10 KUUKAUTTA SMILE-LASERLEIKKAUKSEN JÄLKEEN

Kohta on kulunut vuosi Smile-laserleikkauksesta, joten ajattelin kerrata kokemuksia leikkauksen jälkeisestä ajasta ja elämästä. Edellisen kerran kertasin kuulumisia vain kuukausi laserleikkauksen jälkeen, tuon postauksen voitte lukea täältä.

Tänään oli oikeastaan hyvä päivä kirjoittaa tämä postaus, sillä kulunut aika on saanut unohtamaan osan negatiivisista kokemuksista. Toipuminen ei ole ollut ihan helppoa, mutta onneksi toipumisvaiheen oireet eivät ole olleet niin pahoja. Tänään aamulla mun näkö oli nimittäin aika sumea toisessa silmässä, mutta se saattoi johtua siitä, että silmät olivat muutenkin hieman turvoksissa. 

Ajoittaisia näön sumeutumisia on ollut havaittavissa nyt pitkin vuotta, mutta olen laittanut ne edelleen leikkauksen piikkiin. Sen sijaan yleislääkäri, jonka vastaanotolla kävin viime viikolla, oli kovin kiinnostunut näköhäiriöistäni. Katsotaan siis liittyykö niihin jotain muutakin, vai onko tämä edelleen toipumisesta johtuvaa. Sumeutta on siis havaittavissa ainoastaan aikaisin aamulla ja myöhään illalla. Se johtuu siitä, että aamulla silmät ovat kuivat ja illalla ilmeisesti väsyneet (leikkauksen jälkeen silmät saattavat väsyä herkemmin).

smile_laserleikkaus2

Tilanne kuukausi leikkauksen jälkeen (vanhasta postauksesta)

Minulle tehtiin Smile-laserleikkaus, jossa sarveiskalvon sisältä poistettiin linssimäinen kiekko taittovirheen korjaamiseksi. Päädyin Smileen siksi, että kyseisessä leikkauksessa sarveiskalvon pintaan ei tehdä erillistä läppää ja leikkauksen pitäisi sopia paremmin ihmisille, joilla on erittäin kuivat silmät. Leikkauksen hyviä puolia ovat myös mm. nopea toipumisaika ja leikkaustuloksen pysyvyys.

Huonoja puolia leikkausmenetelmässä on mm. se, että jos leikkauksella ei päästä haluttuun lopputulokseen, niin ilmeisesti ainoa vaihtoehto näön uudelleenkorjaamiseen on eri leikkausmenetelmä.

Alan pikku hiljaa tottua silmälasittomuuteen ja nautin joka hetkestä. Laserleikkauksesta on nyt kulunut hieman yli viisi viikoa ja näkö on suurimman osan ajasta erinomainen. Lähes päivittäin näköni on kuitenkin valonarka ja sumea heti aamusta, joten esim. tietokoneen näytön katsominen tuottaa hankaluuksia. Tämä ilmeisesti johtuu siitä, että leikkaus kuivattaa silmiä ja ainakin omalla kohdallani silmäni olivat jo ennestään hyvin kuivat. Lääkäri mainitsi, että ihminen ei tuota kyyneliä yön aikana, joten siksi silmät ovat kuivat aamuisin. Tähän auttavat onneksi silmätipat.
smile_laserleikkaus

Nykytilanne:


Näkö on nykyisin ihan loistava päiväsaikaan. Iltaa, tai oikeastaan yötä kohden silmät tuntuvat väsähtävän jonkin verran, mutta en ole edes lähtenyt paikkaamaan tilannetta silmätipoilla. Elämä ilman silmälaseja on edelleen ihanaa ja näkökin niin tarkka! Saan juosta lenkkipolulla ilman huuruisia laseja ja nyrkkeillä Piloxingissa ilman, että lyön epähuomiossa silmälasit päästäni (näin on käynyt). Parasta on myös se, että ihmiset tunnistaa jo kaukaa, 3D-elokuvissa vain yhdet lasit riittävät ja aurinkolaseja voi hankkia nykyisin ilman vahvuuksia.

Olen edelleen linjoilla money well spent, sillä mikäpä sen parempaa kuin törsätä omaan itseensä. Esteettiset syyt mielessäni eivät kuitenkaan koskaan olleet, sillä ajoittain kaipaan lasien tuomaa särmikkyyttä. Nautin kuitenkin joka päivä siitä, ettei päässäni ole silmälaseja.

