Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Financerin kanssa.
t. Enni
Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Financerin kanssa.
Näin vuoden alussa on tapana tehdä uudenvuodenlupauksia. Jotkut lupaavat elää terveellisemmin pitämällä tipattomaan tammikuun tai herkkulakon. Toisille lupaus voi liittyä taloudenhallintaan, kuten esimerkiksi rahan säästämiseen. Mun uudenvuodenlupaus onkin jatkaa säästämistä pahan päivän varalle. Tämä postaus on toteutettu yhteistyössä Financerin kanssa ja siinä käsitellään vinkkejä säästämiseen.
Olen itse säästänyt epäsäännöllisen säännöllisesti jo usean vuoden ajan. Aina tilin tullessa, laitan osan rahoista säästöön. Toisinaan laitan rahaa kiinni rahastoihin, tai sitten siirrän rahaa korkeampikorkoiselle säästötilille. Ajatuksena on siis laittaa raha töihin.
Säästäminen ei kuitenkaan ole kaikille helppoa. Niinpä tässä postauksessa listasin viisi hyvää vinkkiä säästämiseen. Taloudenhallintaan liittyviä säästövinkkejä kannattaa myös kurkata Financerin-sivustolta.
Top 5 -vinkit säästämiseen
1. SÄÄSTÄ HETI KUN SAAT RAHAA
Kun tilille tulee rahaa (esim. palkka tai tuki), kannattaa saman tien siirtää jokin tietty summa talteen toiselle tilille. Kun summan siirtää heti, tuntuu kuin sitä ei koskaan olisi ollutkaan, eikä loppukuusta edes muista, että oli siirtänyt rahaa sivuun.
Siirrettävä määrä voi olla esimerkiksi 50 euroa tai jos mahdollista, vaikkapa useampi sata euroa. Tällä tavalla sain itse säästettyä rahaa pahan päivän varalle vain muutamassa vuodessa. Näiden rahojen turvin voin tehdä ylimääräisiä matkoja ulkomaille, tai pahimmassa tapauksessa kustantaa yllättäviä menoja.
2. KILPAILUTUS
Kilpailuta asuntolaina, sähköyhtiö ja internet- ja puhelinliittymän tarjoaja. Varsinkin asuntolainan kilpailuttaminen on nykyisin todella helppoa, sillä vieraankin pankin kanssa asioinnin voi hoitaa täysin sähköisesti puhelimen ja tietokoneen avulla. Oman pankin kanssa asiointiin riitti vain yksi yhteydenottoviesti, jonka jälkeen minuun oltiin yhteydessä ja neuvottelut minulle edullisempaan asuntolainaan hoituivat nopeasti.
Puhelinliittymän kilpailutus vasta hauskaa puuhaa onkin. Kun olet vaihtamassa operaattoria ja saat erittäin hyvän tarjouksen kilpailijalta, lähestyy vanha operaattorisi sinua win back -tarjouksella, sillä yritys ei halua tietenkään menettää hyvää asiakasta. Tähän tarjoukseen kannattaa useimmiten tarttua, sillä uudelta operaattorilta ei todennäköisesti tule saamaan yhtä hyvää diiliä.
Toki poikkeuksiakin saattaa olla, sillä todistin juuri kesällä erittäin hyvän myyntipuheen, jonka aikana palveluntarjoaja vaihtui ja voimaan astui erittäin edullinen nopean nettiyhteyden sisältänyt puhelinliittymä.
3. ALOITA SÄÄSTÄMINEN NUORENA
Aloita säästäminen nuorena! Mitä nuorempana säästämisen aloittaa, sitä paremmin säästöt ehtivät tuottaa ajan kuluessa. Jos ”korkoa korolle -efekti” ei ole vielä tuttu, siihen kannattaa tutustua. Nyt nimenomaan puhun säästämisestä, eli vaikka rahojaan ei sijoittaisi osakkeisiin tai rahastoihin, niin korkoa korolle toimii silti. Jos sinulla on käytössäsi esimerkiksi säästötili, on tällaisen tilin korko useimmiten parempi käyttötilin korkoon verrattuna. Jos säästät korkeampikorkoiselle tilille rahaa, säästötilillä olevat varat keräävät korkoa.
