Siirry pääsisältöön

Keräsin 1700 euroa mielenterveystyöhön

miksi ahdistaa


Mieli ja terveys

En ole varma moniko lukijoista on tietoinen siitä, että aloitin noin vuosi sitten striimaamaan ja keskustelemaan säännöllisesti mielenterveyteen liittyvistä asioista livelähetyksissäni. Olen kokenut aiheen todella läheiseksi omalla kohdallani, sillä olen viimeisten parin vuoden aikana ollut itsekin aivan uudenlaisessa myllerryksessä mielenterveyteni kanssa. 

Miksi mielenterveysongelmat kuulostavat pahalta?

Vähän aikaa sitten törmäsin Twitchin puolella erääseen katsojaan, joka tunnisti minut toiselta kanavalta mt-ihmisenä (viittasi siis mielenterveysongelmiini). Olenkin miettinyt, että miksi sana mielenterveysongelma kuulostaa päässäni jotenkin pahemmalta kuin vaikkapa jokin tavallinen termi, kuten fyysinen vaiva tai oire

Niinpä olen alkanut pilkkoa sanaa päässäni mieleen ja terveyteen, sillä se kuulostaa mielestäni aika hiton hyvältä.

Pidän nimittäin arvokkaana sitä, että tiedän miltä masennus ja ahdistava olo tuntuvat. Ei niitä kukaan itselleen valitse, mutta kokemuksen ansiosta osaan puhua niistä ja toivottavasti myös auttaa muita selviämään niistä. Tuntuu, että myös ymmärrän saman kokeneita ihmisiä paremmin.

Mielenterveysasioista tulisi puhua avoimesti!

Puhun avoimesti mielenterveysasioista, sillä ne koskettavat uskomattoman monia ihmisiä tänä päivänä. Uskon, että mitä enemmän asioista puhutaan avoimesti, sen vähemmän niitä tarvitsee hävetä. 

rahaa hyväntekeväisyyteen

Mitä tapahtui?

Paljon asioita tapahtui lyhyessä ajassa. Opettajana tein ensimmäiset pari vuotta ihan hullusti töitä ja reilu vuosi siitä eteenpäin tulin raskaaksi ja kroppani alkoi oireilla. Opettajana opetin päivät ja suunnittelin illat, kesällä opiskelin. Tein paljon asioita, mutta tuntui, etten ehkä saanut niistä kuitenkaan oikeanlaista iloa arkeen.

Onneksi työni oli viime syksynä yksinkertaisempaa kuin media-alan opettajana toimiessani, sillä viime syksynä vedin yhtä ja samaa tieto- ja viestintätekniikan pakollista kurssia eri ryhmille ja se oli tosi ihanaa! Nautin työskentelystä todella paljon. 

Media-alan opettajana toimiessa opetin vähän kaikkea yhtä aikaa: videotuotantoa, valokuvaamista, verkkotuotantoa, graafista suunnittelua, multimedian perusteita ja vielä vapaasti valittavia kursseja muiden alan opiskelijoille. Näiden suunnittelu ja oman ammattitaidon ylläpitäminen oli kyllä näin jälkeenpäin katsottuna aika raskasta, mutta toisaalta ehkä vähempikin olisi riittänyt. 


miksi ihminen masentuu

Mikä ajoi mut masennukseen?

Lyhyesti: elämäntilanteeni. Sen lisäksi terveydentilani koki rajun muutoksen raskausaikana. 

Lopulta painekattilan kansi pamahti auki, kun raskausajan kipuilut alkoivat olla sietämättömiä. Työtkin lopulta loppuivat ja hetken tuntui kuin matto olisi vedetty jalkojen alta. Yhtäkkiä säännölliset tulot katosivat ja taloudellinen tilanne alkoi ahdistaa. Oma olo ahdisti. Mistä saisin enää onnistumisen kokemuksia? Miksi muhun sattui niin paljon? Miksi en enää halunnut mennä kotiin? 

Kun olet sairastanut koko nuoruusikäsi ja elänyt siinä uskossa, että stressi aiheutti sairautesi, niin lopputulos ei ole kovinkaan hyvä. Tästä ajatusmallista aion seuraavaksi hankkiutua eroon. 