Suosittelen kuitenkin harkitsemaan leikkausta tarkkaan. Leikkausta mainostetaan helppona toimenpiteenä, mutta toipumisaika on oikeasti pitkä, vaikka näkö ehkä korjaantuisikin hetkessä. Silmien väsyminen, valoherkkyys ja roskien tunne silmissä voivat olla pitkäaikaisiakin oireita. Minun silmäni olivat koko kesän ajan arat kirkkaille valolle, kuten vastaantulevien autojen ajovaloille.

Niinpä suosittelisin leikkausta ihan vuoden alkuun tai pitkälle loppukesään. Syy voi olla ihan niinkin arkinen kuin kesäloma. Jos olet suunnittelemassa kesälomalle ajoreissua, kannattaa leikkaus toteuttaa ehdottomasti vasta kesän jälkeen. Ainakin omalla kohdallani ajaminen hankaloitui joksikin aikaa. Keväällä ja kesällä on myös pahin siitepölykausi, joten sitäkin ajatellen syksy saattaisi olla parempi ajankohta leikkaukselle.  

Tilanne kuukausi leikkauksen jälkeen (vanhasta postauksesta)

Leikkauksen jälkeinen valonarkuus on yleistä. Mitä nyt luin netistä, niin on tapauksia, jossa silmien valoherkkyys ei ole koskaan parantunut ja esim. auton valot näyttäytyvät tällaisen ihmisen silmiin starburst- ja haloilmiönä. Juuri tällä tavalla näen vielä itsekin, mutta olen jo tuttunut siihen.
Ainoastaan harmittaa se, että tietokoneen näyttö on hyvin kirkas ja näyttöä tuijotellessa saakin räpytellä silmiä aika usein. Tästä syystä olen myös vähentänyt bloggaamista, sillä kirkkaan näytön katsominen työpäivän jälkeen on ollut toisinaan erittäin hankalaa (puhumattakaan oikolukemisesta).


Miettikääpä kuinka ihanaa oli toipua silmäleikkauksesta ja kirjoittaa kuukauden ajan 15 sivun esseetä. Välillä tuli vaiheita, kun teki mieli lyödä hanskat tiskiin ja hakea lääkärintodistus silmien takia. Pienten kirjainten lukeminen kirkkaalta näytöltä oli ja on edelleen vaikeaa. Onneksi etenin esseen kanssa pienin askelin ja nyt se on tehty, huh!

mediatenkiikan_insinoori_smile_laserleikkaus

The struggle is real - Nykytilanne

Vaikka tietokoneella olemisen ongelmat kuulostavat ehkä pieniltä, minun tapauksessani kyse oli isosta ongelmasta. Tämä johtui siitä, että yliopiston kurssit olivat käynnissä ja kurssit oli pakko saada suoritettua kesällä. Tämä vaati satoja tunteja kirjoittamista ja kurssimateriaalin lukemista. Näkö on kuitenkin aika oleellinen asia näissä asioissa! :D Tämän takia vielä painotan harkitsemaan sopivaa leikkausajankohtaa huolella. Aikoja leikkaukseen saa varmasti.

Jos harkitsette leikkausta, kysykää lääkäriltänne kaikki maailman kysymykset leikkaukseen liittyen. Minulle ei kerrottu mitään negatiivista, ellen itse älynnyt kysyä oikeita kysymyksiä. Leikkaus sen sijaan oli maailman helpoin homma, kestoltaan ehkä muutaman minuutin. Leikkaus ei sattunut yhtään, vaan pahinta taisi olla kirvelevät puudutustipat.

Nyt kun valoherkkyyskin on jo lähes kokonaan hävinnyt, olen entistä tyytyväisempii päätökseeni. Kymmenen vuoden odottaminen kannatti. Elämä on ihanaa ilman laseja!

Loppuun ajattelinkin järkyttää teitä kuvalla, joka on otettu 45 minuuttia leikkauksen jälkeen. Ihan itse tulin uusine silmineni kotiin Järvenpäähän. Tältä näytin, haha! Kuvan ottamisen jälkeen laitoin aurinkolasit päähän... 

