Siirry pääsisältöön

SYNNYTYSKERTOMUS OSA 3: KUN MAITO NOUSEE JA SEKTIOHAAVAA KOLOTTAA


Lue myös: 

Synnytyskertomus osa 2: Alkushokki

Toinen ja kolmas päivä sairaalassa

Synnytyksen jälkeisenä päivänä oloni oli aluksi hyvä, mutta voimakkaiden kipulääkkeiden hiipuvan vaikutuksen alkoi tuntea. Kipuja alkoi tulla paljon iltaa kohden. Toisena päivänä olin kuitenkin vihdoin vapaa liikkumaan ilman katetria ja myöhemmin illemmalla kädessäni ollut kanyylikin otettiin pois.

Saimme perheenjäseniä osastolle vierailulle. Vanhempamme tulivat tapaamaan suloista vastasyntynyttä. Anoppini oli tuonut tuliaisiksi kääretorttua ja niinpä joimme nopeat kakkukahvit vauvan nukkuessa sängyllä. Vierailutunti kului nopeasti ja vauva nukkui koko tuon ajan. Kovasti vieraat olisivat halunneet nähdä vauvan avaavan silmänsä, mutta tyttäremme oli todella sikeässä unessa koko vierailutunnin ajan.

Tiistai on jäänyt itselleni huonoiten mieleen sairaalassa vietetystä ajasta. Päivän arkisia kohokohtia olivat oleskelu vauvan kanssa, letkuista vapautuminen, vauvan hoitamisen vierestä seuraaminen, vierailutunti ja hyvät sairaalaruoat!


Raskauskilot jäivät synnytyslaitokselle? 

Minulla ei ole muistikuvia toisen yön tapahtumista, mutta kolmannen päivän kuvien perusteella olimme edelleen väsyneitä. Jossakin vaiheessa päivää kävin suihkussa ja samalla kävin myös ensimmäistä kertaa vaa’alla synnytyksen jälkeen. Olin aika järkyttynyt, sillä minä en selvästi kuulu niihin ihmisiin, joilla kilot jäävät synnytyslaitokselle. Kiloja oli lähtenyt muutaman päivän aikana vain muutamia… Mietin, että miten se oli edes mahdollista, kun vauvakin oli painanut enemmän kuin kilot, joita minulta oli hävinnyt.

Kolmantena päivänä toivon optimistisesti, että pääsisimme seuraavana päivänä kotiin, mutta kuinka ollakaan, vauvan paino oli lähtenyt selkeään laskuun lisämaidosta huolimatta, joten painoa alettiin seuraamaan tässä vaiheessa. Jouduimme toteuttamaan syöttöpunnituksen, minkä ohella myös vauvan lievää keltaisuutta seurattiin. Jonkin verran lisäjännitystä toi myös se, kun vauvamme kuuloa ei saatu mitattua vasemmasta korvasta, mutta onneksi kuulossa ei uuden tarkistuksen jälkeen ilmennytkään mitään outoa.


Kun maito nousee


Tähän väliin: En muuten vieläkään pääse yli tiettyjen termien koomisuudesta ja meinaankin aina revetä kirjoittaessani jotain rinnoistani tai siitä kun maito nousee rintoihin. Samaten huvitun aina termistä "maitoa heruu". 

Kolmas päivä oli omalla kohdallani kaikista rankin. Olin illalla aivan rikki. Sektiohaavan alue muuttui iltaa kohden todella kipeäksi ja alkuillasta koin myös maidon nousun ihanuuden. Se oli JÄR-KYT-TÄ-VÄÄ! Anelin lisää kipulääkettä tuskiini ja märsäsin kuin mikäkin pikkuvauva. Vatsan kolotus otti koville ja rinnat olivat tulessa. Rinnat muistuttivat tässä vaiheessa puolikkaita jalkapalloja, joten en enää ihmetellyt mihin osa raskauskilosta oli siirtynyt.

Toki tulevasta koitoksesta oli varoitettu edellisinä päivänä. Varsinkin sitä korostettiin, että kun maito nousee rintoihin, niin silloin pääsee itku useimmilla.
Ja sitten pumppailtiin...

Palataan kuitenkin kipuihin ja myllertäviin hormoneihin. Siinä sivussa olisi pitänyt hoitaa vauvaa. Ei helkkari, ajattelin. Hyvä, että mieheni oli koko tuon ajan paikalla ja auttoi hoitamaan kaiken mihin itse en pystynyt. Onneksi myös jälkeenpäin ymmärrettiin, että tuo oli se hetki, josta monet etukäteen varoittivat. Voihan nyt jo huumorilla muistella kyseistä maidon nousua, mutta silloin väsyneenä ja kipeänä ei niin hirveästi naurattanut.

