Se olisi sitten syksy, eli aika lähteä sienimetsälle. En itse ole vielä koskaan ollut sieniretkellä, mutta odottelen jo innolla ensimmäistä kertaa (varsinkin saalista).
Olen lähdössä Nuuksioon ylihuomenna ja juuri tämän takia kävin tänään ostamassa valmiiksi kumisaappaat ja sadetakin, sillä keskiviikoksi on luvattu vähän sadetta. Odotan kuitenkin innolla Suomen luonnonsuojeluliiton järjestämää tapahtumaa, johon sain kunnian osallistua. Kyseisessä tapahtumassa yhtenä ohjelmanumerona on sieniretki ja siitäpä oikeastaan inspiroiduin tänään tekemään sienilasagnea.
Herkullinen sienilasagne, jonka kruunaa vuohenjuusto
Tykkään käyttää sieniä ruoanlaitossa ja oikeastaan kaikki sieniruoat ovat herkkuani. Syksyyn kuuluu olennaisesti (sen ainaisen teekupin, viltin ja nojatuolin lisäksi) herkulliset sieniruoat, kuten keitot ja kastikkeet. Heti kun illat pimenevät, alan himoita sienilasagnea. Kyseessä on siis yksi omista lempiruoistani.
Jos rakastat sieniä, vuohenjuustoa ja lasagnea, tulet rakastamaan sienilasagneakin.
Osallistuin viime vuonna Järvenpään opiston järjestämälle Satokausiruokaa-kurssille, josta sain omakseni ehkä maailman parhaimman sienilasagnen ohjeen. Kyseistä reseptiä hieman muutellen, olen onnistunut tekemään hyvästä reseptistä entistäkin paremman.
Nyt kyseinen sienilasagne on todellista lohturuokaa.
Nyt kyseinen sienilasagne on todellista lohturuokaa.
Sienilasagne (4-6 annosta)
300 g metsäsieniä, kuten suppilovahveroita, kantarelleja, tatteja150 g juuriselleriä (tai selleriä)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl voita
5 dl ruokakermaa (15 % tai 22 %)
3 rkl vehnäjauhoja
1/2 dl vettä*
1-2 rkl soijaa
1 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
noin 250 grammaa tuoreita lasagnelevyjä (voit käyttää myös kuivattuja)
*HUOM! Jos käytät kuivattuja lasagnelevyjä, lisää sekaan vielä noin 1-1,5 dl vettä, sillä lasagnelevyt imevät itseensä hieman enemmän vettä. Huomioi myös, että kuivista lasagnelevyistä tehdyn lasagnen paistoaika on pidempi.
Päälle:
200 g vuohenjuustoa
50 g saksanpähkinöitä
Ohje:
1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Puhdista sienet ja leikkaa pienemmiksi paloiksi.2. Kuori ja hienonna juuriselleri, sipuli ja valkosipuli.
3. Paista sieniä kuumalla pannulla hetken yksinään, jotta niistä irtoaa nestettä. Lisää sitten joukkoon voi, juuriselleri ja sipulit ja paista hetken aikaa.
4. Lisää pannulle kerma ja kiehauta.
5. Tee vehnäjauhoista ja vedestä suurus ja kaada suurus pannulle.
6. Mausta soijalla, suolalla sekä pippurilla. Hauduta kastiketta noin 5 minuuttia.
7. Voitele lasagnevuoka ja kaada pohjalle hieman kastiketta.
8. Lisää kastikkeen päälle kerros lasagnelevyjä ja sitten kerros kastiketta. Jatka näin kunnes päällimmäisenä on kerros kastiketta.
9. Laita lasagnevuoka uuniin ja paista noin kymmenen minuuttia (paista lasagnea alkuun vähintään 20 minuuttia, jos käytät kuivattuja lasagnelevyjä).
10. Tee tällä väliin päällinen murustamalla vuohenjuusto ja hienontamalla pähkinät karkeaksi rouheeksi.
11. Ota vuoka uunista ja ripottele pinnalle päällisen ainekset.
12. Paista lasagnea vielä reilu 15 minuuttia (yhteensä noin 40 minuuttia, jos käytät kuivia lasagnelevyjä).
Tätä useamman kerran tehneenä sellainen vinkki, että jos kaupasta ei löydy juuriselleriä, olen huomannut minkä tahansa palsternakan, sellerin tai vastaavan tuovan mukavaa makeutta lasagneen. Jos et tykkää kyseisistä mauista ollenkaan, voi juurekset jättää tästä ruoasta myös kokonaan pois.
Juustokuorrute myös toimii hyvin ilman saksanpähkinöitä. Jos haluat keventää, kannattaa kerma vaihtaa kasvirasvavalmisteisiin. Tällä kertaa käytin kuitenkin 22 % ruokakermaa.
Juustokuorrute myös toimii hyvin ilman saksanpähkinöitä. Jos haluat keventää, kannattaa kerma vaihtaa kasvirasvavalmisteisiin. Tällä kertaa käytin kuitenkin 22 % ruokakermaa.
Sieniä tähän reseptiin voi vaihdella, suosittelen tietysti tuoreita, mutta kaupasta löytyy hyviä säilykkeitäkin. Tuolloin kannattaa kuitenkin huomioida, että suolaliemeen säilöttyjen sienien mukana tulee jo itsestään jonkin verran suolaa. Tällöin ei kannata noudattaa ohjeen suolamääriä tarkasti, vaan maistella kastiketta ennen lasagnen kokoamista.
Suosittelen kokeilemaan yllä olevaa autenttista versiota. Nimimerkillä, söin viimeksi viikon putkeen, enkä kyllästynyt. Nyt voin myös sanoa, että uunista tuleva tuoksu on huumaava. Parka aviomies taas ei voi sietää vuohenjuustoa, joten voitte kuvitella, kuinka hän nauttii näistä aromeista!
Jättäkää kommenttia, jos päädytte kokeilemaan tätä reseptiä.
t. Enni
Ymmärrän miestäsi, se lemu on kauhea... :D
VastaaPoistaMutta minä sain äidiltä kanttarelli-kinkkupitsaa, joka vei kielen mennessään! Uskon tuonkin olevan hyvää, vaikka siinä sitä vuohenjuustoa onkin.
Nam! Täytyy kokeilla joku päivä! :)
VastaaPoistaSuosittelen!! :)
Poista