ja toisen talon saunan valmistumista onkin odoteltu innokkaana. Saa nähdä, pääseekö jo ensi viikolla saunaan. Saunan kanssa sai tosin raapia päätä. Ihan alunperin saunan puut oli tilattu talofirmalta, mutta lopulta kävi ilmi, että valikoima rajoittui parhaimmillaankin vain STP-profiililla varustettuun tervaleppään, eikä tässä edes hinta toiminut porkkanana. Siispä ei auttanut muu kuin alkaa etsiä saunan puita eri valmistajilta.  Saunan suunnittelu loppusyksystä oli varmaan huonoin ajankohta ikinä, sillä joko kaikki muutkin rakensivat saunoja, tai myös materiaalipula näkyi kauppojen valikoimissa. Lopulta löytyi onneksi kiva vaihtoehto, joka täytti allekirjoittaneen vaativat kriteerit. Saunan paneeliksi ja laudepuuksi valikoituivat lopulta ThermoRoyal sarjan suoralla profiililla oleva kaunis apachi. Puut tilattiin  Väripirt