Ohjeeksi rintojen kipuihin sain imettää mahdollisimman paljon. Kuitenkin juuri tuolloin vauva oli todella väsynyt, eikä jaksanut syödä. Niinpä mulle suositeltiin rintapumppua ja koska en keksinyt muutakaan, niin suostuin. Koominen hetki sattui illalla, kun pääsin testaamaan rintapumppua in action.

Pumppu roudattiin huoneeseen ja siinä minä istuin sairaalasängyn reunalla reilun puolen tunnin ajan ja pumppailin menemään roikkuvissa sairaalakuteissani. Takki auki (kirjaimellisesti) kuvaa tilannetta aika hyvin. En edes tajunnut laittaa hiuksiani kiinni, mutten voinut korjatakaan niitä samalla, joten näytin varmaan jotakuinkin Ring-leffan tytöltä siinä pumpun käydessä. Mieheni repesi jossain vaiheessa ja niin vähän repesin itsekin…

Samaisena iltana aloitimme syöttöpunnituksen ja jatkoimme sitä koko illan, yön ja aamun. Vauva oli rinnalla niin paljon kuin mahdollista. Kipulääkettä jouduin muistaakseni pyytämään vielä yöksi lisää ja tässä vaiheessa hoitaja muistutti, että jos mielimme lähteä kotiin seuraavana päivänä, niin tulisi muistaa, ettei kotona ole saatavilla vastaavia lääkkeitä. 

Onneksi pahin kipu kuitenkin pian hävisi ja syöttöpunnituskin onnistui loistavasti vauvan painon noustessa ihan huimasti yön aikana. Seuraavana aamuna vauva kävi vielä lääkärintarkastuksessa ja saatiin kotiutumislupa puolen päivän jälkeen.


Neljä päivää sairaalassa vierähti mukavassa täyshoidossa. Sen jälkeen alkoikin uuden arjen opettelu kotona. Mutta juuri kun vauva oli tottunut sairaalaan, piti vaihtaa maisemia. Tästä tietysti seurasi uneton yö vol. 2...

To be continued.

Lue myös:

Synnytyskertomus osa 2: Alkushokki

Kommentit

Suositut tekstit

Huomenna Espanjaan lapsen kanssa

Matkustaminen kesällä 2022? Onko maailma auennut, uskaltaako matkustaa? Onko tosiaan totta, ettei Espanjaan vaadita enää qr-maahantuloilmoitusta, vaan maahan pääsee Suomesta yhdellä tulosteella ja passilla? Niin se on! Keväällä, kaiken kiireen ja sekamelskan keskellä sain omasta mielestäni tosi hyvän idean: varaanpa matkat itselleni ja tytölleni kahdestaan Espanjaan. Ei kauaa nokka tuhissut, kun Fisnkin lennot oli jo varattu ja sitten iski pienoinen paniikki. Miten hemmetissä selviän kahdestaan superaktiivisen lapsen kanssa viikon vailla mitään tukiverkostoa? Vähän vielä tiesinkään, mitä kaikkea matkan varrelle sattuisi kevään aikana. Lähdetään vaikka siitä, että olemme olleet vuoroviikoin kipeänä koko kevään ajan ja kaiken lisäksi mursin vielä varpaani kolmisen viikkoa sitten ihan typerällä tavalla kotona etätöissä.  En muista, koska olisin ollut näin väsynyt. Tuntuu, että talon rakentamiseen liittyvien päätösten tekeminen on helpompaa kuin suunnitella kenen luona lapsi on yötä viikon

Atooppinen ihottuma ja turvonneet silmäluomet

Alan hiljalleen kyllästyä atooppiseen ekseemaan, joka on vaivannut minua aikalailla koko ikäni ajan. Olen onneksi säästynyt pahimmalta ihottumalta, mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän huomaan herkistyväni mm. kosmetiikalle. Vuonna 2014 herkistyin ripsipidennyksille niin paljon, että silmäluomeni olivat turvoksissa useita päiviä ripsien laiton jälkeen. Jo vuosia olen luottanut perusvoiteisiin ja unohtanut hajustetut vartalovoiteet kokonaan. Hajuvettäkin suihkutan nykyisin lähinnä vaatteille. Erityisesti käsien iho on välillä näyttänyt melkoisen hurjalta, varsinkin talvisin. Onneksi ihotautilääkäri määräsi pari vuotta sitten Protopicia , joka on toiminut loistavasti! Käytän sitä nykyisin ennaltaehkäisevästi. Nyt viime aikoina, tai oikeastaan jo kesästä lähtien, olen huomannut, että silmäluomeni ovat alkaneet reagoida silmämeikkiin. Olen huomannut, että pahiten luomia ärsyttää eyeliner . En enää arkisin laita lähes ollenkaan meikkiä silmiin, etteivät luomet turpoaisi päivän

