Siirry pääsisältöön

Miten säästää lentolippujen hinnoissa?

Oletko koskaan miettinyt, miksi suunnittelemasi lennon hinta onkin noussut juuri silloin, kun olet menossa varaamaan sitä? Jos olet ensin käynyt tutkimassa lentojen hintatasoa, ja päätynyt varaamaan lennot vasta pienen pohdinnan jälkeen, on hyvin todennäköistä, että lento on kallistunut.

Ajattelin postata tästä siksi, että aihe toistuu verkkolehdissä tasaisin väliajoin ja mielestäni yhä useamman kannattaisi tiedostaa verkkokauppojen hinnoittelun taustalla olevat ovelat tavat muutella hintoja käyttäjän kiinnostuksen mukaan. Olen huomannut lentojeni kallistuneen useasti, mutta saanut hinnat takaisin alkuperäiseen pienellä taktikoinnilla.

Viimeksi tämä tapahtui silloin, kun katsoin lentojen hintoja puhelimellani Helsingin keskustassa, kun samaan aikaan perheenjäseneni katsoi samoja lentoja kotoa käsin. Arvatenkaan hinnat eivät olleet samat, vaan kotona lentolipussa oli yli 50 euron lisä.


Kyse oli siitä, että kotikoneella oli ennenkin ostettu lentolippuja Espanjaan ja katseltu lentojen hintoja ympäri vuoden. Sen koneen selaushistoriaa oli tuskin tyhjennetty lähiaikoina, joten useasti käyttämämme lentoyhtiö tiesi, että olimme valmiita ostamaan liput, oli hinta sitten hieman kalliimpikin.

Kun itse varasin lentoliput Espanjaan pari viikkoa sitten, selasin ensin mahdollisimman monen verkkokaupan lentoja tehden hintavertailua. Käytin kuitenkin siihen tarkoitukseen selaimen yksityistä tilaa (Chromessa incognito-tila, Firefoxissa Private Browsing ja Internet Explorerissa InPrivate-selaus). Tässä tilassa selain ei tallenna selaustietoja eikä latauksia, eli käyttäjän selaaminen pysyy periaatteessa salaisena. Toki joillakin tahoilla on edelleen tieto siitä, mitä selaimessa teet, joten ihan täysin näkymättömäksi tämäkään selain ei sinua tee. Ehkä kuitenkin incognito-tilan avulla varaamieni lentojen hinnat pysyivät samoina, vaikka varasin lennot vasta seuraavana päivänä.


Miten säästää lentolippujen hinnoissa?
 • Lennä mahdollisuuksien mukaan sesonkiajan ulkopuolella
 • Varaa liput mahdollisimman ajoissa, sillä mitä täydempi kone, sitä kalliimpia viimeiset liput ovat. (*Huom! Liian aikaisin varatut lennot saattavat olla kalliimpia. Hyvä aika lentolippujen varaamiseen riippuu lentoyhtiöstä, mutta joidenkin lentoyhtiöiden mukaan paras aika varata lennot on noin 1-3 kuukautta ennen lentoja.)
 • Lennot saattavat olla edullisempia arkisin kuin viikonloppuisin 
 • Usein aikaiset aamulennot ovat halvempia kuin iltapäivälennot
 • Jos mahdollista, varaa välilaskullinen lento (samalta lentoyhtiöltä). En tosin itse ymmärrä, miksi välilaskullinen lento on halvempi kuin suora, mutta varmaan se liittyy lentojen ja vaihtovälien pituuteen.

*Kun Airfinland vielä lensi suoria lentoja Espanjaan, halvin aika ostaa liput oli silloin, kun ne tulivat myyntiin (eli yli puoli vuotta ennen lentoja). Silloin Malagaan tai Alicanteen saattoi päästä suoralla lennolla jopa 80 eurolla suuntaansa. Hinnat pysyivät aika samoina sen jälkeen, vielä kaksi tai kolme kuukautta ennen lentoa hinta saattoi olla edelleen suhteellisen edullinen, ehkä vain noin 99 euroa. Sen jälkeen hinta saattoi nousta jopa lähelle 200 euroa suuntaansa.

Paitsi, että lentoyhtiöt seuraavat käyttäjän hakuhistoriaa ja mieltymyksiä, myös monet muut verkkokaupat tai vertaile hintoja -sivustot käyttävät hyväkseen samaista ilmiötä nimeltään dynaaminen hinnoittelu. Jos katsot halvimpia lentoja ja hotelleja eri sivuilta, muista aina ensin tyhjentää välimuisti ja cookiet, tai tehdä varaus yksityisessä tilassa. Sivusto tutkii käyttäjän selainhistoriaa, joka saattaa vaikuttaa siihen, että sivustolle ilmestyy korkeammat hinnat.

