Siirry pääsisältöön

MIKSI PÄÄDYIN LYKKÄÄMÄÄN OPINTOJA?

miten-kavi-opintojen-ennin-kengissa

Minun piti aloittaa medianomin ylemmän amk-tutkinnon monimuotoiset opinnot elokuussa, mutta sen sijaan päädyinkin lykkäämään aloitusta vuodella. Miksi? Opintojen aloitus muodostui henkisesti erittäin väsyttäväksi taakaksi, enkä ollut osannut varautua tällaiseen.

Hassua, että vielä vähän aikaa sitten hehkutin opintojen aloittamista ja sitä, että varmasti teen tutkinnon loppuun. Kyllä minulla edelleen on vahva usko opintoihin, mutta työkkärin kanssa tapahtuneet asiat ovat kyllä laskeneet innostustani aika paljon. Ajatuksiani avasin jo täällä aiemmin.

Opintojen aloittamisesta muodostui paljon enemmän päänvaivaa kuin olisin ikinä osannut kuvitella. Tai aiempien vuosien kokemuksella olisihan se pitänyt arvata... Keväällä hain kouluun mentaliteetilla: "Katsotaan pääsenkö sisään". Vaan enpä tiennyt, millaisiin byrokraattisiin rattaisiin olin taas istahtamassa kyytiin.

Tämä vielä niille tiedoksi, jotka eivät ole aiemmin blogiani seuranneet. Jäin siis kesällä työttömäksi ollessani jo äitiyslomalla. Oletin, että työkkäriin kannattaa ilmoittaa heti työttömyyden ensimmäisenä päivänä, että olen jäänyt työttömäksi ja aloitan sivutoimiset opinnot seuraavan kuun aikana. Koska olen kuitenkin äitiyslomalla, ei työnhakua periaatteessa tarvitse pitää voimassa (se evää joka tapauksessa oikeuden päivärahaan).

PÄÄTOIMISET VAI SIVUTOIMISET OPINNOT?

Pääsin opiskelemaan työn ohessa tapahtuvaan koulutukseen ollessani vielä työsuhteessa. Opintojen oli siis jo alun perin tarkoitus tapahtua työni ohessa. Hainkin kouluun siitä syystä, että saisin ylemmän amk-tutkinnon ja minulla olisi mahdollisuus kilpailla työpaikasta vastaavien (ylemmän) tutkinnon suorittaneiden kanssa. Opettajan paikkaan, jota nyt kesällä hain ja jonka toivoin saavani, palkattiin yliopistopohjaisen koulutuksen omaava henkilö.

Kun työttömyys astui kuvioihin, aloin heti pohtia, miten rahoitan opinnot. Työn ohessa olisin saanut palkkaa. Kun vanhempainvapaa sitten aikanaan loppuu, olenko työtön, vai olenko opiskelija? En tiedä olenko enää valmis elämään pelkällä opintotuella.

Kun otin asian puheeksi työ- ja elinkeinotoimistossa, niin totta kai siellä kiinnostuttiin opinnoista. Koska työttömänä ei voi opiskella, ellei sitä katsota sivutoimiseksi. Toisin sanoen: Älä aktivoidu.

Mutta minulla voisi olla mahdollisuus omaehtoiseen opiskeluun työttömyysetuudella, jos opinnot ovat päätoimisia. Muutoinhan sitä onkin "vain" päätoiminen opiskelija, eikä se taas kuulu työ- ja elinkeinotoimistolle, vaan Kelalle.

Aloitin selvitykset omaehtoisesta opiskelusta työttömyysetuudella. Olin kuitenkin hakeutunut monimuotoiseen, työn ohessa järjestettävään koulutukseen, joka kaiken järjen mukaan on sivutoimista. Eihän päätyön ohella voi olla päätoiminen opiskelija? Eikä omaehtoista opiskelua myöskään tueta sivutoimisissa opinnoissa.

Joten mitä ihmettä?!