Toki sijoittamisessa on aina omat riskinsä, eikä ikinä voi tietää mitä tapahtuu, joten kannattaa sijoittaa vain sen verran, mikä on varaa hävitä. Tällöin, jos pahin mahdollinen tapahtuu, ei menetetty summa kaada taloutta. Jokainen voi pohtia itselleen sopivan määrän säästää tai sijoittaa, oli se sitten 20 euroa kuukaudessa, tai vaikkapa viisi euroa päivässä.
4. TUTUSTU, LUE & OPISKELE
Oman taloudenhallintaa kannattaa pohtia miettimällä ihan yksinkertaisiakin keinoja, joilla voisi saada säästettyä rahaa. Financer-sivustolta löytyy kattavasti vinkkejä oman talouden hallintaan. Sivustolla mm. kerrotaan, kuinka säästää itsestä miljonääri muutamalla eurolla. No, jos se olisi ihan niin helppoa, niin kaikki me olisimme miljonäärejä. Artikkeli kuitenkin saa pohtimaan säästämisen tärkeyttä – säästipä sitten omaan pöytälaatikkoon tai osakkeisiin.
Säästäminen oikeasti kannattaa. Olen blogissani aiemminkin kirjoittanut siitä, miten minun ikäluokkani (sekä minua nuoremmat) eivät ehkä pääse hyödyntämään Suomen eläkejärjestelmää yhtä hyvin kuin miten se tällä hetkellä toimii. Financer-sivustolla mainitussa artikkelissa sanottiinkin hyvin: ”Elämä on valintoja täynnä – säästänkö nyt muutaman euron päivässä vai käynkö hakemassa sillä summalla kebabin ranskalaisilla.”
5. ÄLÄ OSTA SEKUNDAA
Tuntuuko, että ostat jatkuvasti paitoja, jotka kutistuvat pesussa tai kulahtavat jo ensimmäisen käyttökerran jälkeen? Ehkä hankkimasi neule on myös niin sähköinen, ettei sitä voi pitää talvella?
Nyt tulee mun lemppari, nimittäin mun paras säästövinkki shoppailuun on se, että älä osta vaatteita, jotka on tehty pelkästään tekokuidusta, kuten akryylistä tai polyesteristä. Tämä koskee erityisesti paitoja, kuten pörröisiä neuleita. Tällaisten vaatteiden kannattaisi aina olla tehty puuvillasta, silkistä tai villasta, tai niiden tulisi ainakin olla jotakin sekoitetta.
Ajan myötä viisastuin ja tulin tulokseen, ettei muovi pitänyt minua lämpimänä, eikä kestänyt käytössä hyvänä paria käyttökertaa enempää. Pitkien hiusten kanssa kyllästyin myös jatkuvasti sähköisiin vaatteisiin. Jos neule on sähköinen jo myymälässä, on se sähköinen myös kotona.
Tähän väliin joku saattaa sanoa, että luonnonkuituja sisältävät tuotteet maksavat enemmän, eikä säästöä synny ostamalla kalliimpia tuotteita. Olen eri mieltä, sillä hintaeroa saattaa olla jonkin verran varsinkin normaalihintaisissa tuotteissa, mutta varsinkin alennusmyynneissä tuotteita saa ihan samaan hintaan kuin muitakin. Tämä säästövinkki kannattaa pitää mielessä myös kirpputoreilla.
