Kokemuksia Baby Jogger City Tour LUX -matkarattaiden käytöstä

baby-jogger-city-tour-lux-2

Haluaisin esitellä pitkän harkinnan tuloksena ostetut matkarattaat, jotka hankin vauvalle ulkomaanreissua varten. Hartaan pohdinnan jälkeen päädyin hankkimaan City Tour™ LUX -matkarattaat, sillä kyseiset rattaat olivat ainoat, jotka soveltuivat käytettäväksi pikkuvauvalle, ja jotka täyttivät kaikki muutkin tarvittavat kriteerit.

Tein paljon vertailua eri matkarattaiden välillä ja luin myös paljon tietoa eri blogeista, joten ajattelin, että tällaisesta postauksesta saattaisi olla hyötyä muille matkarattaita pohtiville henkilöille.

Matkarattailta vaaditut ominaisuudet

Kun lähdin tutkimaan matkarattaita, halusin, että niissä täyttyisivät seuraavat vaatimukset:
  1. Käännettävä ja makuuasentoon kääntyvä istuinosa, jotta rattaat sopivat myös vastasyntyneelle
  2. Mahdollisuus käyttää rattaita myös turvakaukalon kanssa
  3. Rattaiden tulisi mennä taitettuna pieneen kokoon, jotta ne mahtuvat Opel Corsan takakonttiin
  4. Hinta aivan maksimissaan 400 euroa
Matkarattaiden valinta oli yllättävän haasteellista, sillä monikaan rattaista ei soveltunut käytettäväksi 4,5 kk ikäisen vauvan kanssa. Ne rattaat, joissa istuinosan sai käännettyä makuuasentoon, eivät taas mahdollistaneet turvakaukalon yhdistämistä runkoon adaptereiden avulla, tai niiden istuinosaa ei saanut käännettyä työntäjään päin. Myös monet matkarattaista olivat aivan liian kalliita.

Nämä rattaat hankin Lastentarvike-myymälästä, josta ne löytyivät myyjän avustuksella. En ollut tietoinen tästä mallista, sillä ilmeisesti Baby Jogger City Tour LUX -lastenrattaat ovat ilmestyneet vasta tänä vuonna (2018).

Ilmeisen onnistuneita uudistuksia rattaisiin onkin tehty, sillä hinta-laatusuhde osoittautui erittäin hyväksi. Nämä irtosivat onneksi 100 euron alennuksella, sillä muutoin ne eivät olisi mahtuneet budjettiin. Valitsin muuten omat rattaat graniitin värisinä, sillä kyseisessä värissä ei näy lika kovin helposti.

Ps. Kyseinen alennus näytti muuten olevan edelleen voimassa myymälän verkkosivuilla.

En ole muuten tietoinen, hyväksyvätkö lentoyhtiöt Baby Jogger City Tour LUX -matkarattaita matkustamoon, sillä minulla oli alun perinkin tarkoituksena laittaa rattaat ruumaan. Voi olla, että ne eivät mittojensa puolesta käy käsimatkatavaroista.

baby-jogger-city-tour-lux

Baby Jogger City Tour LUX -lastenrattaat:

Nimensä puolesta nämä eivät tietääkseni ole matkarattaat, mutta ne kuitenkin löytyvät myymälöistä ja netistä matkarattaat-valikon alta. Kyseiset rattaat ovatkin tällä hetkellä yhdet markkinoiden pienimmistä ja monipuolisimmista lastenrattaista, jotka sopivat käytettäväksi heti vastasyntyneestä alkaen.

Kyseisissä rattaissa on täysin makuuasentoon kääntyvä selkänoja. Selkänojan saa myös säädettyä useaan eri asentoon kummin päin tahansa käytettynä. Pienen vauvan kanssa olen käyttänyt istuinosaa vain selkä menosuuntaan päin joko täysin makuuasennossa tai hetkellisesti sitterin tapaan loivassa istuma-asennossa.

Tilava tavarakori

Vaunujen tilava tavarakori yllätti. Sinne mahtui kauppareissulla niin vauvan tarvikkeet kuin omat (ja muidenkin) ostokset. Kun tavaraa laittoi koriin paljon, vaikutti se kuitenkin jonkin verran rattaiden työntötuntumaan. Se tosin ehkä johtui siitä, että tavarakorissa saattoi olla painoa yli suositusten.