Itse asiassa tämä postaus oli alkuun vähän erilainen, kunnes erään ihmisen kanssa käydyn keskustelun jälkeen lamppu syttyi päässäni. Tämä uskomus on haudattu mun kroppaan tosi syvälle ja se tulee varmaan olemaan yksi ratkaisevista asioista uudenlaisen elämänasenteen omaksumisen kannalta. Mun on päästettävä irti siitä ajatuksesta, että olisin jotenkin stressillä aiheuttanut oman sairastumiseni. 

Kehon stressitila ei ole huono asia, vaan sen on tarkoitus auttaa meitä suoriutumaan paremmin. Stressiä kokemalla tiedetään, että kyseessä on itselle merkityksellinen asia. Jos se ei tuntuisi miltään, niin mitä merkityksellistä siinä olisi?

Miltä masennus tuntuu?

Olo oli pitkään melankolinen, eikä mikään tuntunut miltään. En kokenut olevani riittävän hyvä oikein missään. Olin todella väsynyt vastasyntyneen lapseni kanssa ja samalla koin huonoa omaatuntoa siitä, etten pystynyt panostamaan ystävyyssuhteisiin. 

Olin yksinäinen, vaikka en ollut yksin. Silti tuntui, että hoidin kaikki asiat yksin ja tein kaikki päätökset yksin, vaikka olin liian väsynyt tekemään päätöksiä ollenkaan. Jotenkin opin pärjäämään tilanteen kanssa niin, ettei sitä minusta ulospäin juuri huomannut. 

Ystäväni sanoin päivä kerrallaan mentiin: "Ne ovat vain asioita ja ne järjestyvät kyllä". Asia kerrallaan toimii. Sillä neuvolla mennään edelleen.

Kipu on tällä hetkellä suurin triggeri, joka laukaisee ahdistuksen

Kipuherkkyys vaikuttaa elämääni tällä hetkellä siten, että se luo ikävän kierteen mielenterveyden ja fyysisen terveyden välille: kun vatsa on kipeä tai koen muuta kipua, ahdistun. Kun olen ahdistunut ja mieliala on alhaalla, vatsani reagoi siihen usein olemalla kipeä tai huonossa kunnossa. Se taas alentaa mielialaani, koska samalla oireet alentavat elämänlaatuani. 

Olen toisinaan ollut ihan loppu kaikkeen kipuiluun, mutta sitten jostain kerään aina voimia, koska mukaan mahtuu myös hyviä ajanjaksoja ja paljon syitä olla onnellinen ylipäätään siitä, että saa olla elossa ja kokea kaikkia näitä tunteita.


Keräsin rahaa mielenterveystyöhön

Voin auttaa muita

Sen sijaan siis, että antaisin ikävän kierteen jatkua lopun elämää, olen alkanut tehdä asioita sen eteen, että joku päivä tuo kierre katkeaa. Olen hakenut apua ja olen myös halunnut auttaa muita. Olen puhunut asioista avoimesti ja olen toiminut vertaistukena muille. Kun ahdistaa, niin PUHU! 

Olen huomannut, että omaa oloa auttaa se, kun voi auttaa muita. Puhun myös päivittäin striimeissäni siitä, että ihmiset ovat laumaeläimiä ja lähtökohtaisesti jokainen meistä haluaa tulla kuulluksi ja nähdyksi. Jos mun avoin puhe toimii vertaistukena muille ja synnyttää avointa keskustelua, niin se on vähintä mitä voin tehdä. 

On ihan oikeasti tutkittu, että vaikka eläisit millaisen kriisin keskellä, mutta autat ystäviä tai oman yhteisön jäseniä, et kärsi lisäriskistä, joka voisi johtaa stressiperäiseen kuolemaan (nyt hypättiin aiheeseen, johon se aiemmin mainitsema keskustelu veikin). 

Olin nimittäin hetken aikaa ahdistuksissani, kunnes sain tämän TED Talk -pätkän katsottavaksi. HUH! Pistihän tuo hiljaiseksi.

Ennin kengissä masennus

1700 euroa mielenterveystyöhön

Viime kuussa osallistuin pelaajayhteisön kanssa Ponnistuspotti-tempaukseen Mieli Ry:n kautta ja keräsin yhdessä yhteisöni kanssa 1700 euroa mielenterveystyöhön.

