Siirry pääsisältöön

Päärynä-fetapiirakka & Myllyn Paras

Monilla kulkee suvussaan salaisia reseptejä, mutta minun suvustani sellaisia ei taida löytyä ollenkaan. Jos kuitenkin yksi äidiltä tyttärelle peritty resepti täytyisi listata, olisi se yllättäen K-Ruoka-sivustoltakin löytyvä Päärynä-fetapiirakka

Aikanaan reseptiä ei vielä löytynyt verkosta, joten olemme säilyttäneet alkuperäistä lehtileikettä jo vuosien ajan. Minulla on sellainen muistikuva, että resepti sattaisi olla peräisin jopa 90-luvun loppupuolelta... Onneksi resepti löytyy nykyisin myös verkosta! 

Jos käytte katsomassa reseptiä K-Ruoka-sivustolta, huomaatte, että reseptin oheen lisätty kuva näyttää myös todella vanhalta. Älkää antako kuvan hämätä, sillä reseptin mukaan valmistuva piirakka on oikeasti todella hyvää.

feta-paaryna-parsa-piirakka1
myllyn-paras-pyorea-piirakkapohja2

Parasta tässä piirakassa on se, että täytteitä voi muutella mielensä mukaan. Teen piirakan aina irtopohjavuokaan, joten täytteiden määränkin voi arvioida silmämääräisesti. Nykyisin lisään reseptiin aina aurinkokuivattuja tomaatteja tuomaan suolaisuutta. Olen myös vaihtanut fetajuuston öljyttömään.

Keväisin mukaan kannattaa lisätä myös parsaa! Tällä kertaa laitoin parsaa reilusti, mutta koska halusin piirakasta vieläkin terveellisemmän ja vihreämmän, lisäsin mukaan myös noin 100 g pinaattia, jonka esipaistoin pannulla kesäkurpitsan kanssa.

Makuelämyksen tuo omaan mehuun säilötty makea päärynä, joka yhdistyessään suolaisen fetajuuston kanssa luo hurmaavan makuelämyksen. Kesäkurpitsa ja parsa tekevät piirakasta ruokaisan ja kun päälle ripottelee vielä puolitettuja kirsikkatomaatteja, niiden kirpeys piristää makua entisestään. 

pirkka-fetajuusto
parsa

Ohjeessa on neuvottu valmistamaan piirakkapohja itse, mutta nykyisin oikaisen reseptissä ostamalla valmiin piirakkapohjan. Satuin muutama viikko sitten osallistumaan Myllyn Parhaan järjestämään koulutukseen, jossa uusia, isompia pyöreitä piirakkapohjia hyödynnettiin ruokaisan salaattipiirakan teossa. 

Myllyn Paras on valmistanut pyöreitä piirakkapohjia jo jonkin aikaa, mutta nyt uutuutena on se, että piirakkapohja on valmiiksi ohuempi, eikä sitä tarvitse painella vuokaan. Sulattamisen jälkeen piirakkapohjan muovailu vuokaan on siis vieläkin helpompaa, sillä pohjan voi jättää kuvan osoittamalla tavalla, tai taikinaa voi halutessaan nostaa reunoille muutaman sentin verran. 

Tässä reseptissä käytin Myllyn Paras Ruokapiirakkataikinaa (saatu blogin kautta), jota korotin reunoille parin sentin verran. Esipaistoin pohjaa uunissa noin 10 minuutin ajan. Reunat pysyvät ylhäällä, kun niihin rakentaa foliosta putkilomallisen tuen paistamisen ajaksi. Heti paiston jälkeen folio on kuitenkin otettava pois taikinan ympäriltä, sillä muuten se tarttuu taikinaan.

myllyn-paras-pyorea-piirakkapohja

Pari erilaista versiota piirakasta:

feta-paaryna-parsa-piirakka
feta-paaryna-parsa-piirakka2

On ollut jännää huomata, että itse asiassa jo vuosien ajan kasvisruokapainotteinen ruoka on ollut suosikkiani. Olen nyt ollut vuoden ajan ilman punaista lihaa ja kanaa, enkä missään vaiheessa ole kokenut tarvetta lisätä niitä takaisin ruokavaliooni. Elämä ilman lihaa on itse asiassa ollut yllättävän helppoa. 

