Siirry pääsisältöön

6 tapaa tienata rahaa kotoa käsin

Julkaisu on tehty kaupallisessa yhteistyössä Fiksukuluttaja.fi:n kanssa.

tapoja-tienata-rahaa-kotona

Puhutaan rahasta! Liityin muutama kuukausi sitten Facebookin Vauras nainen -yhteisöön, jonka kautta olen saanut hyviä vinkkejä rahankäyttöön, sijoittamiseen sekä vaurastumiseen.

Ajattelin, että myös lukijoita saattaisi kiinnostaa muutama keino hankkia lisätienestejä. Näiden vinkkien avulla sinusta ei ehkä ihan miljonääriä tule (vaikka se teoriassa onkin mahdollista), mutta vinkkien avulla voi kuitenkin tienata pientä ekstraa arkeen ja käydä vaikkapa leffassa tai ulkona syömässä vähän useammin.

Minua kiinnostaa tällä hetkellä ajatus kotoa käsin työskentelystä. Äitiyslomalla pystyn työskentelemään sunnuntaisin ilman, että se vähentää etuuksia. Niinpä teen yhteistyöt nykyisin aina tuolloin. Äitiyslomani on kuitenkin jo yli puolessa välissä, eikä minulla ole tammikuun jälkeen vielä tiedossa mitään.

Paluu virka-aikaiseen työhön tuntuu juuri nyt kaukaiselta ajatukselta, sillä yritän edelleen pohtia, mitä tekisin tulevaisuudessa. Hassua, ettei tämä puolikaan vuotta ole sitä vielä itselleni selvittänyt. Olenkin ajatellut, että jos ja kun jään työttömäksi keväällä (tai aloitan hoitovapaan), niin tällaisten pienten lisätulojen avulla pystyn saamaan taskurahaa. Toki on hyvä muistaa, että monet lisäansiot (pullojen keräämistä tai marjanpoimintaa lukuun ottamatta), ovat verotettavaa tuloa, tai ne voivat vaikuttaa työttömän tukiin.

1. Litterointi tai sanelunpurku

Freelancerina voi hakea töitä litteroijana. Tälläkin hetkellä netissä on yrityksiä, jotka etsivät syksyksi kiireapulaisia. Töitä voi tehdä esimerkiksi 10-20 h viikossa kotoa käsin. Jos siis on nopea kirjoittamaan tietokoneella, niin litteroinnilla voi tienata lisäansiota.

2. Verkostomarkkinointi

Näitä vaihtoehtoja on pilvin pimein Tupperwaresta Synergyyn tai JuicePlussaan. Itse olen myös joskus käynyt hypistelemässä House of Lolan vaatteita. Verkostomarkkinointia en koe tällä hetkellä omaksi jutukseni, mutta ehkä se jotakuta teistä kiinnostaa.

Ekstroverteille ja hyville myyjille verkostomarkkinointi on ihan loistava juttu. Viime vuonna esimerkiksi kävin kolmilla eri Tupperware-kutsuilla ja näiden kutsujen edustaja oli todella hyvä suosittelemaan tuotteita. Uskon, että hän tienasi aika hyvin näillä kutsuilla.

3. Sijoittaminen

Vauras nainen -yhteisössä on keskusteltu paljon Nordnetistä ja sen kuluttomista Superrahastoista. Tällä hetkellä kuitenkin täysin kuluton näistä on vain Superrahasto Suomi, sillä Ruotsin, Tanskan tai Norjan Superrahastoihin sijoittamalla tulee jonkin verran valuutanvaihtokuluja.

Nordnet Superrahasto Suomi on kuitenkin aloittelijan helppo vaihtoehto sijoittamisen maailmaan, sillä sijoittamisen voi aloittaa 15 euron kertasijoituksilla. Sijoittaminen kannattaakin tässä tapauksessa mieltää säästämiseksi. Laita rahaa töihin ja saat passiivista tuloa, mikäli kaikki menee hyvin. Jos sijoittaa esimerkiksi 50 euroa joka kuukausi viiden vuoden ajan, vuotuisen tuotto-odotuksen ollessa 6 %, on viiden vuoden kuluttua säästössä yli 3500 euroa.

Nopea vaurastumisen keino tämä ei kuitenkaan ole, mutta pidemmän päälle pienikin säästäminen tuottaa rahaa pitkällä aikavälillä. Superrahastot sopivat pitkäaikaiseen säästämiseen, eli niihin kannattaa sijoittaa sillä periaatteella, että raha saa olla rahastoissa useitakin vuosia.

