Preset Kauppa ja Lightroom-presetit


Julkaisu on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Preset Kaupan kanssa.

Lightroom presets

Oletko joskus pohtinut, miten Instagram-kuvafeedistä saa yhtenäisen? Entä miksi joidenkin blogien valokuvat vaan näyttävät todella hyviltä?

Nyt on viimeistään aika rikkoa illuusio siitä, että kuvat tulisivat kamerasta ulos näyttäen samalta kuin lehtikuvat. Saanen esitellä Lightroomin-presetit ja niitä myyvä presetkauppa.fi, jonka kanssa pääsin toteuttamaan kaupallisen yhteistyön.

Instagram-kuvien muokkaus

Olet ehkä joskus kuullut sanan Lightroom-presetit (eng. Lightroom presets) eli esiasetukset, joilla kuviin saa yhtäläisen sävymaailman valotuksineen, kontrasteineen sekä terävöityksineen. Presetejä käyttämällä Instagram-kuvien muokkaus on helppoa, sillä saat hetkessä (jopa vain parilla napautuksella) upeita valokuvia, joiden avulla pystyt vihdoin rakentamaan haaveidesi kuvafeedin.

Varsinkin jos kuvaat kameran automaattiasetuksilla, niin olet ehkä huomannut, että kuvasi saattavat näyttää latteilta. Minullakin käy niin, ellen jo kuvausvaiheessa yritä säätää asetuksia parhaani mukaan. 

Presetejä käyttämällä kuvasta saa hetkessä julkaisukelpoisen. Usein itsekin ihmettelen huuli pyöreänä muiden kuvia katsellessa, miten esimerkiksi pelkästä kukkakimpusta ja kahvimukista voi saada niin näyttävän tuotoksen aikaiseksi.

Toki kannattaa muistaa, että jokainen kuva on erilainen ja aina valmiskaan preset ei sellaisenaan toimi, vaan kuvaa saattaa joutua säätämään esimerkiksi valotuksen osalta. Onneksi yksinkertaisten säätöjen muokkaaminen on helppoa ja tämän jälkeen presetit useimmiten toimivat kuvassa paremmin. Preset Kaupan tarjoamat Lightroom-presetit onkin suunniteltu nimenomaan jpeg-kuvien muokkaamiseen Lightroomilla.


Lightroom presetit

Pink Vibes -preset


Lightroom presets

Miksi omat muokkaukset eivät riitä?

Olen jo pitkään käyttänyt itsetekemiäni presetejä, mutta en ole vielä tähänkään päivään mennessä luonut itselleni niin hyviä esiasetuksia, että olisin niihin täysin tyytyväinen. Olen myös käyttänyt netistä ladattavia ilmaisia presetejä, mutta ne eivät oikeastaan ole eronneet omistani.

Vaan mitäpä vielä tekosyyksi keksisi, omaa laiskuutta ja osaamattomuuttahan se varmasti on. Tästä syystä ihailen ihmisiä, jotka pystyvät luomaan kauniita presetejä ja vielä myymään niitä muille, jotta muutkin pääsevät luomaan omista kuvistaan visuaalisesti näyttäviä teoksia ja jakamaan niitä muulle maailmalle. Arvostan todella paljon!

Sitä paitsi kuvan perussäädöillä on todella vaikea saada aikaan yhtä hienoja valokuvia kuin käyttämällä kuvissa jotakin presetiä. Kuvista pitää vähintään säätää kontrastia, valotusta, käyriä, valkotasapainoa, värilämpötilaa ja -kylläisyyttä, terävöitystä, jotta ne alkavat olla lähelläkään valmista. 

Kuvan perussäätöjen muokkaaminen on siis helppoa, mutta viimeisteltyjen preset-esiasetusten tekeminen ei taas ole aivan niin yksinkertaista ja nopeaa varsinkaan aloittelijoille. Kuvankäsittely alusta alkaen viekin paljon aikaa ja siksi kannattaa käyttää presetejä – ne nopeuttavat työskentelyä.


Preset kauppa

Chic Interiors -preset 

Lightroom presets


Preset Kauppa

Preset Kauppa tarjoaa monipuolisen valikoiman kauniita ja helppokäyttöisiä presetejä suomenkielisellä verkkosivustollaan. Valikoima on todella kattava ja joukosta löytyy mm. lifestyleen, sisustukseen, matkustukseen sekä ruoka- ja tuotekuvaukseen suuniteltuja presetejä. 

