Tämä postaus on jatkoa aikaisemmalle "6 Asiaa, jotka yllättivät vauva-arjessa" -postaukselle. Postauksessa jaan vinkkejä vauva arkeen ja niihin vähemmän seesteisiin hetkiin.
Kahden kuukauden aikana olen ehtinyt haalia kasaan jo muutamia toimivia konsteja, joilla itkevän vauvan voi saada rauhoittumaan ja lopulta nukahtamaan. Tänään on itse asiassa ollut yksi niistä päivistä, kun kaikki nämä vinkit ovat olleet käytössä. Mm. nenä vasten nenää on makoiltu tänään useita tunteja.
5 + 1 VINKKIÄ VAUVA-ARKEEN (ja niihin vähemmän seesteisiin hetkiin)
1. Vauvaa harmittaa, mutta jatkuva rinnalla imeminen ei auta, tai se aiheuttaa mahakipuja
- Ratkaisu = huvitutti
Vasta nyt tajusin, että huvitutista on paljon muuhunkin kuin vain hupiin. Tutti tuo vauvalle lohtua silloin, kun liika syöminen tai itkeminen aiheuttaa vauvalle mahakipuja. Olin aluksi ajatellut, etten tarjoa vauvalleni tuttia, mutta kun sain neuvolasta ohjeen tauottaa imettämistä, oli vauvan imemisen tarpeeseen keksittävä jokin lohdutuskeino.Kannattaa kuitenkin muistaa, että vauvan itkuun on aina jokin syy ja tuttia tarjoamalla syy ei välttämättä katoa. Tutin avulla kuitenkin voittaa itselleen jokusen lisäminuutin.
Vaikka vauva siis hetkeksi rauhoittuu tutin avulla, tulee kuitenkin selvittää vauvan itkun syy mahdollisimman pian. Itku on vauvan myöhäinen nälkäviesti ja jos vauvalle tarjoaa tuttia tuolloin, saattaa vauva ehkä rauhoittua hetkeksi. Tosin jo muutaman minuutin kuluttua vauva todennäköisesti havahtuu itkemään uudestaan.
Aina itku ei kuitenkaan johdu nälästä. Pahimmassa tapauksessa liiallinen imettäminen voi aiheuttaa vauvalle mahakipuja, jotka taas saavat vauvan itkemään lisää.
Oma kokemus:
Meidän vauvan itkuun ei aina löydy syytä. Vaikka vauvaa olisi halittu, syötetty, röyhtäytetty ja vaippa vaihdettu, itku ei aina lopu. Tällöin tutti auttaa vauvan unille, sillä väsynyt vauva on yhtä kuin itkuinen vauva.Tosin sen olen huomannut, että yöllä saatan saada tunninkin pidemmät unet tutin ansiosta. Vauva itkee toisinaan mahakipua ennen nälkää. Kun vauva on syönyt, viimeistään kahden tunnin kuluttua alkaa mahakipu, jolloin tarjoan vauvalle tuttia tuomaan lohtua kipuihin. Siitä noin tunnin kuluttua vauvalla on taas nälkä.
Joskus vauva kuitenkin nukkuu tyytyväisenä jopa kahdeksan tunnin yöunet. Tutin hän työntää suustaan pois nukahdettuaan.
2. Mitä tehdä, kun vauva ei jaksa syödä, vaan nukahtaa rinnalle kesken imetyksen?
- Ratkaisu = Kutittaminen
Kutita vauvaa hellästi jalkapohjista tai kainalon alta. Tämä minulle neuvottiin sairaalassa ja se toimii. Toista tarpeen mukaan, mutta anna vauvan välillä hengähtää.
* Kuvan vauvan vaatteet saatu blogin kautta Ellosilta!
3. Vauva nukkuu, eikä herää syömään
- Ratkaisu: Vauvantahtinen imetys
Jos ei ole pakko, niin älä herätä vauvaa kesken unien syömään. Jotkut vauvat saattavat nukkua yöllä kahdeksankin tuntia ilman heräämistä. Jos syötän meidän tytön illalla kymmenen aikaan, saattaa vauva herätä seuraavan kerran syömään vasta kuuden tai seitsemän aikoihin aamulla. Jos taas syötän tytön yhdeksän aikoihin illalla, herää hän viimeistään viideltä. Tällainen rytmi on alkanut muodostua meidän vauvalle siis noin parin kuukauden iän jälkeen.
Tietysti näin pitkiä taukoja ei suositella alkuvaiheessa, kun imetys on vasta käynnistymässä. Silloin vauvaa tulee imettää paljon ja pitkään. Maratonimetykseksi näitä pitkiä syöttöjä kutsutaan.
Jos vauvalle ei tule vatsanpuruja, niin vauvahan voi hengata rinnalla niin paljon kuin mahdollista. Jos taas tulee mahanpuruja, kannattaa pitää imetysväli noin 3-4 tunnissa.
Yösyöttö on myös sikäli hyvä asia, että äidinmaidossa on tuolloin mukana melatoniinia, joka taas edesauttaa vauvan pitkille yöunille. Jos vauva siis heräilee yöllä, niin ilman muuta vauva syötetään.