Aiheesta kannattaa lukea lisää vaikkapa HS:n artikkelista:"Miksi lennon hinta nousee?".

Verkkokaupat ovat siis hyvin tietoisia siitä, mihin haluat matkustaa, mitä haluat ostaa ja paljonko olet valmis maksamaan mistäkin asiasta. Jotta saat itsellesi alhaisimman hinnan, pidä mielessä välimuistin ajoittainen tyhjennys, tai käytä selaimen yksityistä tilaa. Aina selainhistoriaakaan ei halua tyhjentää, sillä ajoittain historian avulla löytää juuri niille sivuille, joita ei löydä enää hakukoneiden kautta.

Postauksen kuvituksena toimii uudistetun Lapland Hotel Tampereen Comfort Queen -hotellihuoneen kuvat. Tälle sivustolle en löytänyt halvempia hintoja, vaikka käytin yksityistä tilaa, tai vertailin hintoja selaimella, jossa oli muistissa edellinen vierailuni kyseisessä hotellissa. Ei siis pahaa sanottavaa tästä hotellista! ;)

Kokemukseni perusteella ei siis ole yhtä ainoaa oikeaa vastausta siihen, miten aikaisin lentoliput kannattaisi ostaa, tai mikä olisi paras keino saada halvimmat lennot. Vertailemalla hintoja ja oppimalla hinnoittelusta, lippujen hinnoissa voi kuitenkin säästää huomattavia summia!

t. Enni

Lue myös / Read also


Kommentit

 1. Hyvä vinkki, monikaan ei varmaan tiedä tätä! Välillä saa kyllä ninjailla kaikilla mahdollisilla eri laitteilla kun alkaa epäilyttämään että yksityinen selauskaan ei tepsisi. Huhujen mukaan myös esim. mac-käyttäjillä voi olla korkeammat hinnat kuin pc-käyttäjillä, jaiks...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha kyllä ne tosiaan keinot keksii ja ihan varmasti voi ollakin niin. Nehän juuri tutkii aiempia ostoksia ja laitteita, millä niitä käyttää. On siis ihan kannattavaa katsoa hintoja eri laitteilta ja eri toimipisteissä! :D

   Poista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni.

Suositut tekstit

Atooppinen ihottuma ja turvonneet silmäluomet

Alan hiljalleen kyllästyä atooppiseen ekseemaan, joka on vaivannut minua aikalailla koko ikäni ajan. Olen onneksi säästynyt pahimmalta ihottumalta, mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän huomaan herkistyväni mm. kosmetiikalle. Vuonna 2014 herkistyin ripsipidennyksille niin paljon, että silmäluomeni olivat turvoksissa useita päiviä ripsien laiton jälkeen. Jo vuosia olen luottanut perusvoiteisiin ja unohtanut hajustetut vartalovoiteet kokonaan. Hajuvettäkin suihkutan nykyisin lähinnä vaatteille. Erityisesti käsien iho on välillä näyttänyt melkoisen hurjalta, varsinkin talvisin. Onneksi ihotautilääkäri määräsi pari vuotta sitten Protopicia , joka on toiminut loistavasti! Käytän sitä nykyisin ennaltaehkäisevästi. Nyt viime aikoina, tai oikeastaan jo kesästä lähtien, olen huomannut, että silmäluomeni ovat alkaneet reagoida silmämeikkiin. Olen huomannut, että pahiten luomia ärsyttää eyeliner . En enää arkisin laita lähes ollenkaan meikkiä silmiin, etteivät luomet turpoaisi päivän

KAKKUA AAMUPALAKSI? SARJASSAMME ÄITIVINKIT: VAUVALLE JA AIKUISILLE SOPIVA, HERKULLINEN JA NÄYTTÄVÄ SMOOTHIEKAKKU

Sarjassamme äitivinkit: Vauvan herkullinen kakku Mitä kakkua voi syödä hyvällä omalla tunnolla vaikkapa aamupalaksi? Haluatko tarjota juhlissa koko perheelle sopivan kakun?  Tämän loistavan vinkin sain eräillä vauvakutsuilla muutama kuukausi sitten. Kyseisille kutsuille sai jokainen halutessaan tehdä syötävää nyyttikestimeiningillä. Kutsuilla olikin tarjolla raikkaan näköinen kakku meille ja lapsukaisillemme. Kyseistä kakkua pystyi syömään alle vuoden ikäinen lapsikin. Mikä on siis tämä mystinen kakku, joka sopii erinomaisesti tarjottavaksi vauvalle, taaperolle, äidille, isälle ja vaikka koko suvulle? Se on kuvan smoothiekakku ! "Tein tyttäreni syntymäpäiville smoothiekakun  keksi-voiseokseen, mutta alkuperäisen ohjeen mukaan  pohjan voi tehdä myös keksi-hedelmäsose-pohjaan tai apinaevääseen" Smoothiekakun resepti on helposti sovellettavissa Toki kyseisen smoothiekakku tulee tehdä vauvaystävällisempänä, jos seurueessa on alle vuoden ikäisiä nape

