Siirry pääsisältöön

MITEN BLOGGAAJAN KANNATTAA LASKUTTAA ASIAKASTA?

Olen saanut vuosien aikana paljon kyselyitä blogitulojen verotuksesta ihan kollegoilta sekä ystäviltä. Aihe taitaa kiinnostaa monia. Itse toimin läpinäkyvästi, eli työskentelen verokortilla ja muutoin ilmoitan tulot veroilmoituksessa.

Tällä hetkellä teen yhteistöitä osittain freelancer-verokortilla, jolloin laskutusasioista ei sen kummemmin tarvitse huolehtia, eli työkorvauksen maksaja (vai onko se virallisesti palkkio / palkka) toimittaa minulle palkkakuitin.

Sen lisäksi käytän Ukko.fi-palvelua, sillä olen tottunut sen käyttöön. Palvelumaksu mielestäni tosin muuttui vuoden 2018 alusta, ja nyt laskutettavasti summasta peritään 5 % palvelumaksu. Ihan kuin ennen palvelumaksu (kiinteä summa) olisi otettu vasta palkan nostamisen yhteydessä.

Palvelun kautta ei myöskään pysty laskuttamaan ilman alvia. Yritys on kuitenkin entisen isoseni firma, joten pakko tukea "tuttua paikallista".

bloggaajan-verotus-enninkengissa-0

Verotoimisto on julkaissut bloggaamisen arvolisäverotusta käsittelevän ohjeen, jossa mainitaan hyvä esimerkki blogiyhteistyön laskuttamiseen. Ohjeessa kerrotaan, että "mikäli bloggaajan liikevaihto on enintään 10 000 euron tilikaudessa, hänen ei tarvitse rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi eikä maksaa arvonlisäveroa".

Siellä lisäksi mainitaan hyvä esimerkki:

"Bloggaaja myy tuotetta edustavalle yritykselle markkinointi- ja mainospalvelua, josta on maksettava arvonlisäveroa, jos vähäisen toiminnan raja ylittyy (10 000 euroa tilikaudessa). Bloggaajan pitää maksaa arvonlisäveroa markkinointi- ja mainospalvelun myynnistä 24 prosentin verokannan mukaan." Vero.fi

Miten tämä siis käytännössä tapahtuu, jos yksityishenkilö ei saa laskuttaa ilman yritystä, vaan vain toiminimen tai laskutuspalvelun kautta?

Etsin vastausta kysymyksiin:

 1. Miten bloggaaja voi laskuttaa alvittomasti ilman, että on yrittäjä tai hankkii toiminimeä? (Kun bloggaaja tienaa vuosittain alle 10 000 euroa eikä ole arvolisäverovelvollinen.)
 2. Onko yrityksen näkökulmasta väliä, laskuttaako bloggaaja ilman alvia vai alvin kera?

Vai onko kohdan 1 kysymys mahdoton yhtälö?

Arvolisävero kuitenkin lisätään vasta myytävän tuotteen tai palvelun hinnan päälle, eli bloggaajan näkökulmasta on kai se ja sama, onko laskussa alvia vai ei. Olenko ymmärtänyt oikein?

En ole koskaan lukenut taloushallintoa, eli tästä tekstistä saattaa löytyä paljon virheellisiä termejä ja asiavirheitä. Siksi tarvitsen muiden osaavien apua, saa korjata!

Lähinnä haluaisinkin kysellä kokemuksia ja vinkkejä tähän hommaan, sillä veroviraston ohjeet ovat aina olleet aika suppeat ja ihan suoraan kysymälläkin olen saanut ristiriitaista tietoa verotuksesta.

Tänään jäin kuitenkin pohtimaan blogitulojen laskutusta, erityisesti siltä kannalta, että bloggaaja tienaa vuosittain alle 10 000 euroa tilikaudessa. 10 000 euroa on vähäisen toiminnan raja ja alle sen tienaava bloggaaja ei ole alv-velvollinen.

