STUDIOVALOT - ELINCHROM D-LITE RX 2/2

Kaupallisessa yhteistyössä Kameraliike.fi

Olen kokenut aivan uudenlaista innostusta valokuvaamista kohtaan viime aikoina, sillä toteutin pitkäaikaisen haaveeni ja hankin Kameraliike-verkkosivuston kanssa tehdyn yhteistyön tiimoilta Elinchromin studiovalosetin. Kuvaaminen studiovaloilla on osoittautunut paitsi hauskaksi ajanvietteeksi, myös erittäin hyödylliseksi asiaksi työn ja blogin kannalta.

Hankkimani studiovalosetin mukana tuli kaksi sateenvarjoa, joista toinen oli läpiammuttava ja toinen heijastava varjo. Tämän lisäksi lisäsin settiin vielä yhden softboxin, sillä halusin mahdollisuuden valon kunnolliseen hallintaan. Mun uusi lelu on siis Elinchrom D-Lite RX 2/2 To Go* -setti parilla sateenvarjolla ja yhdellä 8-kulmaisella tasovalolla (softbox), jonka hankin setin oheen. Mukaan settiin tuli tietysti myös jalustat valoja varten. 

elinchrom_d-lite_rx_2_kameraliike

Uusin versio To Go -setistä pitää sisällään myös uuden Skyport Plus -lähettimen, joka on kehittynyt parempaan suuntaan verrattuna vanhempaan versioon. Skyport Plus -lähetin toimii tällä erää kätevästi tavallisilla AA-pattereilla, minkä ohella lähettimen kantama on kasvanut edelliseen lähettimeen verrattuna merkittävästi. 

Langatton lähetin sopii aikalailla kaikkiin kameroihin, joista löytyy salamakenkä. Omassa kamerassani on lisäksi liitin myös synkronointipiuhalle, joten tästä syystä Canon EOS 7D on vieläkin aktiivisessa käytössä ja toimii erinomaisesti setin kanssa.

Elinchrom_d-Lite_rx_2_to_go
Elinchrom_d-Lite_rx_2 6
Elinchrom_d-Lite_rx_2 3
Elinchrom_d-Lite_rx_2 5
Elinchrom_d-Lite_rx_2 _2
Elinchrom_d-Lite_rx_2
Elinchrom_d-Lite_rx_2 4

Tässä setissä on kaikki, mitä studiokuvauksen aloittamiseen tarvitaan. Taustakankaita ja kartonkeja en ole vielä ehtinyt hankkia, eli toistaiseksi taustan virkaa toimittaa maalattu seinä. Käytän studiovaloja paljon myös miljöössä, kuten ulkona kuvatessa (pistorasian lähettyvillä toki), joten valoille on käyttöä myös ilman taustoja. On hurjaa, miten pelkästään yhdenkin valon lisääminen kuvaan nostaa perinteisen asukuvan aivan uusiin svääreihin.

Olen saanut testailla omaa settiäni nyt reilun kuukauden ajan. Tilasin setin syyskuun loppupuolella, eikä toimitusta tarvinnut tuolloin odottaa kauaa. Tilaus oli luonani supernopeasti, eli arvatkaa kuinka iloinen olin, kun studiovalosetti odotti kotiovella jo seuraavana päivänä! Onneksi toimitus oli nopea, sillä järjestin syyskuussa pienet illanistujaiset ystäveni kesken ja halusin viritellä perinteisen kuvausseinän kasaan. Toteutin tuona iltana myös blogin bannerinakin toimivan kuvan.

elinchrom_d-lite_rx_2_kameraliike3

Mitä muuten pidätte uudesta bannerista? 

Idea banneriin on syntynyt Ellie Gouldingin Delirium -levynkantta mukaillen, eli huomaatte siinä ehkä jotain samaa alkuperäiseen kuvaan verrattuna. Kuvan taustalla ei ollut mitään erityistä fondia, vaan kuva toteutettiin kotona pikkuhuoneen maalattua seinää vasten. 