Minulla itselläni on käytössä kolme Superrahastoa sekä muutama muu rahasto toisen yrityksen kautta. Sijoitan ja säästän rahastoihin sekä säästötilille. Pyrin sijoittamaan eri rahastoihin kuukausittain jotain 50-300 euron väliltä ja muut ylimääräiset rahat siirrän säästötilille. Tuloni kuitenkin vaihtelevat paljon kuukausittain, joten tällä hetkellä säästän hieman vähemmän.

Sijoittamisessa kannattaa myös muistaa, että riskit ovat olemassa. Uskon, että talous romahtaa lähitulevaisuudessa (voin olla hyvin väärässäkin), joten sijoitan vain sen verran, mikä minulla on varaa hävitä. Enkä missään nimessä nosta sijoituksia pois romahduksen aikaan. Toivottavasti pitkällä aikavälillä (ehkä joskus vähintään 10 vuoden päästä) teen sijoituksilla vähän voittoa.

Sijoittaminen on näistä vinkeistä varmaan helpoin tie miljonääriksi, vaikka se vaatiikin vähän alkupääomaa. Mitä aikaisemmin sijoittamisen kuitenkin aloittaa, sitä paremmat mahdollisuudet sijoittamisen avulla on vaurastua. Nordnetin Indeksirahasto Suomi on hyvä vaihtoehto, sillä kyseisessä rahastossa ei ole kuluja. 

4. Säästäminen

Säästäminen kannattaa aina. Säästää voi kuitenkin myös muualle kuin sijoituksiin tai säästöpossuun. Sukanvarressa inflaatio syö rahan arvoa.

Jos sinulla on jo ennestään säästössä rahaa, jota et ehkä tarvitse juuri nyt, mutta esimerkiksi muutaman vuoden kuluttua, niin tuo raha kannattaa laittaa töihin. Kuluton säästötili on parempi vaihtoehto tavalliselle käyttötilille, sillä käyttötileillä on usein mitätön vuosikorko. Pitkällä aikavälillä rahasta siis katoaa arvoa, jos sitä pitää korottomalla käyttötilillä. Kuluton käyttötili on hyvä vaihtoehto niille, jotka eivät uskalla sijoittaa osakkeisiin tai rahastoihin, tai tarvitsevat rahojaan lähitulevaisuudessa.

Nythän on paljon hehkutettu Bank Norwegian kulutonta säästötiliä, jossa on tällä hetkellä vielä todella hyvä korko 1,75 %. Bank Norwegianin säästötilin vuosikorko kuitenkin tipahtaa 1.10.2018 lähtien 0,75 prosenttiin. Bank Norwegianin säästötili on silti yksi markkinoiden parhaista säästötileistä. Se sopii lyhyt- kuin pitkäaikaiseenkin säästämiseen, sillä säästötilissä ei ole kuluja, nostorajoituksia, määräaikaisuutta tai minimitalletusmääriä.

Moni on pohtinut sitä, onko kyseisen pankin käyttö eettisesti oikein, sillä yhtiö tarjoaa korkeakorkoisia kulutusluottoja. Minun mielestäni on jokaisen ihmisen oma asia ottaako kulutusluottoja vai ei. Joku mainitsi hyvin, ettei kaupastakaan ole pakko ostaa karkkia, vaikka siellä karkkia myydään. Ei kulutusluottoja ole pakko ottaa, vaikka niitä tarjotaan.

Kulutusluotot sopivat niille, jotka tietävät mihin ovat ryhtymässä ja pystyvät maksamaan lainan pois ehtojen mukaisesti. Jos siis on akuutti tarve lainalle ja hyväksyy kulutusluoton riistoehdot, niin mikäs siinä sitten.

miten-tienata-rahaa-kotoa-kasin

5. Kyselyihin osallistuminen netissä

Kyselyihin osallistumisellakaan ei rikastumaan pääse, mutta mielestäni tämä voi olla ihan hyvää ajanvietettä vaikkapa sosiaalisessa mediassa roikkumiseen verrattuna. Yhden kyselyn palkkio voi olla todella vähäinen, mutta pidemmän päälle kyselyiden teko kasvattaa rahakekoa.