smile_laserleikkaus3

t. Enni

Kommentit

 1. Hei Enni, tuntuu että oli aivan pakko nyt jättää kommentti tähän. Minulle tehtiin myös Smile-laserleikkaus reilu vuosi sitten. Jälkitarkastuksessa todettiin, ettei oikean silmäni hajataitteisuus ole korjaantunut toivotulla tavalla, joten se jouduttiin leikkaamaan uudelleen Femtolasik-menetelmällä. Nyt oikean silmän näkö on aivan priima! Myös vasemman silmän näkö oli aluksi hyvä, mutta nyt huomaan että halot ja starburstit ovat voimistuneet ja näkö "sumentunut", eli todennäköisesti hajataitto palannut. Oikea silmäni näkee kuitenkin niin hyvin, että se korjaa vasemman heikkouden, joten olen pohdiskellut jaksanko tuohon leikkaushommaan enään ryhtyä ainakaan kovin heppoisesti.
  Näin jälkiviisaana on hyvä jossitella, että jos alunperinkin olisi tehty molempiin Femtolasik, olisiko molempien silmien näkö ollut loistava heti kättelyssä. Näin ollen jaan todellakin näkemyksesi siitä, että tuohon leikkaukseen ei kannata lähteä ihan heppoisin perustein. Ja noista mahdollisista negatiivisista puolista kannattaa todellakin olla selvillä! Sillä minullekaan ei kukaan Silmäasemalla puhunut mitään mistään haittapuolista tai epäonnistumisen mahdollisuudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistä. Mäkin voisin melkein käydä tarkistuttamassa näköni ja katsoa, onko toisessa silmässä heikompi. Niillähän on se takuu, että "mikäli tarvitaan lääketieteellisesti perusteltu (taittovirhe enemmän kuin +/-0.5 diopteria), tarkentava lasertoimenpide, se kuuluu leikkauksen hintaan kahden vuoden ajan leikkauksesta."

   Ehkä olisi voinut olla tarkempi, sitähän ei tiedä. Minulla on myös perheessä jäseniä, jolle Femtolasik on tehty ja toinen käyttää nykyisin silmälaseja, eli tulos ei ole loppuelämäksi. Ja ikänäkö on toinen asia mikä sitten muuttaa näköä miten muuttaa...

   Mä pohdin sitä femtolasikia sen takia huonona, että se ilmeisesti ei sovi henkilöille, joissa sarveiskalvo tosi ohut tai muutenkin kuivat silmät. Mulla oli lääkärin mukaan todella, siis todella kuivat silmät. Olin itse alun perin Smilen kannalla toipumisajan ja sen kuivuuden takia. Femtolasik olisi ollut paljon halvempikin, mutta en jotenkin tykännyt siitä, että koko läppä avataan. :/

   Mä juttelin kymmenen vuoden aikana monien ihmisten kanssa, joille leikkaus oli tehty ja tiesin myös sen, että jos leikkaus ei onnistu, niin esim. femtolasik on tiedossa.

   Tosin minullahan ei ihan hirveästi miinusa silmissä ollut. En tiedä voiko sillä olla vaikutusta leikkauksen tulokseen? Paljonko sinulla oli, jos saa kysyä?

   Poista
  2. Siis mulla oli myös aika vähän sitä miinusta, alle 1 muistaakseni molemmissa silmissä, mutta hajataittoa sitten senkin edestä. Luulen, että tuo hajataitto ja pienet miinukset voi nimenomaan olla osasyynä huonoon osumatarkkuuteen itse leikkauksessa. Mutta mene ja tiedä. :/
   Mulla oli onneksi paksut sarveiskalvot, joten tuo uusintaleikkaus ei ollut ihan kamalan huono juttu. Ja nyt siis sillä silmällä näen loistavasti. Tuo kahden vuoden takuu on kyllä hyvä, täytyy olla ehkä yhteydessä ennen ajan umpeutumista, jos vaikka leikkauttaisi sitten tuon toisenkin silmän. :D Ja kaikesta huolimatta, olen äärimmäisen onnellinen että laserleikkaukseen menin! Mutta painotan myös että riskit kannattaa toedostaa. :)

   Poista
  3. Mmh aika samankuuloinen näkö kuin mullakin oli! Mutta hyvä, että näkö on nyt korjattu ja olet loppujen lopuksi vielä tyytyväinen! :) Pakko ainakin viimeistään ensi keväänä käydä tarkistamassa näkö, vähän niin kuin varmuuden vuoksi!

   Poista
 2. Hei, kuinka kauan sinulla ilmeni roskan tunnetta silmissä? Minä kävin Smile-leikkauksessa reilu viikko sitten, ja nyt on pari päivää toisessa silmässä haitannut lievästi outo roskan tunne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei oikeastaan tullut sellaista ollenkaan! Näkö vaan oli sumea, mutta rosksntunnetta ei ollut. Laita lisää kosteuttavia silmätippoja?

   Poista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni:

Lue myös