Muut tuotelahjat


Blogiyhteistyöt ovat  mielestäni verotuksen ja "ilmaisten" tuotelahjojen villi länsi, ja oikeiden sääntöjen noudattaminen vaatii, että sääntöjä pitää etsiä ja niihin tulee sitten tietysti itsenäisesti perehtyä. Vuosien aikana olen yrittänyt asioita hiljalleen itsenäisesti oppia ja tullut siihen tulokseen, että ilmoitan verottajalle kaiken, missä rahaa ylipäätään liikkuu, sisältäen mainostulot, yhteistyöt ja tuotelahjat (joilla on jälleenmyyntiarvoa).

Periaatteessa voisi olettaa, että kaikki blogin kautta saatavat härpäkkeet on ilmoitettava verotuksessa. Vai onko?


Mitkä tuotteet siis pitää ilmoittaa verotuksessa?

Lähiömutsi-blogista bongattu ohje:

"Verottaja ei osannut antaa varmaa vastausta, mutta antoi yleispäteväksi neuvoksi sen, että jos tuotetta ei enää voi myydä eteenpäin ja se on käytetty, siitä ei tarvitse maksaa veroa."

Näkisin, että kyseessä voisi olla esimerkiksi testiin saatu shampoopullo, eikä tuotetta voi enää myydä eteenpäin tuotteen testaamisen jälkeen. Vai mitä mieltä olette?

bloggaajan-verotus-enninkengissa-2

Miten bloggaaja voi hoitaa laskutuksen?

1. Laskuttaminen kevytyrittäjänä laskutuspalvelun kautta

Tätä kautta bloggaaja ei voi tosin laskuttaa ilman arvolisäveroa, koska "UKKO.fi:n kautta tehtävillä laskuilla on veloitettava arvonlisävero, sillä UKKO.fi:n taustayritys SLP Group Oy:n liikevaihto ylittää tämän rajan" (alv-velvollinen, yli 10 000 euroa). Sitaatti on kopioitu suoraan UKKO.fi:n sivuilta.

Muutoin laskutuspalvelun kautta tehty lasku on nopea ja helppo tapa ja suosittelen sitä kaikille. Ainoana miinuksena on palvelumaksu, joka tietysti vähentää bloggaajalle käteen jäävää osuutta.

2. Työskentely toiminimellä

Toiminimellä työskentely on varmasti yksi hyvä vaihtoehto, tosin olen kuullut niin paljon huonoja kokemuksia siitä, että se sotkee mahdolliset Kelan tuet tulevaisuudessa. Tällaisessa elämäntilanteessa, jossa teen koko ajan töitä määräaikaisella sopimuksella, en haluaisi ottaa riskiä, että sitten kun Kelan kautta tarvitsisi saada rahaa elääkseen, ei Kela maksaisikaan tukia, koska katsoisi että olen täysipäiväinen yrittäjä. Näin on käynyt tutuilleni, vaikka toimiminen kautta ei mitään olisi ehtinyt edes laskuttaa.

Täältä voi käydä lukemassa kokemuksia ja Kelan vastauksia, näitä löytyy paljon muitakin.

3. Työskentely freelancer-verokortilla

Tarkoittaa sitä, että hankit erikseen tilaamalla freelancer-verokortin, ja annat tuon verokortin yritykselle, jonka kanssa teet yhteistyötä. He hoitavat tällöin kaikki juoksevat asiat ja saattavat kysellä sinulta jotakin tietoja liittyen muihin maksuihin.

Freelance-verokortti pitää erikseen tilata esimerkiksi vero.fi:n verkkoasiointipalvelun kautta. Muistaakseni itse soitin ensin Verotoimistoon ja kyselin lisäohjeita. Olen käyttänyt freelancer-verokorttia pari vuotta, sitä ennen pärjäsin sivutuloverokortilla.

Tähän kaipaisin lisätietoa, sillä mitä ovat nuo mahdolliset kysymykset, joita firma saattaa esittää sinulle palkkion / työkorvauksen luonnin yhteydessä?

4. Laskuttaminen yksityishenkilönä (ei mahdollista?)

Laskutapalkka.fi-sivustolla lukee selkeästi, että yksityinen henkilö EI voi laskuttaa ilman, että taustalla on yritys tai organisaatio (tässä tapauksessa esim. toiminimi). Yksityinen henkilö voi laskuttaa vain laskutuspalvelun kautta, jolloin päästään takaisin kohtaan 1.

bloggaajan-verotus-enninkengissa

Miten siis tulisi toimia?