Omaehtoisen opiskelun suhteen aloin kuitenkin olla optimistinen työkkärin virkailijan nostattaman innostuksen ansiosta ja myös siitä syystä, että oppilaitoksen täyttämissä lomakkeissa mainittiin päätoimisuudesta. Ajattelin, että ehkä minulla sitten olisikin mahdollisuus opiskella työttömyysetuudella heti äitiysvapaan jälkeen. Onhan moni tuttunikin opiskellut työttömyysetuudella, niin miksen minäkin?

No, miten kävi?

Täytin kaikki pyydetyt lomakkeet. Selvitin ensin oppilaitokseltani, ovatko opintoni pää- vai sivutoimisia. Opintotoimistosta sain vastauksen, jonka mukaan opinnot ovat päätoimisia, eli 5 op / kk täyttyy. Vastaus oli: "Opintojen kestoa ei voi tietää oppilaitos eikä työ- ja elinkeinotoimisto ja tämä täyttötapa on opiskelijan edun mukainen. Tällä varmistetaan, että saat tuen".

Vastaus tuli kysymykseeni, jossa ihmettelin, miten opinnot ylipäätään voivat olla päätoimisia, jos koulutus on alun perinkin tarkoitettu työn ohessa tapahtuvaksi laajuuden ollessa 60 op / 1,5 vuotta. On varmaan turhaa sanoa, että olen myös itse opettaja ja tiedän, että muissa korkeakoulututkinnoissa päätoimisuuteen vaaditaan vähintään 5 opintopistettä / kk. Jos opiskelen puolitoista vuotta ja kerrytän opintoja 60 opintopisteen verran, ei se kuulosta kovinkaan päätoimiselta.

Annoin kuitenkin oppilaitoksen täyttämän selvityksen työ- ja elinkeinotoimistoon ja aloin selvittää oikeutta opiskella työttömyysetuudella.

Sain hylkäävän ratkaisun hakemukseeni.

Syy: "Sinulla ei katsota olevan koulutustarvetta eikä kyseisen koulutuksen katsota olennaisesti parantavan mahdollisuuksiasi työllistyä avoimille työmarkkinoille".

Ensimmäinen kysymys, jota jo aiemmin avasin, oli: "Miksi sitten opiskelen? Ainakin itse olin siinä uskossa, että opinnot auttaisivat minua työllistymään kasvattamalla osaamistani ja tietysti koulutustaustaani. Pohtiessani kysymystäni ääneen toisen virkailijan kanssa, hän totesi: "Tietysti saat opiskella omalla ajallasi mitä haluat, vaikka huviksesi".

Virkailija myös sanoi, että hän voi ohjata ratkaisun asiantuntijaryhmän käsiteltäväksi, mutta ratkaisu useimmiten pysyy samana. Ajattelin, ettei tässä kuitenkaan menettäisi mitään.

ASIANTUNTIJARYHMÄN RATKAISU OMAEHTOISEEN OPISKELUUN

Vastaus asiantuntijaryhmältä tuli 16.8 ja vielä mitä... Ratkaisussa kerrottiin: "Työttömyysetuudella tuettavaksi harkittavien opintojen tulee olla päätoimisia opintoja. Nyt esitetyt opinnot eivät täytä tätä edellytystä. Opintojen kuukausittainen eteneminen jää alle 5 opintopisteen." Ratkaisussa myös todettiin sama kuin aiemmin, eli minulla ei myöskään ole koulutustarvetta aiemman tutkinnon ja työkokemuksen takia.

Eli olen nyt saanut TE-palveluilta ratkaisun, jonka mukaan opintoni ovat sivutoimisia, mutta koulutuksen järjestäjän mukaan opinnot ovat päätoimisia. Hyväksyn ihan täysin työ- ja elinkeinotoimiston ratkaisun siitä, että opinnot ovat sivutoimisia. Niinhän niiden pitikin olla, koska opintojen piti tapahtua työn ohessa.

OPISKELIJA VAI TYÖTÖN?

En oikein tiedä, miten minun pitäisi suhtautua opintoihin, kun ne kerran koulun puolesta ovat päätoimisia? Minulla on aika ristiriitaiset fiilikset. Olisinko keväällä ollut opiskelija vai työtön? Olisinko saanut opintotukea vai työttömyysturvaa? Vai olisinko saanut mitään tukia, koska molemmat katsovat päätoimisuuden ja sivutoimisuuden ristiin? Kauanko minun olisi pitänyt odottaa ratkaisua asiaan?