Kuitenkaan kananmunista, juustosta tai maidosta en ole täysin luopunut, vaikka maidon pyrinkin nykyään korvaamaan pääosin kookosmaidolla. Tässä reseptissä käytin ruokakerman sijaan vähärasvaista kasvisrasvasekoitetta. 

Kokeiltaa tätä piirakkaa joskus, se on niin hyvää!

t. Enni

Piirakkapohja saatu blogin kautta!

Kommentit

Suositut tekstit

Atooppinen ihottuma ja turvonneet silmäluomet

Alan hiljalleen kyllästyä atooppiseen ekseemaan, joka on vaivannut minua aikalailla koko ikäni ajan. Olen onneksi säästynyt pahimmalta ihottumalta, mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän huomaan herkistyväni mm. kosmetiikalle. Vuonna 2014 herkistyin ripsipidennyksille niin paljon, että silmäluomeni olivat turvoksissa useita päiviä ripsien laiton jälkeen. Jo vuosia olen luottanut perusvoiteisiin ja unohtanut hajustetut vartalovoiteet kokonaan. Hajuvettäkin suihkutan nykyisin lähinnä vaatteille. Erityisesti käsien iho on välillä näyttänyt melkoisen hurjalta, varsinkin talvisin. Onneksi ihotautilääkäri määräsi pari vuotta sitten Protopicia , joka on toiminut loistavasti! Käytän sitä nykyisin ennaltaehkäisevästi. Nyt viime aikoina, tai oikeastaan jo kesästä lähtien, olen huomannut, että silmäluomeni ovat alkaneet reagoida silmämeikkiin. Olen huomannut, että pahiten luomia ärsyttää eyeliner . En enää arkisin laita lähes ollenkaan meikkiä silmiin, etteivät luomet turpoaisi päivän

10 KUUKAUTTA SMILE-LASERLEIKKAUKSEN JÄLKEEN

Kohta on kulunut vuosi Smile-laserleikkauksesta , joten ajattelin kerrata kokemuksia leikkauksen jälkeisestä ajasta ja elämästä. Edellisen kerran kertasin kuulumisia vain kuukausi laserleikkauksen jälkeen, tuon postauksen voitte lukea täältä . Tänään oli oikeastaan hyvä päivä kirjoittaa tämä postaus, sillä kulunut aika on saanut unohtamaan osan negatiivisista kokemuksista. Toipuminen ei ole ollut ihan helppoa, mutta onneksi toipumisvaiheen oireet eivät ole olleet niin pahoja. Tänään aamulla mun näkö oli nimittäin aika sumea toisessa silmässä, mutta se saattoi johtua siitä, että silmät olivat muutenkin hieman turvoksissa.  Ajoittaisia näön sumeutumisia on ollut havaittavissa nyt pitkin vuotta, mutta olen laittanut ne edelleen leikkauksen piikkiin. Sen sijaan yleislääkäri, jonka vastaanotolla kävin viime viikolla, oli kovin kiinnostunut näköhäiriöistäni. Katsotaan siis liittyykö niihin jotain muutakin, vai onko tämä edelleen toipumisesta johtuvaa. Sumeutta on siis havaittavissa