10 KUUKAUTTA SMILE-LASERLEIKKAUKSEN JÄLKEEN

Kohta on kulunut vuosi Smile-laserleikkauksesta , joten ajattelin kerrata kokemuksia leikkauksen jälkeisestä ajasta ja elämästä. Edellisen kerran kertasin kuulumisia vain kuukausi laserleikkauksen jälkeen, tuon postauksen voitte lukea täältä . Tänään oli oikeastaan hyvä päivä kirjoittaa tämä postaus, sillä kulunut aika on saanut unohtamaan osan negatiivisista kokemuksista. Toipuminen ei ole ollut ihan helppoa, mutta onneksi toipumisvaiheen oireet eivät ole olleet niin pahoja. Tänään aamulla mun näkö oli nimittäin aika sumea toisessa silmässä, mutta se saattoi johtua siitä, että silmät olivat muutenkin hieman turvoksissa.  Ajoittaisia näön sumeutumisia on ollut havaittavissa nyt pitkin vuotta, mutta olen laittanut ne edelleen leikkauksen piikkiin. Sen sijaan yleislääkäri, jonka vastaanotolla kävin viime viikolla, oli kovin kiinnostunut näköhäiriöistäni. Katsotaan siis liittyykö niihin jotain muutakin, vai onko tämä edelleen toipumisesta johtuvaa. Sumeutta on siis havaittavissa

KAKKUA AAMUPALAKSI? SARJASSAMME ÄITIVINKIT: VAUVALLE JA AIKUISILLE SOPIVA, HERKULLINEN JA NÄYTTÄVÄ SMOOTHIEKAKKU

Sarjassamme äitivinkit: Vauvan herkullinen kakku Mitä kakkua voi syödä hyvällä omalla tunnolla vaikkapa aamupalaksi? Haluatko tarjota juhlissa koko perheelle sopivan kakun?  Tämän loistavan vinkin sain eräillä vauvakutsuilla muutama kuukausi sitten. Kyseisille kutsuille sai jokainen halutessaan tehdä syötävää nyyttikestimeiningillä. Kutsuilla olikin tarjolla raikkaan näköinen kakku meille ja lapsukaisillemme. Kyseistä kakkua pystyi syömään alle vuoden ikäinen lapsikin. Mikä on siis tämä mystinen kakku, joka sopii erinomaisesti tarjottavaksi vauvalle, taaperolle, äidille, isälle ja vaikka koko suvulle? Se on kuvan smoothiekakku ! "Tein tyttäreni syntymäpäiville smoothiekakun  keksi-voiseokseen, mutta alkuperäisen ohjeen mukaan  pohjan voi tehdä myös keksi-hedelmäsose-pohjaan tai apinaevääseen" Smoothiekakun resepti on helposti sovellettavissa Toki kyseisen smoothiekakku tulee tehdä vauvaystävällisempänä, jos seurueessa on alle vuoden ikäisiä nape

Moderni sauna ja upotettava kiuas

Moderni sauna Kahden talon suunnittelu on edennyt siihen vaiheeseen, että toinen taloista sai juuri muuttoluvan. Viimeisimpänä työn alla on ollut saunojen suunnittelu ja toisen talon saunan valmistumista onkin odoteltu innokkaana. Saa nähdä, pääseekö jo ensi viikolla saunaan. Saunan kanssa sai tosin raapia päätä. Ihan alunperin saunan puut oli tilattu talofirmalta, mutta lopulta kävi ilmi, että valikoima rajoittui parhaimmillaankin vain STP-profiililla varustettuun tervaleppään, eikä tässä edes hinta toiminut porkkanana. Siispä ei auttanut muu kuin alkaa etsiä saunan puita eri valmistajilta.  Saunan suunnittelu loppusyksystä oli varmaan huonoin ajankohta ikinä, sillä joko kaikki muutkin rakensivat saunoja, tai myös materiaalipula näkyi kauppojen valikoimissa. Lopulta löytyi onneksi kiva vaihtoehto, joka täytti allekirjoittaneen vaativat kriteerit. Saunan paneeliksi ja laudepuuksi valikoituivat lopulta ThermoRoyal sarjan suoralla profiililla oleva kaunis apachi. Puut tilattiin  Väripirt