Siirry pääsisältöön

Mikä järjestelmäkamera aloittelijalle?

Sain toiveen lukijaltani tehdä postauksen digitaalisista järjestelmäkameroista. Eli mikä digijärkkäri olisi paras kamera aloittelijalle? Sikäli olen huono vastaamaan tähän, sillä olen suurimmilta osin kuvannut vain Canonin digitaalisilla järjestelmäkameroilla. Minulla on kuitenkin hieman kokemusta Olympuksesta ja Nikonista, mutten ole yhtään perehtynyt heidän tarjoamiin uusiin malleihin aloittelijoille.

HUOM! 

Postaus on huh jo yli kymmenen vuotta vanha. Edelleen liputan Canonia. Itse kuvaan nykyään Canon EOS 6D Mark II:lla, ja töissä opetan valokuvaamista 2000D-rungoista aina 70D sekä 90D-runkoihin. Peilittömät järjestelmäkamerat ovat nykyisin myös hyvä vaihtoehto aloittelijoille. Erityisesti Sonylla on hyviä runkoja, ei välttämättä ihan halvimmista päästä.

Kuvasin monta vuotta Canon EOS 400D:llä. Sittemmin uusia malleja on ilmestynyt myyntiin tiuhaan tahtiin. Nyt ollaan menossa satasarjassa 600D:ssä ja markkinoille on myös tullut EOS 1000D:n jälkeen jo uudempi malli EOS 1100D.

Voisin oikeastaan suositella Canonin satasarjaa hyvänä vaihtoehtona kaikille aloittelijoille, sillä erot sarjan kameroiden (...450D, 500D, 550D, 600D) väleillä ovat aika huomaamattomia aloittelijoille. Tekniset erot ovat pieniä, kamerat näyttävät ulkoisesti paljon toisiltaan, eikä painoeroja juuri ole. Siksi uusin ei välttämättä aina ole paras, vaan vanhempikin voi riittää hyvin. Eron näkee myös hinnassa.Voin kuitenkin perehtyä muutamaan runkoon, jotka käyvät vallan mainiosti aloittelijoille. Kannattaa kuitenkin tiedostaa, että objektiivi on loppupeleissä se, mikä ratkaisee paljon kuvanlaadun kannalta. Jos siis valitsette halvan rungon, mutta hyvän objektiivin, saatatte päästä ihan erilaiseen lopputulokseen kuin kalliimmalla rungolla ja halvalla pakettiobjektiivilla. Palataan objektiiveihin kuitenkin hieman myöhemmin.

Mikä muu sitten vaikuttaa kameran hintaan? Hintaan vaikuttavat mm. kennon koko, pikseleiden määrä, kohinansieto ja prosessorit yms. Mitä paremmat nämä ominaisuudet ovat, sitä kalliimpi runko on.


Vaihtoehto 1: Canon EOS 550D kitCanon EOS 550D on yksi hyvä runkovaihtoehto aloittelijalle. En näe oikeastaan mitään syytä, miksei aloittelijan kannattaisi hankkia tätä kameraa. Se on voittanut testejä ja sen ominaisuudet ovat melko kattavat. Tästä kamerasta löytyy sama kroppikenno kuin hieman vaativampien kuvaajien käyttöön suunnitelluista EOS 60D:stä ja hankkimastani 7D:stä. Tässä kamerassa on myös videokuvaus, joten se soveltuu paitsi still-kuvien ottoon, myös videon kuvaamiseen. Kamerassa on lisäksi sisäänrakennettu salama, jolloin kuvaus pimeässä onnistuu. Uskon myös, että kamera kestää käytössä hyvin, mikäli sitä ei kolauttele ympäriinsä.

Objektiivi: Aloittelijana opettelisin ensiksi tämän kameran käytön pakettiobjektiivin kanssa. Kun on jonkin aikaa kuvannut, huomaa kyllä millaista objektiivia tulisi tarvitsemaan tulevaisuudessa.

Hinta: Se ei ole kuitenkaan ihan halvimmasta päästä, joten jos ei halua laittaa reilua 600 euroa runkoon ja pakettiobjektiiviin, niin sitten kannattaa miettiä Canonin halvempia vaihtoehtoja.

Vaihtoehto 2: Canon EOS 1000D kit / 1100D kit

Mietin pitkään, laittaisinko vaihtoehdoksi 1000D vai 1100D. 1000D vastaa tietojeni mukaan aika samanlaista kameraa kuin mikä EOS 400D aikoinaan oli. 1000D tosin on jo myynnistä poistunut malli. Se on silti saanut mainintoja siitä, että on hinta-laatusuhteeltaan oiva kamera aloittelijalle. Tietysti siinä on vähemmän ominaisuuksia kuin 550D:ssä, (esim hitaampia sarjakuvaus ja vähemmän tarkennuspisteitä) ja myös pienempi näyttö, jolta kuvia voi esikatsella kamerassa. Mutta koska itse pärjäsin viisi vuotta vanhalla kamerallani, joka oli melko lähellä tätä, niin uskoisin tämänkin olevan hyvä ostos. Eli jos jostain satutte vielä löytämään näitä, niin kannattaa laittaa harkintaan. Näissä molemissa on tietysti myös sisäänrakennettu salama.

Luin vähän aikaa sitten Tekniikan Maailmasta aloittelijoiden järkkärivertailun ja siinä tämä uudempi Canon EOS 1100D oli vertailun viimeinen. Se sai negatiivista kommenttia mm. muovisesta olemuksestaan, eikä se pärjännyt kaikissa kuvatesteissä eri valmistajien saman hintahaarukan kameroille. Siksi en siis mielellään suosittele sitä, vaikka ominaisuuksien luulisi vain parantuvan uusien mallien kehittelyssä. Ilmeisesti tässä ei tapahtunut niin.

