Julkaisu on tehty kaupallisessa yhteistyössä Fiksukuluttaja.fi:n kanssa.
Ajattelin, että myös lukijoita saattaisi kiinnostaa muutama keino hankkia lisätienestejä. Näiden vinkkien avulla sinusta ei ehkä ihan miljonääriä tule (vaikka se teoriassa onkin mahdollista), mutta vinkkien avulla voi kuitenkin tienata pientä ekstraa arkeen ja käydä vaikkapa leffassa tai ulkona syömässä vähän useammin.
Minua kiinnostaa tällä hetkellä ajatus kotoa käsin työskentelystä. Äitiyslomalla pystyn työskentelemään sunnuntaisin ilman, että se vähentää etuuksia. Niinpä teen yhteistyöt nykyisin aina tuolloin. Äitiyslomani on kuitenkin jo yli puolessa välissä, eikä minulla ole tammikuun jälkeen vielä tiedossa mitään.
Paluu virka-aikaiseen työhön tuntuu juuri nyt kaukaiselta ajatukselta, sillä yritän edelleen pohtia, mitä tekisin tulevaisuudessa. Hassua, ettei tämä puolikaan vuotta ole sitä vielä itselleni selvittänyt. Olenkin ajatellut, että jos ja kun jään työttömäksi keväällä (tai aloitan hoitovapaan), niin tällaisten pienten lisätulojen avulla pystyn saamaan taskurahaa. Toki on hyvä muistaa, että monet lisäansiot (pullojen keräämistä tai marjanpoimintaa lukuun ottamatta), ovat verotettavaa tuloa, tai ne voivat vaikuttaa työttömän tukiin.
1. Litterointi tai sanelunpurku
Freelancerina voi hakea töitä litteroijana. Tälläkin hetkellä netissä on yrityksiä, jotka etsivät syksyksi kiireapulaisia. Töitä voi tehdä esimerkiksi 10-20 h viikossa kotoa käsin. Jos siis on nopea kirjoittamaan tietokoneella, niin litteroinnilla voi tienata lisäansiota.2. Verkostomarkkinointi
Näitä vaihtoehtoja on pilvin pimein Tupperwaresta Synergyyn tai JuicePlussaan. Itse olen myös joskus käynyt hypistelemässä House of Lolan vaatteita. Verkostomarkkinointia en koe tällä hetkellä omaksi jutukseni, mutta ehkä se jotakuta teistä kiinnostaa.Ekstroverteille ja hyville myyjille verkostomarkkinointi on ihan loistava juttu. Viime vuonna esimerkiksi kävin kolmilla eri Tupperware-kutsuilla ja näiden kutsujen edustaja oli todella hyvä suosittelemaan tuotteita. Uskon, että hän tienasi aika hyvin näillä kutsuilla.
3. Sijoittaminen
Vauras nainen -yhteisössä on keskusteltu paljon Nordnetistä ja sen kuluttomista Superrahastoista. Tällä hetkellä kuitenkin täysin kuluton näistä on vain Superrahasto Suomi, sillä Ruotsin, Tanskan tai Norjan Superrahastoihin sijoittamalla tulee jonkin verran valuutanvaihtokuluja.Nordnet Superrahasto Suomi on kuitenkin aloittelijan helppo vaihtoehto sijoittamisen maailmaan, sillä sijoittamisen voi aloittaa 15 euron kertasijoituksilla. Sijoittaminen kannattaakin tässä tapauksessa mieltää säästämiseksi. Laita rahaa töihin ja saat passiivista tuloa, mikäli kaikki menee hyvin. Jos sijoittaa esimerkiksi 50 euroa joka kuukausi viiden vuoden ajan, vuotuisen tuotto-odotuksen ollessa 6 %, on viiden vuoden kuluttua säästössä yli 3500 euroa.
Nopea vaurastumisen keino tämä ei kuitenkaan ole, mutta pidemmän päälle pienikin säästäminen tuottaa rahaa pitkällä aikavälillä. Superrahastot sopivat pitkäaikaiseen säästämiseen, eli niihin kannattaa sijoittaa sillä periaatteella, että raha saa olla rahastoissa useitakin vuosia.
Minulla itselläni on käytössä kolme Superrahastoa sekä muutama muu rahasto toisen yrityksen kautta. Sijoitan ja säästän rahastoihin sekä säästötilille. Pyrin sijoittamaan eri rahastoihin kuukausittain jotain 50-300 euron väliltä ja muut ylimääräiset rahat siirrän säästötilille. Tuloni kuitenkin vaihtelevat paljon kuukausittain, joten tällä hetkellä säästän hieman vähemmän.
Sijoittamisessa kannattaa myös muistaa, että riskit ovat olemassa. Uskon, että talous romahtaa lähitulevaisuudessa (voin olla hyvin väärässäkin), joten sijoitan vain sen verran, mikä minulla on varaa hävitä. Enkä missään nimessä nosta sijoituksia pois romahduksen aikaan. Toivottavasti pitkällä aikavälillä (ehkä joskus vähintään 10 vuoden päästä) teen sijoituksilla vähän voittoa.
