Autoja ja huippumuotia - Malagan automuseo ja ajattomat klassikot

Onpas ollut vapauttavaa, kun kalenterissa ei ole lähes kuukauteen lukenut mitään muuta kuin viime tiistainen muistutus, joka kuului suurin piirtein näin: "Fuengirolaan!! --->". Fugessa olen ollut nyt tasan viikon verran, ja täällä olo on tuntunut taas kerran mukavalta vaihtelulta Torremolinokseen ja Benalmadenaan. Viikon aikana olen myös ehtinyt käydä Marbellassa ja Malagassa ja siellä jossain El Chorron lähellä järvillä.

Täällä on myös ollut ihan älyttömän kuuma, mutta olen pitänyt suuni kiinni, enkä ole valittanut kuumuudesta kertaakaan. Kun kerran on kuuma, siitä pitää nauttia. Niinpä päivät ovat kuluneet lähinnä altaassa lilluen, kun taas iltaisin ollaan suunnattu kaupungille kävelemään ja syömään. 

Tänään tosin lähdettiin vähän aikaisemmin Malagaan, sillä suuntasimme Malagan automuseoon. Ulkoilma tuntui samalta kuin sauna, joten muutaman kilometrin käppäily oli lievästi kuvailtuna hyvin tuskaista. Tämä on se lämpötila, kun sävyttävä päivävoide ja aurinkosuojakin sulavat kasvoilta. No onpahan taas koettu tämäkin, voi sitten Suomessa muistella syysiltana tuota lämpötilaa...


Onneksi automuseo oli hyvin ilmastoitu ja sisälsi mielettömästi katseltavaa. Nyt yleistän aika paljon, mutta oli jännää huomata, miten miehiä innostavat autot ja naisia ehkä vähän enemmän viehättävä muoti oli saatu yhdistettyä niinkin saumattomasti toisiinsa. Lähes kaikkien autojen vieressä oli linkitys johonkin kuuluisaan muotisuunnittelijaan tai muoti-ikoniin, kuten Balmainiin, Lanviniin tai Madonnaan. Yhtä autoa suunnittelemassa olikin ollut Pierre Balmain. 

Ellen ihan väärin ymmärtänyt niin aika monella muotigurulla onkin ollut näppinsä mukana aikansa autosuunnittelussa. Kirsikkana kakun päällä museosta löytyi toinen toistaan upeampia huippusuunnittelijoiden luomia asuja. Automuseon kuvat tulevat kuitenkin hieman jäljessä, sillä en vielä ehtinyt siirtää niitä koneelle!

Vaikka nykyajan materiakylläinen maailma mua aika paljon ahdistaakin, oli aika huippua huomata, että vuosikymmeniä sitten luodut upeat mekot kävisivät ihan yhtä hyvin käytettäväksi tänäkin päivänä. Osa asuista oli tosin sen verran juhlavia, että ne vaatisivat samantyyliset karkelot kuin aikoinaan, mutta silti... 

Juuri ajattomuuden olen yrittänyt pitää mielessäni ostellessani uusia juttuja vaatekaappiin. Täysin ajattomaanhan on mahdotonta pyrkiä, sillä vaikka muoti kiertää kehää, se kokee aina pienen kasvojenkohotuksen. Oli se sitten laserleikkauksella toteutettu pitsikuvio, joka korvaa hempeän pitsin, tai jokin pieni, mutta hyvinkin selkeä muutos vanhaan totuttuun kaavaan, niin täysin samanlaista muoti ei ikinä ole.

Kuitenkin yksi asia voi auttaa ajattoman tyylin säilyttämisessä ja se on vaatteen tai asusteen materiaali, sekä tietysti se, miten vaatteen kantaa. Mulle on siis ihan sama, mitä porukka pukee päälleen, koska puen itsekin mitä haluan. Yksi mun henkilökohtaisista suosikeista pukeutumisfilosofiassani on käyttää jotakin laadukasta klassikkovaatetta tai asustetta. Laadukkuudella en tarkoita vaatteen merkkiä, vaan esim. halvemmankin ketjun tuote saattaa osoittautua monen vuoden käytön ansiosta hyvinkin kannattavaksi ja laadukkaaksi ostokseksi.


Mielestäni nahka on yksi tällaisista kestävistä ja ajattomista materiaaleista silkin lisäksi, ja nahkatakki tai nahkalaukku ovat myös yksiä pukeutumisen klassikkoja. Kaiken lisäksi nahkaiset vaatteet tai asusteet näyttävät ja myös tuntuvat hyviltä päällä. Tästä syystä olen silmäillyt kaupoista nimenomaan nahkatuotteita. 

Hyvä nahkakenkä muotoutuu jalkaan ja kestää kulutusta. Minna Parikan Caracaleillakin on tullut käveltyä jo melkein 100 kilometriä täällä Espanjassa ja kengät näyttävät ja tuntuvat yhä ihan uusilta. Koska myös hyvä nahkatakki kuluu käytössä kauniisti, eikä hiosta päällä, on sellaiseen satsaaminen ihan hyvä vaihtoehto. Erityisesti ulkomailta nahkatakkeja löytää alennuksista ihan muutamilla kympeillä. Maksoin omista takeistani 30 - 40 euroa, vaikka nahkatakkien lähtöhinnat ovat aina sadan euron molemmilla puolilla!

Olen myös ainakin toistaiseksi sitä mieltä, ettei öljyllä tuotettu tekokuitu ole yhtään sen ekologisempi vaihtoehto kuin nahkatuotekaan. Hyviä nahkakenkiä voi käyttää vuosia, kun taas tekonahkaiset kengät kuluvat kovassa käytössä rikki yhdessä kesässä. Toivon siis pitkää ikää uusille nahkatakeilleni ja mokkalaukulleni, joista muuten yksikään ei ollut musta!


Eli tällaista tällä kertaa! Kertokaa, mitä mieltä te olette nykyisistä kulutustottumuksista. Kuulisin mielelläni kommenttejanne. Mä jään nyt vielä nauttimaan Espanjan lämmöstä vähäksi aikaa, mutta lupaan palata blogin pariin vielä ennen kotiinpaluuta.

t. Enni

Kommentit

Lue myös