Camera obscura

Joskus tulee halu kokeilla jotain uutta. Löysin tänään varastoa siivotessani ison palan pahvia, ja tästä sainkin täydellisen idean kokeilla camera obscuran eli hämärän huoneen rakentamista. Halu kokeilla tällaisen toteuttamista syntyi Cosmos: Kaikki elämästä -sarjan innoittamana, sillä eräässä jaksossa puhuttiin valosta ja camera obscuran syntymisestä. Samaten sain vastikään kutsun eräälle aiheeseen liittyvälle kurssille.

Puolen tunnin ahertamisen ja yhden teippirullan tyhjenemisen jälkeen sain makuuhuoneen tarpeeksi pimeäksi. Lopulta puhkaisin pahvin keskelle reiän ja ihastelin makuuhuoneen seinään piirtynyttä maisemaa varmaan tunnin ajan. Jatkoin ihastelua ottaen näkymästä valokuvia puolen minuutin valotusajalla. Omaan silmään maisema näytti mustavalkoiselta, kameraan sen sijaan valottui väreiltään sama maisema kuin ikkunasta katsottaessa. 

Camera obscura on siis huone, jonka takaseinälle saadaan heijastettua himmeä, ylösalaisin oleva kuva kohteesta seinään (tai tässä tapauksessa pahviin) tehdyn reiän kautta. Tämän rakentaminen oli yllättävän helppoa, vaikken edes saanut huonetta aivan täysin pimeäksi.

camera-obscura_ennin-kengissa2 camera-obscura_ennin-kengissa

Tunnin aikana kuvia tuli otettua useita, mutta harmi, ettei maisemaa voi vaihtaa. Etupihalta on nimittäin suora näkymä naapurin takapihalle, enkä usko, että naapuri olisi kovin mielissään tunnistettavista takapihakuvista. Oletan kuitenkin, että näistä kuvista pihaa ei voi tunnistaa, joten uskallan ne julkaista.

Jos kiinnostuit camera obscuran rakentamisesta, niin kurkkaa alla oleva video. Suosittelen ehdottomasti kaikkia kokeilemaan tätä!


t. Enni

Kommentit

Lue myös