Siirry pääsisältöön

Huippumuotia polttouuneihin / Chanel & Louis Vuitton

Kaikki lähti siitä, kun netin huumorisivustot julkaisivat kuvan, jonka mukaan Louis Vuitton polttaa joka vuosi edellisen sesongin myymättä jääneet laukkunsa mieluummin kuin laittaa ne alennusmyynteihin. On epäselvää, onko väite tosi vai ei, mutta silti kuva nosti esiin aikamoisen kohun. Se kuitenkin tiedetään, että Louis Vuitton ei ole ainoa, jonka uskotaan tuhoavan ylijäämälaukkujaan. Sanooko esim. merkki Chanel mitään?

image: täältä

Myytti, jonka mukaan Chanel never goes on sale ei ole totta, sillä nykyään Chanel kuitenkin myy joitain tuotteitaan alennettuina. Tämä sanonta on kuitenkin saanut juurensa muiden ei-alennusmyyntejä suosivien luksusmerkkien, kuten LV:n, pohjalta. Jos merkki ei pidä alennusmyyntejä, niin minne myymättä jääneet tuotteet joutuvat? Polttouuniinko? Vai onko tosiaan niin, että kaikki tuotteet myydään loppuun, eikä mitään jää varastoihin?

Chanelit palaa:

Chanelin uskotaan tuhoavan (polttamalla tai jollain muulla tavalla) myymättä jääneet laukkunsa jokaisen sesongin lopussa (siis sesonkituotteet). Coco Chanelin itse uskotaan aloittaneen myymättömien laukkujen tuhoaminen, sillä osaltaan syynä oli myös Chanelin halu pitää merkki vain yläluokan piireissä, toisin kuin olisi käynyt alennettujen laukkujen johdosta. Laukkuja ei myöskään ole annettu hyväntekeväisyyteen, sillä tällainen käytäntö laskisi brändin arvoa. Ilmeisesti Chanel on kuitenkin tukenut hyväntekeväisyyttä rahallisesti.

Miksi näin sitten tehdään? Ei tarvitse paljoa käyttää aivojaan tämän pulman ratkaisemiseen. Tietysti merkin arvo pysyy korkealla, kun merkki ja sen tuotteet ovat haluttuja ja kalliita, eli mahdollisimman vaikeasti saatavia. Tänä päivänä ei kyllä vaadi ihmeitä voidakseen omistaa Chanelin tai Louis Vuittonin laukun, joten sikäli laukkujen tuhoaminen on kuluttajan kannalta aika älytön systeemi. Kuka tahansa hyväpalkkainen ihminen saa tällaisen tuotteen uutena tai käytettynä, ja kuka tahansa muukin vähätuloisempi voi myös säästää tällaista tuotetta varten. Olisiko siis niin kamalaa, että tuotteita saisi myös alennettuina? Laskisiko se tosiaan brändin arvoa? Nykyään myös suositaan second handia, joten kyllä, näitäkin laukkuja saa jo tavallaan alennettuina.

image: Tyler Shields
Onkin sanottu, että toinen suuri syy luksusmerkkien tapaan tuhota sesongin ylijäämä johtuu myös piraattiteollisuudesta. Mielestäni on hyvä asia, että tällä tavalla yritetään vähentää ja vaikeuttaa piraattiversioiden pääsyä markkinoille. Henkilökohtainen mielipiteeni on silti, että koko juttu tuntuu aivan järjettömältä haaskaukselta. Onneksi kaikki merkit eivät toimi näin, vaan alennusmyyntejä todellakin on olemassa. Tämän lisäksi tuntuu jotenkin oudolta, että juuri tämä sesongin ylijäämän tuhoaminen vaikuttaisi piratismiin laskevasti. Piratismia on ollut ennen ja sitä on nyt, vaikka edellisen sesongin laukut olisikin tuhottu. Mikä vaikutus tällä oikeastaan on piratismiin?

Mikä on myös melko selvää, niin piraattiteollisuus on keskittynyt kopioimaan suurimmilta osin vain niitä tiettyjä klassikoita, jotka mahdollisimman moni tuntee ennestään. Toinen asia on se, että nehän osaavat jo tuon homman. Jos on kerran oppinut väärentämään mustan laukun, niin kai siitä osaa väärentää seuraavaksi keltaisen laukun?

image: Tyler Shields
Merkkien yksinoikeutettu imago on toinen mielenkiintoinen asia. Toisaalta, jos en itse olisi ikinä kokenut jotain merkkiä ihailtavana, niin hankkisinko niin kalliilta merkiltä yhtään tuotetta? Tuskinpa. Tosin tiedän, ettei tällaisen tuotteen hankkiminen vaadi enää ihmeitä. Onneksi on olemassa vielä niitä, jotka uskovat kierrättämiseen ja antavat meille kaikille mahdollisuuden hankkia jotain tällaista ”yksinoikeutettua”. Kiitos siis second hand, avullasi huippumuoti ei ole enää pelkästään yksinoikeus!

