Siirry pääsisältöön

F-sana & Miksi olen feministi?Miksi olen feministi

MIKSI OLEN FEMINISTI?

Olen henkeen ja vereen feministi, koska miksi en olisi? 

Kaikki kuitenkin lähti siitä, kun päädyin lukemaan Perussuomalaisten Ajatuspajan julkaisua, jota en tähän linkitä. Tulin vihaiseksi ja päässäni liikkui vain yksi ajatus. 

Miten ihmeessä tämä on mahdollista Suomessa vielä tänäkin päivänä? Mistä tämä kaikki antifeminismi ja naisviha oikein kumpuavat?

Olen vasta joitakin vuosia sitten uskaltautunut sanomaan ääneen olevani feministi, sillä aiemmin en täysin tuntenut aatteen taustoja ja median aikaansaama kuva feminismistä tuntui aika rajulta. Ei mua kuitenkaan ole ikinä mietityttänyt, jos mut jotenkin leimattaisiin asian takia. Nimittäin mielelläni tällaisen leiman kanssa kulkisinkin.

"Miehet ja naiset eivät sovi samaan työhön" 

Disclaimer: Haluaisin niin paljon kirjoittaa aiheesta syvemmin, mutta otetaan askel kerrallaan. Tekstistä tuli kuitenkin aika pitkä, joten tässä ydinkohdat: 
  • Julkaisu sisältää sarjasuosituksen, pohdintaa kauneusihanteista sekä lukuvinkin!

MITÄ FEMINISMI ON?

Feminismi ei ole miesvihaa, vaan sillä halutaan mahdollistaa tasa-arvoiset oikeudet kaikille sukupuolesta riippumatta.

Kannatan tasa-arvoisia oikeuksia kaikille ihmisille ja haluan mm., että palkat ovat samalla tasolla miesten ja naisten välillä. Haluan myös, että jokaisella naisella on mahdollisuus päättää omasta kehostaan. Haluan, että naisviha loppuu.

miksi olen feministi?

F-SANA

Jos sulla on vain hetki aikaa, niin katso Skam-sarjasta tutuksi tulleen Ulrikke Falchin dokumenttisarja F-sana Yle Areenasta.

Juuri äsken tuskailin sitä, miten vääristynyt kuva feminismillä on nykypäivänä. Monesti ihmiset yhdistävät aatteeseen jonkun ihmisen, luonteenpiirteen tai mielipiteen ja käyttävät sitä syynä miksi eivät itse voi olla feministejä.

Sarjassa monet, jotka Ulrikke yrittää saada mukaan aatteeseen, eivät halua kutsua itseään feministeiksi juuri päähenkilön itsensä takia. Olin aidosti ymmälläni katsoessani sarjan Feminatsit-nimistä jaksoa, jossa moni uskalsi liittyä feminiestien puolelle vasta sitten kun suosittu (ja samalla lievästi epätasa-arvoa korostava henkilö) uskalsi sanoa ääneen olevansa feministi. 

Tässä siis kävin niin, että nykypäivän kauneusihannemuottiin soveltuva henkilö oli yleisön mielestä sopivampi levittämään sanomaa tasa-arvosta ja feminismistä kuin taas ihminen, joka koko ajan elää feministisiä arvoja kunnioittaen. Varsinainen paradoksi. 

Näinhän se usein menee, sillä se mitä ei itse ymmärretä, koetaan pelottavaksi. Tuttu taas koetaan turvalliseksi.

Jakson tapahtumat olivat kuitenkin loistava esimerkki siitä, miten ihmiset eri mielipiteistä ja arvoistaan huolimatta voivat ajaa samaa asiaa eteenpäin yhdessä. Siksi myös sinun pitäisi. 

Edelleen aatteeseen liittyy paljon vääriä mielikuvia ja uskomuksia, vaikka jakso lopulta osoittikin hyvin sen, ettei feministiksi itseään kutsuvaa ihmistä voi oikeasti laittaa muottin, koska me kaikki olemme todella erilaisia ja on ihan okei pitää eri asioista. 

Feminismi yksinkertaisesti ajaa eteenpäin yhtä maailman tärkeintä aatetta eli tasa-arvoa. Huolimatta erilaisista ihmisistä, meillä kaikilla on sama tärkeä tavoite.


"Isot pojat eivät itke."

ULKONÄKÖPAINEET

Yksi tärkeimmistä aiheista pohdittavaksi sinulle tänään tulee tässä: 
  1. millaisia ulkonäköpaineita koet?
  2. luotko niitä itse?
Some on täynnä kuvia upeista hoikista vartaloista ja karvattomista ihoista. Nykypäivän naisen kauneusihanne onkin aika haastava: pitää olla naisellinen ja huolehtia itsestään. Yhtä aikaa tulisi olla hoikka, mutta myös lihaksikas ja karvaton. Hienoa, jos kuulut tähän muottiin, se on ihan sallittua ja ok. 