10 KUUKAUTTA SMILE-LASERLEIKKAUKSEN JÄLKEEN

Kohta on kulunut vuosi Smile-laserleikkauksesta , joten ajattelin kerrata kokemuksia leikkauksen jälkeisestä ajasta ja elämästä. Edellisen kerran kertasin kuulumisia vain kuukausi laserleikkauksen jälkeen, tuon postauksen voitte lukea täältä . Tänään oli oikeastaan hyvä päivä kirjoittaa tämä postaus, sillä kulunut aika on saanut unohtamaan osan negatiivisista kokemuksista. Toipuminen ei ole ollut ihan helppoa, mutta onneksi toipumisvaiheen oireet eivät ole olleet niin pahoja. Tänään aamulla mun näkö oli nimittäin aika sumea toisessa silmässä, mutta se saattoi johtua siitä, että silmät olivat muutenkin hieman turvoksissa.  Ajoittaisia näön sumeutumisia on ollut havaittavissa nyt pitkin vuotta, mutta olen laittanut ne edelleen leikkauksen piikkiin. Sen sijaan yleislääkäri, jonka vastaanotolla kävin viime viikolla, oli kovin kiinnostunut näköhäiriöistäni. Katsotaan siis liittyykö niihin jotain muutakin, vai onko tämä edelleen toipumisesta johtuvaa. Sumeutta on siis havaittavissa

HIUSTENPIDENNYSTEN VÄRJÄÄMINEN KOTONA

M ulla tulee tästä postauksesta todella nostalgiset fiilikset, tämä on vähän sitä vanhempaa "Ennin kengissä" -matskua. Vastaavan postauksen toteutin vuonna 2012 tismalleen samana päivänä 11.4 ja ihan sattumalta tänäänkin päädyin samojen puuhien pariin! Aiheena on siis hiustenpidennysten värjääminen . TAUSTAA Olen aina tykännyt laittaa ja kasvattaa hiuksiani. Itse asiassa kampaajankin ammattikin on aina kiinnostanut, mutta olen niin herkkä kaikille hajusteille ja tököteille, ettei ammatti sopisi minulle. Kuitenkin tykkään värkätä hiusten kanssa (kokeilla esim. pinkkiä, kun siltä tuntuu ) ja aika usein myös pelleillä kaapista löytyvien hiustenpidennysten kanssa. Mulla on ollut vuosien ajan vaikka millaisia kokemuksia kotitekoisista hiustenpidennyksistä ja niistä on saatu kehuja ihan kampaajiltakin. Minulla on myös ollut tapana hamstrata alennuksista hiusvärejä omien hiusten värjäämistä varten, tai sitten juuri tällaisia pieniä projekteja varten.  Olin my

Moderni sauna ja upotettava kiuas

Moderni sauna Kahden talon suunnittelu on edennyt siihen vaiheeseen, että toinen taloista sai juuri muuttoluvan. Viimeisimpänä työn alla on ollut saunojen suunnittelu ja toisen talon saunan valmistumista onkin odoteltu innokkaana. Saa nähdä, pääseekö jo ensi viikolla saunaan. Saunan kanssa sai tosin raapia päätä. Ihan alunperin saunan puut oli tilattu talofirmalta, mutta lopulta kävi ilmi, että valikoima rajoittui parhaimmillaankin vain STP-profiililla varustettuun tervaleppään, eikä tässä edes hinta toiminut porkkanana. Siispä ei auttanut muu kuin alkaa etsiä saunan puita eri valmistajilta.  Saunan suunnittelu loppusyksystä oli varmaan huonoin ajankohta ikinä, sillä joko kaikki muutkin rakensivat saunoja, tai myös materiaalipula näkyi kauppojen valikoimissa. Lopulta löytyi onneksi kiva vaihtoehto, joka täytti allekirjoittaneen vaativat kriteerit. Saunan paneeliksi ja laudepuuksi valikoituivat lopulta ThermoRoyal sarjan suoralla profiililla oleva kaunis apachi. Puut tilattiin  Väripirt