LUOVUTA VERTA

Oletko koskaan luovuttanut verta? Mikä on sinun veriryhmäsi tilanne tänään? 

Aikomukseni oli kirjoittaa verenluovutuksesta jo viikonloppuna, mutta blogille jäikin aikaa vasta tänään. Onnneksi alla olevan kuvan mukaisen veritilanteen ennuste on parempi kuin viime viikon perjantaina ja luovuttajat ovat selvästi aktivoituneet. 

Alta olevasta veribarometrista näette tämänhetkisen veritilanteen ennusteen (11.1.2016). Huomaatte varmasti, että monesta eri veriryhmän verestä on pulaa. Kokosin alle muutaman linkin, jonka kautta kiinnostuneet pääsevät helposti testaamaan soveltuvuuttaan verenluovuttajaksi, ja löytävät myös lähimmän luovutuspaikan. 
Verta tarvitaan päivittäin 1000 pussia, eli noin tuhat ihmistä luovuttaa vertaan Suomessa päivittäin. Verenluovuttajia tarvitaan tasaisesti ympäri vuoden. 
En ole (vielä) koskaan toiminut verenluovuttajana, vaikka tarkoitus on ollut luovuttaa verta jo kauan sitten. Kannustan kuitenkin kaikkia luovuttamaan verta, niin ehkä mäkin pian rohkaistun. Mulla on jonkin verran huonoja kokemuksia verikokeista (usein multa meinaa lähinnä lähteä taju siinä tilanteessa), vaikka verikokeissa ei oikeasti ole mitään ihmeellistä. Ilmeisesti on kuitenkin myös ihmisiä, jotka eivät verikokeista hätkähdä. Verenluovuttamistilanne kestää suunnilleen 10 minuuttia ja sen saa keskeyttää missä vaiheessa tahansa.

Haluaisin luovuttaa verta, sillä olen itse vuosia sitten ollut leikkauksessa, jossa sain monta litraa verivalmistetta. Tunnen suurta kiitollisuutta asiasta ja sen lisäksi haluan myös aidosti auttaa muita. Toivottavasti mahdollisimman moni rohkaistuu kokeilemaan verenluovuttamista.

Lisää tietoa verenluovutuksesta löytätte veripalvelu.fi-sivustolta.

t. Enni

Kommentit

  1. Mä haluaisin, mutta en kelpaa luovuttajaksi :( Oma veriryhmä on vähän harvinaisempi, joten varmasti veri tulisi tarpeeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tosi tarkat kriteerit kyseessä tuossa hommassa ja harvinaisemmalle on varmasti tarvetta. Luin tuolta myös, että yleisimmille on myös kova tarve, koska tarvitsijoita on myös paljon!

      Poista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni.

Lue myös