Myös miehillä on kauneusihanteita: pitää olla miehekäs ja miehekkääksi tällä hetkellä luetaan ihmiset, jotka ovat pitkiä ja lihaksikkaita. 

Tämäkin on ihan hullua, koska en itse ihannoi lihaksikkaista ihmisiä, enkä ymmärrä tätä kauneusihannetta. Tämä tosin todistaa itselleni sen, että kyseessä on jonkun (muun) luoma ihanne. Feministinä koen, että myös miesten ulkonäköpaineet tulee ehdottomasti purkaa.

KARVAISET SÄÄRET

Jennipupulandian blogissaan julkaisema postaus sekä Instagramin puolelle lisätty kuva karvaisista jaloistan ovat kultaa! Lukiessani julkaisua huomasin, että aihe oli myös hänelle itselleen haastava ja hän koki, että meidät on todellakin aivopesty siihen, että naisen kuuluu olla karvaton

Osasta Instagram-kuvan kommenteista käy myös ilmi se, miten vielä tänä päivänä naiset itse korostavat epätasa-arvoisuutta puheissaan eivätkä edes tajua sitä.


feminismi

IRTOSUHTEET JA TASA-ARVO

Postauksessa käytetyt sitaatit ovat F-sana-sarjasta. Myös seuraava aihe on dokumenttisarjassa esillä: irtosuhteita harrastavat pojat ovat villejä, tyttöjä sen sijaan huoritellaan.

Sarjassa keskusteltiin paljon naisia leimaavasta käytöksestä, eli jos nainen harrastaa irtosuhteita verrattuna siihen jos mies harrastaa irtosuhteita. Valitettavan usein tätäkin epätasa-arvoa luovat naiset itse. Nyt naiset oikeasti lopettakaa se seläntakana jauhaminen ja arvostelu!

Jokaisen naisen tai itsensä naiseksi tuntevan kannattaa nyt viimeistään herätä tähän. Tämän myytin voi rikkoa ja omassa päässäni olenkin sen jo tehnyt. Jos mies tai nainen on harrastanut paljon irtosuhteita omasta halustaan, tämä kertoo siitä, että ihminen on itse vapaa valitsemaan mitä haluaa tehdä.

Haluan, että jokainen siellä pohtii tänään ulkonäköpaineita ja itsemääräämisoikeuttaan. 

Ja ihan kaikille suosittelen lukemaan seuraavan julkaisun: Naisten seksuaalinen "valta".  Jos sinun jotain pitää tänään lukea, niin lue tuo.

Girl Power! <3

t. Enni

Ps. Tsori kirjoitusvirheet tänään. I'll do my best!

Kommentit

Suositut tekstit

Atooppinen ihottuma ja turvonneet silmäluomet

Alan hiljalleen kyllästyä atooppiseen ekseemaan, joka on vaivannut minua aikalailla koko ikäni ajan. Olen onneksi säästynyt pahimmalta ihottumalta, mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän huomaan herkistyväni mm. kosmetiikalle. Vuonna 2014 herkistyin ripsipidennyksille niin paljon, että silmäluomeni olivat turvoksissa useita päiviä ripsien laiton jälkeen. Jo vuosia olen luottanut perusvoiteisiin ja unohtanut hajustetut vartalovoiteet kokonaan. Hajuvettäkin suihkutan nykyisin lähinnä vaatteille. Erityisesti käsien iho on välillä näyttänyt melkoisen hurjalta, varsinkin talvisin. Onneksi ihotautilääkäri määräsi pari vuotta sitten Protopicia , joka on toiminut loistavasti! Käytän sitä nykyisin ennaltaehkäisevästi. Nyt viime aikoina, tai oikeastaan jo kesästä lähtien, olen huomannut, että silmäluomeni ovat alkaneet reagoida silmämeikkiin. Olen huomannut, että pahiten luomia ärsyttää eyeliner . En enää arkisin laita lähes ollenkaan meikkiä silmiin, etteivät luomet turpoaisi päivän

