Kuukausi Smile-laserleikkauksen jälkeen

Hieman synkähkö kevätasu, eikö? Olin jo lähdössä kaupoille pelkässä reikäpaidassani, mutta tänään ei tainnut ollakaan yhtä keväinen sää kuin muulloin tällä viikolla. Kesäkuuhun on kuitenkin enää kolme päivää, tuntuu ihan hassulta. En haluaisi taas sanoa sitä, mutta hitto että aika kuluu nopeasti.

Ajatuksenani ei kuitenkaan ollut puhua vaatteista, vaan minulle kuukausi sitten tehdystä Smile-laserleikkauksesta ja siitä, missä mennään nyt.

Tällä hetkellä tilanne on se, että käyn viimeisessä jälkitarkastuksessa reilun viikon päästä ja silloin kuulen varmaan, mikä näköni oikea tilanne on. En siis vielä  tiedä uuden näköni speksejä, vaan voin ainoastaan kertoa omia tuntemuksiani leikkauksesta ja toipumisajasta.

Ps. Lue myös tuoreimmat kokemukset leikkauksen jälkeisestä elämästä:

Minulle tehtiin Smile-laserleikkaus, jossa sarveiskalvon sisältä poistettiin linssimäinen kiekko taittovirheen korjaamiseksi (tai näin ainakin olen ymmärtänyt). Päädyin Smileen siksi, että kyseisessä leikkauksessa sarveiskalvon pintaan ei tehdä erillistä läppää ja leikkauksen pitäisi sopia paremmin ihmisille, joilla on erittäin kuivat silmät. Leikkauksen hyviä puolia ovat myös mm. nopea toipumisaika ja leikkaustuloksen pysyvyys. Huonoja puolia leikkausmenetelmässä on mm. se, että jos leikkauksella ei päästä haluttuun lopputulokseen, niin ilmeisesti ainoa vaihtoehto näön uudelleenkorjaamiseen on eri leikkausmenetelmä, eikä Smileä voida uusia (en nyt tähän hätään sattunut löytämään sen toisen leikkausmenetelmän nimeä).

Alan pikku hiljaa tottua silmälasittomuuteen ja nautin joka hetkestä. Laserleikkauksesta on nyt kulunut hieman yli viisi viikoa ja näkö on suurimman osan ajasta erinomainen. Lähes päivittäin näköni on kuitenkin valonarka ja sumea heti aamusta, joten esim. tietokoneen näytön katsominen tuottaa hankaluuksia. Tämä ilmeisesti johtuu siitä, että leikkaus kuivattaa silmiä ja ainakin omalla kohdallani silmäni olivat jo ennestään hyvin kuivat. Lääkäri mainitsi, että ihminen ei tuota kyyneliä yön aikana, joten siksi silmät ovat kuivat aamuisin. Tähän auttavat onneksi silmätipat.

Toinen huomaamani muutos on tapahtunut silmien väsymisessä, eli silmät ovat iltaisin väsyneemmät kuin ennen. Olen kuitenkin edelleen toipumisvaiheessa, joten en osaa sanoa jääkö väsyminen tai sumeusongelmat vaivaamaan minua tulevaisuudessakin. Luulen ja toivon, että nämä pienet haittapuolet paranevat ajan kuluessa. 

Leikkauksen jälkeinen valonarkuus on yleistä leikkauksen jälkeen. Mitä nyt luin netistä, niin on tapauksia, jossa silmien valoherkkyys ei ole koskaan parantunut ja esim. auton valot näyttäytyvät tällaisen ihmisen silmiin starburst- ja haloilmiönä. Juuri tällä tavalla näen vielä itsekin, mutta olen jo tuttunut siihen. Ainoastaan harmittaa se, että tietokoneen näyttö on hyvin kirkas ja näyttöä tuijotellessa saakin räpytellä silmiä aika usein. Tästä syystä olen myös vähentänyt bloggaamista, sillä kirkkaan näytön katsominen työpäivän jälkeen on ollut toisinaan erittäin hankalaa (puhumattakaan oikolukemisesta). 

Miettikääpä kuinka ihanaa oli toipua silmäleikkauksesta ja kirjoittaa kuukauden ajan 15 sivun esseetä. Välillä tuli vaiheita, kun teki mieli lyödä hanskat tiskiin ja hakea lääkärintodistus silmien takia. Pienten kirjainten lukeminen kirkkaalta näytöltä oli ja on edelleen vaikeaa. Onneksi etenin esseen kanssa pienin askelin ja nyt se on tehty, huh!Eli valoherkkyyden ohella myös lähinäkö on ainakin oikeassa silmässä sumea aamuisin. Onneksi sumeus häviää päivän mittaan ja valoarkuuteen tottuu. Kun näkö on taas iltapäivisin hyvä, se on oikeasti todella hyvä ja tarkka. Maisemien katselu tuntuu hassulta, koska näen pikkuriikkisetkin yksityiskohdat. Näkö on mielestäni terävämpi kuin se oli aikoinaan silmälasien kanssa. On ihanaa käydä jumpissa ja ulkoilemassa ilman laseja. On myös ihanaa, ettei enää tarvitse roudata mukanaan silmälasikoteloa silmälaseille!