Hinta: Se mielenkiintoinen asia näissä kahdessa on, että 1000D:tä myydään vieläkin jossain suunnilleen 399,90 eurolla, mutta 1100D:n saisi nyt pakettiobjektiivin kanssa Verkkokauppa.com -liikkeestä samaan hintaan (normaalisti se on hieman kalliimpi). Kannattaa siis perehtyä näiden kahden mallin eroon, mikäli jää harkitsemaan jompaa kumpaa.

Samaten en näe myöskään mitää syytä sille, että jos satutte vaikka jonkin mutkan kautta saamaan käsiinne hieman vanhempia satasarjan Canoneita. Esim. uskoisin 500D:n olevan vieläkin hyvä kamera, ellei peräti vastus nykyiselle 1100D:lle.

-------

Yhteenveto: Satasarjan kamerat ovat voittaneet useitakin testejä ja Canon on todella luotettava merkki. Jos nyt pitäisi yksi malli valita, niin se olisi ehkä tuo 550D. Mielestäni sen tekniset erot uudempaan 600D:hen ovat melko mitättömät aloittelijoita ajatellen. Paitsi jos tykkää kääntyvästä näytöstä, niin silloin 600D olisi sellainen vaihtoehto. Enkä myöskään yhtään vähättele tuhatsarjan kameroita, jos ne oikeasti vetävät vertoja vanhoille Canonin satasarjan kameroille, kuten 400D tai 450D:lle.

Lisää kysymyksiä saa esittää, vastaan teille mielelläni! Toivottavasti tästä oli jotain apua. :)

t. Enni

Lue myös / Read also


Kommentit

 1. Kannattaa myös muistaa, että noita runkoja voi löytyä myös käytettyinä ihan kelpoja :) Obiskoja toki samoin.

  Itte oon kuvannu jo ties miten monta vuotta 350D:llä, ja tosiaan voin allekirjoittaa sen, että putki on se millä kyllä tosiaan erot tulevat esiin. Siltikin haaveilen vähän tuoreemmasta ja suorituskykyisemmästä rungostakin. Se on varmaa, että kun tuo joskus hajoaa, satasarjasta haluan siirtyä vähintään kymppisarjaan, ja unelmissa olis kyllä se 7D... :)

  VastaaPoista
 2. Totta, kannattaa niitäkin katsella. Itse pohdin tuossa kuukausi sitten juurikin käytetyin 7D:n ja uuden 7D:n väliltä, mutta päädyin uuteen takuun ja hinnan takia. Sain siihen kuitenkin kolmen vuoden takuun ja hintaero oli vain 150e euroa.

  Käytetyn voisin ostaa ehkä liikkeestä esim. Rajalalta, koska sitä voisi testata ennen ostoa. Huutokaupoista en enkä uskaltaisi lähteä ostamaan...

  Mutta se 7D... Suosittelen kyllä, on aivan unelmakamera:) Kuvaatko muuten vielä sillä Canonin 50mm f/1.4 paljoa? Luin jostain, että kuvaat nykyään myös Sigman 24-70mm f/2.8. Onko tuo Sigma ollut hintansa arvoinen?

  VastaaPoista
 3. Miehet ja isokouraiset. Huomioikaa että 1000-sarjan ja osittain 100-sarjan rungot ovat todella pieniä. Niistä on jopa hankala saada hyvä ote ilman akkukahvaa koon 11 kouralla.

  500D vs 550D valinnassa menisin itse heti 550Dn puolelle, koska sen huomattavasti kehittyneempi videokuvaus on erittäin mukava. 500D tuotti omissa testeissä todella huonlaatuista videota verrattuna muihin.

  600D:n eduksi ja haitaksi laskisin kääntyvän lcd-näytön, monelle turha ominaisuus ja mahdollinen hajoava osa. Mutta aloittelevalle kuvaajalle ja pokkareihin tottuneille mainio lisä. Ja videota kuvatessa mainio erilaisia kuvakulmia hakiessa.

  VastaaPoista
 4. Joo niin olen kuullut. Kannattaa siis käydä kaupassa kokeilemassa, mikä runko tuntuu käteen hyvältä. Tosin itse olen todella pienikäsinen, mutta onnekseni myös 7D pysyy hyvin sormissani.:)

  Niin, mainitsinkin tuossa siitä kääntyvästä näytöstä. Otin tämän tekstin pääosin valokuvauksen kannalta, koska sitä lukijani pyysivät. Tuo videokuvaus on kyllä kiva lisä noihin kahteen malliin. Tietysti vie tilaa muistikortilla...

  VastaaPoista
 5. Ihanaa, mä en malta odottaa objektiivipostausta!

  Mua nyt jänskättää, laitoin Canon 1100D:n tilaukseen, kun sen sai 420 punnalla sellaisen halpisobjektiivin, ständin, pienen kameralaukun, muistikortin ja objektiivin UV -suojan kanssa. Nyt vaan sit harjoittelemaan ja jossain vaiheessa objektiivia ostamaan - kunhan ensin taidot ja raha karttuu..

  Kiitos tosi paljon tästä postauksesta!

  VastaaPoista
 6. :) Kiva kuulla, nyt vaan yöttömät yöt kameraa odotellessa! Onnea kamerasta ja ihania hetkiä teille kahdelle ;D Ihan hyvä hintakin, jos kaikki oheishärpäkkeet sai kerran tuohon vielä tuolla summalla!

