KESÄN UPEIN MEKKO JA MAAILMAN YLIKULUTUSPÄIVÄ

naanaa-paljettimekko-asos-ennin-kengissa-2

Koen vähän huonoa omaatuntoa siitä, että haluaisin kuuluttaa koko maailmalle, miten upea mekko minulla oli päälläni viime viikonloppuna! Läpinäkyvä helma, kultaa ja paljetteja...

En kuitenkaan suostunut pukemaan mekkoa ylleni ennen pientä muutosta. Mekon alla oli nimittäin vain nuden värinen body. Niinpä näppäränä tyttönä ompelin mekkoon alushameen, joka jäi tarkoituksella vilkkumaan paljettihelmojen alle.

Viime lauantaina vietettiin kesäjuhlia ja ajattelin, että kun nyt kerran juhlimaan ollaan menossa, niin pitäähän sitä olla ykköset päällä. Iltaa vietettiinkin pitkälle yöhön hyvässä seurassa.

MAAILMAN YLIKULUTUSPÄIVÄ ON TÄNÄÄN

Tänään 1.8.2018 on myös maailman ylikulutuspäivä, eli kulutuksemme ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä.

Asia sai mut tietysti pohtimaan omaa kuluttamista ja erityisesti sitä, kuinka taas kerran hehkutan jonkun hassun mekon tuomaa iloa.

Olenkin päättänyt (ja tähän samanlaiseen ideaan törmäsin jossakin blogissa vähän aikaa sitten), että hankin ainoastaan asioita, jotka heti ensisilmäyksellä herättävät minussa suuren tunteen. En missään nimessä halua hankkia kertakäyttövaatteita tai -kenkiä, joille en näe pitkää käyttöikää, tai jotka eivät aiheuta minussa mitään tunnetta.

naanaa-paljettimekko-asos-ennin-kengissa

MITEN PÄRJÄTÄ VÄHEMMÄLLÄ?

Kuluneen vuoden aikana olen hiljalleen oppinut pärjäämään vähemmällä. Vaikka edelleen voisin vähentää kuluttamista, tuli jo viime vuonna hankittua vähemmän tavaroita. Osittain tämä johtui raskaudesta ja siitä, ettei mikään oikeastaan innostanut minua vaatteiden osalla.

En halunnut hankkia uusia vaatteita kasvavan mahan kanssa, sillä tiesin vaatteiden käyttöiän jäävän lyhyeksi. Hankin tuolloin ainoastaan muutamia tarpeellisia vaatteita, joita aion vielä tulevaisuudessakin käyttää.

Kuvissa näkyvä mekko on kuitenkin yksi tunteita herättänyt hankinta, jolle ei varmastikaan ole luvassa päivittäistä käyttöä. Se kuitenkin herätti minussa niin vahvan fiiliksen, että päätin sen hankkia. 

NaaNaa Sequin Maxi Dress 

Mekko ei ollut kallis ja se oli itse asiassa alennuksessa. Mekon nähtyäni ajattelin, että kun juhlin syksyllä pyöreitä, saattaisi paljettiunelma sopia myös synttärimekoksi.

Niinpä päätin tämän mekon kohdalla, etten osta asioita hetken mielijohteesta, vaan hankin ainoastaan sellaisia tuotteita, joista herää vahva tunne. Tätä tunnetta en nimittäin ole saanut kovinkaan usein viimeisten vuosien aikana. En myöskään osaa sanoa mistä se johtuu. Kuvissa näkyvä mekko ei kuitenkaan ollut sellainen "paremman puutteessa" -hankinta.

Tulevaisuus myös muuttaa taloudellista tilannettani radikaalisti, eikä minulla ole muuta vaihtoehtoa kuin totutella uuteen tulotasoon. Tänään on itse asiassa ensimmäinen virallinen päiväni työttömänä, nyyh.

Onneksi en jää työttömäksi pitkäksi aikaa, sillä tulevat amk-opinnot alkavat jo kuun lopussa. Nyt äitiyslomalla oleminen sekä opinnot aiheuttavat kuitenkin sen, että minun tulee realisoida tuloni ja miettiä rahoille järkeviä käyttökohteita. Näitä ovat säästäminen ja sijoittaminen.

naanaa-paljettimekko-asos-ennin-kengissa-3

KIERRÄTTÄMINEN

Ylikulutuspäivä sai samalla miettimään omia valintoja muunkin arjen kannalta. Olen tavallaan ylpeä voidessani kutsua itseäni kasvissyöjäksi, sillä liharuoan tuottaminen saastuttaa maapalloa.

En ole kuitenkaan täydellinen, sillä ajan autoa, syön juustoja ja ajoittain sorrun ostamaan paljettimekkoja... Autolla ajaminen saastuttaa, samoin juuston tuotanto.

Mitä siis voimme tehdä, jotta lapsillamme on tulevaisuus? 

Pienillä teoilla voi olla suurikin merkitys. Moni tuttuni on siirtynyt kasvissyöjäksi ja sen vaikutuksesta myös tuttujeni lähipiiristä löytyy nykyään kasvissyöjiä. Matkustelu (erityisesti lentäminen) on myös asia, joka kannattaa pitää mielessä. Kerran vuodessakin lentäminen on jo melkoinen ilmastosyöppö.

Eikä kaiken tarvitse olla mustavalkoista. Jos syö lihaa kerran viikossa, on sekin parempi kuin syödä lihaa päivittäin. Myös kierrättämistä teen päivittäin. Jaksan roudata pullot, pahvit ja muovit kierrätykseen.

Kirpputorikulttuuri elää arjessani päivittäin. Lähes kaikki vuoden aikana hankkimani laukut ovat second handia. Minulta on myös pian tulossa myyntiin vaatteita ja asusteita Zadaa-sovellukseen.
  pitka-paljettimekko

Olen myös alkanut ottaa tavaksi kirpputoreilla kiertelyn. Toivon löytäväni kirppareilta tarpeellisia hankintoja, jolloin tavaroita ei aina tarvitsisi ostaa kaupoista uutena. Jo muutaman viikon aikana olen onnistunut löytämään uudenveroisia tai ihan uusiakin vaatteita ja kosmetiikkaa pilkkahinnoin.

Seuraavaan postaukseen onkin tulossa lisää kuvia mekkolöydöstäni (julkaisin mekosta kuvan myös Instagramissa). Voitteko kuvitella, että tämä uusi mekko maksoi 5 euroa?

Kannattaa aina pitää silmät auki kirpputoreilla. Instassa taisin jopa mainita, että tein myös yhdellä löydöllä voittoa, sillä silmiini osui vähän aikaa sitten Minna Parikan kauniit korkokengät, jotka myin eteenpäin viikkoa myöhemmin.

Mitä ajatuksia teillä herää ylikulutuspäivästä?

t. Enni

Kommentit

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni.

Lue myös