Päärynä-fetapiirakka & Myllyn Paras

Monilla kulkee suvussaan salaisia reseptejä, mutta minun suvustani sellaisia ei taida löytyä ollenkaan. Jos kuitenkin yksi äidiltä tyttärelle peritty resepti täytyisi listata, olisi se yllättäen K-Ruoka-sivustoltakin löytyvä Päärynä-fetapiirakka

Aikanaan reseptiä ei vielä löytynyt verkosta, joten olemme säilyttäneet alkuperäistä lehtileikettä jo vuosien ajan. Minulla on sellainen muistikuva, että resepti sattaisi olla peräisin jopa 90-luvun loppupuolelta... Onneksi resepti löytyy nykyisin myös verkosta! 

Jos käytte katsomassa reseptiä K-Ruoka-sivustolta, huomaatte, että reseptin oheen lisätty kuva näyttää myös todella vanhalta. Älkää antako kuvan hämätä, sillä reseptin mukaan valmistuva piirakka on oikeasti todella hyvää.

feta-paaryna-parsa-piirakka1
myllyn-paras-pyorea-piirakkapohja2

Parasta tässä piirakassa on se, että täytteitä voi muutella mielensä mukaan. Teen piirakan aina irtopohjavuokaan, joten täytteiden määränkin voi arvioida silmämääräisesti. Nykyisin lisään reseptiin aina aurinkokuivattuja tomaatteja tuomaan suolaisuutta. Olen myös vaihtanut fetajuuston öljyttömään.

Keväisin mukaan kannattaa lisätä myös parsaa! Tällä kertaa laitoin parsaa reilusti, mutta koska halusin piirakasta vieläkin terveellisemmän ja vihreämmän, lisäsin mukaan myös noin 100 g pinaattia, jonka esipaistoin pannulla kesäkurpitsan kanssa.

Makuelämyksen tuo omaan mehuun säilötty makea päärynä, joka yhdistyessään suolaisen fetajuuston kanssa luo hurmaavan makuelämyksen. Kesäkurpitsa ja parsa tekevät piirakasta ruokaisan ja kun päälle ripottelee vielä puolitettuja kirsikkatomaatteja, niiden kirpeys piristää makua entisestään. 

pirkka-fetajuusto
parsa

Ohjeessa on neuvottu valmistamaan piirakkapohja itse, mutta nykyisin oikaisen reseptissä ostamalla valmiin piirakkapohjan. Satuin muutama viikko sitten osallistumaan Myllyn Parhaan järjestämään koulutukseen, jossa uusia, isompia pyöreitä piirakkapohjia hyödynnettiin ruokaisan salaattipiirakan teossa. 

Myllyn Paras on valmistanut pyöreitä piirakkapohjia jo jonkin aikaa, mutta nyt uutuutena on se, että piirakkapohja on valmiiksi ohuempi, eikä sitä tarvitse painella vuokaan. Sulattamisen jälkeen piirakkapohjan muovailu vuokaan on siis vieläkin helpompaa, sillä pohjan voi jättää kuvan osoittamalla tavalla, tai taikinaa voi halutessaan nostaa reunoille muutaman sentin verran. 

Tässä reseptissä käytin Myllyn Paras Ruokapiirakkataikinaa (saatu blogin kautta), jota korotin reunoille parin sentin verran. Esipaistoin pohjaa uunissa noin 10 minuutin ajan. Reunat pysyvät ylhäällä, kun niihin rakentaa foliosta putkilomallisen tuen paistamisen ajaksi. Heti paiston jälkeen folio on kuitenkin otettava pois taikinan ympäriltä, sillä muuten se tarttuu taikinaan.

myllyn-paras-pyorea-piirakkapohja

Pari erilaista versiota piirakasta:

feta-paaryna-parsa-piirakka
feta-paaryna-parsa-piirakka2

On ollut jännää huomata, että itse asiassa jo vuosien ajan kasvisruokapainotteinen ruoka on ollut suosikkiani. Olen nyt ollut vuoden ajan ilman punaista lihaa ja kanaa, enkä missään vaiheessa ole kokenut tarvetta lisätä niitä takaisin ruokavaliooni. Elämä ilman lihaa on itse asiassa ollut yllättävän helppoa. 

Kuitenkaan kananmunista, juustosta tai maidosta en ole täysin luopunut, vaikka maidon pyrinkin nykyään korvaamaan pääosin kookosmaidolla. Tässä reseptissä käytin ruokakerman sijaan vähärasvaista kasvisrasvasekoitetta. 

Kokeiltaa tätä piirakkaa joskus, se on niin hyvää!

t. Enni

Piirakkapohja saatu blogin kautta!

Kommentit

Lue myös