  Ota paljon kuvia, tulen sitten katsomaan niitä!:)

  VastaaPoista
 7. tää onkin hyvä postaus! itsellänikin kiinnostais järkkärin osto :)

  http://diamondgirl-janika.blogspot.com

  VastaaPoista
 8. Kiva kuulla:) Canon on kyllä hyvä merkki, mutta myös esim. Nikonilla on aloittelijoille sopivia malleja. Kannattaa tutustua:)

  VastaaPoista
 9. Itte kävin myös kameraliikkeessä tiedustelemassa vähän noita eroja 1000D:n ja 550D välillä... kauppias lähinnä totesi, että 1000D on ihan lelu - ja sopii ihan vain juuri aloittaneille.. tai jotain.

  Ja kaksi kertaa sonyn omistajana voin todeta, että kyllä Canon on paras. <3

  VastaaPoista
 10. Niin, onhan niissä aika suuri hintaerokin. Mutta sikäli sillä lelurungollakin voi tehdä paljon, jos siihen lämäsee kiinni jonkun hyvän objektiivin. Mutta kyllä 550D:n ottaisin mielummin kuin 1000D:n. :)

  VastaaPoista
 11. Mulla on Nikon D3100 ja tää on mun eka digijärkkäri, on aijemmin ollu vaan pokkari (oon 13v.) ja hyvin opin käyttämään ilman ohjekirjaa tai mitään, hetken kun kameraa räplää ja kattoo mitä mistäkin nappulasta tapahtuu, sillä opin =D

  VastaaPoista
 12. Näinhän se on. Parhaiten oppii tekemällä ja harjoittelemalla! :)

  VastaaPoista
 13. Kauheeta, nyt mulla on paineet ottaa hyviä kuvia enkä mä osaa!

  Toi kamera tuli jo tänäaamuna, vaikka sen eilen vasta ostin. Tässä tää akku latautuu :)))

  VastaaPoista
 14. Mitää? Posti on nopeamaa ulkomailta tuotaessa kuin Suomen sisällä:DD

  ;) Harjoittelu tekee mestarin!

  VastaaPoista
 15. Tämä sekotti päätäni vielä hieman lisää!
  Kuvailen normaalisti Pentaxin K110D:llä ja nyt sain lainaan Canonilta aivan ihanan eos 600Dn, johon menin päätä pahkaa ihastumaan, koska sillä tuntui aloittelijakin saavan tarkempaa kuvaa helpommin.
  Kannattaisiko panostaa uuteen runkoon vaiko hankkia vain parempi objektiivi vanhaan kameraani?

  VastaaPoista
 16. No se hieman tietysti riippuu! Mulla ei ole kokemusta Pentaxeista, koska olen ikäni Canoneilla kuvannut. Minkä ikäinen tuo järjestelmäkamerasi on? Joskushan vanhoissa kameroissa tulee raja vastaan ja kamera hajoaa. Tällöin kannattaa pitää mielessä tulevaakin, eli jos et ole vielä ennestään hankkinut objektiiveja Pentaxiin, niin voisin nähdä sinut vaihtamassa kameramerkkiä! Tietysti hyvä objektiivi on (mielestäni) paljon parempi kuin tuollainen Canonin monen sadan euron runko jollain huonolla ei niin valovoimaisella kittiobjektiivilla. Valovoimaisella objektiivilla kuitenkin saa hieman vanhemmastakin kameran ominaisuuksista parhaat puolet esiin! (Kuten itse kuvasin viisi vuotta 2006 ostetulla ja yli 100 000 kuvaa räpsityllä Canon EOS 400D:llä) Objektiivit ovat nyt vielä samat uuden runkoni kanssa, mutta ei se jälki ulkosalla juurikaan eroa vanhasta kamerasta. Pimeässä sen ominaisuudet tulevat ihan uudella tavalla esille.

  Joten kannattaa miettiä hieman juuri noita objektiiveja, oletko valmis esim. ostamaan 600D:n ja olemaan perusobjektiivilla, vai satsaamaan pikkuisen vanhempaan malliin ja hankkimalla jonkin edullisen mutta suht hyvän putken? Kuvasin juuri yhdet häät 500D:llä ja 7D:llä ja se 500D oli ihan älyttömän hyvä runko! En usko, että amatöörikuvaaja huomaisi suurtakaan eroa 600D:hen (tosin en ole kokeillut, arvailen vaan ominaisuuksia) Canonkun pukkaa näitä uusia malleja todella usein, mutta ominaisuudet eivät juurikan ehdi niissä muuttua.

  Nyt sinun pääsi on varmaan vielä enemmän sekaisin, mutta otan mielelläni vastaan lisäkysymyksiä. :)

  VastaaPoista
 17. oon hankkimassa järkkäriä :) äiti ei suostu ostamaan todellakaan kallista joten mietinkin että mistä saisi halvan järjestelmäkameran aloittelijalle missä olisi mukana joitakin lisä tatvikkeita ? olisin kiitoliinen jos vastaisit tähän kysymykseen linkkien kanssa -Ida

  VastaaPoista
 18. Ida: No jos nimenomaan tarvitset järjestelmäkameran, niin markkinoiden halvin Canon on ilmeisesti tällä hetkellä 1100D, joka maksaa esim. Gigantissa 345 euroa. http://www.gigantti.fi/product/kamerat/jarjestelmakamerat/EOS1100DDCKIT/canon-eos-1100d-18-55dc-jarjestelmakamera

  Mitä lisätarvikkeita tarvitset? Varo, ettet osta oheistarvikkeita turhaan! En voi oikein suositella sinulle mitään, ellen tiedä millaista tarvitset?

  Kannattaa ensin kuvata sillä pakettissa tulevalla objektiivilla, koska sen jälkeen kyllä huomaa mitä kaipaa (oli se sitten salama, tai valovoimaisempi putki). En suosittele, että ostat pakettitarjouksena ainakaan mitään kovin halpoja teleputkia, koska niissä on valovoima yleensä aika surkea ja käyvät vain ulkokuvaukseen päivisin valosalla.

  Kannattaa myös pitää mielessä, että joulun jälkeen kameroiden hinnat saattavat hieman tippua...

