BRIGHTON PIER JA KUINKA SINNE PÄÄSEE LONTOOSTA


Kaikki Lontooseen matkustavat huomio! Jos olet menossa Lontooseen, niin suosittelen ilman muuta käymään myös Brightonissa. 

BRIGHTON

Meri-ilmasto ja seesteinen tunnelma tuovat niin ison kontrastin Lontoon vilkkaaseen katukuvaan, että jos Lontoon reissusta liikenee viettää yksikin päivä jossain muualla, niin vain tunnin junamatkan päässä sijaitseva Brighton on kokemisen arvoinen matkakohde.

En juurikaan ymmärtänyt paikan hienoutta ennen kuin pääsin itse toteamaan maisemat. Kun Sini ehdotti, että käydään Brightonissa, olin vaan, että tottakai! Mutta se siitä, annoin Sinin hoitaa kaikki käytännön järjestelyt. 

Niinpä puoli kahdentoista aikoihin edellisenä iltana, sisko googlasi reitit ja tärkeimmät ostospaikat (hän tarkisti puolestani, että Brightonista löytyi myös Deichmann ja Primark), kun minä jo matkustin kohti höyhensaaria.


brighton-pier-beach

JUNALLA BRIGHTONIIN

Helpoin tapa suunnitella reissu Brightoniin on käyttää Plan a journey -sivuston reittiopasta ja laittaa lähtöpaikaksi lähin metropysäkki ja määränpääksi Brighton Rail Station. Reittiopas neuvoo metron oikealle juna-asemalle ja siitä eteenpäin Brightoniin.

Me lähdimme matkaan Bayswaterin metroasemalta ja lähin juna kohti Brightonia lähti Victorian asemalta. Southern-junia menee Brightoniin usein ja erityisesti suoria linjoja kannattaa kytätä. Suora yhteys Brightoniin kulki tutun Gatwikin lentokentän kautta, eli mitä todennäköisimmin olin matkustanut kyseisen linjan junalla aiemminkin. 

Vaan tähänpä oma tietouteni junia kohtaan loppuukin, sillä kuten sanoin, kunnia reissun suunnittelusta täytyy antaa siskolle ja Plan a Journey -reittioppaalle.

Juna kustansi meno-paluulta muistaakseni £27,50, eli mistään kovin hintavasta päiväreissusta ei ollut kyse. Brightonissa myös pystyi kulkemaan helposti kävellen, eli sen enempää kustannuksia liikkumisesta ei syntynyt. Juna-aseman pääsisäänkäynniltä lähti suora tie kohti rantaa sekä hyviä shoppailu- ja ruokapaikkoja.

brighton-victoria-london-train brighton-pier-beach brighton-pier-beach brighton-pier-palace brighton_pier-19

Brightoniin ei oltu luvattu sadetta kyseiselle päivälle, mutta jostain kumman syystä alkoi tihuttaa melko rankastikin juuri kun saavuimme perille. Onneksi, matkalla rannalle, silmiimme osui ihana kahvila, jossa nautimmekin perinteisen English afternoon tea:n ja äärimmäisen herkulliset macarons-leivokset perienglantilaisen sään ympäröimänä.

Kun sade loppui, jatkoimme matkaa kohti kuuluisaa Brighton Pier -laituria. Yllättäen aurinko pilkahti esiin utuisen sumun läpi ja lämmitti ilmaa sen verran, että oli pakko luopua takista.

Päällä kuvissa näkyy muuten reissun ainoa vaateostokseni, lämmin alpakkaneule, jonka löysin huimilla alennusprosenteilla TK Maxx -liikkeestä. 

brighton_pier-4 brighton-pier-palace

SHOPPAILU

Brightonin keskustassa sijaitsi paljon hyviä ostospaikkoja. Olin etukäteen sanonut, että halusin käydä hankkimassa parin Ellie Goulding for Deichmann -syysmalliston kenkiä.

Mallistoon kuului paljon kauniita nilkkureita, mutta jäin kaipaamaan nahkaisia kenkiä. Harmittaa, että ilmeisesti kaikki malliston kengät ovat tekonahkaa. Löysin kuitenkin kauniit Chelsea bootsit, joita olen pitänyt Suomeen tulon jälkeen päivittäin.

Kävimme myös hakemassa Thorntonsilta Lumiukko-aiheiset (The Snowman) joulukalenterit tuliaisiksi kotiin. Kaikkiin suklaakalentereihin saatiin myös kustomoitua omat nimet.


brighton-pier-palace brighton-pier-beach-candy brighton-pier-beach-candy brighton_pier-beach-3 brighton-pier-palace brighton-pier-palace

RUOKA

Totta kai toivoimme näkevämme vilaukselta myös PewDiePien! No ei, sillä oikeasti meitä kiinnosti nauttia fish 'n' chipsit jossakin paikallisessa ravintolassa. Aikamme etsimmekin sopivaa paikkaa, mutta kun yhdessä ravintolassa emme saaneet palvelua ollenkaan, päädyimme nälissämme heti seuraavaan vastaantulleeseen ravintolaan. 

Ei haluttu nauttia annoksia perinteisesti sanomalehtikääreestä, sillä tällä kertaa oli pakko löytää paikka, jossa pääsi myös istumaan. Kävelimme neljän päivän reissun aikana yhteensä noin 73000 askelta, joten voitte kuvitella, että jalkoja pakotti aika-ajoin.

Siispä valintamme kohdistui paikallisen snagarin kaltaiseen ravintolaan, mutta emme ainakaan voineet valittaa annoksen koosta tai hinnasta. Kahdeksalla punnalla sai kuvassa näkyvän komeuden ja juoman.


fish-and-chips-brighton

Rapsakan, uppopaistetun ja paneroidun kalan päälle puristettu tuore sitruunamehu ja ranskalaisten kylkeen kunnon annos majoneesia ja ketsuppia - Ah, silkkaa runoutta! Tämähän oli keväällä myös Hellmann's -postauksen annoskin.

Kyllä fisu ja ranskikset ovat yksi nerouden huippu, ei siitä mihinkään pääse. En muuten juuri välitä brittiläisistä ruoista, mutta tämä annos tekee aina poikkeuksen. Brightonissa se on myöskin ihan ehdoton valinta ateriaksi.

Tiivistettynä jälkitunnelmat Brightonista olivat erittäin positiiviset.

Mieleen jäivät erityisesti:

 1. Kuvankauniit maisemat
 2. Meri-ilmasto ja rannan isot simpukat
 3. Hyvä ruoka ja kahviloden tarjoamat herkulliset leivokset
 4. Hyvät shoppailumahdollisuudet
 5. Sopivat kulkuetäisyydet asemalta laiturille
 6. Sopiva kohde päiväretkeksi
I ♥ Brighton.

t. Enni

Lue myös / Read also


Kommentit

 1. Mä olen käynyt varmaan 15 kertaa briteissä, mutta miksen koskaan ole Brightonissa käynyt, näyttää kivalta! Ehkä seuraavalla reissulla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä olen nähnyt, että ootte käyneet usein! Ihanaa. :) Siis ilman muuta käykää, se on niin lähellä! Vähän kuin menisi Riihimäeltä Helsinkiin, melkein sama matka. :D

   Poista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni.

Lue myös