Miettikää tilannetta, jos olisinkin aloittanut koulun nyt ja ehtinyt hakea opintotoimistosta todistuksen opiskelijakortille. Sitten olisin voinut kulkea julkisilla vuoden opiskelijahintaan ja käyttää opiskelijaetuuksia muissakin paikoissa. Myöhemmin keväällä TE-toimisto olisi katsonut opintoni sivutoimisiksi ja olisinkin ehkä saanut ansiopäivärahaa.

En voi TE-palveluiden puolesta olla päätoiminen opiskelija monimuotoisessa koulutuksessa, jonka laajuus on 3 op / kk. Tai eihän sitä koskaan tiedä... Mutta eihän koulutuksenjärjestäjä voi myöskään ruksailla mitä tahansa rasteja lomakkeista, vaikka kyseessä olisikin opiskelijan etu. En ymmärrä...

Kerrataan vielä. TE-palveluiden asiantuntijaryhmä siis katsoo opintoni sivutoimisiksi ratkaisussaan, mutta oppilaitoksen mukaan opinnot ovat päätoimisia. Koulutuksen järjestäjä ei enää kommentoinut viestejäni, kun yritin ratkaista asiaa heidän kanssaan kahdessa eri sähköpostissa, jotka lähetin 23.8.2018.

En edelleenkään tiedä, olisivatko opinnot olleet pää- vai sivutoimisia, sillä vedin työttömyyshakemukseni pois elokuun loppupuolella.

No, aika näyttää... Aloitan opintojen selvityksen tulevaisuudessa hyvissä ajoin, heti kun vanhempainvapaa on loppumaisillaan. Jos opinnot katsotaankin sivutoimisiksi, saisin varmaan opiskella päivärahan turvin. Päätoimisena mut kuitenkin katsottaisiin opiskelijaksi heti ensi vuoden elokuusta lähtien ja sitten pitäisi hakea opintotukea.

Vanhempainvapaani loppuu tammikuun lopussa ja työvoimapoliittisen lausunnon saaminen kestää tämänhetkisen tiedon mukaan 36 päivää. Täytyy siis aloittaa uudet selvitykset TE-palveluiden kanssa joskus joulun jälkeen. Puhumattakaan vielä siitä, miten blogi ja sivutulot vaikuttavat ansiosidonnaiseen päivärahaan. Se jää nähtäväksi.

Tässä muuten yksi hauska keskustelu erään TE-palveluiden virkailijan kanssa. Kirjoitin jokaiseen pyydettyyn lomakkeeseen erikseen maininnan heti alkuun, että "olen äitiyslomalla / vanhempainvapaalla ja haen työttömyysetuutta opintoihin vasta tammikuun 2019 jälkeiselle ajalle". 

Virkailija soitti koskien hakumustani ja sanoi, että en voi saada rahaa nyt, koska olen vanhempainvapaalla. Sanoin, etten olekaan hakemassa tukia työttömyyteen (tai omaehtoiseen opiskeluun) ennen vanhempainvapaan päättymistä. Virkailija siihen: "No niinhän tässä lukikin... Kannattaa kirjoittaa tuo lause vielä jokaiseen paikkaan selvästi. Näköjään, jos asia voidaan ymmärtää väärin, se ymmärretään väärin!".

Virkailijatkin ovat vain ihmisiä. On silti hullunkurista, että ratkaisut hakemuksiin voivat olla erilaisia pohjautuen senhetkisen virkailijan luetun ymmärtämiseen.

miten-kavi-opintojen-ennin-kengissa-2

Muutama kuukausi sitten kirjoitin aiheeseen liittyvään postaukseen kysymyksen siitä, miksi aina päädyn tällaisiin tilanteisiin. Niinpä! Joskus on kuitenkin kevennettävä omaa reppua, joka alkoikin jo käydä liian painavaksi.