Yhteensä pelaajayhteisön tempauksen aikana kerättiin rahaa yli huikeat 12 000 euroa... Minä ja alpakkayhteisöni keräsimme toisiksi eniten varoja pottiin kaikista tempaukseen osallistuneista striimaajista. #laumanvoima 

En voi olla kiitollisempi siitä, miten paljon ihmiset osoittivat tukea mielenterveystyön hyväksi. Enkä välillä voi uskoa, miten ihania ihmisiä yhteisöömme kuuluu. 

Viimeksi tänään on juteltu ihmisten kanssa livessä ja nyt myöhemmin illalla eräs naispuolinen henkilö, jota en ole edes ikinä vielä livenä tavannut, laittoi minulle viestiä ja sanoi, että hänellä ihan hirmuinen ikävä striimien pariin.

Keräys toteutettiin mielenterveystyön hyväksi

Ponnistuspotin tuotot ohjattiin mm. nuorille suunnatun Sekasin-chatin sekä 24/7 auki olevan kriisipuhelimen toiminnan ylläpitoon. Näiden kanavien kautta kuka tahansa saa arvokasta keskusteluapua vaikeissa elämäntilanteissa. Toivon, että olisin itsekin ollut tietoinen näistä kanavista aikoinaan.

Kiitos, että luit postauksen ja toivottavasti asiat ovat siellä paremmalla mallilla. Sana on vapaa, jos mielenterveys puhuttaa. Potti on myös edelleen auki, jos haluat lahjoittaa sinne rahaa.

Ja muista. Sinä selviät. <3

t. Enni

Kommentit

Suositut tekstit

Atooppinen ihottuma ja turvonneet silmäluomet

Alan hiljalleen kyllästyä atooppiseen ekseemaan, joka on vaivannut minua aikalailla koko ikäni ajan. Olen onneksi säästynyt pahimmalta ihottumalta, mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän huomaan herkistyväni mm. kosmetiikalle. Vuonna 2014 herkistyin ripsipidennyksille niin paljon, että silmäluomeni olivat turvoksissa useita päiviä ripsien laiton jälkeen. Jo vuosia olen luottanut perusvoiteisiin ja unohtanut hajustetut vartalovoiteet kokonaan. Hajuvettäkin suihkutan nykyisin lähinnä vaatteille. Erityisesti käsien iho on välillä näyttänyt melkoisen hurjalta, varsinkin talvisin. Onneksi ihotautilääkäri määräsi pari vuotta sitten Protopicia , joka on toiminut loistavasti! Käytän sitä nykyisin ennaltaehkäisevästi. Nyt viime aikoina, tai oikeastaan jo kesästä lähtien, olen huomannut, että silmäluomeni ovat alkaneet reagoida silmämeikkiin. Olen huomannut, että pahiten luomia ärsyttää eyeliner . En enää arkisin laita lähes ollenkaan meikkiä silmiin, etteivät luomet turpoaisi päivän

10 KUUKAUTTA SMILE-LASERLEIKKAUKSEN JÄLKEEN

Kohta on kulunut vuosi Smile-laserleikkauksesta , joten ajattelin kerrata kokemuksia leikkauksen jälkeisestä ajasta ja elämästä. Edellisen kerran kertasin kuulumisia vain kuukausi laserleikkauksen jälkeen, tuon postauksen voitte lukea täältä . Tänään oli oikeastaan hyvä päivä kirjoittaa tämä postaus, sillä kulunut aika on saanut unohtamaan osan negatiivisista kokemuksista. Toipuminen ei ole ollut ihan helppoa, mutta onneksi toipumisvaiheen oireet eivät ole olleet niin pahoja. Tänään aamulla mun näkö oli nimittäin aika sumea toisessa silmässä, mutta se saattoi johtua siitä, että silmät olivat muutenkin hieman turvoksissa.  Ajoittaisia näön sumeutumisia on ollut havaittavissa nyt pitkin vuotta, mutta olen laittanut ne edelleen leikkauksen piikkiin. Sen sijaan yleislääkäri, jonka vastaanotolla kävin viime viikolla, oli kovin kiinnostunut näköhäiriöistäni. Katsotaan siis liittyykö niihin jotain muutakin, vai onko tämä edelleen toipumisesta johtuvaa. Sumeutta on siis havaittavissa