Kun suurimman osan ajasta ei osta mitään, sillä kriteereitä täyttäviä vaatteita ei tule vastaan yhtä usein, niin vihdoin kun löytää alennuksista kašmirvillaisen kaulahuivin tai villasekoitetakin, tulee asustetta tai vaatetta käytettyä vuodesta toiseen. Samalla kyseisiin tuoteisiin kiintyy ja niiden haluaa pysyvän hyvässä kunnossa pitkään. Vaatteiden pesuohjeita tulee noudatettua huolella ja säännöllinen huolto, kuten nypynpoisto tekee vaatekappaleesta uuden näköisen.
Oma lempitakkini on vuoden 2013 joulun välipäivien alennusmyynneistä löytämäni musta villasekoitetakki, joka hyvän huolenpidon ja rakkauden avulla kestää ja kestää. Se oli minulla päällä viimeksi eilen. Itse asiassa hankin myös kuvissa näkyvän neuleen samaan aikaan.
Samaten kaulaani on koristanut jo parin vuoden ajan 100 % cashmere-huivi, jonka löysin myymälästä 40 eurolla. Samalla hinnalla olisin saanut muutaman akryylisen kaulahuivin, jotka todennäköisesti olisivat jo päätyneet sekajätteeseen. Sen sijaan kyseinen villahuivi on edelleen käytössä hyvän huolenpidon ansiosta. Huivi on todella pehmoinen ja lämmin, eikä se kutita ollenkaan.
Älä osta sekundaa, niin säästät rahaa!
Eli ensi kerralla kun olet shoppailemassa, muista jättää huonolaatuiset vaatteet kauppaan. Muutenkin kannattaa miettiä omaa kuluttamistaan ja jättää vähänkin epäilyksiä herättävät himotukset kauppaan.
Toivottavasti näistä taloudenhallintaan liittyvistä säästövinkeistä oli apua ja ne pysyvät mielessäsi tulevaisuudessa. Olen myös kiinnostunut kuulemaan, millaisia säästövinkkejä sinulla on!
t. Enni
Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Financerin kanssa.
Minä olen yksi maailman piheimmistä ihmisistä. Esimerkiksi mitä shoppailuun tulee, varsinainen tarjoushaukka! Viimeisimpänä olen bongannut s-kaupan ohjelman, jossa joka kerta, kun käytät s-korttia maksamiseen, laitat yhden euron säästötilille. Kuulostaa vähältä, mutta mekin olemme kasanneet kolmessa kuukaudessa jo 130 euroa säästöön; periaatteessa tekemättä itse mitään.
VastaaPoistaOlen myös tarkka siitä, että mahdollisset luottokortit maksetaan nopeasti pois ja meillä on myös säästötili, jonne laitetaan säännöllisen epäsäännöllisesti rahaa sukanvarteen.
Sähkösopimuksen aion vaihtaa ensi kesänä sellaiseen, josta saa s-bonuksia, valitettavasti sitä kalliimpaa siirtoa ei vaan pysty vaihtamaan... :(
Aa hei tuo on hyvä vinkki, nopeasti kertyy tuolla tavalla säästöön! Se on ilmeisesti sama kuin Nordean ePossu? Mua on nimittäin aina harmittanut, etten ole saanut oman pankin kautta käyttöön samaa systeemiä. Enkä tiennyt, että se on tuossa S-kortissakin. Mulla on vielä se vanhanmallinen, jossa ei ole sirua nimittäin! :D
PoistaLuottokorttilaskujen kanssa ihan sama juttu, maksan ne aina etukäteen, ettei tule palvelumaksua. Joskus harvoin kun osuu samoille päiville laskun aikaan tapahtumia, saattaa lasku tulla. Sitten aina harmittaa...
Mullakin on sähkösopimuksen kanssa sillä tavalla, ettei varmaan tällä hetkellä juuri halvempaa saa, siirto kun vie niin ison osan. Ostan talouteen 100 % hiilidioksidivapaasti tuotettua sähköä, joka ainakin joskus oli piirun verran kalliimpaa muunlaisesti tuotettuun verrattuna!