4. Vauvan nukuttaminen kehtoon tai pinnasänkyyn ei onnistu
- Ratkaisu: Nukuta vauva kapalossa tai tee vauvan sängystä pesä
Saatiin neuvolasta hyvä vinkki siihen, että vauva tarvitsee tiiviin ja pesämäisen sängyn nukahtaakseen. Kun vauvalla on liikaa tilaa, vauva herättää itsensä heiluttelemalla käsiään ja jalkojaan. Kun tilaa on vähemmän, vauva tuntee olonsa turvallisemmaksi (tiiviissä tilassa nukkuminen muistuttaa äidin masussa hengaamista).Me ei siis olla ostettu vielä pinnasänkyä, sillä Moosekori-kehtokin tuntuu vielä liian isolta noin kolmen kuukauden ikäiselle vauvallemme. Mielestäni vastasyntynyttä kannattaakin nukuttaa pienemmässä sängyssä kuin pinnasängyssä.
Hyviä vaihtoehtoja ovat mm.
- äitiyslaatikko
- vuokrattava vaavi-ensisänky (ks. linkki)
- Kehto, esim. Petite Cherien Mooseskori (ks. linkki)
Kannattaa kuitenkin huomioida, että kaikki ylimääräiset tavarat (peitot, lelut jne.) kehdossa tai sängyssä ovat turvallisuusriski. Tee siis sellaisia viritelmiä, jotka ovat vauvalle turvallisia. Hyvä vaihtoehto on rullata pieni peitto tai pyyhe sängyn reunoille, jolloin sänky pienenee.
Oma kokemus kehdossa nukuttamisesta:
Ensimmäinen viikko oli hankalin, mutta sen jälkeen vauva alkoi nukkua kehdossa melko hyvin (välillä on toki ollut pakko ottaa vauva nukkumaan perhepetiin). Ilman viritelmiä kehtoon nukuttaminen ei alkuun siis onnistunut ollenkaan.Niinpä kehdon patjaa kohotettiin päätyosasta patjan alle laitetun pyyhkeen avulla. Jotta sängystä myös saatiin kuppimainen pesä, laitoimme kehtoon muutamaksi viikoksi turvakaukalon pienentimen.
Nykyisin vauva nukkuu kehdossa ilman virityksiä. Aamupäivällä otan tytön yleensä viereeni nukkumaan, sillä tällä tavoin vauva saattaa nukkua vaikka puoleen päivään asti tyytyväisenä.
5. Kun itkulle ei tule loppua
- Ratkaisu: Tuttihuijaus
Kun tuntien sylissä hyssyttely puuduttaa ja olisi jo kiva mennä nukkumaan, kannattaa kokeilla tuttihuijausta. Tuttihuijaus on yksi keksimäni metodi, jolla saan vauvan nukahtamaan perhepetiin silloin, kun itse haluan mennä nukkumaan.Tämä siis toimii meillä erittäin hyvin silloin, kun vauva on aivan hysteerinen, eikä mikään muu keino tehoa (ks. myös alempi nenä vasten nenää -metodi).
Tuttihuijaus toimii siten, että asetan vauvan kyljelleen sänkyyn viereeni (napa napaa vasten ja päälaki pussausetäisyydellä) ja laitan vauvalle tutin suuhun. Mitä lähempänä vauva on minua, sen paremmin tutti pysyy suussa (toimii siis myös vaatteet päällä). Vauva siis ikään kuin imee rintaa, mutta imeekin tuttia!
Tässä asennossa kannattaa tietysti olla tarkkana, ettei vauvalla ole vaaraa tukehtua. Pidä siis pieni hajurako vauvaan ja pysy hereillä. Vauva usein ähisee maksimissaan puolisen tuntia vieressäni, kunnes uni hänet viimein korjaa. Tällöin hänet voi siirtää omaan kehtoon nukkumaan selälleen.
Oma kokemus tuttihuijauksesta
Tämä taktiikka on jättänyt toimimatta ainoastaan kahtena yönä ja silloinkin sain vauvan nukkumaan syliini tuttihuijauksen avulla. Tällöin erona oli tosin se, että makasimme sohvalla samassa asennossa kuin ihokontaktissa. Tällöin vauva rauhoittui tutti suussa noin 15 minuutissa rinnalle, jonka jälkeen siirryimme sänkyyn ja nukutin vauvaa vielä kyljellään. Kun vauva oli syvässä unessa, siirsin vauvan kehtoon sänkyni viereen nukkumaan selälleen.Olen joskus vahingossa nukahtanut tuttihuijauksen aikana ja herännyt vasta usean tunnin päästä vauva kainalossani. Vauva kuitenkin kääntyy itsestään selälleen, kun en enää pidä hänestä kiinni.
Alkuun pelkäsinkin vauvan nukuttamista viereen, mutta hyvin sekin on sujunut. Minusta perhepedissä nukuttamisessa on paljon etuja. Kun vauva nukkuu hyvin, myös äiti saa nukuttua paremmin, jolloin molemmat ovat pirteämpiä aamulla.