KAKKUA AAMUPALAKSI? SARJASSAMME ÄITIVINKIT: VAUVALLE JA AIKUISILLE SOPIVA, HERKULLINEN JA NÄYTTÄVÄ SMOOTHIEKAKKU

Sarjassamme äitivinkit: Vauvan herkullinen kakku Mitä kakkua voi syödä hyvällä omalla tunnolla vaikkapa aamupalaksi? Haluatko tarjota juhlissa koko perheelle sopivan kakun?  Tämän loistavan vinkin sain eräillä vauvakutsuilla muutama kuukausi sitten. Kyseisille kutsuille sai jokainen halutessaan tehdä syötävää nyyttikestimeiningillä. Kutsuilla olikin tarjolla raikkaan näköinen kakku meille ja lapsukaisillemme. Kyseistä kakkua pystyi syömään alle vuoden ikäinen lapsikin. Mikä on siis tämä mystinen kakku, joka sopii erinomaisesti tarjottavaksi vauvalle, taaperolle, äidille, isälle ja vaikka koko suvulle? Se on kuvan smoothiekakku ! "Tein tyttäreni syntymäpäiville smoothiekakun  keksi-voiseokseen, mutta alkuperäisen ohjeen mukaan  pohjan voi tehdä myös keksi-hedelmäsose-pohjaan tai apinaevääseen" Smoothiekakun resepti on helposti sovellettavissa Toki kyseisen smoothiekakku tulee tehdä vauvaystävällisempänä, jos seurueessa on alle vuoden ikäisiä nape

Moderni sauna ja upotettava kiuas

Moderni sauna Kahden talon suunnittelu on edennyt siihen vaiheeseen, että toinen taloista sai juuri muuttoluvan. Viimeisimpänä työn alla on ollut saunojen suunnittelu ja toisen talon saunan valmistumista onkin odoteltu innokkaana. Saa nähdä, pääseekö jo ensi viikolla saunaan. Saunan kanssa sai tosin raapia päätä. Ihan alunperin saunan puut oli tilattu talofirmalta, mutta lopulta kävi ilmi, että valikoima rajoittui parhaimmillaankin vain STP-profiililla varustettuun tervaleppään, eikä tässä edes hinta toiminut porkkanana. Siispä ei auttanut muu kuin alkaa etsiä saunan puita eri valmistajilta.  Saunan suunnittelu loppusyksystä oli varmaan huonoin ajankohta ikinä, sillä joko kaikki muutkin rakensivat saunoja, tai myös materiaalipula näkyi kauppojen valikoimissa. Lopulta löytyi onneksi kiva vaihtoehto, joka täytti allekirjoittaneen vaativat kriteerit. Saunan paneeliksi ja laudepuuksi valikoituivat lopulta ThermoRoyal sarjan suoralla profiililla oleva kaunis apachi. Puut tilattiin  Väripirt

HIUSTENPIDENNYSTEN VÄRJÄÄMINEN KOTONA

M ulla tulee tästä postauksesta todella nostalgiset fiilikset, tämä on vähän sitä vanhempaa "Ennin kengissä" -matskua. Vastaavan postauksen toteutin vuonna 2012 tismalleen samana päivänä 11.4 ja ihan sattumalta tänäänkin päädyin samojen puuhien pariin! Aiheena on siis hiustenpidennysten värjääminen . TAUSTAA Olen aina tykännyt laittaa ja kasvattaa hiuksiani. Itse asiassa kampaajankin ammattikin on aina kiinnostanut, mutta olen niin herkkä kaikille hajusteille ja tököteille, ettei ammatti sopisi minulle. Kuitenkin tykkään värkätä hiusten kanssa (kokeilla esim. pinkkiä, kun siltä tuntuu ) ja aika usein myös pelleillä kaapista löytyvien hiustenpidennysten kanssa. Mulla on ollut vuosien ajan vaikka millaisia kokemuksia kotitekoisista hiustenpidennyksistä ja niistä on saatu kehuja ihan kampaajiltakin. Minulla on myös ollut tapana hamstrata alennuksista hiusvärejä omien hiusten värjäämistä varten, tai sitten juuri tällaisia pieniä projekteja varten.  Olin my