Juuri nyt en halua selvitellä asioita viranomaisten tai koulutuksen järjestäjien kanssa, sillä elämässä on niin paljon tärkeämpiäkin juttuja meneillään. Aion tällä hetkellä keskittyä pelkästään vanhempainvapaaseen, sillä nyt minulla ei oikeasti ole yhtään mitään muuta.

Tämän sotkun, vauvan ja oman henkisen hyvinvoinnin takia päädyin lykkäämään aloitusta vuodella.  Jos olisin saanut jatkaa työssäni, olisi tilanne ollut mahdollisesti paljon yksinkertaisempi. Nyt tilanne on kuitenkin tämä, jossittelu ei auta, ja olen aidosti sitä mieltä, että asian murehtiminen tässä elämäntilanteessa ei ole kannattavaa. Kuten kuvistakin näkee, olen ehkä matkalla oikeaan suuntaan.

Olen niin kauan odottanut sitä, että voin aidosti sanoa olevani vapaalla. Ei tarvitse hakea töitä, eikä tarvitse murehtia opintoja, vaan voin vaan olla ja ihmetellä sitä ihmeistä suurinta; vieressä tuhisevaa tytärtäni.

t. Enni

Kommentit

 1. Työkkärin omaehtoisella voi opiskella vain vähintään 5op/kk tahtia amk-opintoja, jos ylipäätään on sitä työvoimapoliittista koulutustarvetta. Urakehitykseen tukea ei voi saada.

  Jos oppilaitos ilmoitti 60op/1,5v. niin se ei olisi saanut tietenkään ruksia 5op/kk -kohtaa tai sitten opiskeluaikaa olisi pitänyt lyhentää. Tutkintotavoitteen vuoksi ylempi amk on aina "päätoimista" vaikka opiskelisi puolen vuoden välein vain yhden kurssin. Työkkärissä ei siis ole voitu sanoa opintojesi olevan sivutoimisia, vaikkei ne omaehtoisen tuen kriteerejä täytäkään.

  Työttömänä voi opiskella sivutoimisesti alle 5op/kk jos opiskelu ei johda tutkintoon (esim. avoimen amk:n opintoja) ja tietysti pitää hakea töitä samaan aikaan. Riittävän pitkän samanaikaisen työskentelyn ja opiskelun perusteella tutkinto-opiskelu voi myös olla sivutoimista jos jää vaikka määräaikaisen työn päätyttyä työttömäksi.

  Nämä on vähän monimutkaiselta kuulostavia juttuja, mutta kyllä sieltä se lainsäätäjien logiikka löytyy. Toisesta postauksestasi bongasin yrittäjyysteeman. Siihen on saatavilla monenlaista apua ja tukea ja voi kokeilla ensin siipiään kevytyrittäjänä, joten älä hautaa unelmiasi ihan vielä kuitenkaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa minulla näin viisas asiantuntija siellä hoitamassa asiaani! Kiva kun jätit kommenttia. :) Näin minä myös epäilin omehtoisen kouluttautumisen osalta, mutta mahdollisuus siihen annettiin työkkärin puolelta, en olisi sitä edes itse ajatellut mahdollisuudeksi hakea. No, näin kuitenkin kävi ja tällainen lausunto sieltä tuli.

   Tuo minkä mainitsit, että "Työkkärissä ei siis ole voitu sanoa opintojesi olevan sivutoimisia, vaikkei ne omaehtoisen tuen kriteerejä täytäkään", niin onkin jännä juttu. Kyseessä täytyy olla virhe, mutta sitaatti oli suoraan viimeisimmästä saamastani lausunnosta. Siis ihan oikeasti kirjeessä lukee, että opiskelu on sivutoimista, mutta kun juttelin allekirjoituksen laittaneen sihteerin kanssa, hän myönsi, että siinä täytyy olla virhe. Tässä tapauksessa uskon virkailijaa, inhimillisiä virheitä tapahtuu. On silti harmillista, sillä lausuntojen saaminen kestää niin kauan, joten virheiden takia joutuu odottelemaan uusia lausuntoja.

   Ja niin tämä koulun rastittamismenetelmä on vielä ihmeellisempi asia. En ole saanut siihen uutta tietoa.