Satuin lukemaan erästä verkkosivustoa, jossa oli aikamoisia argumentteja siihen, miksi leikkausta ei tulisi koskaan tehdä kenellekään. Sivustolla tosin puhutaan Lasik-menetelmästä, jossa silmän sarveiskalvoon tehdään pieni läppä ja jossa toipuminen on hitaampaa. 

Heti alkuun haluan henkilökohtaisesti kumota esim. sellaisen faktan, jonka mukaan silmäleikkaus olisi täysin esteettisistä syistä johtuva kauneuskirurginen toimenpide. Mä yksinkertaisesti halusin nähdä ilman lasejani, jotka häiritsivät mm. liikkuessa, valokuvatessa ja no, elämisessä ylipäätään. Sain päänsäryn laseistani, jotka painoivat ikävästi nenänpielessä ja kirosin joka kerta huurtuvia silmälasejani Piloxing-tunneilla. Ärsyynnyin myös siitä, että hiukset olivat viiden minuutin välein lasien saranoissa kiinni. Piilolinssejä en koskaan oppinut käyttämään silmieni kuivuudesta johtuen. 


Leikkaus ei sattunut yhtään, enkä leikkauksen jälkeen ole kokenut minkäänlaista roskantunnetta silmissäni. Ainoastaan silmien valoherkkyys ja ajoittaiset näön sumentumiset ovat asioita, joista toivon pääseväni ajan kanssa eroon. No, silmien valoherkkyydenkin vielä kestän, sillä onhan se starburst-ilmiö aika coolin näköistä, mutta toivotaan, että silmät tästä vielä toipuvat.

En todellakaan kadu leikkausta, mutten lähtisi suosittelemaan sitä noin vain muille. Harkitsin laserleikkausta noin kymmenen vuoden ajan, tosissaan noin parin vuoden ajan, mutta en juuri tutkinut leikkausten haittavaikutuksia tai pohtinut niitä ylipäätään sen kummemmin. Ajattelin - ja ajattelen edelleen - että onnistunut leikkaus jopa pienine sivuvaikutuksineen olisi silti parempi vaihtoehto kuin elämä silmälasien, likinäköisyyden ja hajataiton kanssa. Ja jos leikkaus olisi jotenkin epäonnistunut, niin se olisi sitten ollut todella huonoa tuuria. 

Olkaa kuitenkin kriittisiä ja jutelkaa lääkärin kanssa avoimesti. Ainakaan minulle ei kerrottu mitään negatiivisia asioita leikkaukseen tai leikkauksen jälkeiseen elämään liittyen, ellen sellaista itse kysynyt.

Lue tuoreimmat kokemukset leikkauksen jälkeisestä elämästä:


t. Enni

Kommentit

 1. Kiva kuulla, että paraneminen on sujunut hyvin. En tiedä oletko enää kurkkinut kaverini blogia, mutta hänellä ei valitettavasti korjauksenkaan jälkeen suju ihan yhtä mallikkaasti... :(

  VastaaPoista
 2. Kiva kuulla, että oot toipunut hyvin! Ihanan utuinen tuo toiseksi viimeinen kuva! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo katsotaan miten näkö tästä vielä kehittyy vai kehittyykö!

   Poista
 3. Oon ite harkinnut leikkausta jonkun viitisen vuotta, mutta en ole tosissani siihen vielä lähtenyt... Tykkään tällä hetkellä silmälaseista ja voin käyttää liikunnan aikana (sen 2-3h) päiväsrtä piilareita mikäli tarvis. Aknekuuri jätti pienen valonarkuuden jälkeensä ja pimeällä ajaessa silmäni ovat kovilla vastaantulevien autojen vuoksi. En myöskään pysty kotona katsomaan elokuvaa ilman taustavaloa, telkku on liian kirkas yksinään. Tiedä miten nämä vielä leikkauksen myötä sitten korostuisivat. Kiva kuulla että olet itse toipunut :)

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sellaisestakin kuurista voi tulla samanlaisia oireita? Jännä! Joo enpä tiedä miten vaikuttaisi, voisiko se siitä enää tuplaantua? Kiva, että sinulle sopii piilarit. Mäkin pidin siitä, miten lasit näyttivät sopivan mulle, mutta kyllä ne hieman hankaloittivat elämää. Tuntuu niin hienolta päästä ensimmäistä kertaa ulkomaille uusilla silmillä ja mennä katsomaan nähtävyyksiäi lman, että tarvitsisi siristellä!

   Poista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni.

Lue myös