SKAM - KOUKUTTAVA UUTUUSSARJA

Oletteko vielä törmänneet Yle Areenasta löytyvään norjalaiseen web-draamasarja Skamiin? Kuulin sarjasta ystävältäni, joka suositteli sarjaa minulle muutamia päiviä ennen joulua. Hän kehui sarjaa niin paljon, että heti mennessäni kotiin, laitoin ensimmäisen jakson pyörimään Areenasta. Kuinka ollakkaan, sarja koukutti todella nopeasti. Skam on kuin sekoitus Skinsiä ja Gossip Girlsiä.

Norjan Osloon sijoittuva sarja on ehkä tehty pienellä budjetilla, mutta taustatyö on tehty huolella. Skamin tekijät seurasivat puolen vuoden ajan teinien elämää hyvin läheltä. Sarja on myös siitä erikoinen, ettei sitä esitetty televisiossa ollenkaan, vaan sarjasta julkaistiin klippejä verkossa pitkin viikkoa. Tällä haluttiin tavoitella nuorisoa, joka ei enää vietä aikaa televisiota katsellen, vaan käyttää aikansa katsellen sarjoja tai klippejä Netflixistä ja YouTubesta. Vielä erikoisemman sarjasta tekee se, että jaksojen kestoilla ei ole mitään tiettyä aikaa, vaan kesto vaihtelee 15 minuutista yli puoleen tuntiin. Täältä voitte lukea lisää Skamista.

Skamin tuotanto on myös perustanut jokaiselle roolihahmolle omat Istagram- ja Facebook-tilit, jotta fanit pääsevät halutessaan kurkkimaan hahmojen elämää lähemmin. Toki näyttelijöillä on myös omat profiilinsa, joista vinkkinä mm. Ulrikke Falchin profiili. Ulrikken humoristiset videot kertovat ainakin sen, ettei näyttelijä taida murehtia vallitsevista ulkonäköpaineista!

skam

Mielestäni sarja on toteutettu loistavasti ja näyttelijät tekevät työnsä erinomaisesti. Näyttelijöiden kyky näytellä on jotain ihan uskomatonta. Suurin osa sarjan jaksoista koostuu pitkistä ja rauhallisista dialogeista, mutta mukana on myös actionia nykymusiikilla höystettynä. Kaiken tämän ohella sarja käsittelee tavallisten teinien arkea, johon liittyy draamaa, sydänsuruja ja ihastumisia. Näihin hahmoihin on helppo samaistua.

Sarjassa on mukana myös huumoria (ihan jo jengien nimistä lähtien) ja nauroinkin ääneen eräässä kohtauksessa, jossa Sana nappasi puhelimen Evalta ja laittoi instagramissa sydämiä Penetrator-Chrisin (kyllä, kuulitte oikein) kuviin. Spoilausvaaran uhalla pidin Evan ja Jonasin suhteeseen keskittyneestä ensimmäisestä tuotantokaudesta paljon, mutta kyllä toinen, Nooran elämää kuvaava tuotantokausi koukutti lopullisesti. Kun Skam saa lisää suosiota Suomessa, niin katsokaa vaan kuinka vaaleat pitkät polkkatukat, punaiset huulet, mutsifarkut ja lyhythihaiset poolot yleistyvät katukuvassa.

Vaikka sarjan kohderyhmänä ovat lukioikäiset nuoret, sarja kiinnostaa myös meitä hieman vanhempiakin katsojia, jotka pääsemme muistelemaan omaa nuoruuttamme. Kaiken tämän haikeilun ohella olen myös aivan rakastunut Nooran tyyliin, eli muodistakin kiinnostuneet saavat sarjasta paljon inspiraatiota. Sitä polkkatukkaa pohtiessa...

Sarjan 1., 2. ja nyt myös 3. tuotantokausi löytyvät YLE AREENASTA. Suosittelen!

t. Enni

Kommentit

 1. Luin tästä sarjasta jo muutama viikko sitten, mutta silloin trailerin perusteella en oikein lämmennyt, kunnes jouluaatto yönä päätin sitten antaa sarjalle mahdollisuuden ja koukutuin niin paljon, että katoin 2 kautta kahden päivän sisään :D Ja yllätyin siitä kuinka realistisesti sarja kuvaa nuorten elämää: ulkonäköpaineet, seurustelusuhteet, alkoholin käyttö, seksi, syömishäiriöt... Ehkä sarjalla voi siis olla myös syvempi vaikutus nuoriin, koska sarjassa käsitellään asioita mitkä ehkä saattavat mietityttää nuoria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se traileri oli outo, siksi en sitä tähän edes laittanut! Kannattaa vaan laittaa pyörimään sarja ja nauttia!

   Puhut asiaa! Juuri näistä syistä sarja varmasti kasvattaa vielä suosiotaan. Ja I feel you, jos mulla ei olisi ollut viime viikolla töitä, olisin myös voinut nauttia sarjan putkeen. Mulla meni sarjan kanssa nyt ehkä neljä-viisi päivää :D

   Poista
 2. Aloitin myös eilen katsomaan ja mielenkiintoiselta vaikuttaa, vaikka onkin ehkä enemmän teineille suunnattu :)

  VastaaPoista
 3. Aloin itsekkin katsoa Skamia joulua-attona ja olin heti koukussa. Katsoin molemmat kaudet kahden päivän sisällä ja kun 3.kausi ilmestyi, noh sen katsoin päivässä. Olen katsonut kaikki kaudet monta kertaa, aina vain uudelleen ja uudelleen. Siihen ei vain kyllästy koskaan! Eniten odotan 4.kautta, koska on mielenkiintoista nähdä kenen elämää se kuvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla ja sama juttu! Vaikka kyseessä onkin teinien elämää kuvaava sarja, on se silti toteutettu niin onnistuneesti, että minä ja sarjasta vinkannut ystäväni ollaan totaalisen koukussa. Gabriellea kuunnellaan aktiivisesti! ;D

   Poista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni.

Lue myös