Julkaisu on toteutettu WWF:n ja Indieplacen yhteistyönä ja sitä on tuettu ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroin.
Tiesitkö, että
- suomalainen syö yli 80 kiloa lihaa vuodessa.Jos se ei kuulosta huolestuttavalta, niin pohdi seuraavaa: Oletko ikinä ollut huolissasi Suomen liikennepäästöistä? Tiesitkö, että pelkästään meillä lihansyönnin hiilijalanjälki on saman verran kuin liikenteen aiheuttama ilmastokuorma? Ruoka muodostaa viidenneksen hiilijalanjäljestämme. Ilmaston kannalta punaista lihaa tulisi syödä ainoastaan kerran viikossa.
SUOMALAISET SYÖVÄT ENEMMÄN LIHAA KUIN KOSKAAN
Me suomalaiset syömme lihaa niin paljon, että se nopeuttaa ilmastonmuutosta ja samalla tuhoaa uhanalaisten eläimien elinmahdollisuuksia toisella puolella maapalloa. Suomessa lihan kulutus on yli kaksinkertaistunut 1960-luvulta lähtien. Kuitenkin positiivista muutosta on tapahtunut, sillä nykyisin lihan kokonaiskulutus näyttää pysähtyneen Suomessa. Sen sijaan muualla maailmassa lihaa syödään kuitenkin yhä enemmän.KOKEILE KASVISTA
Harmi, että monet ihmiset pitävät liharuokia edelleen oletusarvona. Ollessani kasvissyöjä jouduin aina puolustelemaan valintojani. Liharuoille on kuitenkin olemassa tuhansia paljon parempia ja kestävämpiä vaihtoehtoja.
Olen niin onnellinen, että pääsin tekemään kaupallista yhteistyötä WWF:n kanssa, sillä olen aina tuntenut itseni luonnonsuojelijaksi ja pyrin tietoisesti päivittäisillä valinnoillani hillitsemään ilmastonmuutosta. Olen myös suunnattoman iloinen, että pääsen jakaamaan tietoa Earth Hourista teille.
Tavoitteeni on, että saan edes jotkut teistä pohtimaan, mitä konkreettisia tekoja ilmaston hyväksi voi tehdä.
MIKSI LIHANTUOTANTO KUORMITTAA ILMASTOA?
Ruoantuotanto on maailmanlaajuisesti suurin yksittäinen kasvihuonekaasujen aiheuttaja. Alkutuontanto, eli kasvien ja eläinten kasvattaminen vaatii paljon luonnonvaroja. Eläimiä täytyy ensiksi ruokkia viljalla ja kasveilla. Myös kananmunien ja maidon tuottaminen kuluttaa paljon luonnonvaroja.Lisäksi eläinten, erityisesti nautojen, ruoansulatus aiheuttaa metaania, joka on voimakas kasvihuonekaasu. Mitä enemmän tilaa lihantuotantoon käytetään, sitä enemmän villieläinten luontaiset elinympäristöt uhkaavat kadota. Meneillään oleva pandemia on valitettava esimerkki siitä, miten nopeasti pieneltä tuntuvat asiat voivatkaan mullistaa maailman.
Minulle itselleni tuli yllätyksenä, että suurin osa ruoan ympäristövaikutuksista syntyy nimenomaan eläinperäisen ruoan tuotannossa. Lukema on järkyttävä, mutta kerron sen kuitenkin ääneen. 80 % ilmastopäästöistä syntyy eläinperäisestä tuotannosta ja 83 % maatalousmaasta on eläinperäisen tuotannon käytössä.
MIKÄ EARTH HOUR ON?
Moni tuntee tapahtuman siitä, että kerran vuodessa maaliskuun viimeisenä lauantaina miljoonat ihmiset sammuttavat turhat valot tunnin ajaksi klo 20.30-21.30 paikallista aikaa. Ilmaista huolemme ilmastokriisistä ja ympäristön tilasta.Valojen sammutus on paljon muuta kuin sähkönsäästötempaus. Se kertoo siitä, että on aidosti huolissaan oman planeettansa tilasta ja haluaa vaikuttaa asioihin.
