MITEN PIDÄT ITSESI LÄMPIMÄNÄ TALVELLA? – PARHAAT VINKIT TALVIPUKEUTUMISEEN

Kaupallisessa yhteistyössä: Vaatekauppoja.fi

Talvilomat ovat kohta täällä ja uskon, että vielä on hyvät mahdollisuudet päästä ulkoilemaan kinosten sekaan. Onhan jopa tänne eteläänkin tullut talven aikana lunta! Eikä sitä tiedä, vaikka kunnon talvi onkin vasta tulossa.

Pääsin tekemään yhteistyötä Vaatekauppoja-sivuston kanssa. Sivusto kokoaa yhteen vaatteita myyvät verkkokaupat ja alennukset. Juuri tällä hetkellä on menossa hyviä talvialennuksia, eli jos haikailee uusia talvivarusteita, kannattaa kurkata sivuston kautta löytyvät verkkokaupat ja voimassa olevat alennukset.

Itse varauduin talveen jo hyvissä ajoin ennen joulua, sillä hankin itselleni paksun talvitakin. Muhkeaan takkiin verhoutuneena on kelvannut kulkea kovissakin pakkasissa hyvän lämpökerraston kanssa.

id_vaatekauppoja-peak-performance-blog1_800 pukeudu-talvella-lampimasti

Miten pidät itsesi lämpimänä talvella?

Avain on lämpimät materiaalit.

Luotan päivittäisessä pukeutumisessa mm. villaan ja muihin luonnonkuituihin, tai sitten puen päälleni lämpimän fleece-paidan (vaikka siitä irtoaakin pesussa mikromuovia). En yleensä talvisin lähde pois kotoa ilman, että olen pukenut päälleni kashmirneuleen ja -kaulahuivin.

Tilava takki lämmittää.

Valitse mieluummin hieman väljä kuin tiukka takki, sillä väljä takki lämmittää paremmin ja alle mahtuu tarvittaessa useampikin kerros vaatteita. Esimerkiksi tämän hankkimani takin alta löytyy vielä runsaasti tilaa, vaikka tällä kertaa päällä oli villapaita ja vatsakin kasvaa koko ajan.

Luonnonmateriaalit ja tekokuidut

Jos haluat pukeutua talvella villakangastakkiin, niin tutki takin materiaalit huolella. Nyt alennuksista löytyy tietysti paljon tekokuituisia takkeja, mutta olen ainakin omassa käytössä huomannut, etteivät ne vaan lämmitä yhtä tehokkaasti kuin villaiset tai villasekoitteiset villakangastakit. Mielestäni tekokuituinen kangastakki on talvella siis yhtä tyhjän kanssa, kun taas aito villa eristää hyvin lämpöä ja tuntuu ihoa vasten miellyttävältä. 

Tekokuidut ovat tietysti monia luonnonmateriaaleja kestävämpiä, joten siksi niitä käytetään paljon ulkovaatteiden materiaalina (esim. polyesteri). Kuumalla ilmalla tekokuidut ovat kuitenkin usein hiostavia, sillä ne eivät hengitä. Pakkasella luotan kuitenkin polyesterin voimaan ja paksuun vuoreen.

lammin-talvipukeutuminen-ennin-kengissa

Millainen on lämmin talvitakki? 

Kun pakkanen kiristyy, puen päälleni toppatakin. Tässäkin kannattaa olla tarkkana, sillä kaikki paksut ja muhkeat takit eivät välttämättä ole lämpimiä. Takin täyte vaikuttaa lämmöneristykseen, ja usein täytteenä onkin esim. untuvaa, höyheniä tai vanua. 

Myös täytteen määrällä ja sekoitussuhteella on väliä.

Määrä vaikuttaa esimerkiksi siihen, miten lämmin takki on, ja mitä enemmän takissa on untuvaa, sen lämpimämpi se on. Jos untuvan mukana on paljon höyheniä, takki ei ole yhtä lämmin kuin pelkästään untuvatäytteinen, sillä höyhenet eivät eristä lämpöä yhtä tehokkaasti kuin untuva.

Minulla ei ole tosin vuosiin ollut untuvatakkia, sillä koen, että untuva ei ole minun juttuni, minkä ohella pelkään, että saan untuvasta allergisen reaktion. Onneksi takki, jossa on paksu vuori ja täytteenä vanua, pitää minut tarpeeksi lämpimänä.

Laadukkaita ja kestäviä talvipukeutumiseen suunnattuja vaatteista löytyy esimerkiksi Peak Performance -tuotemerkin valikoimista. Peak Performance valmistaa ulkovaatteita, kuten takkeja ja pipoja, mutta merkiltä löytyy myös paljon vapaa-ajan pukeutumiseen tarkoitettuja vaatteita ja urheiluvaatteita.

vaatekauppoja-ennin-kengissa vaatekauppoja-talvipukeutuminen

Pitääkseen itsensä lämpimänä talvella, täytyy usein olla valmis uhraamaan siihen hieman enemmän rahaa... Laadukas ja huolellisesti valmistettu takki pitää kuitenkin käyttäjänsä huomattavasti lämpimämpänä ja parhaimmassa tapauksessa kestää käytössä vuosia. Itse raskauden takia pihistin talvitakin laadusta ja kyllä sen valitettavasti huomaa – takki vetää vähän vetoketjujen kohdalta.

Muutoin olen totaalisen ihastunut tähän muhkeaan pingviinitakkiin, joka tuntuu juuri niin lämpimältä kuin miltä se näyttää. Takissa on kaksi erillistä vetoketjua, eli takkia voi pitää lauhalla säällä vain yhdellä vetoketjulla kiinni, jolloin se ei ole niin hiostava. Tällöin takki näyttää siltä kuin alla olisi pidempi vetoketjullinen paita. Kun pakkanen kiristyy, laitan toisenkin vetoketjun kiinni.

Jos tämä takki ei kestä käytössä pitkään, niin ehkä jo ensi vuonna panostan laadukkaaseen talvitakkiin. Veikkaan nimittäin, että ensi talvena tulee vietettyä pidempiä aikoja ulkona vauvelin kanssa.

t. Enni

Postaus toteutettu yhteistyössä Vaatekauppoja.fi-sivuston kanssa.

Kommentit

Lue myös