  VastaaPoista
 19. oi kiitos vastauksesta ! löysin https://www.konebox.fi/PublishedService?file=&pageID=3&action=view&groupID=1151&OpenGroups=1151&gclid=CNOnpL7YhK0CFWRYmAodPlZ6SQ kyseiseltä nettisivulta vain hintaan 299e tuon kameran mistä puhuit ! onni suosii jälleen minua.. ;) ja lisä tarvikkeista vielä sen verran että tarvitsisin iso kokoisen muistikortin koska kuvailen pokkarillakin yleensä muistikortin täyteen kuvia, toinen akku olis kätsy myös ja kamerajalusta.., kamerajalka mikä lienee nyt onkaan niin sellainen olisi kanssa tarpeen (: jeps täytyy katsoa joulunjälkeisiä tarjouksia ! -ida

  VastaaPoista
 20. ida: Joo se varmaan jatkossa tulee maksamaan sen verran. Olen nähnyt samaan hintaan useita tarjouksia. Toinen akku on toki ihan realistinen hanke, itse tosin hankin sellaisenkin vasta monen vuoden jäljeen :D Ja nytkin on siis vielä käyttämättömänä (kun ei enää sovi uuteen kameraan).

  Muistikortti kannattaa olla jotain kahdeksan gigan luokkaa. Kamerajalustojakin on todella montaa eri laatua (muovisia ja metallisia) ja näissä taas hyvä metallinen maksaa enemmän. Tuon kameran painon kyllä aika hyvin varmaan edullisetkin jalustan muoviosat kestävät (siis jos kuvaisi esim. pystykuvia)!

  VastaaPoista
 21. Jos päättää hankkia järkkärin, niin pitääkö sillä sinun mielestäsi olla jokin muukin tarkoitus kuin ottaa kuvia matkoilta, juhlista ja muusta elämästä? Eli kannattaako valokuvauksen olla harrastuksena että järkkäristä olisi hyötyä? Tekisi mieli hankkia järkkäri, kun sillä kuvat tuntuvat olevan parempilaauisia kuin pokkarilla, ja hyviä kuvia on mukavampi katsella. En ole kovin hyvä käyttämään kameroita mutta jos Canonin 1100D:n ostaisin niin se olisi ilmeisesti aika helppokäyttöinen. En myöskään osaa käyttää kuvankäsittelyä, olisiko välttämättömyys osata? :)) Olisi tosi kiva jos antaisit oman mielipiteesi asiasta, saattaa olla että valokuvauksesta voisi tulla mullekin kunnon harrastus... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onhan järkkärit kuitenkin aika kalliita siihen nähden, millä hinnalla pikkupokkarin voi saada. Eli siis jos mulla ei olisi aikomuksena kuvata kameralla paljoa, niin voisin ihan hyvin ottaa jonkin halvemman ja kevyemmän kameran. Se on kuitenkin monikäyttöinen isoon kameroihin tottumattomille.

   Mutta kuvanlaatu... Jos joka tapauksessa arvostat kuvanlaatua, niin onhan se kieltämättä parempi järkkäreissä. Mutta kyllä järkkäreilläkin saa tuhottua kuvansa, jos ei yhtään tiedä mitä tekee ja lätkii menemään salamalla.

   Yhteenveto: Jos valokuvaus yhtään kiinnostaa, niin hanki sitten suoraan vaikka Canonin tuhatsarjan järkkäri. Mä en itse ole ikinä tyytyväinen pokkarin laatuunXD

   Poista
 22. Moi. Oon ostamassa ekaa järkkäriäni ja oon miettiny, kumpi kannattaa ostaa Canon 1100d vai Canon 600d? Kuulemma toi 1100d on muovinen ja nitisee(?), mutta en haluais ostaa mitään kauheen kallista näin alussa. Ja kannattaako ostaa Suomesta (esim. gigantista) vai tilata ulkomailta?

  Kiitos etukäteen. -Henna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osta Canon 550D pakettilinssillä tai 1100D pakettilinssillä, kuvaa hetki ja päätä millaisen objektiivin tarvitset. Pakettitarjousobjektiivit esim. telet ovat aika huonoja yleensä.
   600D on varmaan vähän liian kallis, jos et siis halua hirveästi rahaa runkoon käyttää? 550D:tä voi löytää halvemmalla ja se on ihan hyvä kamera, parempi ominaisuuksiltaan kuin 1100D ja hyvin lähellä 600D:tä.

   1100D on muovinen ja halvin Canonin malli, mutta on se silti kuvanlaadulta parempi kuin useimmat pokkarikamerat. 600D kannattaisi valita, jos haluat parempaa videokuvauslaatua. 1100D:n myyntivaltti on hinta.

   Ostaisin Suomesta. Jos kamerassa ilmenee vikoja, niin voit viedä sen helpommin takuuhuoltoon.

   Poista
 23. Olipa hyvä postaus. Tällaisen olisin tarvinnut kun ostin omaa kameraa reilu vuosi sitten, mutta onneksi päädyin silloin canonin 550D malliin :). Ei ole kaduttannut kertaakaan! Ootko mahdollisesti tehnyt postausta objektiiveista? Omalla ostoslistalla taitaa kyllä ennen uutta objektiivia olla se jalusta ja lisäsalama...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Voi että, olinkohan vielä ehtinyt kirjoittaa tätä silloin? Mulla on yksi postaus tehty oheistarvikkeista, mutta ei pelkästään objektiiveista. Mulla ei itsellä ole kovin monen objektiivin käyttökokemuksia, joten en ole niistä siksi kirjoittanut. Jokainen myös tarvitsee niin erilaisia putkia, että pitäisi kirjoittaa niin monista! Kannattaa kuitenkin katsoa tämä postaus, siellä on jotain juttua myös objektiiveista. :)

   http://enninkengissa.blogspot.fi/2011/12/mita-oheistarvikkeita-digitaaliseen.html

   Poista
 24. Minkä järkkärin siis ostan budjetti olis 300-400 euroa? Canonin kameran haluisin ja mitä lisä varusteita tartten? Onko Canon EOS 1100D ihan huono? Vastaa please nopee!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulurauha, en käyttänyt blogia eilen... :)

   No tuskin se on ihan huono aloittelijalle. Etkä tarvitse mitään lisävarusteita, jos ostat kittipaketin, eli runko+objektiivi. Tai no muistikortti täytyy olla, jonka kannattaa olla joku 4 tai 8 tai 16 gigaa.

