Vaatteiden värjäysprojekti

Testasin eilen vaatteiden uudelleenvärjäämistä Nitor yleisvärillä, joka maksoi huimat 2,50 euroa Prismassa. Päätin jonkin aikaa sitten värjätä lempifarkkuni takaisin mustiksi, koska niiden oma väri oli alkanut haalistua jo liikaa. Kyseessä olevat housut ovat kuitenkin luottofarkkuni, vaikka ostinkin ne ystävältäni käytettyinä. Näillä JC:n farkuilla on siis jo todella pitkä historia ja ne ovat edelleen hyvässä kunnossa, paitsi väriltään. Farkuissa on haalistuneita kohtia.

Ostin halvimman värin, koska vaihtoehtoiset maksoivat viidestä yhdeksään euroon. Sovelsin kyllä tämän paketin ohjeita aika paljon, koska a) en omista isoa kattilaa, jonka olisin voinut uhrata värjäämiseen, ja b) en jaksanut keitellä seosta liedellä. Toimin siis niin, että sekoitin aluksi värin ohjeiden mukaisesti kylmään veteen, johon lisäsin aika-ajoin suolavettä (suolaa 200 grammaa), kunnes lämpötila nousi noin + 80°C.  Tämän jälkeen hämmentelin seosta ämpärissä ja jätin sen jäähtymään ja odottamaan huuhtelua.Tässä haalistunut lähtötilanne:
Huuhteluvaihe oli todella rasittava ja pitkäveteinen..! Huuhtelin housuja varmaan tunnin, kunnes vesi oli kirkasta. Sen jälkeen kuivatin housut ja tässä lopputulos:Ainakin nyt näyttää, että väriä tarttui juuri sopivasti; pilkottavat polvipussit ovat poissa ja kaikki haalistuneet kohdat piilossa. Aika näyttää, tuleeko väri kestämään pesussa.

Lisää kuvia tulette näkemään pian, kun housut pääsevät jalkaani. :)

t. Enni

Kommentit

 1. Mä olen joskus värjännyt viltin sellaisella värillä mikä heitettiin pesukoneeseen. Innostuin kun näin tämän postauksen sillä noita mustia ja tummia farkkuja olis kiva kyllä värjätä, mutta tää metodi kuulostaa kyllä aika hankalalta :D Oon vähän laiska nimiitäin ;) Mutta jos lopputulos on hyvä ja vielä kestääkin niin pakko se kai on uhrautua ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No uskon, että väri olisi jäänyt vaatteisiin paremmin, jos olisin noudattanut kunnolla ohjeita :D Odota, että testaan miten kestää pesussa, koska nyt (kuivina) mua vähän epäilytti värjäyksen teho!

   Poista
 2. Mäkin oon miettinyt muutamien mustien vaatteiden värjäämistä, koska ne on muuten hyviä mutta väri haalistunut. Ostin jo värinkin, mutta kotona vasta huomasin, että se on tarkoitettu pesukoneessa 60 asteessa värjäämiseen ja vaatteet saa pestä vain 40 asteessa. oli siinä jotkut käsinvärjäysohjeetkin, mutta toisestaiseksi en ole viitsinut alkaa läträämään. Kiinnostais kans tietää että miten hyvin väri pysyy käsin värjätessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä... ei lukenut munkaan paketissa ohjeita, että miten se todellisuudessa piti värjätä. Koneessa jos olisi värjännyt, niin tarvitsisi kloriittia (?) jotta väri lähtisi koneesta pois...

   Pitää nyt pesasta nuo jossain vaiheessa ja katsoa, miten jää. Tuntuu, että kuluneet polvipussit katosivat, mutta jostain kohdin väri ei kuitenkaan mennyt ihan tasaisesti. Jos polvipussit pysyvät pesun jälkeen kuitenkin tummina, niin olen tyytyväinen!

   Poista
 3. Just tänään katoin kaupassa tollasta, en ostanut.. Eiks tota voitais tehdä idioottihelpoks :D haluisin niin kovasti värjätä mustia farkkuja ja vaatteita..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo oon vähän samaa mieltä! En tosin tiedä onko siihen olemassa enää mitää kovin kestävää keinoa, jos farkut ovat vaalentuneet. Tuo toimii vähän aikaa ainakin, jos hoitaa kaiken hyvin. Sottaista puuhaa kyllä...

   Poista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni.

Lue myös