Miten säästää lentolippujen hinnoissa?

Oletko koskaan miettinyt, miksi suunnittelemasi lennon hinta onkin noussut juuri silloin, kun olet menossa varaamaan sitä? Jos olet ensin käynyt tutkimassa lentojen hintatasoa, ja päätynyt varaamaan lennot vasta pienen pohdinnan jälkeen, on hyvin todennäköistä, että lento on kallistunut.

Ajattelin postata tästä siksi, että aihe toistuu verkkolehdissä tasaisin väliajoin ja mielestäni yhä useamman kannattaisi tiedostaa verkkokauppojen hinnoittelun taustalla olevat ovelat tavat muutella hintoja käyttäjän kiinnostuksen mukaan. Olen huomannut lentojeni kallistuneen useasti, mutta saanut hinnat takaisin alkuperäiseen pienellä taktikoinnilla.

Viimeksi tämä tapahtui silloin, kun katsoin lentojen hintoja puhelimellani Helsingin keskustassa, kun samaan aikaan perheenjäseneni katsoi samoja lentoja kotoa käsin. Arvatenkaan hinnat eivät olleet samat, vaan kotona lentolipussa oli yli 50 euron lisä.


Kyse oli siitä, että kotikoneella oli ennenkin ostettu lentolippuja Espanjaan ja katseltu lentojen hintoja ympäri vuoden. Sen koneen selaushistoriaa oli tuskin tyhjennetty lähiaikoina, joten useasti käyttämämme lentoyhtiö tiesi, että olimme valmiita ostamaan liput, oli hinta sitten hieman kalliimpikin.

Kun itse varasin lentoliput Espanjaan pari viikkoa sitten, selasin ensin mahdollisimman monen verkkokaupan lentoja tehden hintavertailua. Käytin kuitenkin siihen tarkoitukseen selaimen yksityistä tilaa (Chromessa incognito-tila, Firefoxissa Private Browsing ja Internet Explorerissa InPrivate-selaus). Tässä tilassa selain ei tallenna selaustietoja eikä latauksia, eli käyttäjän selaaminen pysyy periaatteessa salaisena. Toki joillakin tahoilla on edelleen tieto siitä, mitä selaimessa teet, joten ihan täysin näkymättömäksi tämäkään selain ei sinua tee. Ehkä kuitenkin incognito-tilan avulla varaamieni lentojen hinnat pysyivät samoina, vaikka varasin lennot vasta seuraavana päivänä.


Miten säästää lentolippujen hinnoissa?
 • Lennä mahdollisuuksien mukaan sesonkiajan ulkopuolella
 • Varaa liput mahdollisimman ajoissa, sillä mitä täydempi kone, sitä kalliimpia viimeiset liput ovat. (*Huom! Liian aikaisin varatut lennot saattavat olla kalliimpia. Hyvä aika lentolippujen varaamiseen riippuu lentoyhtiöstä, mutta joidenkin lentoyhtiöiden mukaan paras aika varata lennot on noin 1-3 kuukautta ennen lentoja.)
 • Lennot saattavat olla edullisempia arkisin kuin viikonloppuisin 
 • Usein aikaiset aamulennot ovat halvempia kuin iltapäivälennot
 • Jos mahdollista, varaa välilaskullinen lento (samalta lentoyhtiöltä). En tosin itse ymmärrä, miksi välilaskullinen lento on halvempi kuin suora, mutta varmaan se liittyy lentojen ja vaihtovälien pituuteen.

*Kun Airfinland vielä lensi suoria lentoja Espanjaan, halvin aika ostaa liput oli silloin, kun ne tulivat myyntiin (eli yli puoli vuotta ennen lentoja). Silloin Malagaan tai Alicanteen saattoi päästä suoralla lennolla jopa 80 eurolla suuntaansa. Hinnat pysyivät aika samoina sen jälkeen, vielä kaksi tai kolme kuukautta ennen lentoa hinta saattoi olla edelleen suhteellisen edullinen, ehkä vain noin 99 euroa. Sen jälkeen hinta saattoi nousta jopa lähelle 200 euroa suuntaansa.

Paitsi, että lentoyhtiöt seuraavat käyttäjän hakuhistoriaa ja mieltymyksiä, myös monet muut verkkokaupat tai vertaile hintoja -sivustot käyttävät hyväkseen samaista ilmiötä nimeltään dynaaminen hinnoittelu. Jos katsot halvimpia lentoja ja hotelleja eri sivuilta, muista aina ensin tyhjentää välimuisti ja cookiet, tai tehdä varaus yksityisessä tilassa. Sivusto tutkii käyttäjän selainhistoriaa, joka saattaa vaikuttaa siihen, että sivustolle ilmestyy korkeammat hinnat.

Aiheesta kannattaa lukea lisää vaikkapa HS:n artikkelista:"Miksi lennon hinta nousee?".

Verkkokaupat ovat siis hyvin tietoisia siitä, mihin haluat matkustaa, mitä haluat ostaa ja paljonko olet valmis maksamaan mistäkin asiasta. Jotta saat itsellesi alhaisimman hinnan, pidä mielessä välimuistin ajoittainen tyhjennys, tai käytä selaimen yksityistä tilaa. Aina selainhistoriaakaan ei halua tyhjentää, sillä ajoittain historian avulla löytää juuri niille sivuille, joita ei löydä enää hakukoneiden kautta.

Postauksen kuvituksena toimii uudistetun Lapland Hotel Tampereen Comfort Queen -hotellihuoneen kuvat. Tälle sivustolle en löytänyt halvempia hintoja, vaikka käytin yksityistä tilaa, tai vertailin hintoja selaimella, jossa oli muistissa edellinen vierailuni kyseisessä hotellissa. Ei siis pahaa sanottavaa tästä hotellista! ;)

Kokemukseni perusteella ei siis ole yhtä ainoaa oikeaa vastausta siihen, miten aikaisin lentoliput kannattaisi ostaa, tai mikä olisi paras keino saada halvimmat lennot. Vertailemalla hintoja ja oppimalla hinnoittelusta, lippujen hinnoissa voi kuitenkin säästää huomattavia summia!

t. Enni

Lue myös / Read also


Kommentit

 1. Hyvä vinkki, monikaan ei varmaan tiedä tätä! Välillä saa kyllä ninjailla kaikilla mahdollisilla eri laitteilla kun alkaa epäilyttämään että yksityinen selauskaan ei tepsisi. Huhujen mukaan myös esim. mac-käyttäjillä voi olla korkeammat hinnat kuin pc-käyttäjillä, jaiks...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha kyllä ne tosiaan keinot keksii ja ihan varmasti voi ollakin niin. Nehän juuri tutkii aiempia ostoksia ja laitteita, millä niitä käyttää. On siis ihan kannattavaa katsoa hintoja eri laitteilta ja eri toimipisteissä! :D

   Poista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni.

Lue myös