   Tuohon sun hintaluokkaan mahtuu 1100D. 600D menee jo lähemmäs 500 euroa, eikä sitä vanhempaa 550D mallia varmaan enää oikein löydä.

   Netanttilassa on 1100D kahdella eri vaihtoehtoisella putkella myynnissä

   http://www.netanttila.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?productId=703654&storeId=1444&catalogId=1444&shopId=19652&compartmentId=20160&categoryId=20682

   Kannattaa googlata objektiivien nimet ja lukea arvosteluja ja hintatietoja, niin tietää, että kannattaako ostaa kitti, vai esim. runko ja joku tietty objektiivi. Yleensä kannattaa aloittaa kittipaketilla, kuten yllä, niin tiedät myöhemmin, mitä mahdollisia lisävarusteita tarvitset.

   Poista
 25. Ooon itte alottelija ja ostan Canon EOS 1100D 18-55DC järjestelmäkameran (: Se on kuulemma ihan hyvä. Tunnen erään ihmisen jolla on toi ja oon kokeillu sitä. Kannatan (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä eiköhän se ole ihan hyvä! Ei tuota 100D:tä oikein enää edes löydä mistään! Mistä olet ajatellutmuuten ostaa tuon?

   Poista
  2. SataD :DDDDDDDDDDDDDD Päivän naurut.

   Siis 1100D

   Poista
 26. Oon taas hieman ajoissa, mutta suunnitelmissa olisi kesällä ostaa ensimmäinen järjestelmäkamera. Olisiko tämä hyvä aloittelijalle?(: http://www.gigantti.fi/product/kamerat/jarjestelmakamerat/EOS600D1855IS/canon-eos-600d-18-55mm-is-ii-jarjestelmakamera

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on erinomainen valinta ensimmäiseksi järjestelmäkameraksi! Jos mietit edullisempaa vaihtoehtoa, niin silloin varmaan se 1100D on oiva vaihtoehto.

   http://www.markantalo.fi/product/digikuvaus/jarjestelmakamerat/EOS1100DDCKIT/canon-eos-1100d-18-55dc-jarjestelmakamera

   Kuinka paljon sinulla tulee kuvattua ja mitä kuvaat, kuvia vai videota? Pelkästään valokuvia ottamalla sinulle voisi ihan hyvin käydä myös 1100D. Sen eroavaisuudet ovat varmaan harrastelijalle aika huomaamattomat 600D:hen verrattuna, mutta suurin ero on siis se, että 1100D:stä ainakin puuttuu se kääntyvä näyttö, joka on aika hyvä ominaisuus videokuvauksessa.

   Haluatko siis valokuvata vai valokuvata sekä videokuvata? Ja mikä on budjettisi?

   Poista
  2. Juurikin tuon kääntyvän näytön vuoksi hypin 600D:n ja 650D:n välillä, kun kuitenkin niitä videoitakin tulee ihan mukavasti kuvailtua, joissa tuo on varmasti hyvä ominaisuus. Päädyin kuitenkin tuohon hieman halvempaan kameraan, koska useamman vuoden kuitenkin tulisin käyttämään samaa järkkäriä, johon voisin sitten myöhemmin ostella muutaman objektiivin riippuen mitä sitten loppujen lopuksi alan eniten kuvailemaan, kun aluksi varmasti tulee kuvailtua melkein kaikkea mitä näkee. :'D Eli tuo n. 500 euroa olisi ehkä maksimi mitä ensimmäisestä järkkäristä voisin maksaa ja siihen sitten myöhemmin objektiivi tai useampi, kun olen oppinut ensiksi käyttämään sitä. :'D

   Poista
  3. No sitten se on mielestäni ihan hyvä vaihtoehto sinulle! :)

   Poista
 27. Sä kun tiedät näistä järkkäreistä niin mikä näistä paketeista olis sun mielestä paras?(:

  http://www.kodin1.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?productId=703646&storeId=3444&catalogId=3444&shopId=3100000&compartmentId=3102000&categoryId=3102001

  http://www.kodin1.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?productId=993444&storeId=3444&catalogId=3444&shopId=3100000&compartmentId=3102000&categoryId=3102001

  http://www.kodin1.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?productId=970884&storeId=3444&catalogId=3444&shopId=3100000&compartmentId=3102000&categoryId=3102001

  http://www.gigantti.fi/product/kamerat/jarjestelmakamerat/EOS600D1855IS/canon-eos-600d-18-55mm-is-ii-jarjestelmakamera

  http://www.gigantti.fi/product/kamerat/jarjestelmakamerat/EOS600D1855R6/canon-eos-600d-18-55is-ii-lisaakku-kaukosaadin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://www.gigantti.fi/product/kamerat/jarjestelmakamerat/EOS600D1855R6/canon-eos-600d-18-55is-ii-lisaakku-kaukosaadin

   tietysti tämä, koska saat gigantin pelkkään kameraan ja kittiobjektiiviin verrattuna vitosella myös kaukolaukaisimen (arvo 20e) ja lisäakun, arvo toinen 20e! :)

   Poista
  2. Tuo Kodin 1 tarjous (runko + kittiobjektiivi (ei IS II) ja 40 mm objektiivi eivät mielestäni ole tuon gigantin tarjouksen vertaisia. Osta sitten joskus tulevaisuudessa vaikka se 50 mm f/1.8, on valovoimaisempi ja about satkun verran. Saat siis rungon, paremman kittiobjektiivin ja sitten säästät satasen tulevaa objektiiviasi varten! :)

   Poista
  3. Okei, kiitos tästä!(:

   Poista
  4. Ei mitään! :) Toivottavasti auttoi.