Ympäristöjärjestö WWF:n järjestämää maailmanlaajuista ilmastotapahtumaa Earth Houria on vietetty Suomessa jo vuodesta 2009. Sen ydinajatuksena on luonnon suojeleminen ja ilmastonmuutoksen hillitseminen.
MITEN VOIT OSALLISTUA?
Tee joka päivä pieniä ja arkisia parempia valintoja: syö enemmän kasvisruokaa, pidä lihattomia päiviä, vältä ruokahävikkiä ja levitä sanomaa paremmista valinnoista.Jos et ole kasvissyöjä, kokeile! Jos et halua alkaa kasvissyöjäksi, valitse kaupassa luomua ja osta vastuullisesti tuotettuja raaka-aineita, kuten luomulihaa. Ruokavalinnoillamme on aidosti merkittäviä vaikutuksia sekä ilmastoon että luonnon monimuotoisuuteen. Vaihtamalla osan liha-aterioista kasvisruokaan ja kestävästi pyydettyyn kalaan voi tehdä ympäristöteon joka viikko.
Erityisesti nyt jokaisen täytyy toimia ja näyttää omalla toiminnallaan, että paremmilla valinnoilla pystyy vaikuttamaan. Jos vieläkin emmit, niin ajattele tulevia sukupolvia. Yhdessä voimme vaikuttaa.
Kokeile ilmastoystävällistä syömistä Earth Hour -iltana 28.3.2020 valmistamalla herkullinen kasvisruokaillallinen koko perheelle. Samalla huomaat, että ilmastonmuutoksen hillitseminen voi myös olla helppoa ja herkullista!
MUN EARTH HOUR 2020
Olen aiemminkin kertonut olleeni kasvissyöjä vuosien ajan (nykyisin olen pääosin kasvissyöjä, mutta syön välillä myös lihaa). Jo vuosia olen ottanut osaa Earth Houriin sammuttamalla valot ja kiinnittämällä huomiota arkisiin valintoihin.Mun mielestä kyseinen hetki on täydellinen vietettäväksi puolison kanssa tärkeistä asioista keskustellen ja hyvää ruokaa nauttien. Lasillisen orgaanista punaviiniä kruunaa yhteisen ruokailuhetken, jolloin jokainen voi pohtia omaa panostaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.
Siirtyminen kasvispainotteiseen ruokavalioon oli mulle alusta asti helppoa, sillä mitä enemmän asioita tiedostin ja mietin, sitä enemmän halusin välttää lihaa. Sitä paitsi kasvisruokailijana oleminen on tänä päivänä helpompaa kuin koskaan. Kaupat ympäri Suomea ovat alkaneet täyttyä uudenlaisista kasviproteiineista.
Lihan korvaaminen kasvipohjaisella vaihtoehdolla on nykyisin todella helppoa ja lopputuloksena saattaa usein olla jopa herkullisempi lopputulos.
Meillä on usein poikaystävän kanssa tapana katsoa yhteiskunnallisiin asioihin, kuten ilmastoon ja politiikkaan liittyviä ohjelmia ja keskustella niistä. Eräs päivä katsottiin ohjelma ruokahävikistä. Itsessään termi "ruokahävikki" ei monen korvaan varmaan edes kuulosta pahalta, sillä sitä on vaikea käsittää konkreettisesti. Kuitenkin toivon, että seuraavien esimerkkien avulla jokainen ymmärtäisi, kuinka huono asia ruokahävikki on.
MITÄ RUOKAHÄVIKKI AIHEUTTAA?
Esimerkiksi USA:ssa 40 % tuotetusta ruoasta ei ikinä päädy suuhun. Se tekee yli 9 kg syömäkelpoista ruokaa ihmistä kohden kuukaudessa. Samaan aikaan meillä on ihmisiä kärsimässä nälänhädästä ympäri maailmaa.Täten kaikki ruoan tuotantoon, kuljetukseen, varastointiin ja valmistukseen käytetyt resurssit ovat syntyneet turhaan. Ja olisipa kyse pelkästään rahanmenosta... Kaatopaikalle päätyvä ruoka aiheuttaa lisäksi metaanipäästöjä, jotka vauhdittavat ilmastonmuutosta.