Mukaan saa myös suomenkieliset ohjeet, joilla presetit saa käyttöönsä oman puhelimen Adobe Lightroom Photo Editor -sovellukseen.

Presetin käyttöönotto vie ensimmäisellä kerralla jokusen minuutin, mutta sen jälkeen niiden käyttäminen on helppoa ja nopeaa. Presetit on ensisijaisesti luotu toimimaan jpeg-kuviin, eli ne sopivat hyvin henkilöille, jotka kuvaavat valokuvia puhelimillaan ja myös muokkaavat kuviaan älypuhelimella.


Lightroom presetit puhelimeen

Kotimainen verkkokauppa

Tässäkin tapauksessa on todella ihanaa päästä jakamaan tietoisuutta 100 prosenttisesti kotimaisesta yrityksestä, sillä Preset Kauppa on nuoren yrittäjäpariskunnan ylläpitämä verkkokauppa. Verkkokaupan tarjoamat presetit ovat nuorten itsensä kehittämiä ja yritysmaailmassa käytettyjä.

“Ylläpidämme 5 erillistä Instagram-sivua, joiden yhteenlaskettu seuraajamäärä on jopa yli 2 miljoonaa seuraajaa! Koska editoimme kuvia jatkuvasti asiakkaillemme ja omille Instagram-sivuillemme niin olemme kehitelleet ja hyödyntäneet presettejä itse jo pidemmän aikaa - aina kun kuvan muokkauksen lopputulos oli erityisen mieluisa niin tallensimme tämän muokkauksen asetukset.” Preset Kauppa, 2020. 

Pitkällä aikavälillä perustajat ovat siis kehittäneet lukemattoman määrän toinen toistaan upeampia, myös ammattikäyttöön soveltuvia presetejä, jotka ovat nyt myös sinun ulottuvillasi.

Itse ihastuin Preset Kaupan valikoimassa erityisesti lifestyle- ja sisustusaiheisiin preseteihin. Julkaisun kuvissa olenkin hyödyntänyt kahta eri presetiä ja niiden variaatioita. Jokainen preset siis pitää sisällään noin 10-15 variaatiota pienin säädöin, joita vaihtelemalla löytää omiin kuviinsa sopivimmat esiasetukset.

Käyttämäni Presetit Chic Interiors ja Pink Vibes

Lifestyle-preseteiksi valitsin kaksi omasta mielestäni mahdollisimman erilaista presettiä: Chic Interiors sekä Pink Vibes. Näistä Chic Interiors -preset osoittautui älyttömän monipuoliseksi käyttää, sillä se sopi hyvin myös sisustusaiheisiin valokuviin. Sen avulla pystyin korostamaan kuvien vaaleita sävyjä ja lisäämään aavistuksen vaaleanpunaista fiilistä kuviin.

Toisen valitsemani Pink Vibes -presetin avulla sain myös ihan uudenlaista potkua vaaleanpunasävytteisiin valokuviini. Uskonkin, että tätä presetiä tulen hyödyntämään tulevaisuudessa feedissäni paljon. Ehkäpä jo pian huomaatte feedissäni uudenlaisen otteen.

Minua myös hieman huvitti, sillä päädyin lopulta käyttämään neljästä kokeilemastani presetistä näitä kahta, jotka omasta mielestäni olivat hyvin erilaisia. Näitä presetejä kuitenkin kuvaillaan presetkauppa.fi:n sivuilla melko samankaltaisiksi pienin eroin tietysti.


Lightroom presetit

Muokattu vs. alkuperäinen
 (Chic Interior -preset)


Lightroom preset -esimerkkikuva

Muokattu vs. muokkaamaton (Pink Vibes) 


Lightroom presets

muokattu vs. alkuperäinen (Chic Interior -preset)


Käy kurkkaamassa Preset Kaupan Lightroom-presetien valikoima ja katso mikä tai mitkä presetit toimisivat sun käytössä parhaiten. Mulla oli myös pari muuta presetiä kokeilussa, niin voin tarvittaessa auttaa valinnassa.

Mulla itselläni oli muuten nopeasti laskettuna lähemmäs kuusi eri presetiä, joita olisin voinut kokeilla samalta istumalta. Eli jos tuntuu ettet osaa valita itsellesi sopivia presetejä monipuolisen valikoiman takia, niin multa voi ehdottomasti kysellä vinkkejä.

Käsi ylös, jos alkoi kiinnostaa!

t. Enni


Kaupallinen yhteistyö: Preset Kauppa
Mekko saatu PR-lahjaksi.

Kommentit

Lue myös