Ps. Kirjoittaja omistaa vintage Chanelin.

Lähteet: 
eHow.com
Skeptics

Kommentit

 1. Luksusmerkeillä on hyvinkin alennusmyynnit, niitä ei vain mainosteta isoilla punaisilla kirjaimilla. Jos asioit esim YSL:n myymälässä aleaikaa, myyjät usein vinkkaavat mitkä hyllyt ovat poistohintaan. Esim. Chanelilla taas lukee ihan hyllyissä mistä kohtaa alet alkavat. Vielä eksklusiivisimmilla merkeillä, kuten Hermesillä on "private salet" kanta-asiakkaille, jotka usein järjestettään joissain muissa tiloissa (näyttelytiloissa, varastohalleissa...), kuin itse myymälöissä. (Poikkeusena tosi ainakin Brysselin myymälä, joka tarjoaa alet itse myymälässä kaikille asiakkaille.)

  Eli merkin kanta-asiakkaat, eikä varsinaiset "alennusmyyntihaukat" voivat hankkia edellise-seasonin tuotteita alehinnoin. Polttouuneihin en ole koskaan törmännyt ;)

  Jos taas viittaat klassikkolaukkuhin, niitä tuskin koskaan saa alesta, koska nehän ovat seasoni seasonilta samoja, joten niitä on turha kesken vuotta hävittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhuin Louis Vuittonin olemattomista alennnuksista ja Chanelin sesonkivärisistä laukuista. kyllähän monet merkit myös myyvät alennettuja tuotteitaan erinäisissä outlet-myymälöissä, kyllähän tämä on tiedossa. Puhuin näistä kahdesta merkistä ja siitä miten Chanelin kohdalla käytäntö on ollut voimassa jo Coco Chanelin aikoihin. Jos tämä ei ole totta, niin miksei missään sanota niin? Ja kirjoitin vain lähteiden pohjalta:) mutta joo, korjaan vielä, että puhuin kauden ylijäämistä. Kiitos kommentistasi!

   Poista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni.

Suositut tekstit

Atooppinen ihottuma ja turvonneet silmäluomet

Alan hiljalleen kyllästyä atooppiseen ekseemaan, joka on vaivannut minua aikalailla koko ikäni ajan. Olen onneksi säästynyt pahimmalta ihottumalta, mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän huomaan herkistyväni mm. kosmetiikalle. Vuonna 2014 herkistyin ripsipidennyksille niin paljon, että silmäluomeni olivat turvoksissa useita päiviä ripsien laiton jälkeen. Jo vuosia olen luottanut perusvoiteisiin ja unohtanut hajustetut vartalovoiteet kokonaan. Hajuvettäkin suihkutan nykyisin lähinnä vaatteille. Erityisesti käsien iho on välillä näyttänyt melkoisen hurjalta, varsinkin talvisin. Onneksi ihotautilääkäri määräsi pari vuotta sitten Protopicia , joka on toiminut loistavasti! Käytän sitä nykyisin ennaltaehkäisevästi. Nyt viime aikoina, tai oikeastaan jo kesästä lähtien, olen huomannut, että silmäluomeni ovat alkaneet reagoida silmämeikkiin. Olen huomannut, että pahiten luomia ärsyttää eyeliner . En enää arkisin laita lähes ollenkaan meikkiä silmiin, etteivät luomet turpoaisi päivän

KAKKUA AAMUPALAKSI? SARJASSAMME ÄITIVINKIT: VAUVALLE JA AIKUISILLE SOPIVA, HERKULLINEN JA NÄYTTÄVÄ SMOOTHIEKAKKU

Sarjassamme äitivinkit: Vauvan herkullinen kakku Mitä kakkua voi syödä hyvällä omalla tunnolla vaikkapa aamupalaksi? Haluatko tarjota juhlissa koko perheelle sopivan kakun?  Tämän loistavan vinkin sain eräillä vauvakutsuilla muutama kuukausi sitten. Kyseisille kutsuille sai jokainen halutessaan tehdä syötävää nyyttikestimeiningillä. Kutsuilla olikin tarjolla raikkaan näköinen kakku meille ja lapsukaisillemme. Kyseistä kakkua pystyi syömään alle vuoden ikäinen lapsikin. Mikä on siis tämä mystinen kakku, joka sopii erinomaisesti tarjottavaksi vauvalle, taaperolle, äidille, isälle ja vaikka koko suvulle? Se on kuvan smoothiekakku ! "Tein tyttäreni syntymäpäiville smoothiekakun  keksi-voiseokseen, mutta alkuperäisen ohjeen mukaan  pohjan voi tehdä myös keksi-hedelmäsose-pohjaan tai apinaevääseen" Smoothiekakun resepti on helposti sovellettavissa Toki kyseisen smoothiekakku tulee tehdä vauvaystävällisempänä, jos seurueessa on alle vuoden ikäisiä nape