Sijoittaminen on näistä vinkeistä varmaan helpoin tie miljonääriksi, vaikka se vaatiikin vähän alkupääomaa. Mitä aikaisemmin sijoittamisen kuitenkin aloittaa, sitä paremmat mahdollisuudet sijoittamisen avulla on vaurastua. Nordnetin Indeksirahasto Suomi on hyvä vaihtoehto, sillä kyseisessä rahastossa ei ole kuluja.
4. Säästäminen
Säästäminen kannattaa aina. Säästää voi kuitenkin myös muualle kuin sijoituksiin tai säästöpossuun. Sukanvarressa inflaatio syö rahan arvoa.Jos sinulla on jo ennestään säästössä rahaa, jota et ehkä tarvitse juuri nyt, mutta esimerkiksi muutaman vuoden kuluttua, niin tuo raha kannattaa laittaa töihin. Kuluton säästötili on parempi vaihtoehto tavalliselle käyttötilille, sillä käyttötileillä on usein mitätön vuosikorko. Pitkällä aikavälillä rahasta siis katoaa arvoa, jos sitä pitää korottomalla käyttötilillä. Kuluton käyttötili on hyvä vaihtoehto niille, jotka eivät uskalla sijoittaa osakkeisiin tai rahastoihin, tai tarvitsevat rahojaan lähitulevaisuudessa.
Nythän on paljon hehkutettu Bank Norwegian kulutonta säästötiliä, jossa on tällä hetkellä vielä todella hyvä korko 1,75 %. Bank Norwegianin säästötilin vuosikorko kuitenkin tipahtaa 1.10.2018 lähtien 0,75 prosenttiin. Bank Norwegianin säästötili on silti yksi markkinoiden parhaista säästötileistä. Se sopii lyhyt- kuin pitkäaikaiseenkin säästämiseen, sillä säästötilissä ei ole kuluja, nostorajoituksia, määräaikaisuutta tai minimitalletusmääriä.
Moni on pohtinut sitä, onko kyseisen pankin käyttö eettisesti oikein, sillä yhtiö tarjoaa korkeakorkoisia kulutusluottoja. Minun mielestäni on jokaisen ihmisen oma asia ottaako kulutusluottoja vai ei. Joku mainitsi hyvin, ettei kaupastakaan ole pakko ostaa karkkia, vaikka siellä karkkia myydään. Ei kulutusluottoja ole pakko ottaa, vaikka niitä tarjotaan.
Kulutusluotot sopivat niille, jotka tietävät mihin ovat ryhtymässä ja pystyvät maksamaan lainan pois ehtojen mukaisesti. Jos siis on akuutti tarve lainalle ja hyväksyy kulutusluoton riistoehdot, niin mikäs siinä sitten.
5. Kyselyihin osallistuminen netissä
Kyselyihin osallistumisellakaan ei rikastumaan pääse, mutta mielestäni tämä voi olla ihan hyvää ajanvietettä vaikkapa sosiaalisessa mediassa roikkumiseen verrattuna. Yhden kyselyn palkkio voi olla todella vähäinen, mutta pidemmän päälle kyselyiden teko kasvattaa rahakekoa.Sitä paitsi kyselyihin vastaaminen vaikkapa työmatkalla tai ennen nukkumaanmenoa voi olla ihan rentouttavaakin. Aamulla vielä sängyssä makoillessani vastasinkin yhteen liikuntakeskuksia koskevaan kyselyyn, josta tienasi 0,60 euroa. Kestoltaan kysely vei vähän alle kymmenen minuuttia, eli tuntipalkaksi tuo summa on tietysti aika mitätön. Kyselyn täyttäminen oli kuitenkin ihan hauskaa.
Esimerkkinä voit halutessasi kokeilla YouGov.fi-sivustoa, jonka kautta saat palkinnoksi pisteitä, joilla voit lunastaa lahjakortteja GoGiftin kautta. Kyseiseltä sivustolta löytyy yli sadan eri yrityksen lahjakortteja (mm. Zalando, H&M, Power, Iittala, Tjäreborg & Motonet). Täältä voit liittyä jäseneksi.
6. Kumppanuusmarkkinointi
Kyselyiden vastaamisen tuntipalkka on ehkä pieni, joten sen vastakohdaksi voisikin mainita Affiliate-markkinoinnin eli kumppanuusmarkkinoinnin, jossa rahaa saa toteutuneista tavoitteista. Tavoite voi olla esimerkiksi kauttasi ostettu tuote tai rekisteröityminen verkkopalveluun. Erilaisia julkaisuverkostoja on paljon, mm. Tradedoubler ja Adtraction.Jos sinulla on sopiva verkkosivusto, blogi tai esimerkiksi Instagram-tili, voi kumppanuusmarkkinoinnilla tehdä lisätienestejä pienelläkin työmäärällä. Tässä tyylissä vain taivas on rajana, sillä jo yhdellä julkaisulla saattaa tienata useiden tuntien tai päivien palkan.