KAKKUA AAMUPALAKSI? SARJASSAMME ÄITIVINKIT: VAUVALLE JA AIKUISILLE SOPIVA, HERKULLINEN JA NÄYTTÄVÄ SMOOTHIEKAKKU

Sarjassamme äitivinkit: Vauvan herkullinen kakku Mitä kakkua voi syödä hyvällä omalla tunnolla vaikkapa aamupalaksi? Haluatko tarjota juhlissa koko perheelle sopivan kakun?  Tämän loistavan vinkin sain eräillä vauvakutsuilla muutama kuukausi sitten. Kyseisille kutsuille sai jokainen halutessaan tehdä syötävää nyyttikestimeiningillä. Kutsuilla olikin tarjolla raikkaan näköinen kakku meille ja lapsukaisillemme. Kyseistä kakkua pystyi syömään alle vuoden ikäinen lapsikin. Mikä on siis tämä mystinen kakku, joka sopii erinomaisesti tarjottavaksi vauvalle, taaperolle, äidille, isälle ja vaikka koko suvulle? Se on kuvan smoothiekakku ! "Tein tyttäreni syntymäpäiville smoothiekakun  keksi-voiseokseen, mutta alkuperäisen ohjeen mukaan  pohjan voi tehdä myös keksi-hedelmäsose-pohjaan tai apinaevääseen" Smoothiekakun resepti on helposti sovellettavissa Toki kyseisen smoothiekakku tulee tehdä vauvaystävällisempänä, jos seurueessa on alle vuoden ikäisiä nape

10 KUUKAUTTA SMILE-LASERLEIKKAUKSEN JÄLKEEN

Kohta on kulunut vuosi Smile-laserleikkauksesta , joten ajattelin kerrata kokemuksia leikkauksen jälkeisestä ajasta ja elämästä. Edellisen kerran kertasin kuulumisia vain kuukausi laserleikkauksen jälkeen, tuon postauksen voitte lukea täältä . Tänään oli oikeastaan hyvä päivä kirjoittaa tämä postaus, sillä kulunut aika on saanut unohtamaan osan negatiivisista kokemuksista. Toipuminen ei ole ollut ihan helppoa, mutta onneksi toipumisvaiheen oireet eivät ole olleet niin pahoja. Tänään aamulla mun näkö oli nimittäin aika sumea toisessa silmässä, mutta se saattoi johtua siitä, että silmät olivat muutenkin hieman turvoksissa.  Ajoittaisia näön sumeutumisia on ollut havaittavissa nyt pitkin vuotta, mutta olen laittanut ne edelleen leikkauksen piikkiin. Sen sijaan yleislääkäri, jonka vastaanotolla kävin viime viikolla, oli kovin kiinnostunut näköhäiriöistäni. Katsotaan siis liittyykö niihin jotain muutakin, vai onko tämä edelleen toipumisesta johtuvaa. Sumeutta on siis havaittavissa

Moderni sauna ja upotettava kiuas

Moderni sauna Kahden talon suunnittelu on edennyt siihen vaiheeseen, että toinen taloista sai juuri muuttoluvan. Viimeisimpänä työn alla on ollut saunojen suunnittelu ja toisen talon saunan valmistumista onkin odoteltu innokkaana. Saa nähdä, pääseekö jo ensi viikolla saunaan. Saunan kanssa sai tosin raapia päätä. Ihan alunperin saunan puut oli tilattu talofirmalta, mutta lopulta kävi ilmi, että valikoima rajoittui parhaimmillaankin vain STP-profiililla varustettuun tervaleppään, eikä tässä edes hinta toiminut porkkanana. Siispä ei auttanut muu kuin alkaa etsiä saunan puita eri valmistajilta.  Saunan suunnittelu loppusyksystä oli varmaan huonoin ajankohta ikinä, sillä joko kaikki muutkin rakensivat saunoja, tai myös materiaalipula näkyi kauppojen valikoimissa. Lopulta löytyi onneksi kiva vaihtoehto, joka täytti allekirjoittaneen vaativat kriteerit. Saunan paneeliksi ja laudepuuksi valikoituivat lopulta ThermoRoyal sarjan suoralla profiililla oleva kaunis apachi. Puut tilattiin  Väripirt

HIUSTENPIDENNYSTEN VÄRJÄÄMINEN KOTONA

M ulla tulee tästä postauksesta todella nostalgiset fiilikset, tämä on vähän sitä vanhempaa "Ennin kengissä" -matskua. Vastaavan postauksen toteutin vuonna 2012 tismalleen samana päivänä 11.4 ja ihan sattumalta tänäänkin päädyin samojen puuhien pariin! Aiheena on siis hiustenpidennysten värjääminen . TAUSTAA Olen aina tykännyt laittaa ja kasvattaa hiuksiani. Itse asiassa kampaajankin ammattikin on aina kiinnostanut, mutta olen niin herkkä kaikille hajusteille ja tököteille, ettei ammatti sopisi minulle. Kuitenkin tykkään värkätä hiusten kanssa (kokeilla esim. pinkkiä, kun siltä tuntuu ) ja aika usein myös pelleillä kaapista löytyvien hiustenpidennysten kanssa. Mulla on ollut vuosien ajan vaikka millaisia kokemuksia kotitekoisista hiustenpidennyksistä ja niistä on saatu kehuja ihan kampaajiltakin. Minulla on myös ollut tapana hamstrata alennuksista hiusvärejä omien hiusten värjäämistä varten, tai sitten juuri tällaisia pieniä projekteja varten.  Olin my