Canon EF 50mm f/1.4 USM -arvostelu

Kuten lupailin, mun piti näyttää teille mitä vanhalla Canon EOS 400D:llä ja Canonilta medialainaan saadulla Canon EF 50mm f/1.4 USM -objektiivilla saa aikaan. Jos multa kysytään, niin todella nättiä jälkeä.

Testausvaihetta varten pohdin erilaisia vaativia tapoja testata kombon laatua. No, pihalta löytyi trampoliini, joten tietysti päädyttiin liikekuviin. Otettiin siis noin miljoonan kuvan verran palvelleesta 400D:stä kaikki irti ja lopputuloksen näette tässä. Jos muuten satuitte lukemaan muutaman päivän takaisen postauksen (klick), niin osa tuon postauksen kuvista oli juuri kyseisellä kombolla kuvattu.

IMG_2283 copy
IMG_2298 copy

Kohta kymmenen vuoden ikäiseksi kameraksi laatu on edelleen aika hyvää ja säädöillä se varmasti vielä paranisi. Kuten myös huomaatte, niin paljon riippuu pelkästään siitä objektiivista. Jos teillä on esim. vanhempi satasarjan runko (500D, 550D, 600D yms.), joka ei vielä näytä mitään merkkiä hyytymisestä, suosittelen  vaan rohkeasti vaihtamaan objektiivia

Joissain tilanteessa olen kokenut 50mm polttovälin liian pitkäksi croppikennolla (APS-C) kuvatessa. Tällaisia kameroita ovat Canonin yleisimmät harrastelijakamerat & puoliammattilaiskamerat. Tuo kenno tarkoittaa siis sitä, että osa kuvasta rajautuu pois, kun taas täysikennoisella kuvatessa säilyy kinofilmin oikea koko. Tämä taas on ihan nippelitietoa harrastelijoille, ja tarkoituksena oli siis vain selventää, että halvemmilla rungoilla tämä objektiivi on pidempi kuin täyden kennon kameroilla kuvatessa.

Eli siis muotokuvaukseen se on oikein passeli, sisäkuvaukseen ei juurikaan (paitsi ehkä täyskennolla kuvatessa).

IMG_2315 copy
IMG_6770 copy

Jos EF 50mm f/1.4 USM-objektiivin hinta hirvittää, niin vaihtoehtona on aina, ylemmässäkin kuvassa keskimmäisenä näkyvä & samalla polttovälillä oleva, Canon EF 50/1.8 II -objektiivi. Hinteroa on 200-300 euroa. Halvemman vaihtoehdon, eli *EF 50mm f/1.8 II (klick) löytää esim Pixmanian verkkosivuilta 103 eurolla, ja tuon valovoimaisemman *EF 50mm f/1.4 USM (klick)-objektiivin saa samasta paikasta noin 400 eurolla.

Ulkonäöllisesti niissä ei ole paljoa kokoeroa, mutta painossa eron kyllä tuntee. Edullisempi painaa 130 g ja tuntuma on aika muovinen, kun taas kalliimpi vaihtoehto EF 50mm f/1.4 USM painaa 290 g.

Osa kuvista oli vähän tärähtäneitä, mutta se johtui siitä, että kuvasimme jo suhteellisen hämärässä ja ISO-arvona oli vain (nyt pitää luntata) 100-200. Asetin kameraan aukoksi f/4.0 trampoliinikuviin ja f/1.6 henkilökuviin. Emme S:n kanssa kuvanneet henkilökuvia ihan täydellä aukolla, ettei jälki olisi liian pehmeää.Mutta eniten ihmetystä herättää se, että miten tuo kameravanhus voi edes olla enää elossa? Olen lukenut joistain blogeista kuinka 1000D tai 1100D -kamerat ovat jo hajonneet (ne tulivat paljon myöhemmin markkinoille), ja voin luvata, että tuo kamera on ollut todella paljolla käytöllä vuodesta 2006 lähtien. Tietysti jokaisen kameramallin sulkimella on oma elinikänsä, mutta meidän 400D on ylittänyt ohjeajan jo vuosia sitten.

Näin. Loppuyhteenveto on se, että jos jotakuta kiinnostaa ostaa tämä mun uutta vastaava EF 50mm f/1.8 II,  niin saa tarjota! Voisin nimittäin tosissani hankkia tuon vähän edistyneemmän tilalle. Jos teille herää jotain kysymyksiä näistä, niin antakaa palaa. Voi olla, että unohdin mainita jotain todella oleellista.

t. Enni

* Sisältää syvälinkin
Sisältöyhteistyö

Kommentit

 1. Toi 50mm 1.4 olis ihana! Mut itelläni on 1.8 ja ihan hyvin on tähän harrastuskäyttöön toiminut. Mut saahan sitä aina haaveilla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! No sama homma. Keveys on ton ehdoton plussa, se vie niin vähän tilaa sitten laukussa!

