Matkustus kesällä 2020 risteillen


Julkaisu on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Tallink Silja Oy:n kanssa.

Enni Mörk


AHVENANMAAN NÄHTÄVYYDET

1. Kastelholma & Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo

Linnafriikkinä paikalliset linnat ovat ainakin itselleni kerta toisensa jälkeen must see -kohteita! Harmiksemme Kastelholman linna oli saapuessamme vielä suljettu, mutta mitä ilmeisemmin kuitenkin myöhemmin avautui kävijöille.

Emme jääneet odottelemaan aukeamista, vaan lähdimme kiertelemään linnan ympäristöä ja päädyimme Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseoon, joka olikin upea tuulahdus menneisyydestä. Voisin kuvitella, että tuolla filmattaisiin elokuviakin, sen verran autenttinen ympäristö vanhoine navettoineen ja aittoineen kyseessä oli.

Oli ihan huikea kokemus käydä pyörähtämässä tuolla, joten suosittelenkin, että reissuun lähtee autolla, sillä paikan päälle ajoi noin puolessa tunnissa ja reitille saa hyvin ympättyä pari muutakin kohdetta, josta kerron seuraavaksi!


Kastelholman linna Ahvenanmaa

Kastelholman linna


Kastelholman linna

Kastelholman linna nähtväyys


Ahvenanmaa nähtävyydet


2. Uffe på berget -kahvila

Matkan varrella takaisin Maarianhaminaan pistäydyimme ihanassa Uffe på berget -kahvilassa ja kiipesimme myös kahvilan näköalatornin huipulle tähyilemään upeita maisemia. Huikea näköala, kuten kuvasta näkyy ja kyseessä olikin täysin ilmainen nähtävyys, eli kannattaa piipahtaa!

3. Maxinge Center -ostoskeskus

Mitä ilmeisemmin Maxinge Center -ostoskeskus on Ahvenanmaan paras shoppailupaikka muodista, sisustamisesta, lastentarvikkeista sekä urheilusta kiinnostuneille henkilöille. 

Itse tein löytöjä mm. H&M Home -myymälässä. Kuvia minulle ei ostoskeskuksesta juurikaan jäänyt, sillä käytin ajan tehokkaasti shoppailuun. Uusi tyynynpäälinen, messinkinen pyöreä peili, sekä säilytyskori eksyivät mukaani.

Tämäkin ostoskeskus siis sijaitsee matkan varrella, jos aikoo käydä Kastelholman linnan suunnilla tai Uffe på berget -kahvilassa! Uffe på berget -ravintola


näköalatorni Ahvenanmaa

3. Dino's Bar & Grill

Pakko antaa suuret suositukset Dino's Bar & Grill -ravintolalle, joka löytyi ihan sattumalta seuratessamme kebabin tuoksua. Onneksi ei menty viereiseen ravintolaan kebabille, vaan löydettiin ihana secret garden -tyyppinen ravintola ihan läheltä huvipursisatamaa. 

Paikan päällä tilattiin teemaan sopivat fisut ja sipsut, eli fish & chips ja itse yritin mahdollisimman tehokkaasti räpytellä bambisilmiäni, jotta sain tilattua lastenannoksen pieneen nälkääni. Onnistuihan se ja lopulta pöytään saapui iso annos fisuja ja sipsuja sekä samainen setti minikoossa.

Ruoka oli ihan törkeän hyvää, maha tuli täyteen ja olimme erittäin tyytyväisiä. Viereisessä pöydässä istunut seurue päätyi muuten myös tilaamaan samaa ruokaa kuin meillä. Samaten mitä nyt ehdin vilkuilla vielä toisiin pöytiin, niin kaikki muutkin annokset, kuten burgerit, näyttivät maistuvan ruokailijoille erinomaisesti.


Dinos Bar & Grill Maarianhamina


4. Ahvenanmaan Merenkulkumuseo

Tämäkin oli aika extempore kohde, sillä ajatuksena oli ajella vielä hetki kaupunkia ympäri ennen laivaannousua, mutta koska vessahätä yllätti meikäläisen ja muistin aiemmin googlanneeni lähellä sijainneen kivan museon hienolla miljööllä, suunnattiin hetimmiten kohti Ahvenanmaan Merenkulkumuseota.

Heti alkuun suunnattiin museolaiva Pommerniin, josta tulikin aikamoiset Pirates of the Caribbean -fiilikset. Hyvin näkisin itseni kapteenin vaimona pitämässä illaistujaisia kapteenin hytissä. 

Laivan jälkeen päästiin vielä tutkimaan Merenkulkumuseota. Hienosti paikan päällä hurahti ainakin pari tuntia ja vielä jäi alakerta lähes kokonaan tutkimatta. 

Mitä muuta bongattiin? Ainakin iso kampiakseli, myöskin aika iso (joskin nykypäivänä tosi tehoton) dieselmoottori, merimiina ja myös kattoon kiinnitetty varmaan yli viisimetrinen torpedo, joka meinasi jäädä multa jostain syystä näkemättä (oli vissiin liian lähellä).

Aito merirosvolippu

Oli myös aika hienoa nähdä merirosvolippu, joka on TOINEN KAHDESTA olemassa olevasta aidosta merirosvolipusta! Lippu on noin 200 vuotta vanha.


Maarianhamina nähtävyydet

Ahvenanmaan merenkulkumuseo

Tallink Baltic Queen

Baltic Queen -laiva

Viimeinen ilta laivalla

Loppu hyvin ja pääsimme ajoissa takaisin laivaan. Voitte vaan kuvitella, miten hyvää pieni lepo hytissä teki ennen illallista. Koko päivä upeita nähtävyyksiä ja paljon askelia verottaa aina jonkin verran. Tästä syystä hytti parisängyllä on aina hyvä vaihtoehto!

Hyttinä oli A-Premium-hytti, jonka petivaatteet olivat uskomattoman muhkeat ja pehmeät. Pystyi vaan kaatumaan sänkyyn ja odottamaan Grande Buffetin aukeamista.

Kiitos ikimuistoisesta risteilystä Tallinkille! Ehdottomasti otettava joskus uusiksi vastaavanlainen risteily.

Kannattaa muistaa, että näitä lähtöjä on vielä yksi jäljellä 24.7.2020 ja paikat täyttyvät varmasti kovaa vauhtia. Jos haluat risteilylle, niin varaa oma paikkasi Baltic Queen -laivalta nyt!

Edit: Päivä Maarianhaminassa-risteilylle on saatu lisälähtöjä: lähtöjä on siis vielä 24.7., 16.8., 19.8., 21.8. ja 23.8. Eli vielä ehtii useampaan kertaan loppukesästäkin.

t. Enni


Julkaisu on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Tallink Silja Oy:n kanssa.

Kommentit

Lue myös