   Poista
  5. Tulin taasen kiusaamaan sua kysymyksellä!:D

   Mitä mieltä oot tästä paketista?

   http://prisma.s-verkkokauppa.fi/fi/prisma/canon-eos-600d-18-55-dc

   Kun tuumailin tuon ylemmän vastauksen jälkeen ostavani tuon gigantin lisäakku + kaukosäädin paketin, mutta sen hinnaksi vaihtui 570€ ja joidenkin mielestä se on liian kallis hinta tuosta paketista, joten päädyin taas näin hieman aikaisin etsiskelemään halvempia vaihtoehtoja ja löysin tämän. Hirvee tarina taas! :D

   Poista
  6. Mulla ei ole kokemusta valitettavasti noista pakettiobjektiiveista. Luulisin, että ne ovat aika samanlaisia kaikki ja aloittelijan silmiin niissä ei ole mitään eroa. Mitään kovin kummoisia ne eivät ikinä ole, mutta ajavat kyllä asiansa hyvässä valossa ja harjoitteluobjektiiveina. Siinä sitä sitten huomaa, millaista objektiivia tarvitsee tulevaisuudessa, valovoimaisempaa, paremmalla zoomilla yms. Suosittelen siis ostamaan vaan sen, missä halvin hinta (toimituskuluineen) ja minne sen voi viedä helposti korjattavaksi, jos takuuaikana tapahtuisi jotain! :)

   https://www.digivire.com/p/7184/eos-600d-kit-18-55mm-is-ii?ad=hintaseuranta&ad_src=hintaseuranta.fi&ad_content=Canon+EOS+600D+Kit+(18-55mm+IS)%2c+j%C3%A4rjestelm%C3%A4kamera&ad_prodid=502136

   Poista
  7. Joo mietinkin heti tuon kysymyksen julkaisun jälkeen ettei niissä varmaankaan hirveitä eroja ole, varsinki näin aloittelija silmin kuten sanoitkin, pisti vain silmään tuo dc tuolla lopussa.

   Täytyy sitten ensi kuussa alkaa seurailemaan paremmin mistä sen tosiaan saa halvimmalla, tai jos tuo gigantin paketti tulisi taas tarjoukseen tmv. Mutta kiitos vielä valaistuksesta näihin molempiin!(:

   Saa nähdä tuunko vielä kiusaan sua sitten kun saan sen kameran, kun kavereissakaan ei taida olla ketään järkkärin omistajaa, jolta voi kysellä.. :D

   Poista
  8. Joo kannattaa katella tarjouksia. Canon julkaisi jo eos 700D:n joten hinnat saattavat halventua taas vähän.

   DC = digital camera. Ei siis mitään eroja juuri noilla objektiiveilla (IS / DC yms.) Kaikki ovat niitä pakettiobjektiiveja. Suosittelenkin sinua hankkimaan sitten jossain vaiheessa jonkun paremman objektiivin, ellet halua jo ostaa kameraakin pelkkänä runkona. Tosin itse kuvasin varmaan vuoden kittilinssillä ja samalla keräsin rahaa hyvään linssiin (joka mulla on vieläkin käytössä vuodeta 2007 lähtien--) :)

   Poista
 28. Mitä eroa on siinä, kun kamera kirjoitetaan esim. Canon EOS 600d kit ja Canon EOS 600d? Vai onko sillä mitään eroa? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ero on siis vain se, että jos sanotaan Canon EOS 600D kit, niin kyseessä on siis runko+kittiobjektiivi. Kit = paketti, eli se runkoon kuuluu pakettiobkektiivi. Yleensä se kit-objektiivi on aina mukana, jos ostaa kameran paketissa. Sitten on niitä muita tarjouksia, esim. kahdella telellä yms.

   Ilman kit -päätettä kyseessä on siis vain runko, tai sitten sitä ei vaan mainita. Yleensä kit siis mainitaan vain myynti-ilmoituksissa. Tai sitten voi sanoa, että kuvaa kittiobjektiivilla = kuvaa kameran mukana tulleella objektiivilla.

   Tuolla ylempänä siis mainitsin siitä, että tuossa tarjouksessa ei tullut mukana sitä normaalia pakettiobjektiivia, vaan joku eri!

   Poista
  2. menikö liian monimutkaiseksi?

   Kit-pääte tarkoittaa, että pakkaukseen kuuluu objektiivi mukaan. Jos ostat saman objektiivin ilman kameraa, se ei ole kittiobjektiivi. :D Se siis vain on sellainen nimitys pakettiobjektiiville, joita myydään runkojen kanssa. Yleensä ne ovat aloittelijoille tarkoitettuja.