Kyselin asiaa aiemmin Instagramin puolella ja sain monta yksityisviestiä. Monen mutkan jälkeen olin taas takaisin alkuperäisen kysymyksen äärellä.

Eräs tuttuni kertoi, että hänen kokemuksensa mukaan yritykset myös haluaisivat laskunsa alvillisina, sillä arvolisävero on heille vähennyskelpoista.

Mutta niin, apua kaivataan! Mikä on helpoin, bloggaajalle tuottoisin ja yritykselle halvin tapa laskuttaa? Ja onko 2. kohdan kysymyksellä mitään väliä yrityksen kannalta, koska alv on yritykselle kuitenkin vähennyskelpoista?

Ilmeisesti vaihtoehdot ovat joko toiminimen kautta laskuttaminen, freelancer-verokortti tai kevytyrittäjänä laskutuspalvelun kautta laskuttaminen?


t. EnniLue myös / Read also


Kommentit

 1. Samoja pähkäillyt viime viikolla. Mihinkään lopputulemaan en kylläkään päässyt :/

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoista lukea mitä kaikkea bloggaaminen pitää sisällään. Tyttäreni haaveilee kovasti työskentelystä sosiaalisen median parissa ja tuolla alalla tuo kevytyrittäjyys on varmasti yleistä. Hyvä ottaa huomioon juurikin esimerkiksi tuo alv-velvollisuuden raja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukko.fi:n tai muiden palveluiden avulla laskutettaessa alvi menee ikään kuin myös sen firman kautta, eli saa laittaa sen alvin siihen omaan hintaan lisäksi!

   Poista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni.

Suositut tekstit

Atooppinen ihottuma ja turvonneet silmäluomet

Alan hiljalleen kyllästyä atooppiseen ekseemaan, joka on vaivannut minua aikalailla koko ikäni ajan. Olen onneksi säästynyt pahimmalta ihottumalta, mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän huomaan herkistyväni mm. kosmetiikalle. Vuonna 2014 herkistyin ripsipidennyksille niin paljon, että silmäluomeni olivat turvoksissa useita päiviä ripsien laiton jälkeen. Jo vuosia olen luottanut perusvoiteisiin ja unohtanut hajustetut vartalovoiteet kokonaan. Hajuvettäkin suihkutan nykyisin lähinnä vaatteille. Erityisesti käsien iho on välillä näyttänyt melkoisen hurjalta, varsinkin talvisin. Onneksi ihotautilääkäri määräsi pari vuotta sitten Protopicia , joka on toiminut loistavasti! Käytän sitä nykyisin ennaltaehkäisevästi. Nyt viime aikoina, tai oikeastaan jo kesästä lähtien, olen huomannut, että silmäluomeni ovat alkaneet reagoida silmämeikkiin. Olen huomannut, että pahiten luomia ärsyttää eyeliner . En enää arkisin laita lähes ollenkaan meikkiä silmiin, etteivät luomet turpoaisi päivän

KAKKUA AAMUPALAKSI? SARJASSAMME ÄITIVINKIT: VAUVALLE JA AIKUISILLE SOPIVA, HERKULLINEN JA NÄYTTÄVÄ SMOOTHIEKAKKU

Sarjassamme äitivinkit: Vauvan herkullinen kakku Mitä kakkua voi syödä hyvällä omalla tunnolla vaikkapa aamupalaksi? Haluatko tarjota juhlissa koko perheelle sopivan kakun?  Tämän loistavan vinkin sain eräillä vauvakutsuilla muutama kuukausi sitten. Kyseisille kutsuille sai jokainen halutessaan tehdä syötävää nyyttikestimeiningillä. Kutsuilla olikin tarjolla raikkaan näköinen kakku meille ja lapsukaisillemme. Kyseistä kakkua pystyi syömään alle vuoden ikäinen lapsikin. Mikä on siis tämä mystinen kakku, joka sopii erinomaisesti tarjottavaksi vauvalle, taaperolle, äidille, isälle ja vaikka koko suvulle? Se on kuvan smoothiekakku ! "Tein tyttäreni syntymäpäiville smoothiekakun  keksi-voiseokseen, mutta alkuperäisen ohjeen mukaan  pohjan voi tehdä myös keksi-hedelmäsose-pohjaan tai apinaevääseen" Smoothiekakun resepti on helposti sovellettavissa Toki kyseisen smoothiekakku tulee tehdä vauvaystävällisempänä, jos seurueessa on alle vuoden ikäisiä nape