   "Riittävän pitkän samanaikaisen työskentelyn ja opiskelun perusteella tutkinto-opiskelu voi myös olla sivutoimista jos jää vaikka määräaikaisen työn päätyttyä työttömäksi. "
   - Minulla nämä opinnot olisivat alkaneet työttömyyden aikana, ei ehkä omalla kohdallani olisi tämäkään onnistunut.

   Tietysti taustalla on selkeä logiikka, jonka mukaan toimitaan. Olisipa vaan jokin ohjekirja, josta voisi lukea step by step miten menetellä missäkin caseissa. :D Aina tuntuu siltä, että työttömyyteen tai opiskeluihin liittyvät asiat menevät kantapään kautta. Ainakin omalla kohdallani. Tasan kymmenen vuotta sitten tuli ensimmäiset iskut. ;D

   Oletko muuten lukenut kevytyrittäjyyskokeilua koskevan jutun?
   https://www.talouselama.fi/uutiset/tyottoman-painajainen-osallistui-yrittajakokeiluun-tyottomyyskorvaukset-katkesivat-yli-kahdeksi-kuukaudeksi-ja-kateen-jai-100-euroa/0f7a8f12-3b0b-3719-b73d-8a5692e17be1

   Kiitos sinulle kuitenkin positiivisista sanoista ja ihanaa loppuviikkoa! :)

   Poista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni.

Suositut tekstit

Atooppinen ihottuma ja turvonneet silmäluomet

Alan hiljalleen kyllästyä atooppiseen ekseemaan, joka on vaivannut minua aikalailla koko ikäni ajan. Olen onneksi säästynyt pahimmalta ihottumalta, mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän huomaan herkistyväni mm. kosmetiikalle. Vuonna 2014 herkistyin ripsipidennyksille niin paljon, että silmäluomeni olivat turvoksissa useita päiviä ripsien laiton jälkeen. Jo vuosia olen luottanut perusvoiteisiin ja unohtanut hajustetut vartalovoiteet kokonaan. Hajuvettäkin suihkutan nykyisin lähinnä vaatteille. Erityisesti käsien iho on välillä näyttänyt melkoisen hurjalta, varsinkin talvisin. Onneksi ihotautilääkäri määräsi pari vuotta sitten Protopicia , joka on toiminut loistavasti! Käytän sitä nykyisin ennaltaehkäisevästi. Nyt viime aikoina, tai oikeastaan jo kesästä lähtien, olen huomannut, että silmäluomeni ovat alkaneet reagoida silmämeikkiin. Olen huomannut, että pahiten luomia ärsyttää eyeliner . En enää arkisin laita lähes ollenkaan meikkiä silmiin, etteivät luomet turpoaisi päivän

KAKKUA AAMUPALAKSI? SARJASSAMME ÄITIVINKIT: VAUVALLE JA AIKUISILLE SOPIVA, HERKULLINEN JA NÄYTTÄVÄ SMOOTHIEKAKKU

Sarjassamme äitivinkit: Vauvan herkullinen kakku Mitä kakkua voi syödä hyvällä omalla tunnolla vaikkapa aamupalaksi? Haluatko tarjota juhlissa koko perheelle sopivan kakun?  Tämän loistavan vinkin sain eräillä vauvakutsuilla muutama kuukausi sitten. Kyseisille kutsuille sai jokainen halutessaan tehdä syötävää nyyttikestimeiningillä. Kutsuilla olikin tarjolla raikkaan näköinen kakku meille ja lapsukaisillemme. Kyseistä kakkua pystyi syömään alle vuoden ikäinen lapsikin. Mikä on siis tämä mystinen kakku, joka sopii erinomaisesti tarjottavaksi vauvalle, taaperolle, äidille, isälle ja vaikka koko suvulle? Se on kuvan smoothiekakku ! "Tein tyttäreni syntymäpäiville smoothiekakun  keksi-voiseokseen, mutta alkuperäisen ohjeen mukaan  pohjan voi tehdä myös keksi-hedelmäsose-pohjaan tai apinaevääseen" Smoothiekakun resepti on helposti sovellettavissa Toki kyseisen smoothiekakku tulee tehdä vauvaystävällisempänä, jos seurueessa on alle vuoden ikäisiä nape

