Siirry pääsisältöön

I love Japan / Opettajat Tokiossa

Mistähän aloittaisin? Viides päivä Japanissa alkaa olla kohta ohi ja paljon on ehditty kokea tuona aikana. Sitä ennen jännitystä aiheutti Luftansan lakko, joka ajoittui juuri lentopäivällemme. Onneksi lentomme ei kuulunut peruttujen lentojen joukkoon, koska muuten reissuun olisi tullut vähän isompikin mutka, kuten miten päästä paikalle...

Olen reissussa kahden muun melko samanikäisen media-alan opettajan kanssa. Minusta onkin aika hauskaa, että sattumalta matkalle on lähtenyt kohtalaisen nuori porukka, sillä esimerkiksi työpaikallani samanikäisiä tai vielä nuorempia opettajia taitaa olla vain muutamia. Työpaikkani on kuitenkin niin suuri oppilaitos, etten ole edes ihan varma muiden paikkakuntien opettajien keski-iästä, mutta sen perusteella mitä olen nähnyt, opettajien keski-ikä on omaa ikääni korkeampi. Täällä kuitenkin meidät on otettu erinomaisesti vastaan.


Hyvin suunniteltu aikataulu on varmaan japanilaisille itsestäänselvyys. En olisi kuitenkaan uskonut, että tulemme viettämään täällä uskomattoman mieleenpainuvan päivän työporukan kesken. Niin he vain jaksoivat uhrata mahdollisesti viikon ainoan vapaapäivänsä meille ja vuokrata auton, jonka kyydissä huristelimme kohti Fuji-vuorta. Päivän muuhun ohjelmaan kuuluivat mm. vierailut jää- ja laavaluoliin, viininmaistajaiset, retki Fujin 5. leirille 2200 metrin korkeuteen sekä kaiken kukkuraksi illallinen japanilaisessa ravintolassa. Vaan ei siinä vielä kaikki, auringonlaskun aikoihin ajoimme lähistölle katsomaan vuoresta virtaavan veden aikaansaamia lähdealtaita, joissa uiskenteli kultaisia, valkoisia ja mustia Koikarppeja. Näkymä oli, kuten ehkä odottaa voi, perinteinen japanilainen postikorttimaisema. Taustalla mikäs muukaan kuin komea Fuji.

Edellisviikko hurahtikin sitten suurimmilta osin toimistolla, vaikka eilen saimme nauttia vapaapäivästä. Kävimmekin tekemässä pitkän päiväreissun Shinjukun alueelle, minkä jälkeen suuntasimme Harajukuun. Minulle kävi ensimmäistä kertaa elämässäni kameramoka, unohdin akun lataukseen hotellille.


 
Olemme Tokiossa opettajaporukan kanssa tutustumassa Worker Bee -yrityksen toimintaan ja samalla avaamassa yhteistyötä Japanin ja Suomen välille niin koulumaailmaan kuin pelialallekin. Olemme kaikki matkaan lähteneet opettajat media-alalta ja meillä on kaikilla harrastuneisuutta tai kiinnostusta pelialaan. Worker Bee on mobiilipelialan yritys, joka muuntaa olemassa olevia mobiilipelejä Japani-versioiksi. Yritys on työskennellyt myös suomalaisen Frogmind-pelistudion kanssa ja ollut julkaisemassa Badland-mobiilipeliä Japanissa.

Worker Bee mahdollistaa yrityksenä sen, että ulkomaiset pelit pääsevät Japanin markkinoille ja sisällön kohdentamisen ansiosta tulevat olemaan suositumpia kuin alkuperäiset pelit. Tämä johtuu siitä, että japanilaiset arvostavat omalla äidinkielellään tuotettuja pelejä, erinomaista grafiikkaa ja omaan historiaan liitettyjä tarinoita. Ilman natiivia kielitaitoa ja Japanin kulttuurin tuntemusta, ei autenttista lopputulosta voi saada aikaiseksi.

Kaiken tämän Worker Bee tekee yhdessä pelin alkuperäisen omistajan kanssa. Ja uskokaa, olen nyt muutaman päivän ajan seurannut toimintaa ja se on hyvin pikkutarkkaa. Suurennuslasin alle joutuvat fontit, fontin koot, tekstien huolellinen kääntäminen ja kielioppi, tarinan lokalisointi, grafiikoiden muuttaminen kohderyhmään sopivammaksi ja pelin nimen muuntaminen japaniksi. Peli saattaa siis kokea suurenkin muutoksen ennen kuin se pääsee markkinoille. 