Valaistuksen rakensin 8-kulmaisesta tasovalosta ja toisesta lainassa olleesta 60 cm:n tasovalosta. Valaistus ei todellakaan toteutunut oppikirjan mukaisesti, sillä salamoiden teho oli jo pelkästään huoneen kokoon nähden todella voimakas, puhumattakaan tilan koosta. Valon ja varjon eroa ei juuri ole, mutta tästä onkin hyvä jatkaa...

Ennen bannerikuvan ottoa kuvasimme myös läpiammuttavan sateenvarjon ja 8-kulmaisen tasovalon setillä ja kuvat onnistuivat myös hyvin.

elinchrom_ennin_kengissa

Elinchrom D-Lite RX 2/2 To Go -setti on loistava valinta aloittelevalle kuvaajalle. Kannattaa kuitenkin huomioida, että studiovaloja on saatavilla monilla eri tehoilla, löytyy siis vähemmän tai enemmän tehokkaita valoja. Syy siihen, että valitsin 2/2 setin (2 kpl 200 Ws) johtui siitä, että tarvitsin salamoilta jonkun verran potkua, mutten pienen studiohuoneeni takia en kuitenkaan liikaa. Mitä tehokkaammasta pelistä on kyse, sen enemmän kuviin tulee valoa, jopa liikaa. Pienessä huoneessa kuvatessa (kuin myös miljöössä valoja apuna käyttäen) olen huomannut, että Elinchromin D-Lite RX 2/2 -salamoiden varaama 200 Ws luo aivan riittävän valaistuksen omaan tarpeeseeni.

Alla oleva kuva on otettu etupihalla varaston oven edessä. Tässä valona oli yksi studiovalo, johon kiinnitin valonmuokkaimeksi 8-kulmaisen softboxin. Koska tila oli aika ahdas, ampui valo todella läheltä. Toisaalta, mitä pienempi tasovalo on käytössä, sitä lähemmäksi kohdetta se kannattaakin sijoittaa, jotta varjoista tulee pehmeät. Heijastin valon yläviistosta noin 45 asteen kulmasta. Valo ampuu kuvassa kuitenkin väärään kohtaan, kun sen todellisuudessa pitäisi ampua kohteesta (eli kasvoistani) hieman ohi. Pidän silti tästä kuvasta paljon! 

Kuten huomaatte, valojen ja varjojen kanssa kanssa leikkiminen ei ole hankalaa, sillä valoilla voi tehdä oikeastaan mitä ikinä vain haluaa. Aikaa kannattaa kuitenkin varata perusteiden oppimiseen, sillä ensin tulisi hallita perusteet, minkä jälkeen sääntöjä voi myös rikkoa. 

elinchrom_d-lite_rx_2_kameraliike4
elinchrom_d-lite_rx_2_kameraliike5

En tiedä muistatteko vielä kun kerroin, että olin lainannut häihimme vähän järeämmän Elinchrom BRX 500 -studiovalosetin, jonka virittelin illan yhdeksi ohjelmanumeroksi aka kuvaussohvaksi. Kuvaussohvalla ikuistettuja kuvia on ollut ihana katsoa häiden jälkeen. Takaan siis myös, että kotibileiden tunnelma kohoaa kattoon, mikäli vieraat saavat käydä kuvauttamassa itsensä oikeiden studiovalojen kanssa. Kamera vain jalustalle, vieraille kaukolaukaisin käteen ja avot.

Elinchromilta löytyy myös edullisempia settejä, kuten myös muiltakin merkeiltä. Hankkimani setti toimisi hyvin myös pienimuotoiseen keikkailuun. Sen sijaan BRX-sarja on ammattilaissarjaa ja kustantaa toki enemmän myös parempien tehojen ja jykevyyden takia (käytän nyt termiä teho, vaikka se ei virallisesti ihan niin olekaan). Suosittelen kuitenkin arvioimaan oman tarpeen ja panostamaan suhteellisen hyvään settiin, sillä halpojen settien korjaaminen tulevaisuudessa saattaa nostaa hintaa pidemmän päälle paljonkin. Halvalla ei saa hyviä, tai ainakaan kestäviä studiovaloja.

