F-sana & Miksi olen feministi?Miksi olen feministi

MIKSI OLEN FEMINISTI?

Olen henkeen ja vereen feministi, koska miksi en olisi? 

Kaikki kuitenkin lähti siitä, kun päädyin lukemaan Perussuomalaisten Ajatuspajan julkaisua, jota en tähän linkitä. Tulin vihaiseksi ja päässäni liikkui vain yksi ajatus. 

Miten ihmeessä tämä on mahdollista Suomessa vielä tänäkin päivänä? Mistä tämä kaikki antifeminismi ja naisviha oikein kumpuavat?

Olen vasta joitakin vuosia sitten uskaltautunut sanomaan ääneen olevani feministi, sillä aiemmin en täysin tuntenut aatteen taustoja ja median aikaansaama kuva feminismistä tuntui aika rajulta. Ei mua kuitenkaan ole ikinä mietityttänyt, jos mut jotenkin leimattaisiin asian takia. Nimittäin mielelläni tällaisen leiman kanssa kulkisinkin.

"Miehet ja naiset eivät sovi samaan työhön" 

Disclaimer: Haluaisin niin paljon kirjoittaa aiheesta syvemmin, mutta otetaan askel kerrallaan. Tekstistä tuli kuitenkin aika pitkä, joten tässä ydinkohdat: 
  • Julkaisu sisältää sarjasuosituksen, pohdintaa kauneusihanteista sekä lukuvinkin!

MITÄ FEMINISMI ON?

Feminismi ei ole miesvihaa, vaan sillä halutaan mahdollistaa tasa-arvoiset oikeudet kaikille sukupuolesta riippumatta.

Kannatan tasa-arvoisia oikeuksia kaikille ihmisille ja haluan mm., että palkat ovat samalla tasolla miesten ja naisten välillä. Haluan myös, että jokaisella naisella on mahdollisuus päättää omasta kehostaan. Haluan, että naisviha loppuu.

miksi olen feministi?

F-SANA

Jos sulla on vain hetki aikaa, niin katso Skam-sarjasta tutuksi tulleen Ulrikke Falchin dokumenttisarja F-sana Yle Areenasta.

Juuri äsken tuskailin sitä, miten vääristynyt kuva feminismillä on nykypäivänä. Monesti ihmiset yhdistävät aatteeseen jonkun ihmisen, luonteenpiirteen tai mielipiteen ja käyttävät sitä syynä miksi eivät itse voi olla feministejä.

Sarjassa monet, jotka Ulrikke yrittää saada mukaan aatteeseen, eivät halua kutsua itseään feministeiksi juuri päähenkilön itsensä takia. Olin aidosti ymmälläni katsoessani sarjan Feminatsit-nimistä jaksoa, jossa moni uskalsi liittyä feminiestien puolelle vasta sitten kun suosittu (ja samalla lievästi epätasa-arvoa korostava henkilö) uskalsi sanoa ääneen olevansa feministi. 

Tässä siis kävin niin, että nykypäivän kauneusihannemuottiin soveltuva henkilö oli yleisön mielestä sopivampi levittämään sanomaa tasa-arvosta ja feminismistä kuin taas ihminen, joka koko ajan elää feministisiä arvoja kunnioittaen. Varsinainen paradoksi. 

Näinhän se usein menee, sillä se mitä ei itse ymmärretä, koetaan pelottavaksi. Tuttu taas koetaan turvalliseksi.

Jakson tapahtumat olivat kuitenkin loistava esimerkki siitä, miten ihmiset eri mielipiteistä ja arvoistaan huolimatta voivat ajaa samaa asiaa eteenpäin yhdessä. Siksi myös sinun pitäisi. 

Edelleen aatteeseen liittyy paljon vääriä mielikuvia ja uskomuksia, vaikka jakso lopulta osoittikin hyvin sen, ettei feministiksi itseään kutsuvaa ihmistä voi oikeasti laittaa muottin, koska me kaikki olemme todella erilaisia ja on ihan okei pitää eri asioista. 

Feminismi yksinkertaisesti ajaa eteenpäin yhtä maailman tärkeintä aatetta eli tasa-arvoa. Huolimatta erilaisista ihmisistä, meillä kaikilla on sama tärkeä tavoite.


"Isot pojat eivät itke."

ULKONÄKÖPAINEET

Yksi tärkeimmistä aiheista pohdittavaksi sinulle tänään tulee tässä: 
  1. millaisia ulkonäköpaineita koet?
  2. luotko niitä itse?
Some on täynnä kuvia upeista hoikista vartaloista ja karvattomista ihoista. Nykypäivän naisen kauneusihanne onkin aika haastava: pitää olla naisellinen ja huolehtia itsestään. Yhtä aikaa tulisi olla hoikka, mutta myös lihaksikas ja karvaton. Hienoa, jos kuulut tähän muottiin, se on ihan sallittua ja ok. 

Myös miehillä on kauneusihanteita: pitää olla miehekäs ja miehekkääksi tällä hetkellä luetaan ihmiset, jotka ovat pitkiä ja lihaksikkaita. 

Tämäkin on ihan hullua, koska en itse ihannoi lihaksikkaista ihmisiä, enkä ymmärrä tätä kauneusihannetta. Tämä tosin todistaa itselleni sen, että kyseessä on jonkun (muun) luoma ihanne. Feministinä koen, että myös miesten ulkonäköpaineet tulee ehdottomasti purkaa.

KARVAISET SÄÄRET

Jennipupulandian blogissaan julkaisema postaus sekä Instagramin puolelle lisätty kuva karvaisista jaloistan ovat kultaa! Lukiessani julkaisua huomasin, että aihe oli myös hänelle itselleen haastava ja hän koki, että meidät on todellakin aivopesty siihen, että naisen kuuluu olla karvaton

Osasta Instagram-kuvan kommenteista käy myös ilmi se, miten vielä tänä päivänä naiset itse korostavat epätasa-arvoisuutta puheissaan eivätkä edes tajua sitä.


feminismi

IRTOSUHTEET JA TASA-ARVO

Postauksessa käytetyt sitaatit ovat F-sana-sarjasta. Myös seuraava aihe on dokumenttisarjassa esillä: irtosuhteita harrastavat pojat ovat villejä, tyttöjä sen sijaan huoritellaan.

Sarjassa keskusteltiin paljon naisia leimaavasta käytöksestä, eli jos nainen harrastaa irtosuhteita verrattuna siihen jos mies harrastaa irtosuhteita. Valitettavan usein tätäkin epätasa-arvoa luovat naiset itse. Nyt naiset oikeasti lopettakaa se seläntakana jauhaminen ja arvostelu!

Jokaisen naisen tai itsensä naiseksi tuntevan kannattaa nyt viimeistään herätä tähän. Tämän myytin voi rikkoa ja omassa päässäni olenkin sen jo tehnyt. Jos mies tai nainen on harrastanut paljon irtosuhteita omasta halustaan, tämä kertoo siitä, että ihminen on itse vapaa valitsemaan mitä haluaa tehdä.

Haluan, että jokainen siellä pohtii tänään ulkonäköpaineita ja itsemääräämisoikeuttaan. 

Ja ihan kaikille suosittelen lukemaan seuraavan julkaisun: Naisten seksuaalinen "valta".  Jos sinun jotain pitää tänään lukea, niin lue tuo.

Girl Power! <3

t. Enni

Ps. Tsori kirjoitusvirheet tänään. I'll do my best!

Kommentit

Lue myös