Sittemmin vauva on kuitenkin alkanut nukkua yönsä omassa kehdossaan. Kuten yllä mainitsin, aamuisin vauva kuitenkin pääsee nukkumaan viereeni ja siinä sitten saatetaan posottaa puoleenkin päivään.
6. Ja kun tuttihuijauskaan ei toimi
- Ratkaisu: Nenä vasten nenää
Kun MIKÄÄN muu ei auta (ei edes tuttihuijaus), niin meidän tyttö rauhoittuu viimeistään silloin, kun hän saa tutin suuhun ja äidin tai isän nenän nenää vasten tai posken poskea vasten.Montakohan kertaa tälläkin viikolla ollaan oltu nenät vastakkain, sillä se on ollut välillä ainoa keino saada itkuinen vauva rauhoittumaan. Viimeksi tänään on ollut tuttihuijaukselle ja nenä vasten nenää -keinoille tarvetta useaankin kertaan...
Vauvan pitäminen lähekkäin on niin hellyttävää. Mun sydän sulaa joka kerta kun vauva kääntää pään kohti omia kasvojani ja puskee tuttia kasvojani kohti. Siinä sitten makoillaan nenät vastakkain, kunnes vauvan nyyhkytys lakkaa, vauva rauhoittuu ja lopulta nukahtaa.
Disclaimer
Ja jos kävisi niin ikävästi, etteivät nämä vinkit toimi muilla, niin tällöin kannattaa muistaa edellisen postauksen vinkki nro 6... ja elää päivän kerrallaan.Äitiys palkitsee!
Mun sydän vähän pakahtui eräs aamu, kun siirsin itkuisen tytön nukkumaan viereeni. Tyttö kosketteli käsillään kasvojani tietoisesti tai epätietoisesti, ihan kuin todetakseen, vieläkö se äiti on siinä vieressä. Ja niin nukuttiin pitkälle puoleen päivään.Tuhiseva pienokainen vieressä on jotain mitä ei oikein pysty sanoin kuvailemaan.
Loppuun vielä lukuvinkki kaikille pikkuvauvojen äideille ja tuleville sellaisille: Virka-aika-vauva. Tätä tuli luettua ensimmäisten viikkojen aikana paljonkin.
Lisää lukuvinkkejä löytyy aikaisemmin julkaistun postauksen lopusta.
Saa jakaa hyviä rauhoitteluvinkkejä, sillä jos nämä keinot joku päivä pettävät, niin uusille vinkeille on tarvetta!
t. Enni
* Vauvan vaatteet saatu Ellosilta!
Lue myös / Read also
6 asiaa, jotka yllättivät vauva-arjessa | 7 Vinkkiä siihen, mitä tehdä äitiyslomalla edullisesti | Mitä tehdä sunnuntaina? | Synnytystavan valinta ja raskauskuulumisia viikolta 33 | Muuttunut kehonkuva ja pukeutuminen raskausaikana | Miten pärjätä mahdollisimman vähillä vaatehankinnoilla raskausaikana? | Vauvamaha |
IG: @ennimork | FB: Enni M. / Ennin kengissä
Ei ole lapsia eikä pahemmin kokemusta vauvoista, mutta melko pieni oli kummilikka, kun laittoivat mut nukuttamaan tytön päiväunille. Kitisi eikä satukaan meinannut tainnuttaa unille, mutta kun "silittelin" sormenpäillä tytön selkää, ei kauan kestänyt, kun oltiin unten mailla.
VastaaPoistap.s. Itsekin rakastan tätä sormihipelöintiä, jota meillä "tikutukseksi" kutsutaan... :)
Ihana! Tikutus! <3 :D Kiitos vinkistä, silittelyä täytyy ehdottomasti testata selkään. Meillä tyttö itse asiassa rakastaa myös posken silittämistä!
PoistaMeillä on nyt vauva 10,5kk.
VastaaPoistaMeillä alkuun oli hankaluuksia pikkuinen saada sisälle nukahtaan ja nukkui lähes aina parvekkeella päiväunensa. Kunnes ystävä tuli kylään ja teki päiväkotisilityksen eli siis sormella sivellään kulmakarvoja ja siitä välistä nenää pitkin alas, hennoin ottein. Kun sormea sivelee nenää pitkin alas, vauvan silmät automaattisesti menevät kiinni. Muutaman minuutin jälkeen vauva ri jaksanu luomiaan enää nostaa :D Se toimii meillä edelleen. Nyt tietenki osaa itsekin viedä käden tai näyttää mitä haluaa niin monesti pyytää hipsutusta ja vie minun käden kasvolleen ❤❤❤
Hei tätäkin olen tehnyt, vaan en tiennyt sillä olevan nimeä! :D posken silittely on täällä kans ihan ykkönen, mutta siihen vauva ei usein nukahda. Avaa silmät heti lopettaa, ellei sitten puolta tuntia jaksa silittää.
PoistaMonesti kuitenkin riittää se vain, että pitää kasvoja lähellä. Se rauhoittaa kummasti!
Ihana, että teillä on löytynyt tuollainen keino nukuttaa vauva. Otan vinkin talteen ja testaan tätä vielä uudemman kerran!