Rattaita oli kiva työntää, sillä ne mahtuvat pienistäkin väleistä. Rattaat myös tuntuivat melko laadukkailta esimerkiksi Bugaboon Foxeihin verrattuna, vaikka jarrua olikin hankalampi käyttää.

Silti niin näissä kuin myös Foxeissa yllätti alkuun rattaiden "muovisuus". Baby Joggerin rattaita käyttäneenä voin kuitenkin todeta, että rattaat kestivät käyttöä hyvin, eivätkä ne hätkähtäneet lentokoneen ruumaan joutumistakaan. Olimme tosin pakanneet rattaat pahvilaatikkoon kuljetuksen ajaksi.

Hankin rattaisiin adapterit (39 euroa, Lastentarvike), joilla Maxi-Cosin turvakaukaloa pystyi käyttämään rungon kanssa. Aika usein mentiinkin tällä yhdistelmällä ja vain aamuisin ja iltaisin käytössä oli istuinosa.


baby-jogger-city-tour-lux-1

Istuinosan säätömahdollisuudet

Istuinosan käyttö oli helppoa ja vauva näytti tykkäävän rattaissa makoilusta. Pehmustetussa istuinosassa vauva ottikin monet unet, jotka onneksi ajoittuivat useimmiten ruokailujen yhteyteen. Istuinosan säätäminen oli myös helppoa ja nopeaa. Istuinosan irrottaminen rungosta onnistui ihan sekunneissa.

Kuomu

Vaikka rattaiden kuomu oli jo itsessään hyvä ja sitä oli mahdollista laajentaa, hankin rattaisiin lisävarusteeksi Emma-päivänvarjon. Kuomu suojasi aika paljon sellaisenaankin, mutta varjon avulla sai suojattua myös vauvan jalat auringon aiheuttamalta lämmöltä. Toisinaan aurinko paistoi suoraan kuomun sisään, joten päivänvarjosta oli apua tuolloinkin.

Erityisen innostunut olin, kun löysin kuomun päädystä tuuletusaukon. Mielellään vauva olisi varmasti ollut vähemmälläkin vaatetuksella, mutta koska aurinkorasvoja ei tule käyttää pienillä vauvoilla, ainut keino suojata herkkää ihoa UV-säteilyltä oli pukea vauvalle suojaavat vaatteet ylle. Iltasella vauva sai sitten hengailla mekko päällä. Onneksi tuuletusaukon ansiosta kuomu pysyi sisältäkin viileänä, kiitos ihanan merituulen.

Työntöaisa

Pienenä miinuksena voisin mainita sen, ettei rattaiden työntöaisaa ollut mahdollista säätää. Minulle aisa oli sopivalla korkeudella (olen 165 cm), mutta jos rattaita työntäisi pidempi ihminen, saattaisi aisa jäädä liian matalalle.

kuomu2

PLUSSAT

+ Plussaa erityisesti isosta tavarakorista
+ Kääntyvät & lukittavat etupyörät ja rungon jousitus
+ Hyvä ohjattavuus
+ Mukauttamismahdollisuudet (istuinosan käännettävyys ja säädettävyys)
+ adapterit & turvakaukalon käyttö
+ Suojaava kuomu, jossa tuuletusaukko
+ Nopeat kasata ja purkaa, vievät vain vähän tilaa kasattuna
+ Rattaisiin saa myös vaunukopan

MIINUKSET

- Käsikäyttöinen jarru / jarrun lukitseminen kädellä oli raskasta
- Painoa jonkin verran enemmän  (n. 8 kg) todella kevyisiin matkarattaisiin verrattuna
- Eivät välttämättä käy lentokoneessa käsimatkatavaroista
- Työntöaisassa ei ole säätömahdollisuutta
- Meno on samanlaista kuin matkarattailla yleensä, eli paljon tärinää pienten renkaiden takia

Minä olin ihan myyty näille matkarattaille, sillä näissä rattaissa toteutuivat kaikki toiveeni. Vastedes aion käyttää rattaita kauppareissuilla ja toki ne pääsevät tästedes mukaan kaikille reissuille.

Työntötuntuma nyt ei tietenkään vedä vertoja pääkäytössä oleville rattaille, mutta matkarattaiksi nämä kulkivat kuitenkin erittäin hyvin.

t. Enni

Kommentit

Lue myös