Tää postaus oli tosi kiva, säästäminen on aina ajankohtaista! :) Mie olen kanssa julkaissut joskus vinkkejä säästämiseen, näihin lisäisin myös käteisen käyttämisen - minä ainakin olen säästeliäämpi käteisen kanssa ja laitan kaikki vitoset ja kolikot säästöpossuun, kun tulen kotiin. Joskus laitan "ylimääräisiä" seteleitä, jos olen nostanut enemmän rahaa. Näin kertyy mukavasti ylimääräistä, viimeksi oli noin 140 euroa kertynyt kuukaudessa pelkästään näin! :) Rahastot ovat myös minulle tuttuja, kannattaa tosiaan säästää pidemmällä tähtäimellä, kun ei voi olla varma pääseekö meidän ikäiset enää eläkkeelle tai onko koko järjestelmää enää olemassa. Varsinkaan nykyisen kaltaisena... Mutta joo, kannattaa huomioida nämä kaikki asiat ja myös sähkön kanssa miettiä, onko välttämätön pyörittää koneet / viihdekeskusta / sähkösyöppöjä silloin, kun sähkö on kaikkein kalleinta päivän aikana. :)
VastaaPoistaKiitos, kiva kuulla! Pitääkin käydä kurkkaamassa sun säästövinkit. :)
PoistaKäteisen käyttäminen on muuten hyvä vinkki! Korttia tulee vilautettua todella helposti, eikä pysy yhtään perillä rahanmenosta. Välillä kun seteleitä jemmaa, niin ne tuppaavat unohtumaan, mikä toisaalta on vaan hyvä asia sitten kun ne "löytää". :D
Hyvä, että mainitsit sähkön kuluttamisen. Monesti valoja pidetään ihan turhaan päällä, tai tietokoneella tai televisiossa pyörivät sarjat toimivat enemmänkin taustameluna. Myös oman asunnon lämpötila on yksi asia, jolla voi säästää. Niin pihi en kuitenkaan tällä hetkellä ole, että pystyisin ihan kylmässä kämpässä asumaan. Olen aina ollut viluinen, joten sisätilan lämpö on vähän sellainen asia, josta en mielelläni tingi. :/
Hei! Tää postaus vaikuttaa hurja käyttökelpoiselta, samoin koko blogisi on kiinnostava visuaalisesti ja sisällöllisesti. Löysin tänne SMILE-silmäleikkauksesta toipumista käsittelevän tekstisi kautta, ja haluaisinkin kysyä, millainen näkötilanne sinulla on näin vuosia leikkauksen jälkeen? Leikkautin itse silmäni viikko sitten, ja kuten sinulla, näköni tuntuu heittelevän (huono ja sumuinen ainakin 50 % valveillaoloajasta). Valonarkuuteen puolestaan on helppo tottua, kuten sinäkin mainitsit. Joten saanko kysyä, miten näkösi toimii nyt? :)
VastaaPoistaKiitos, kommenttisi piristi! <3 Ihana kuulla!
PoistaOletko lukenut kaikki silmäleikkausta koskevat postaukseni? Ne löytyvät tuosta ylhäällä haun kautta kun kirjoittaa hakusanaksi: "smile".
Justiinsa yksi päivä nimittäin mietin, että oli se hullua aikanaan kun ei nähnyt mitään. Salilla ei nähnyt peilistä mitä teki jne. Siis nykyisin näkö on niin hyvä, ettei sitä enää ajattele edes. Silmätippoja käytän todella satunnaisesti, ehkä kerran kuussa!
Tsemppiä sun toipumiseen.
Näkö paranee ajan kanssa kuntoon. Vuosi-pari voi helpostih vierähtää ja silti tilanne parantua vielä pitkänkin ajan päästä siitäkin (esim. silmien kuivuminen ja halo).
Tässä muuten yksi postaus:
https://www.enninkengissa.fi/2018/04/kaksi-vuotta-smile-laserleikkauksesta.html