Alku riippuu täysin omasta aktiivisuudestasi. Myös yleisön kerääminen blogille tai sosiaalisen median tilille voi olla aikaa vievää. Tuntiansiot kumppanuusmarkkinoinnissa voivat kuitenkin kasvaa isoiksi, sillä kerran tehty työ voi poikia passiivista tuloa vielä kuukausienkin päästä. Ja vaikka tuloja kertyisikin vain vähän, niin pitkällä aikavälillä näistäkin kertyy jo mukavasti ylimääräistä ansiota.
Tässä siis muutamia vinkkejä vaurastumiseen. Kuulisin mielelläni, mitä muita keinoja teillä olisi hankkia lisätuloja?
t. Enni
Julkaisu on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Fiksukuluttaja.fi:n kanssa.
Mielenkiintoinen postaus! Minua kiinnostaa tietää miksi uskot talouden romahtavan ja kuinka pitkään esimerkiksi Suomella kestäisi taas nousta sinun mielestäsi? Todella pelottava ajatus kun tuntuu ettei vuoden 2007 romahduksestakaan olla päästy vielä täysin tolpilleen.
VastaaPoistaKiitos, onpa kiva kuulla! Nyt en valitettavasti löydä yhtä kuvaajaa, josta olin katsellut historiaa talouden kehityksestä. Olisin sen mielelläni tähän linkittänyt.
PoistaTuntuu kuitenkin siltä, että viimeiset vuosikymmenet on tavallaan menty 10 vuoden sykleillä. On ihan mahdollista, että olen väärässäkin, sillä olen aika usein väärässä näissä asioissa. Siksi olen ehkä huono (lue varovainen) sijoittaja. :D
Rikas Erakko -blogissa oli mun mielestä ihan hyvä postaus tulevaisuuden näkymistä, toki tämäkin on vain yhden ihmisen mielipide: https://www.rikaserakko.com/2018/04/mihin-sijoittaa-2018.html
Jos kuitenkin katselee hieman taaksepäin, niin 90-luvun lama ja 2000-luvun taantuma ovat mielessäni. Ylöspäin on tultu 2000-luvun loppupuolelta, mutta moni sijoittaja uskoo talouden olevan juuri nyt aallonharjalla ja laskun alkavan pian... Tässä tapauksessa vuoden tai joidenkin vuosien kuluttua.
Kuitenkin pitkällä tähtäimellä talous on aina noussut, joten jos alkaa säästämään pieniä summia kuukaudessa, ei mielestäni ole suurta merkitystä tuleeko uutta taantumaa tai romahdusta. Jos sijoittaa rahastoihin (mielellään kuluttomiin tai mahdollisimman pienikuluisiin), niin tuolloin hajauttaa sijoituksia (ajallisesti ja eri yrityksiin) ja on parempi todennäköisyys siihen, etteivät kaikki sijoitetut varat katoa tuhkana tuuleen laman tullessa. Ja jossain vaiheessa talous taas elpyy.
Isoa könttäsummaa en siksi nyt uskaltanut muualle laittaa kuin säästötilille. Koen, että tässä minun kannattaa kuunnella muita aiheeseen enemmän perehtyneitä henkilöitä, sillä tapanani on usein tehdä vääriä päätöksiä tällaisissa asioissa.
Lukemalla maailmantalouteen liittyviä uutisia esim. Kauppalehden sivuilta ja tutkimalla viisaampien analyysejä nykytilanteesta saa aika hyvän kuvan maailman tämänhetkisestä tilanteesta. Sitä en osaa sanoa kauanko Suomella taas kestäisi nousta.
On myös pakko mainita, että oma tietoni sijoittamiseen on vasta hyvin alkutekijöissä. Olen äärimmäisen kiinnostunut aiheesta, mutta vasta lähiaikoina saanut kunnolla aikaa tutustua siihen. Sijoittamisen maailma on siitä ihana, että tietoa löytyy jo verkosta ihan pilvin pimein ja loppujen lopuksi tämä ei ole yhtään niin vaikeaa kuin olin joskus ajatellut. Olisinpa vaan tajunnut aloittaa aikaisemmin. :)
Olen samaa mieltä, että taloudessa tapahtuu korjausliike alaspäin lähiaikoina. Sen aiheuttaa koron nousu.
VastaaPoistaMeneillään oleva talouden nousu on saatu aikaan pitkälti keskuspankkien velkarahalla ja tämä velkaelvytys on päättynyt tai päättymässä.
Pienentyvä velan määrä ja samaan aikaan nouseva rahan hinta, siinä syyt.
Kiitos tästä! Tässä hyvää pohdintaa siis tulevaan.. :)
PoistaHyviä vinkkejä lisätienesteihin. Täytyy itsekin tuohon yhteisöön liittyä, saisi myös lisää hyviä vinkkejä rahankäyttöön. Litteröinti olisi varmasti mielenkiintoista. https://www.annanpura.fi/litterointipalvelut
VastaaPoista