Mä yritän välttää ruokahävikkiä parhaani mukaan ostamalla hävikkiruokaa ja valmistamalla päivämäärätuotteet hyvissä ajoin. Aina kun muistan, pakastan ruokaa pahan päivän varalle. Toki itsellänikin on vielä paljon tekemistä hiilijalanjälkeni pienentämisessä, mutta ainakin olen aloittanut toimet sen toteuttamiseksi.
En muutenkaan juuri vilkuile ruokien päivämääriä muuten kuin ruoissa, joita annan tyttärelleni. Jos mehukeitto, jogurtti tai kasvissosekeitto on ylittänyt parasta ennen -päivämääränsä, usein katson, haistan ja maistan ruokaa ja teen sen perusteella päätöksen, onko ruoka vielä syömäkelpoista. En ole IKINÄ saanut ruokamyrkytystä toimiessani tällä tavalla. Kierrätän myös talouteni biojätteet.
KOKEILE HERKULLISTA KASVISRUOKAA
Jo viisi vuotta WWF Suomi on kannustanut ihmisiä kokeilemaan Earth Hour -iltana kasvisruokaa. Niinpä jaan teille mun lempireseptin! Mun paras kasvisruokareseptini on “Mifua kookosmaidossa riisin kera”.Suolaisen makea kastike ja suussasulava MiFu on täydellinen kombo, jota jokaisen tulisi maistaa. Myös mun lihansyöjäpoikaystävä syö tätä mukisematta. Tämä on myös yksi tyttäreni lempiruoista.
RESEPTI
Mifua kookosmaidossa
Valmistusaika: n. 20 min
AINEKSET
1 rs (250 g) Valio MiFU suikaleita, curry-hunaja1 nippu kevätsipulia
1 rkl öljyä
1 -2 (200 g) punaista suippopaprikaa
1 tetra (250 ml) kookosmaitoa
2 rkl soijaa
2 rkl sweet chili -kastiketta
1 tlk suolaa
1/2 tlk mustapippuria
1/2 limetin mehu ja raastettua kuorta
riisiä
VALMISTUSOHJE
- Hienonna kevätsipuli ja jätä vihreää hieman sivuun koristelua varten. Kuullota sipulit pannulla öljyssä.
- Lisää MiFU-suikaleet pannulle ja ruskista ne.
- Halkaise, puhdista ja huuhtele suippopaprika ja lopuksi viipaloi paprikasta n. 2 cm levyisiä suikaleita.
- Lisää paprisuikaleet pannulle ja anna paistua muutama minuutti. Lisää joukkoon kookosmaito. Mausta soijalla, sweet chili -kastikkeella, suolalla, pippurilla sekä limetinmehulla.
- Koristele annos tuoreella hienonnetulla kevätsipulilla juuri ennen tarjoulua. Tarjole riisin kera.
Aloita vaikuttaminen heti kokeilemalla kyseistä herkullista kasviruokareseptiä, jonka olen itse alunperin bongannut eräästä lehdestä ja sittemmin muokannut omaan makuun sopivaksi.
Kyseinen resepti kannattaa muuten saman tien tehdä tuplana – tämä on niin hyvää, että kookosmifua syö helposti parikin päivää.
Miten sinä aiot viettää Earth Houria tänä vuonna? Osallistutko valojen sammutukseen? Entä aiotko kokeilla uusia kasviruokia? Jos et ole vielä varma mistä aloittaa, niin käy pikimmiten tutustumassa Earth Hourin tapahtumasivuihin Facebookissa ja osallistu maailman suurimpaan ilmastotapahtumaan.
YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISET RUOKAVINKIT:
- Syö paljon kasviksia ja korvaa liha kasviproteiineilla
- Vältä ruokahävikkiä – älä heitä ruokaa roskiin
- Suosi vastuullisesti tuotettuja tuotteita
Koska maapallolla on väliä.
t. Enni
❤️
VastaaPoista