Sitä paitsi kyselyihin vastaaminen vaikkapa työmatkalla tai ennen nukkumaanmenoa voi olla ihan rentouttavaakin. Aamulla vielä sängyssä makoillessani vastasinkin yhteen liikuntakeskuksia koskevaan kyselyyn, josta tienasi 0,60 euroa. Kestoltaan kysely vei vähän alle kymmenen minuuttia, eli tuntipalkaksi tuo summa on tietysti aika mitätön. Kyselyn täyttäminen oli kuitenkin ihan hauskaa.

Esimerkkinä voit halutessasi kokeilla YouGov.fi-sivustoa, jonka kautta saat palkinnoksi pisteitä, joilla voit lunastaa lahjakortteja GoGiftin kautta. Kyseiseltä sivustolta löytyy yli sadan eri yrityksen lahjakortteja (mm. Zalando, H&M, Power, Iittala, Tjäreborg & Motonet). Täältä voit liittyä jäseneksi.

6. Kumppanuusmarkkinointi

Kyselyiden vastaamisen tuntipalkka on ehkä pieni, joten sen vastakohdaksi voisikin mainita Affiliate-markkinoinnin eli kumppanuusmarkkinoinnin, jossa rahaa saa toteutuneista tavoitteista. Tavoite voi olla esimerkiksi kauttasi ostettu tuote tai rekisteröityminen verkkopalveluun. Erilaisia julkaisuverkostoja on paljon, mm. Tradedoubler ja Adtraction.

Jos sinulla on sopiva verkkosivusto, blogi tai esimerkiksi Instagram-tili, voi kumppanuusmarkkinoinnilla tehdä lisätienestejä pienelläkin työmäärällä. Tässä tyylissä vain taivas on rajana, sillä jo yhdellä julkaisulla saattaa tienata useiden tuntien tai päivien palkan.

Alku riippuu täysin omasta aktiivisuudestasi. Myös yleisön kerääminen blogille tai sosiaalisen median tilille voi olla aikaa vievää. Tuntiansiot kumppanuusmarkkinoinnissa voivat kuitenkin kasvaa isoiksi, sillä kerran tehty työ voi poikia passiivista tuloa vielä kuukausienkin päästä. Ja vaikka tuloja kertyisikin vain vähän, niin pitkällä aikavälillä näistäkin kertyy jo mukavasti ylimääräistä ansiota.

Tässä siis muutamia vinkkejä vaurastumiseen. Kuulisin mielelläni, mitä muita keinoja teillä olisi hankkia lisätuloja?

t. Enni

Julkaisu on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Fiksukuluttaja.fi:n kanssa.

Kommentit

 1. Mielenkiintoinen postaus! Minua kiinnostaa tietää miksi uskot talouden romahtavan ja kuinka pitkään esimerkiksi Suomella kestäisi taas nousta sinun mielestäsi? Todella pelottava ajatus kun tuntuu ettei vuoden 2007 romahduksestakaan olla päästy vielä täysin tolpilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, onpa kiva kuulla! Nyt en valitettavasti löydä yhtä kuvaajaa, josta olin katsellut historiaa talouden kehityksestä. Olisin sen mielelläni tähän linkittänyt.

   Tuntuu kuitenkin siltä, että viimeiset vuosikymmenet on tavallaan menty 10 vuoden sykleillä. On ihan mahdollista, että olen väärässäkin, sillä olen aika usein väärässä näissä asioissa. Siksi olen ehkä huono (lue varovainen) sijoittaja. :D
   Rikas Erakko -blogissa oli mun mielestä ihan hyvä postaus tulevaisuuden näkymistä, toki tämäkin on vain yhden ihmisen mielipide: https://www.rikaserakko.com/2018/04/mihin-sijoittaa-2018.html

   Jos kuitenkin katselee hieman taaksepäin, niin 90-luvun lama ja 2000-luvun taantuma ovat mielessäni. Ylöspäin on tultu 2000-luvun loppupuolelta, mutta moni sijoittaja uskoo talouden olevan juuri nyt aallonharjalla ja laskun alkavan pian... Tässä tapauksessa vuoden tai joidenkin vuosien kuluttua.

   Kuitenkin pitkällä tähtäimellä talous on aina noussut, joten jos alkaa säästämään pieniä summia kuukaudessa, ei mielestäni ole suurta merkitystä tuleeko uutta taantumaa tai romahdusta. Jos sijoittaa rahastoihin (mielellään kuluttomiin tai mahdollisimman pienikuluisiin), niin tuolloin hajauttaa sijoituksia (ajallisesti ja eri yrityksiin) ja on parempi todennäköisyys siihen, etteivät kaikki sijoitetut varat katoa tuhkana tuuleen laman tullessa. Ja jossain vaiheessa talous taas elpyy.