10 KUUKAUTTA SMILE-LASERLEIKKAUKSEN JÄLKEEN

Kohta on kulunut vuosi Smile-laserleikkauksesta , joten ajattelin kerrata kokemuksia leikkauksen jälkeisestä ajasta ja elämästä. Edellisen kerran kertasin kuulumisia vain kuukausi laserleikkauksen jälkeen, tuon postauksen voitte lukea täältä . Tänään oli oikeastaan hyvä päivä kirjoittaa tämä postaus, sillä kulunut aika on saanut unohtamaan osan negatiivisista kokemuksista. Toipuminen ei ole ollut ihan helppoa, mutta onneksi toipumisvaiheen oireet eivät ole olleet niin pahoja. Tänään aamulla mun näkö oli nimittäin aika sumea toisessa silmässä, mutta se saattoi johtua siitä, että silmät olivat muutenkin hieman turvoksissa.  Ajoittaisia näön sumeutumisia on ollut havaittavissa nyt pitkin vuotta, mutta olen laittanut ne edelleen leikkauksen piikkiin. Sen sijaan yleislääkäri, jonka vastaanotolla kävin viime viikolla, oli kovin kiinnostunut näköhäiriöistäni. Katsotaan siis liittyykö niihin jotain muutakin, vai onko tämä edelleen toipumisesta johtuvaa. Sumeutta on siis havaittavissa

HIUSTENPIDENNYSTEN VÄRJÄÄMINEN KOTONA

M ulla tulee tästä postauksesta todella nostalgiset fiilikset, tämä on vähän sitä vanhempaa "Ennin kengissä" -matskua. Vastaavan postauksen toteutin vuonna 2012 tismalleen samana päivänä 11.4 ja ihan sattumalta tänäänkin päädyin samojen puuhien pariin! Aiheena on siis hiustenpidennysten värjääminen . TAUSTAA Olen aina tykännyt laittaa ja kasvattaa hiuksiani. Itse asiassa kampaajankin ammattikin on aina kiinnostanut, mutta olen niin herkkä kaikille hajusteille ja tököteille, ettei ammatti sopisi minulle. Kuitenkin tykkään värkätä hiusten kanssa (kokeilla esim. pinkkiä, kun siltä tuntuu ) ja aika usein myös pelleillä kaapista löytyvien hiustenpidennysten kanssa. Mulla on ollut vuosien ajan vaikka millaisia kokemuksia kotitekoisista hiustenpidennyksistä ja niistä on saatu kehuja ihan kampaajiltakin. Minulla on myös ollut tapana hamstrata alennuksista hiusvärejä omien hiusten värjäämistä varten, tai sitten juuri tällaisia pieniä projekteja varten.  Olin my

Moderni sauna ja upotettava kiuas

Moderni sauna Kahden talon suunnittelu on edennyt siihen vaiheeseen, että toinen taloista sai juuri muuttoluvan. Viimeisimpänä työn alla on ollut saunojen suunnittelu ja toisen talon saunan valmistumista onkin odoteltu innokkaana. Saa nähdä, pääseekö jo ensi viikolla saunaan. Saunan kanssa sai tosin raapia päätä. Ihan alunperin saunan puut oli tilattu talofirmalta, mutta lopulta kävi ilmi, että valikoima rajoittui parhaimmillaankin vain STP-profiililla varustettuun tervaleppään, eikä tässä edes hinta toiminut porkkanana. Siispä ei auttanut muu kuin alkaa etsiä saunan puita eri valmistajilta.  Saunan suunnittelu loppusyksystä oli varmaan huonoin ajankohta ikinä, sillä joko kaikki muutkin rakensivat saunoja, tai myös materiaalipula näkyi kauppojen valikoimissa. Lopulta löytyi onneksi kiva vaihtoehto, joka täytti allekirjoittaneen vaativat kriteerit. Saunan paneeliksi ja laudepuuksi valikoituivat lopulta ThermoRoyal sarjan suoralla profiililla oleva kaunis apachi. Puut tilattiin  Väripirt