Ja mikäli käy niin, ettei studiokuvaaminen enää muutaman vuoden päästä innostaisikaan, seteillä näyttää olevan paljon kysyntää myös käytettyinä. Itsekin etsin alkuun käytettyjä valoja, mutta koska mitään ei löytynyt, ja sain ympättyä valojen ympärille yhteistyön, oli uuden, laadukkaan setin hankinta järkevin vaihtoehto.

ennin_kengissa_studio_elinchrom

Olen iloinen, että pääsin tekemään yhteistyötä Mikkelin Valokuvausliikkeen kanssa, sillä verkkokauppa oli minulle uusi tuttavuus. Onneksi siis eksyin Kameraliike-sivustolle, josta bongasinkin oman settini nopeasti. Sivustolla kannattaa muutenkin käydä vierailemassa, sillä verkkokaupassa on tarjolla paljon kameroita, objektiiveja sekä kameratarvikkeita eri merkeiltä.

Jos haluatte hankkia saman setin kuin minulla, sen saa nyt erittäin kilpailukykyiseen hintaan Kameraliikkeen verkkokaupasta. Itse asiassa hinta on niin hyvä, että olisi ehkä itsekin pitänyt malttaa hetki odotella tarjousta...

Yhtä en siis vaihtaisi: Elinchrom D-Lite RX To Go -settiäni. Pitkästä aikaa koen uutta intoa valokuvaamiseen, kiitos näiden valojen!

t. Enni

Postaus toteutettu yhteistyössä Kameraliike.fi -sivuston kanssa ja studiovaloista saatu alennus yhteistyön ansiosta.

Kommentit

 1. Puoliakaan en ymmärtänyt :D mutta kuvat on todella upeita! Ammattimaisia suoraan sanottuna.

  VastaaPoista
 2. Ilmeisesti on tulossa vielä aika, kun mäkin haluan tuollaisen studiosetin. Ärsyttää ihan järjettömästi valon puute ja olen todella väsynyt ISO 6400, mutta vaihtoehtoja ei tietenkään ole, kun lajina on futiskuvaus.

  ..olen vain nyt saanut päähäni, että mulla ehkä voisi sittenkin olla lahjoja futiksen lisäksi harrastaa henkilökuvausta ja siihenhän tietysti tarvitsen kaikenlaisia lisävärkkejä. Toistaiseksi täytyy mennä luonnonvalon varassa, sillä edessä on talven aikana 2 rungon hankintaa eikä ihan irtosalamakaan pahitteeksi olisi.

  Just tänään on ollut se päivä, kun tiedän mihin tässä lajissa saa rahat menemään ja enemmän onkin tullut mietittyä mistä sitä rahaa voisi saada näihin sijoituksiin.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D haha, tuo on niin totta. No, mitä enemmän keikkaa tekis, niin maksavathan ne lopulta itsensä takaisin! Ahkerasti vaan siis kuvailemaan futispelejä ja kavereita. :D

   Poista
  2. Mari todellakin hallitset myös henkilökuvauksen!! Meikän banneri mm. on tän lahjakkuuden käsialaa!😍

   Ja Enni: niin ihania kuvia!! Tykkään, tykkään, tykkään! Olet upea!❤️❤️❤️

   Poista
  3. Marilla tyypillisiä tuntemuksia valokuvaamiseen.. :D Selvästi Mari on ihan loistava kuvaaja, kuten kuvista näkee! :)

   Kiitos Reetta! ❤

   Poista
 3. Mä katselin vain kuvat ja ovat upeita! <3 Ja peukku bannerille ehdottomasti! :)

  VastaaPoista
 4. No siis toi todellakin toi banneri on ihan megahieno!!!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni.

Lue myös