   Isoa könttäsummaa en siksi nyt uskaltanut muualle laittaa kuin säästötilille. Koen, että tässä minun kannattaa kuunnella muita aiheeseen enemmän perehtyneitä henkilöitä, sillä tapanani on usein tehdä vääriä päätöksiä tällaisissa asioissa.

   Lukemalla maailmantalouteen liittyviä uutisia esim. Kauppalehden sivuilta ja tutkimalla viisaampien analyysejä nykytilanteesta saa aika hyvän kuvan maailman tämänhetkisestä tilanteesta. Sitä en osaa sanoa kauanko Suomella taas kestäisi nousta.

   On myös pakko mainita, että oma tietoni sijoittamiseen on vasta hyvin alkutekijöissä. Olen äärimmäisen kiinnostunut aiheesta, mutta vasta lähiaikoina saanut kunnolla aikaa tutustua siihen. Sijoittamisen maailma on siitä ihana, että tietoa löytyy jo verkosta ihan pilvin pimein ja loppujen lopuksi tämä ei ole yhtään niin vaikeaa kuin olin joskus ajatellut. Olisinpa vaan tajunnut aloittaa aikaisemmin. :)

   Poista
 2. Olen samaa mieltä, että taloudessa tapahtuu korjausliike alaspäin lähiaikoina. Sen aiheuttaa koron nousu.
  Meneillään oleva talouden nousu on saatu aikaan pitkälti keskuspankkien velkarahalla ja tämä velkaelvytys on päättynyt tai päättymässä.
  Pienentyvä velan määrä ja samaan aikaan nouseva rahan hinta, siinä syyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä! Tässä hyvää pohdintaa siis tulevaan.. :)

   Poista
 3. Hyviä vinkkejä lisätienesteihin. Täytyy itsekin tuohon yhteisöön liittyä, saisi myös lisää hyviä vinkkejä rahankäyttöön. Litteröinti olisi varmasti mielenkiintoista. https://www.annanpura.fi/litterointipalvelut

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni.

Suositut tekstit

Atooppinen ihottuma ja turvonneet silmäluomet

Alan hiljalleen kyllästyä atooppiseen ekseemaan, joka on vaivannut minua aikalailla koko ikäni ajan. Olen onneksi säästynyt pahimmalta ihottumalta, mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän huomaan herkistyväni mm. kosmetiikalle. Vuonna 2014 herkistyin ripsipidennyksille niin paljon, että silmäluomeni olivat turvoksissa useita päiviä ripsien laiton jälkeen. Jo vuosia olen luottanut perusvoiteisiin ja unohtanut hajustetut vartalovoiteet kokonaan. Hajuvettäkin suihkutan nykyisin lähinnä vaatteille. Erityisesti käsien iho on välillä näyttänyt melkoisen hurjalta, varsinkin talvisin. Onneksi ihotautilääkäri määräsi pari vuotta sitten Protopicia , joka on toiminut loistavasti! Käytän sitä nykyisin ennaltaehkäisevästi. Nyt viime aikoina, tai oikeastaan jo kesästä lähtien, olen huomannut, että silmäluomeni ovat alkaneet reagoida silmämeikkiin. Olen huomannut, että pahiten luomia ärsyttää eyeliner . En enää arkisin laita lähes ollenkaan meikkiä silmiin, etteivät luomet turpoaisi päivän

KAKKUA AAMUPALAKSI? SARJASSAMME ÄITIVINKIT: VAUVALLE JA AIKUISILLE SOPIVA, HERKULLINEN JA NÄYTTÄVÄ SMOOTHIEKAKKU

Sarjassamme äitivinkit: Vauvan herkullinen kakku Mitä kakkua voi syödä hyvällä omalla tunnolla vaikkapa aamupalaksi? Haluatko tarjota juhlissa koko perheelle sopivan kakun?  Tämän loistavan vinkin sain eräillä vauvakutsuilla muutama kuukausi sitten. Kyseisille kutsuille sai jokainen halutessaan tehdä syötävää nyyttikestimeiningillä. Kutsuilla olikin tarjolla raikkaan näköinen kakku meille ja lapsukaisillemme. Kyseistä kakkua pystyi syömään alle vuoden ikäinen lapsikin. Mikä on siis tämä mystinen kakku, joka sopii erinomaisesti tarjottavaksi vauvalle, taaperolle, äidille, isälle ja vaikka koko suvulle? Se on kuvan smoothiekakku ! "Tein tyttäreni syntymäpäiville smoothiekakun  keksi-voiseokseen, mutta alkuperäisen ohjeen mukaan  pohjan voi tehdä myös keksi-hedelmäsose-pohjaan tai apinaevääseen" Smoothiekakun resepti on helposti sovellettavissa Toki kyseisen smoothiekakku tulee tehdä vauvaystävällisempänä, jos seurueessa on alle vuoden ikäisiä nape