   Poista
  3. Aa okei, kiitti valaistuksesta!(: Ainiin, piti vielä kysäistä, että mitä eroa on kun objektiivi merkinnän perään laitetaan se || siihen missä ei ole? :D

   Poista
  4. Se meinaa sitä versiopäivitystä, siis roomalaisia numeroita (II = ii) esim:

   Canon EF-S 18-55mm linssin kehityshistoria: http://en.wikipedia.org/wiki/Canon_EF-S_18-55mm_lens
   Se missä sitä ei lue on vanhempi malli, tai sitten siitä ei ole tehty uutta versiota. :)

   Poista
 29. Mitä järkkäriä suosittelisit 200-300€ budjetilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://www.gigantti.fi/product/kamerat/jarjestelmakamerat/D31001855KIT/nikon-d3100-jarjestelmakamera

   http://www.gigantti.fi/product/kamerat/jarjestelmakamerat/EOS1100DDCKIT/canon-eos-1100d-18-55dc-jarjestelmakamera

   Canonilta ei taida löytyä kuin 1100D, joka sopii tuohon hintahaarukkaan. Nikonilta vähän vastaava voisi olla D3100, joka ylittää budjetin ihan muutamalla kympillä.

   Poista
 30. Mulla on 1100d ja oon miettinyt, että miksi sen kuvalaatua haukutaan niin paljon. Tai siis itse oon ymmärtänyt, että se kuvahan on sen objektiivin tuotos? Joten eikös se laatu johdu objektiivista eikä rungosta? oon ihan sekaisin! Onko siis 1100d huono vai ei? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jos se ei ole sun mielestä huono, niin sittenhän se ei ole huono! Kuka haukkuu sen kuvanlaatua? Mielestäni se on aina saanut (ainakin aikoinaan) hyvät hinta-laatusuhde-arvostelut. Ja joo kuvanlaatuun vaikuttaa paljon objektiivi, mutta toki muukin tekniikka, kuten kennon koko ja prosessori vaikuttavat kuvanlaatuun.

   Hinta muodostuu niin monista eri asioista, joko tekniikasta tai sitten myös lisävarusteista, kuten kääntyvästä näytöstä, tarkennuspisteiden määrästä jne. 1100D on hyvin riisuttu perusmalli, vanha jo toki. Onhan uudemmissa kameroissa jo toki parempaa tekniikkaa samaan hintaan, mitä 1100D aikoinaan maksoi. Mutta jos se toimii ja riittää, niin mitä sitä vaihtamaan! Siitähän löytyy HD-videokuvauskin.

   Poista
 31. Vieläköhän tämä blogi elää? :) Täällä olisi yksi järkkärihommiin tunkeutuva keltanokka vailla suorempaa mielipidettä. Kamera ei saa olla liian iso, liikkuvia kohteita (lapsia toimissaan) pitää pystyä kuvaamaan tarkasti, kovin hipleitä hommia en tarvitse - pääasia että perusjutut, maisemat, lähikuvat, muotokuvat onnistuu. Wifi on noup ja kääntyvää näyttöä en osaa kaivata. Olisikohan tällainen hyvis vai pahis? https://www.verkkokauppa.com/fi/product/12085/dmbdm/Canon-EOS-100D-KIT-jarjestelmakamera-18-55-IS-STM-objektiivi#product-history

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti sopii tarpeisiisi, mutta kannattaa aina muistaa, että objektiivi on tässä asiassa se, mikä määrittää myös kuvanlaadun. Tarvitset perusrungon, mutta siihen erilaisia objektiiveja tai yhden monipuolisen objektiivin. Nekin tietysti jo itsessään kasvattavat kamerasetin painoa. Jos haluat kuvata maisemia, tarvitset laajakulmaobjektiivin, jos haluat kuvata lähikuvia, tarvitset ainakin minimissään Canon eos 100D-runkoon 35 mm eteenpäin vähintään 70 mm teleobjektiivin. Eli maisema ja muotokuvaus on kaksi tyystin eri asiaa. Tästä syystä yksi valovoimainen, laajakulmapään omaava, kevyt teleobjektiivi voisi olla ratkaisu, jos vielä halutaan kuvata liikkuvia lapsia.

   Kameroiden maailma on niin laaja, että ehkä eos 100D saattaisi olla sinulle hyvä runko. Objektiivi siihen kannattaa kuitenkin huolella valita ja kannattaa muistaa, että kaikkea ei saa halvalla. Eli sinulle tärkeintä on valovoima, laajakulmapää ja telepää ja keveys. Voi olla, että jostain joudut mahdollisesti tinkimään. Oma lemppari maisemakuvaukseen (jos haluan superkevyen setin) on Canon 24 mm f/2.8 USM, mutta sillä ei kummoisia muotokuvia saa. Jos haluan kevyen setin muotokuvaukseen ja lähikuvaukseen, käytän Canon 50 mm f/1.8 -objektiivia. Sillä taas ei saa kuvia liikkuvista lapsista, ellet ole todella kaukana kohteesta. :) Toivottavasti näillä pääset alkuun. Suosittelen aloittamaan perusjutuilla ja kasvattamaan kokoelmaa pikkuhiljaa. Valmiilla setillä pääsee jo pitkälle.

   Poista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni.

Suositut tekstit

Atooppinen ihottuma ja turvonneet silmäluomet

Alan hiljalleen kyllästyä atooppiseen ekseemaan, joka on vaivannut minua aikalailla koko ikäni ajan. Olen onneksi säästynyt pahimmalta ihottumalta, mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän huomaan herkistyväni mm. kosmetiikalle. Vuonna 2014 herkistyin ripsipidennyksille niin paljon, että silmäluomeni olivat turvoksissa useita päiviä ripsien laiton jälkeen. Jo vuosia olen luottanut perusvoiteisiin ja unohtanut hajustetut vartalovoiteet kokonaan. Hajuvettäkin suihkutan nykyisin lähinnä vaatteille. Erityisesti käsien iho on välillä näyttänyt melkoisen hurjalta, varsinkin talvisin. Onneksi ihotautilääkäri määräsi pari vuotta sitten Protopicia , joka on toiminut loistavasti! Käytän sitä nykyisin ennaltaehkäisevästi. Nyt viime aikoina, tai oikeastaan jo kesästä lähtien, olen huomannut, että silmäluomeni ovat alkaneet reagoida silmämeikkiin. Olen huomannut, että pahiten luomia ärsyttää eyeliner . En enää arkisin laita lähes ollenkaan meikkiä silmiin, etteivät luomet turpoaisi päivän

