VUOSI STRIIMAAMISTA TAKANA


Assembly winter 2020

MIKSI ALOIN STRIIMATA?

Aloitin hieman päälle vuosi sitten live stream -lähetysten tekemisen verkkoon kokeilumielessä. Vapaa-ajalla pelailin muutenkin aika paljon tietokoneella, ja kun eräs ihminen ehdotti, että miksi en pistäisi striimiä pystyyn samalla pelaillessani, niin siitä se ajatus sitten lähti.

Asiaan oli kyllä jo aiemmin vaikuttanut se, että halusin aidosti oppia striimaamaan, sillä media-alan opettajana taitoa nykyisin vähän vaaditaankin. Sillä tavalla ala on kuitenkin aika uusi, että ihan joka paikasta tietotaitoa ei vielä löytynyt, eli ollessani vielä amiksessa opettajana, olisi hommaan pitänyt hakea joka tapauksessa koulutusta ulkopuolelta. Mulla hommat siellä kuitenkin loppuivat juuri kun olisin koulutukseen halutessani päässyt.

Mä opin parhaiten katsomalla vierestä, joten sanotaan, ettei striimaamaan opettelu ollut alkuun ihan helppoa, sillä tein lähes kaiken yksin. Ainoastaan yksi henkilö perhepiirissä tiesi asiasta jotain.

MITEN STRIIMATA?

Periaatteessa itse lähetyksen tekeminen on todella helppoa, sillä eihän siihen tarvita kuin tietokone ja jokin sovellus, kuten OBS Studio tai Streamlabs OBS. Itse kuitenkin haluaisin panostaa laatuun ja laatu maksaa... Eli mitä paremmat vehkeet, sen parempi kuva, ääni ja... no laatu yleensäkin. Juuri aloittaneena en kuitenkaan halunnut laittaa heti hirvittäviä summia kyseiseen hommaan.

Vuosi kuitenkin vierähti aktiivisen epäaktiivisesti striimatessa. Kesä meni reissatessa, muuttaessa ja vähän muidenkin elämänmuutosten keskellä, enkä juuri ehtinyt olla koneella, vaan keskitin kaiken ylimääräisen energian Instagramin puolelle.

Koko stream-maailmakin alkoi itse asiassa kyllästyttää mua, sillä tietämättäni aiheutin jonkin sortin kohun eräällä serverillä ihan vaan siis pelaamalla ja striimaamalla. Käsittääkseni joillekin miehille oli liikaa, että naispuolinen ihminen pelasi videopelejä ja "vei muiden katsojat". Ihan oikeasti kyseessä oli vielä lähetys, jossa striimasin saunanjälkeisellä meikittömällä naamalla villapaita päällä.

Toki striimata voi ilman kameraakin, mutta koska miellän livelähetysten teon kuitenkin interaktiiviseksi puuhaksi, olisi juttelu katsojille vaikeaa ilman kameraa ja mikrofonia. Toki alkuun striimatessani en aina pitänyt mikkiä tai kameraa päällä, vaan keskustelin muiden kanssa viestitellen.

Kamera kuitenkin houkuttelee katsojia, jotka jättävät kommentteja, ja se taas tekee striimaamisesta mukavaa puuhaa. Onhan blogin tai muiden sosiaalisten median tilien päivittäminenkin kivaa puuhaa, mutta kivempaa se on, jos saa keskustelua aikaiseksi.

Primmmrose twitch

UUTTA INSPIRAATIOTA

Nyt syksyllä törmäsin sattumalta ihmiseen, joka yllättäen tiesikin aika paljon striimaamisesta. Vitsillä hänelle heitin, että opettaisiko hän mut striimaamaan. Siitäpä se ajatus sitten lähti ja hiljalleen lähetyksiä onkin tullut tehtyä taas tasaisen epätasaisesti koko ajan uutta oppien. Tämänhetkisen striimiurani tähtihetki (kohua lukuunottamatta) oli se, kun eräs katsoja lahjoitti minulle sen verran rahaa, että pystyin hankkimaan uudet, laadukkaat kuulokkeet. Samalla päivitin tietokonettakin vähän parempaan.

Nyt välillä tuntuu, että mulla on niin monta rautaa tulessa yhtä aikaa, että on vaikeaa keskittyä kaikkeen kerralla. Haluaisin kuitenkin panostaa jokaiseen asiaan yhtä paljon. Kiireinen elämäntilanne alkaa onneksi hiljalleen helpottaa ja nyt tuntuu, että vapaata alkaa olla enemmän kuin vaikkapa viime kesänä.

Teen livestriimejä muuten eri nimellä kuin tämä blogini Ennin kengissä, sillä pelimaailmassa käytän yleisemmin nimeä Prim, enkä suoraan halunnut, että tämä kyseinen harrastukseni ja sivutyöni yhdistettäisiin samoin tien striimeihin. Mut kuitenkin löytää Twitchistä nimellä Primmmrose.

Kuka muuten arvaa mistä nimimerkki on peräisin?

Jos jollakin tulee jotain mietteitä live-striimaamisesta, niin heittäkää ihmeessä kysymyksiä tänne tai ig:n puolelle. Olisi kiva kuulla teidän mietteitä aiheeseen liittyen.

Ja käykää myös seuraamassa mun toista Instagram-tiliä iamprimmmrose!

t. Enni


Kommentit

Lue myös