10 KUUKAUTTA SMILE-LASERLEIKKAUKSEN JÄLKEEN

Kohta on kulunut vuosi Smile-laserleikkauksesta , joten ajattelin kerrata kokemuksia leikkauksen jälkeisestä ajasta ja elämästä. Edellisen kerran kertasin kuulumisia vain kuukausi laserleikkauksen jälkeen, tuon postauksen voitte lukea täältä . Tänään oli oikeastaan hyvä päivä kirjoittaa tämä postaus, sillä kulunut aika on saanut unohtamaan osan negatiivisista kokemuksista. Toipuminen ei ole ollut ihan helppoa, mutta onneksi toipumisvaiheen oireet eivät ole olleet niin pahoja. Tänään aamulla mun näkö oli nimittäin aika sumea toisessa silmässä, mutta se saattoi johtua siitä, että silmät olivat muutenkin hieman turvoksissa.  Ajoittaisia näön sumeutumisia on ollut havaittavissa nyt pitkin vuotta, mutta olen laittanut ne edelleen leikkauksen piikkiin. Sen sijaan yleislääkäri, jonka vastaanotolla kävin viime viikolla, oli kovin kiinnostunut näköhäiriöistäni. Katsotaan siis liittyykö niihin jotain muutakin, vai onko tämä edelleen toipumisesta johtuvaa. Sumeutta on siis havaittavissa

Moderni sauna ja upotettava kiuas

Moderni sauna Kahden talon suunnittelu on edennyt siihen vaiheeseen, että toinen taloista sai juuri muuttoluvan. Viimeisimpänä työn alla on ollut saunojen suunnittelu ja toisen talon saunan valmistumista onkin odoteltu innokkaana. Saa nähdä, pääseekö jo ensi viikolla saunaan. Saunan kanssa sai tosin raapia päätä. Ihan alunperin saunan puut oli tilattu talofirmalta, mutta lopulta kävi ilmi, että valikoima rajoittui parhaimmillaankin vain STP-profiililla varustettuun tervaleppään, eikä tässä edes hinta toiminut porkkanana. Siispä ei auttanut muu kuin alkaa etsiä saunan puita eri valmistajilta.  Saunan suunnittelu loppusyksystä oli varmaan huonoin ajankohta ikinä, sillä joko kaikki muutkin rakensivat saunoja, tai myös materiaalipula näkyi kauppojen valikoimissa. Lopulta löytyi onneksi kiva vaihtoehto, joka täytti allekirjoittaneen vaativat kriteerit. Saunan paneeliksi ja laudepuuksi valikoituivat lopulta ThermoRoyal sarjan suoralla profiililla oleva kaunis apachi. Puut tilattiin  Väripirt

HIUSTENPIDENNYSTEN VÄRJÄÄMINEN KOTONA

M ulla tulee tästä postauksesta todella nostalgiset fiilikset, tämä on vähän sitä vanhempaa "Ennin kengissä" -matskua. Vastaavan postauksen toteutin vuonna 2012 tismalleen samana päivänä 11.4 ja ihan sattumalta tänäänkin päädyin samojen puuhien pariin! Aiheena on siis hiustenpidennysten värjääminen . TAUSTAA Olen aina tykännyt laittaa ja kasvattaa hiuksiani. Itse asiassa kampaajankin ammattikin on aina kiinnostanut, mutta olen niin herkkä kaikille hajusteille ja tököteille, ettei ammatti sopisi minulle. Kuitenkin tykkään värkätä hiusten kanssa (kokeilla esim. pinkkiä, kun siltä tuntuu ) ja aika usein myös pelleillä kaapista löytyvien hiustenpidennysten kanssa. Mulla on ollut vuosien ajan vaikka millaisia kokemuksia kotitekoisista hiustenpidennyksistä ja niistä on saatu kehuja ihan kampaajiltakin. Minulla on myös ollut tapana hamstrata alennuksista hiusvärejä omien hiusten värjäämistä varten, tai sitten juuri tällaisia pieniä projekteja varten.  Olin my