10 KUUKAUTTA SMILE-LASERLEIKKAUKSEN JÄLKEEN

Kohta on kulunut vuosi Smile-laserleikkauksesta , joten ajattelin kerrata kokemuksia leikkauksen jälkeisestä ajasta ja elämästä. Edellisen kerran kertasin kuulumisia vain kuukausi laserleikkauksen jälkeen, tuon postauksen voitte lukea täältä . Tänään oli oikeastaan hyvä päivä kirjoittaa tämä postaus, sillä kulunut aika on saanut unohtamaan osan negatiivisista kokemuksista. Toipuminen ei ole ollut ihan helppoa, mutta onneksi toipumisvaiheen oireet eivät ole olleet niin pahoja. Tänään aamulla mun näkö oli nimittäin aika sumea toisessa silmässä, mutta se saattoi johtua siitä, että silmät olivat muutenkin hieman turvoksissa.  Ajoittaisia näön sumeutumisia on ollut havaittavissa nyt pitkin vuotta, mutta olen laittanut ne edelleen leikkauksen piikkiin. Sen sijaan yleislääkäri, jonka vastaanotolla kävin viime viikolla, oli kovin kiinnostunut näköhäiriöistäni. Katsotaan siis liittyykö niihin jotain muutakin, vai onko tämä edelleen toipumisesta johtuvaa. Sumeutta on siis havaittavissa

HIUSTENPIDENNYSTEN VÄRJÄÄMINEN KOTONA

M ulla tulee tästä postauksesta todella nostalgiset fiilikset, tämä on vähän sitä vanhempaa "Ennin kengissä" -matskua. Vastaavan postauksen toteutin vuonna 2012 tismalleen samana päivänä 11.4 ja ihan sattumalta tänäänkin päädyin samojen puuhien pariin! Aiheena on siis hiustenpidennysten värjääminen . TAUSTAA Olen aina tykännyt laittaa ja kasvattaa hiuksiani. Itse asiassa kampaajankin ammattikin on aina kiinnostanut, mutta olen niin herkkä kaikille hajusteille ja tököteille, ettei ammatti sopisi minulle. Kuitenkin tykkään värkätä hiusten kanssa (kokeilla esim. pinkkiä, kun siltä tuntuu ) ja aika usein myös pelleillä kaapista löytyvien hiustenpidennysten kanssa. Mulla on ollut vuosien ajan vaikka millaisia kokemuksia kotitekoisista hiustenpidennyksistä ja niistä on saatu kehuja ihan kampaajiltakin. Minulla on myös ollut tapana hamstrata alennuksista hiusvärejä omien hiusten värjäämistä varten, tai sitten juuri tällaisia pieniä projekteja varten.  Olin my

Moderni sauna ja upotettava kiuas

Moderni sauna Kahden talon suunnittelu on edennyt siihen vaiheeseen, että toinen taloista sai juuri muuttoluvan. Viimeisimpänä työn alla on ollut saunojen suunnittelu ja toisen talon saunan valmistumista onkin odoteltu innokkaana. Saa nähdä, pääseekö jo ensi viikolla saunaan. Saunan kanssa sai tosin raapia päätä. Ihan alunperin saunan puut oli tilattu talofirmalta, mutta lopulta kävi ilmi, että valikoima rajoittui parhaimmillaankin vain STP-profiililla varustettuun tervaleppään, eikä tässä edes hinta toiminut porkkanana. Siispä ei auttanut muu kuin alkaa etsiä saunan puita eri valmistajilta.  Saunan suunnittelu loppusyksystä oli varmaan huonoin ajankohta ikinä, sillä joko kaikki muutkin rakensivat saunoja, tai myös materiaalipula näkyi kauppojen valikoimissa. Lopulta löytyi onneksi kiva vaihtoehto, joka täytti allekirjoittaneen vaativat kriteerit. Saunan paneeliksi ja laudepuuksi valikoituivat lopulta ThermoRoyal sarjan suoralla profiililla oleva kaunis apachi. Puut tilattiin  Väripirt