10 KUUKAUTTA SMILE-LASERLEIKKAUKSEN JÄLKEEN

Kohta on kulunut vuosi Smile-laserleikkauksesta , joten ajattelin kerrata kokemuksia leikkauksen jälkeisestä ajasta ja elämästä. Edellisen kerran kertasin kuulumisia vain kuukausi laserleikkauksen jälkeen, tuon postauksen voitte lukea täältä . Tänään oli oikeastaan hyvä päivä kirjoittaa tämä postaus, sillä kulunut aika on saanut unohtamaan osan negatiivisista kokemuksista. Toipuminen ei ole ollut ihan helppoa, mutta onneksi toipumisvaiheen oireet eivät ole olleet niin pahoja. Tänään aamulla mun näkö oli nimittäin aika sumea toisessa silmässä, mutta se saattoi johtua siitä, että silmät olivat muutenkin hieman turvoksissa.  Ajoittaisia näön sumeutumisia on ollut havaittavissa nyt pitkin vuotta, mutta olen laittanut ne edelleen leikkauksen piikkiin. Sen sijaan yleislääkäri, jonka vastaanotolla kävin viime viikolla, oli kovin kiinnostunut näköhäiriöistäni. Katsotaan siis liittyykö niihin jotain muutakin, vai onko tämä edelleen toipumisesta johtuvaa. Sumeutta on siis havaittavissa

KAKKUA AAMUPALAKSI? SARJASSAMME ÄITIVINKIT: VAUVALLE JA AIKUISILLE SOPIVA, HERKULLINEN JA NÄYTTÄVÄ SMOOTHIEKAKKU

Sarjassamme äitivinkit: Vauvan herkullinen kakku Mitä kakkua voi syödä hyvällä omalla tunnolla vaikkapa aamupalaksi? Haluatko tarjota juhlissa koko perheelle sopivan kakun?  Tämän loistavan vinkin sain eräillä vauvakutsuilla muutama kuukausi sitten. Kyseisille kutsuille sai jokainen halutessaan tehdä syötävää nyyttikestimeiningillä. Kutsuilla olikin tarjolla raikkaan näköinen kakku meille ja lapsukaisillemme. Kyseistä kakkua pystyi syömään alle vuoden ikäinen lapsikin. Mikä on siis tämä mystinen kakku, joka sopii erinomaisesti tarjottavaksi vauvalle, taaperolle, äidille, isälle ja vaikka koko suvulle? Se on kuvan smoothiekakku ! "Tein tyttäreni syntymäpäiville smoothiekakun  keksi-voiseokseen, mutta alkuperäisen ohjeen mukaan  pohjan voi tehdä myös keksi-hedelmäsose-pohjaan tai apinaevääseen" Smoothiekakun resepti on helposti sovellettavissa Toki kyseisen smoothiekakku tulee tehdä vauvaystävällisempänä, jos seurueessa on alle vuoden ikäisiä nape

Moderni sauna ja upotettava kiuas

Moderni sauna Kahden talon suunnittelu on edennyt siihen vaiheeseen, että toinen taloista sai juuri muuttoluvan. Viimeisimpänä työn alla on ollut saunojen suunnittelu ja toisen talon saunan valmistumista onkin odoteltu innokkaana. Saa nähdä, pääseekö jo ensi viikolla saunaan. Saunan kanssa sai tosin raapia päätä. Ihan alunperin saunan puut oli tilattu talofirmalta, mutta lopulta kävi ilmi, että valikoima rajoittui parhaimmillaankin vain STP-profiililla varustettuun tervaleppään, eikä tässä edes hinta toiminut porkkanana. Siispä ei auttanut muu kuin alkaa etsiä saunan puita eri valmistajilta.  Saunan suunnittelu loppusyksystä oli varmaan huonoin ajankohta ikinä, sillä joko kaikki muutkin rakensivat saunoja, tai myös materiaalipula näkyi kauppojen valikoimissa. Lopulta löytyi onneksi kiva vaihtoehto, joka täytti allekirjoittaneen vaativat kriteerit. Saunan paneeliksi ja laudepuuksi valikoituivat lopulta ThermoRoyal sarjan suoralla profiililla oleva kaunis apachi. Puut tilattiin  Väripirt

HIUSTENPIDENNYSTEN VÄRJÄÄMINEN KOTONA

M ulla tulee tästä postauksesta todella nostalgiset fiilikset, tämä on vähän sitä vanhempaa "Ennin kengissä" -matskua. Vastaavan postauksen toteutin vuonna 2012 tismalleen samana päivänä 11.4 ja ihan sattumalta tänäänkin päädyin samojen puuhien pariin! Aiheena on siis hiustenpidennysten värjääminen . TAUSTAA Olen aina tykännyt laittaa ja kasvattaa hiuksiani. Itse asiassa kampaajankin ammattikin on aina kiinnostanut, mutta olen niin herkkä kaikille hajusteille ja tököteille, ettei ammatti sopisi minulle. Kuitenkin tykkään värkätä hiusten kanssa (kokeilla esim. pinkkiä, kun siltä tuntuu ) ja aika usein myös pelleillä kaapista löytyvien hiustenpidennysten kanssa. Mulla on ollut vuosien ajan vaikka millaisia kokemuksia kotitekoisista hiustenpidennyksistä ja niistä on saatu kehuja ihan kampaajiltakin. Minulla on myös ollut tapana hamstrata alennuksista hiusvärejä omien hiusten värjäämistä varten, tai sitten juuri tällaisia pieniä projekteja varten.  Olin my