KAKKUA AAMUPALAKSI? SARJASSAMME ÄITIVINKIT: VAUVALLE JA AIKUISILLE SOPIVA, HERKULLINEN JA NÄYTTÄVÄ SMOOTHIEKAKKU

Sarjassamme äitivinkit: Vauvan herkullinen kakku Mitä kakkua voi syödä hyvällä omalla tunnolla vaikkapa aamupalaksi? Haluatko tarjota juhlissa koko perheelle sopivan kakun?  Tämän loistavan vinkin sain eräillä vauvakutsuilla muutama kuukausi sitten. Kyseisille kutsuille sai jokainen halutessaan tehdä syötävää nyyttikestimeiningillä. Kutsuilla olikin tarjolla raikkaan näköinen kakku meille ja lapsukaisillemme. Kyseistä kakkua pystyi syömään alle vuoden ikäinen lapsikin. Mikä on siis tämä mystinen kakku, joka sopii erinomaisesti tarjottavaksi vauvalle, taaperolle, äidille, isälle ja vaikka koko suvulle? Se on kuvan smoothiekakku ! "Tein tyttäreni syntymäpäiville smoothiekakun  keksi-voiseokseen, mutta alkuperäisen ohjeen mukaan  pohjan voi tehdä myös keksi-hedelmäsose-pohjaan tai apinaevääseen" Smoothiekakun resepti on helposti sovellettavissa Toki kyseisen smoothiekakku tulee tehdä vauvaystävällisempänä, jos seurueessa on alle vuoden ikäisiä nape

Moderni sauna ja upotettava kiuas

Moderni sauna Kahden talon suunnittelu on edennyt siihen vaiheeseen, että toinen taloista sai juuri muuttoluvan. Viimeisimpänä työn alla on ollut saunojen suunnittelu ja toisen talon saunan valmistumista onkin odoteltu innokkaana. Saa nähdä, pääseekö jo ensi viikolla saunaan. Saunan kanssa sai tosin raapia päätä. Ihan alunperin saunan puut oli tilattu talofirmalta, mutta lopulta kävi ilmi, että valikoima rajoittui parhaimmillaankin vain STP-profiililla varustettuun tervaleppään, eikä tässä edes hinta toiminut porkkanana. Siispä ei auttanut muu kuin alkaa etsiä saunan puita eri valmistajilta.  Saunan suunnittelu loppusyksystä oli varmaan huonoin ajankohta ikinä, sillä joko kaikki muutkin rakensivat saunoja, tai myös materiaalipula näkyi kauppojen valikoimissa. Lopulta löytyi onneksi kiva vaihtoehto, joka täytti allekirjoittaneen vaativat kriteerit. Saunan paneeliksi ja laudepuuksi valikoituivat lopulta ThermoRoyal sarjan suoralla profiililla oleva kaunis apachi. Puut tilattiin  Väripirt

HIUSTENPIDENNYSTEN VÄRJÄÄMINEN KOTONA

M ulla tulee tästä postauksesta todella nostalgiset fiilikset, tämä on vähän sitä vanhempaa "Ennin kengissä" -matskua. Vastaavan postauksen toteutin vuonna 2012 tismalleen samana päivänä 11.4 ja ihan sattumalta tänäänkin päädyin samojen puuhien pariin! Aiheena on siis hiustenpidennysten värjääminen . TAUSTAA Olen aina tykännyt laittaa ja kasvattaa hiuksiani. Itse asiassa kampaajankin ammattikin on aina kiinnostanut, mutta olen niin herkkä kaikille hajusteille ja tököteille, ettei ammatti sopisi minulle. Kuitenkin tykkään värkätä hiusten kanssa (kokeilla esim. pinkkiä, kun siltä tuntuu ) ja aika usein myös pelleillä kaapista löytyvien hiustenpidennysten kanssa. Mulla on ollut vuosien ajan vaikka millaisia kokemuksia kotitekoisista hiustenpidennyksistä ja niistä on saatu kehuja ihan kampaajiltakin. Minulla on myös ollut tapana hamstrata alennuksista hiusvärejä omien hiusten värjäämistä varten, tai sitten juuri tällaisia pieniä projekteja varten.  Olin my