Kielimuurista johtuen minulla on vielä joitain aukkoja siinä, miten puhelinoperaattorit liittyivät hommaan, mutta kyselen niistä tarkemmin muilta opettajalta. Ainakin se on nyt jo selvää, että Japanissa on nousussa sim-free-laitteet, jotka mahdollistavat yhä suuremman yleisön pelaamisen mobiililaitteilla. Ok, olen juuri nyt vähän liian väsynyt kirjoittamaan tästä, mutta sen lisäksi keskusteluissa nousi esiin termi: "App Pass", jonka avulla käyttäjä voi pelata kaikkia sallittuja pelejä kuukausimaksulla, eikä yksittäisen sovelluksen lataamisesta tarvitse maksaa. Kannattaa käydä lukemassa lisää Worker Been sivuilta, niin kirjoitukseni ehkä aukeaa teille paremmin.
Tästä päästäänkin seuraavaan asiaan. Jos tänne mielii tulla, japanin alkeiden opettelu kannattaa ottaa tosissaan, ilman sitä ei ehkä pärjää. Jo nyt voisi sanoa, että opiskelijan, joka suunnittelee vaihtoa tai työharjoittelua Japaniin, tulee osata japanin kieltä. Olen yllättynyt siitä, miten vähän englantia täällä puhutaan. 

Työpaikallamme puhutaan hyvin, hyvin yksinkertaista englantia ja periaatteessa ensimmäisen päivän kuuntelimme orientaatiota pelkästään japaniksi. Yleisesti täällä halutaan puhua omaa äidinkieltä, kuten aika monessa muussakin maassa. Täällä silti vain harvat kaupan kassatyöntekijät puhuvat kohtalaista englantia. En itsekään puhu englantia läheskään yhtä hyvin kuin haluaisin, mutta ne henkilöt, keiden kanssa olen kommunikoinut englanniksi, ovat kuitenkin ymmärtäneet pointtini. Onneksi meikäläisen kieli on ymmärrettävää, vaikka virheitä tulee ihan siitä syystä, että kieli on päässyt totaalisesti unohtumaan (välistä pukkaa jopa espanjaa). Onneksi oman japanin kielen taidon puutetta paikkaa se, että toinen mukana olevista opettajasta ymmärtää kieltä jonkin verran. Hänen avullaan ymmärsimme kolmannen opettajan kanssa aiheiden tärkeimmät jutut pääpiirteittäin.Tavallinen työaikamme täällä on ollut klo 13-19, mutta ensimmäisenä iltana kävimme illallistamassa, joten olin hotellilla vasta puoli yhdentoista aikaan. Toisena päivänä töissä meni kahdeksaan asti. Sen jälkeen kävimme vielä pikaisesti Akihabarassa, joka on lähimmän metroasemamme viereinen pysäkki. Siellä suuntasimme mm. jättimäiseen Yodobashi-Akiban elektroniikkatavarataloon, josta löysinkin Canon EOS M3 -rungon kohtuulliseen hintaan! Eli sellainen lähtee Suomeen tuliaisena itselleni.

Tähän loppuun on vielä hyvä kertoa yksi hyvin mieleenpainuva tapahtuma, joka sattui toissayönä. Heräsin kuudelta aamulla siihen, miten maanjäristys vavisutti hotellia suunnilleen puolen minuutin ajan. Järistyksethän ovat normaaleja täällä, mutta tämä pääsi ihan uutisiin asti, siis Suomessa! 

Ihme, kun se tuntuikin niin epämukavalta. 

 t. Enni


Lue myös / Read also


Kommentit

 1. Nuo lakot tuo aina mukavaa lisäjännitystä. Ite ootan innolla perjantain VR:n lakkoa -.- Mut kauniita kuvia <3
  ~ annisuvisuo.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainiin, voi ei! Joo hyvälle päivälle iskivät lakon. Mihin olet menossa?
   Kiitos paljon <3

   Poista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni.

Suositut tekstit

Atooppinen ihottuma ja turvonneet silmäluomet

Alan hiljalleen kyllästyä atooppiseen ekseemaan, joka on vaivannut minua aikalailla koko ikäni ajan. Olen onneksi säästynyt pahimmalta ihottumalta, mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän huomaan herkistyväni mm. kosmetiikalle. Vuonna 2014 herkistyin ripsipidennyksille niin paljon, että silmäluomeni olivat turvoksissa useita päiviä ripsien laiton jälkeen. Jo vuosia olen luottanut perusvoiteisiin ja unohtanut hajustetut vartalovoiteet kokonaan. Hajuvettäkin suihkutan nykyisin lähinnä vaatteille. Erityisesti käsien iho on välillä näyttänyt melkoisen hurjalta, varsinkin talvisin. Onneksi ihotautilääkäri määräsi pari vuotta sitten Protopicia , joka on toiminut loistavasti! Käytän sitä nykyisin ennaltaehkäisevästi. Nyt viime aikoina, tai oikeastaan jo kesästä lähtien, olen huomannut, että silmäluomeni ovat alkaneet reagoida silmämeikkiin. Olen huomannut, että pahiten luomia ärsyttää eyeliner . En enää arkisin laita lähes ollenkaan meikkiä silmiin, etteivät luomet turpoaisi päivän