   Poista
 2. hei osaatko sanoo, että mitä eroo tolla 50mm f 1.4 ja 50mm 1.8 on?:) haluisin nimittäin oikeesti ostaa tollasen objektiivin itelleni, mut mietin vaan, et onko se 50mm f 1.8 yhtä hyvä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ero on tuossa valovoimassa, eli siis f/1.4 on valovoimaltaan parempi kuin f/1.8. EF f/1.4 sopii paremmin esim. tiettyjen kohteiden kuvaamiseen ja muotokuvaukseen, sillä sen avulla syväterävyyteen saa paremman bokeh-efektin, eli tausta on enemmän sumea kuin f/1.8:lla kuvatessa. Yleensä myös täydellä aukolla (eli tuolla f/1.8 kuvatessa halvemmassa versiossa kuvat voivat jo mennä vähän pehmeiksi, niin tuon kalliimman f/1.4 antaa taas vielä vähän isomman aukon käytettäväksi. Eli siis EF 50mm f/1.8 on hyvä hinta-laatusuhteeltaa ja EF 50mm f/1.4 vielä vähän sitä parempi :D

   Poista
  2. Kannattaa kokeilla sitä 50mm f/1.8, sillä se on riittänyt mun tarpeeseen ainakin nyt näinä kolmen-neljän vuoden aikana!

   Poista
 3. Voi kun ymmärtäisinkin noista valovoimaisuuksista tai numeroista jotain. :D Mää vain kuvailen millä sattuu.. Pitäisi varmaan perehtyä tarkemmin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah no ei kai sen niin väliä, jos saa sellaisia kuvia kuin haluaa. :) Periaate on siis, että mitä pienempi f-numero objektiivin kyljestä löytyy, sen valovoimaisempi se on, koska voi käyttää isompaa aukkoa.

   Menee siis päinvastoin. Pieni f-arvo = iso aukko (esim. f1.4) ja paljon valoa, isonumeroinen f-arvo (kuten f22) -> pieni aukko, vähän valoa.

   Poista
 4. Croppikennolle sopiva yleisobjektiivi olisi 30-35 polttoväliltä. Tuo 50MM on tosiaan jo telepäässä. Mutta hyviä kuvia tuolla yhdistelmällä tosiaan näyttää tulevan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mun mielestä tuo 35 mm on myös jo vähän liian pitkä, sikäli kun olen sellaista testannut. Ehkä 30mm olisi jees, ja sellainen Sigmalta löytyykin ihan kohtuuhintaan. Tosin ei ole siitä kokemusta, eli en tiedä onko minkälainen verrattuna tähän samanhintaiseen 50mm. Canonin vastaava (EF 35mm f/1.4) ei sitten ehkä ole niin yleislinssiksi sopiva, sillä hintahan huitelee tuhannen paremmalla puolella? Tai siis joo sopii, mutta ei varmaan yleisesti kaikkien kukkarolle :)

   Poista
 5. Totta tuo hintapolitiikka. Mutta ajattelin "yleislinssi" käsitettä valokuvauksellisesti :D ei liian lyhyt eikä pitkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha joo! :D Jotenkin vaan multa jää ihan kokonaan edes tutustumatta noihin linsseihin juuri siksi, etten liikaa mene ihastumaan. Koska en ikinä voisi laittaa tonnia tuohon linssiin... Tosin ensi kuussa mulle on tulossa sellainen nami testiin, että pelottaa jo etukäteen...

   Poista
 6. Mulla on Canonin 300D edelleen käytössä, ainakin sen 10 vuotta vanha ja hyvin toimii :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Joo katso taitoa on tehdä hyvää jälkeä myös vanhemmalla kalustolla! :) Ainut, mikä vanhemmissa on tyhmää, on se, että ne kohisee aika paljon, eikä niillä voi kuvata pimeässä niin hyvin. Tosin päivänvalossa ne ovat edelleen hyviä! :)

   Poista
 7. Hei,Saitko objektiivin jo myytyä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! En ole myynyt objektiivia, koska en ole vielä hankkinut f/1.4:sta, ja siispä akuuttia tarvetta tuolle löytyy. Toki saa aina tarjota! ;)

   Poista
 8. milläsellä hinnalla ajattelit myydä ton f/1.8:n (:?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! En ole yhtään miettinyt hintaa, sillä en tiedä mikä on hintataso yleensä käytetyllä. Tällä hetkellä en ole vielä hankkinut f/1.4, joten käytän tuota kyseistä objektiivia vielä. Voipa ollakin, etten ennen joulua pysty luopumaan objektiivista. Veronpalautuksia odotellessa! :D

   Poista
 9. Toi 1.4 oli Rajalassa tarjouksessa 149€ Maanantain :) Ostin itselle sen 400D kameravanhukseen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli, klubilaisille! Tuli uutiskirje. ;D Hyvä homma!!

   Poista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni.

Lue myös