Matkalla Norjaan - Rajanylitys

Loketon onkalo

Pääsin Norjaan!

Huh, nyt on Norjakin nähty. Pääsin vierailemaan tässä upeassa maassa ensimmäistä kertaa elämäni aikana. Sikäli tosi hassua, koska olen Rovaniemeltä kotoisin, enkä silti ollut vielä koskaan aikaisemmin rajan toisella puolella päässyt käymään.

Kyllä tätä rajanylitystä jännitettiinkin, sillä Norja muutti matkustusrajoituksiaan viikon välein. Pääsin ylittämään rajan sunnuntaina, jonka jälkeen ehdot taas tiukkenivat entisestään. Onneksi tuplarokotteet oli jo hankittu, joten rajan yli pääsi reilussa tunnissa.

Road trip to Norway

Palataan kuitenkin vähän taaksepäin reissun alkuun, sillä matka alkoi Savonlinnasta (kävin ensimmäistä kertaa myös Olavinlinnassa) ja siitä matka eteni kohti Kolia, jonka jälkeen reitin varrelle osuivat myös Kajaani (Kajaanin Linna), Paltamo sekä Rokua

Rokualta olikin pitkä ajo suoraan Kilpisjärvelle, jossa tuli vietettyä yö isossa mökissä. Mökin kuistilta oli myös suora näköyhteys Saanatunturille. Sää oli ihan täydellinen, ja hyttyset ja paarmatkin olivat jo ehtineet jäädä jonnekin Muonion suunnille.

Nämä alla olevat kuvat on otettu matkan varrelta: pinkit penkit ovat Kaarina Kaikkosen teos nimeltä Vasten Auringon Siltaametsäkuva taas ovat mahtavalta Loketon Onkalolta.

Vaaleanpunaiset tuolit

Loketon onkalo

Kohti rajaa

Teen varmaan alkureissulta vielä erikseen postauksia, mutta nyt hieman lisää juttua rajanylityksestä. Lähtö kohti Norjan rajaa tapahtui sunnuntaina aamulla. Matkaa rajalle oli vain muutaman ajominuutin verran, mutta aika pian selvisi, että rajalle oli jo ehtinyt kertyä melkoisen pitkä jono.

Halusinkin soittaa Norjan tulliin ja kysellä, miksi jono ei liikkunut ja miten pitäisi menetellä nyt kun tuplarokotteet oli jo otettu. Lähinnä minua kiinnosti, olisiko rajanylitys ylipäätään mahdollista jonon takia. 

Tullista neuvottiin, että raja aukeaisi klo 9.00 ja vasta Norjan puolella noin 10 kilometrin päässä olisi testauspaikka. Eli jono ei siis ollutkaan testauspaikalle asti, vaan ainoastaan Suomen tullin porteille asti. Kuulemma Norjan puolella viranomaiset tulisivat sitten kyselemään koronapasseja, joita näyttämällä pääsisi mitä ilmeisimmin suoraan rajan yli.

Niinpä klo 9.00, kun raja aukesi, ajettiin jonon perässä kohti testauspaikkaa. Kun jono viimein pysähtyi Norjan puolella, joutui jonossa odottelemaan noin tunnin verran, jotta poliisit tulivat kysymään tarvittavia dokumentteja. Kun koronatodistuksien QR-koodit oli skannattu, paperit kunnossa ja kaista vapaa, näytettiin Bemarille vihdoin vihreää valoa.

Kilpisjärvi Saanatunturi

Kilpisjärven rajalla

Rovijokfossen vesiputous

Norjan puolella avautuivat ihan huikeat maisemat. Bemari oli kuin tehty näille kiemurteleville teille. Ihan kuin olisi Espanjassa vuoristossa ajellut, tuli todella kotoisa fiilis. 

Aika lyhyen matkan ajelun jälkeen tuli pysähdys ensimmäisen nähtävyyden äärelle Storfjordin kuntaan. Jos joskus Norjaan matkaa, kannattaa pysähtyä ihastelemaan Rovijokfossen vesiputousta (lisätietoa täällä).

Ihastelin täysin kristallinkirkasta vettä, joka pauhasi kovaa vauhtia kohti alhaalla olevaa koskea. Kylteissä varoiteltiin, että kahlaaminen olisi hengenvaarallista, enkä ihmettele. Sen verran kovalla voimalla vesi liikkui.


Rovijokfossen Rovijoki-vesiputous

Rovijokfossen Rovijoki-vesiputous

Tällaisia pikaisia terkkuja siis tähän väliin. Nyt jo hyvin turvallisesti oltu tämä viikko kotona, mutta pääni on vieläkin vähän pyörryksissä viime aikojen tapahtumista, sillä sen verran tiuhaan vaihdettiin maisemia lähes parin viikon ajan. 

Millaisia kesäreissuja sulla on ollut?

t. Enni

Kommentit

 1. Ihanat kuvat!❤️

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
 2. Voi ihanata noita sun kuvia... ❤ Ehdottomasti kirjailet lisää teidän reissusta. Suosittelen myös Norjan vuonoja etelämmässä (Oslo-Bergen), siellä on ehkä jopa vielä upeammat maisemat kuin pohjois-Norjassa. Esim. tässä postauksessa: https://paivansateenmenninkainen.blogspot.com/2016/07/norjan-matka-osa-ii-el-viaje-noruega.html

  Me tultiin tänään osittain samoilta suunnilta kuin te; Savonlinna, Koli, Vuokatti, Ruka... Ihanat reissuilmat, kun ei ollut liian kuumaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau aika hienon näköistä, kävin kurkkaamassa postauksesi! Ihana serpentiinitie!
   No uskon, ei yhtään huonompi nää vähän viileämmät säät, ehti oma asuntokin kivasti viiletä uusia helteitä varten haha! :D Oliko ihana reissu?

   Poista
  2. Oli. Ja hauskinta, että serkut oli meistä tietämättä varanneet samaan paikkaan samat päivämäärät. Pitihän se sitten kahvit käydä porukalla juomassa.

   Poista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni.

Lue myös