10 KUUKAUTTA SMILE-LASERLEIKKAUKSEN JÄLKEEN

Kohta on kulunut vuosi Smile-laserleikkauksesta , joten ajattelin kerrata kokemuksia leikkauksen jälkeisestä ajasta ja elämästä. Edellisen kerran kertasin kuulumisia vain kuukausi laserleikkauksen jälkeen, tuon postauksen voitte lukea täältä . Tänään oli oikeastaan hyvä päivä kirjoittaa tämä postaus, sillä kulunut aika on saanut unohtamaan osan negatiivisista kokemuksista. Toipuminen ei ole ollut ihan helppoa, mutta onneksi toipumisvaiheen oireet eivät ole olleet niin pahoja. Tänään aamulla mun näkö oli nimittäin aika sumea toisessa silmässä, mutta se saattoi johtua siitä, että silmät olivat muutenkin hieman turvoksissa.  Ajoittaisia näön sumeutumisia on ollut havaittavissa nyt pitkin vuotta, mutta olen laittanut ne edelleen leikkauksen piikkiin. Sen sijaan yleislääkäri, jonka vastaanotolla kävin viime viikolla, oli kovin kiinnostunut näköhäiriöistäni. Katsotaan siis liittyykö niihin jotain muutakin, vai onko tämä edelleen toipumisesta johtuvaa. Sumeutta on siis havaittavissa

KAKKUA AAMUPALAKSI? SARJASSAMME ÄITIVINKIT: VAUVALLE JA AIKUISILLE SOPIVA, HERKULLINEN JA NÄYTTÄVÄ SMOOTHIEKAKKU

Sarjassamme äitivinkit: Vauvan herkullinen kakku Mitä kakkua voi syödä hyvällä omalla tunnolla vaikkapa aamupalaksi? Haluatko tarjota juhlissa koko perheelle sopivan kakun?  Tämän loistavan vinkin sain eräillä vauvakutsuilla muutama kuukausi sitten. Kyseisille kutsuille sai jokainen halutessaan tehdä syötävää nyyttikestimeiningillä. Kutsuilla olikin tarjolla raikkaan näköinen kakku meille ja lapsukaisillemme. Kyseistä kakkua pystyi syömään alle vuoden ikäinen lapsikin. Mikä on siis tämä mystinen kakku, joka sopii erinomaisesti tarjottavaksi vauvalle, taaperolle, äidille, isälle ja vaikka koko suvulle? Se on kuvan smoothiekakku ! "Tein tyttäreni syntymäpäiville smoothiekakun  keksi-voiseokseen, mutta alkuperäisen ohjeen mukaan  pohjan voi tehdä myös keksi-hedelmäsose-pohjaan tai apinaevääseen" Smoothiekakun resepti on helposti sovellettavissa Toki kyseisen smoothiekakku tulee tehdä vauvaystävällisempänä, jos seurueessa on alle vuoden ikäisiä nape

Moderni sauna ja upotettava kiuas

Moderni sauna Kahden talon suunnittelu on edennyt siihen vaiheeseen, että toinen taloista sai juuri muuttoluvan. Viimeisimpänä työn alla on ollut saunojen suunnittelu ja toisen talon saunan valmistumista onkin odoteltu innokkaana. Saa nähdä, pääseekö jo ensi viikolla saunaan. Saunan kanssa sai tosin raapia päätä. Ihan alunperin saunan puut oli tilattu talofirmalta, mutta lopulta kävi ilmi, että valikoima rajoittui parhaimmillaankin vain STP-profiililla varustettuun tervaleppään, eikä tässä edes hinta toiminut porkkanana. Siispä ei auttanut muu kuin alkaa etsiä saunan puita eri valmistajilta.  Saunan suunnittelu loppusyksystä oli varmaan huonoin ajankohta ikinä, sillä joko kaikki muutkin rakensivat saunoja, tai myös materiaalipula näkyi kauppojen valikoimissa. Lopulta löytyi onneksi kiva vaihtoehto, joka täytti allekirjoittaneen vaativat kriteerit. Saunan paneeliksi ja laudepuuksi valikoituivat lopulta ThermoRoyal sarjan suoralla profiililla oleva kaunis apachi. Puut tilattiin  Väripirt

HIUSTENPIDENNYSTEN VÄRJÄÄMINEN KOTONA

M ulla tulee tästä postauksesta todella nostalgiset fiilikset, tämä on vähän sitä vanhempaa "Ennin kengissä" -matskua. Vastaavan postauksen toteutin vuonna 2012 tismalleen samana päivänä 11.4 ja ihan sattumalta tänäänkin päädyin samojen puuhien pariin! Aiheena on siis hiustenpidennysten värjääminen . TAUSTAA Olen aina tykännyt laittaa ja kasvattaa hiuksiani. Itse asiassa kampaajankin ammattikin on aina kiinnostanut, mutta olen niin herkkä kaikille hajusteille ja tököteille, ettei ammatti sopisi minulle. Kuitenkin tykkään värkätä hiusten kanssa (kokeilla esim. pinkkiä, kun siltä tuntuu ) ja aika usein myös pelleillä kaapista löytyvien hiustenpidennysten kanssa. Mulla on ollut vuosien ajan vaikka millaisia kokemuksia kotitekoisista hiustenpidennyksistä ja niistä on saatu kehuja ihan kampaajiltakin. Minulla on myös ollut tapana hamstrata alennuksista hiusvärejä omien hiusten värjäämistä varten, tai sitten juuri tällaisia pieniä projekteja varten.  Olin my