10 KUUKAUTTA SMILE-LASERLEIKKAUKSEN JÄLKEEN

Kohta on kulunut vuosi Smile-laserleikkauksesta , joten ajattelin kerrata kokemuksia leikkauksen jälkeisestä ajasta ja elämästä. Edellisen kerran kertasin kuulumisia vain kuukausi laserleikkauksen jälkeen, tuon postauksen voitte lukea täältä . Tänään oli oikeastaan hyvä päivä kirjoittaa tämä postaus, sillä kulunut aika on saanut unohtamaan osan negatiivisista kokemuksista. Toipuminen ei ole ollut ihan helppoa, mutta onneksi toipumisvaiheen oireet eivät ole olleet niin pahoja. Tänään aamulla mun näkö oli nimittäin aika sumea toisessa silmässä, mutta se saattoi johtua siitä, että silmät olivat muutenkin hieman turvoksissa.  Ajoittaisia näön sumeutumisia on ollut havaittavissa nyt pitkin vuotta, mutta olen laittanut ne edelleen leikkauksen piikkiin. Sen sijaan yleislääkäri, jonka vastaanotolla kävin viime viikolla, oli kovin kiinnostunut näköhäiriöistäni. Katsotaan siis liittyykö niihin jotain muutakin, vai onko tämä edelleen toipumisesta johtuvaa. Sumeutta on siis havaittavissa

Moderni sauna ja upotettava kiuas

Moderni sauna Kahden talon suunnittelu on edennyt siihen vaiheeseen, että toinen taloista sai juuri muuttoluvan. Viimeisimpänä työn alla on ollut saunojen suunnittelu ja toisen talon saunan valmistumista onkin odoteltu innokkaana. Saa nähdä, pääseekö jo ensi viikolla saunaan. Saunan kanssa sai tosin raapia päätä. Ihan alunperin saunan puut oli tilattu talofirmalta, mutta lopulta kävi ilmi, että valikoima rajoittui parhaimmillaankin vain STP-profiililla varustettuun tervaleppään, eikä tässä edes hinta toiminut porkkanana. Siispä ei auttanut muu kuin alkaa etsiä saunan puita eri valmistajilta.  Saunan suunnittelu loppusyksystä oli varmaan huonoin ajankohta ikinä, sillä joko kaikki muutkin rakensivat saunoja, tai myös materiaalipula näkyi kauppojen valikoimissa. Lopulta löytyi onneksi kiva vaihtoehto, joka täytti allekirjoittaneen vaativat kriteerit. Saunan paneeliksi ja laudepuuksi valikoituivat lopulta ThermoRoyal sarjan suoralla profiililla oleva kaunis apachi. Puut tilattiin  Väripirt

HIUSTENPIDENNYSTEN VÄRJÄÄMINEN KOTONA

M ulla tulee tästä postauksesta todella nostalgiset fiilikset, tämä on vähän sitä vanhempaa "Ennin kengissä" -matskua. Vastaavan postauksen toteutin vuonna 2012 tismalleen samana päivänä 11.4 ja ihan sattumalta tänäänkin päädyin samojen puuhien pariin! Aiheena on siis hiustenpidennysten värjääminen . TAUSTAA Olen aina tykännyt laittaa ja kasvattaa hiuksiani. Itse asiassa kampaajankin ammattikin on aina kiinnostanut, mutta olen niin herkkä kaikille hajusteille ja tököteille, ettei ammatti sopisi minulle. Kuitenkin tykkään värkätä hiusten kanssa (kokeilla esim. pinkkiä, kun siltä tuntuu ) ja aika usein myös pelleillä kaapista löytyvien hiustenpidennysten kanssa. Mulla on ollut vuosien ajan vaikka millaisia kokemuksia kotitekoisista hiustenpidennyksistä ja niistä on saatu kehuja ihan kampaajiltakin. Minulla on myös ollut tapana hamstrata alennuksista hiusvärejä omien hiusten värjäämistä varten, tai sitten juuri tällaisia pieniä projekteja varten.  Olin my