Värianalyysi – totta vai humpuukia?
Olen jo pitkään pohtinut värianalyysiin menoa, varsinkin kun sain vain muutama kuukausi sitten lisätietoa kapselivaatekaapin toteuttamisesta.Rehellisesti sanottuna meitä molempia vähän jännitti. Omat aiemmat kokemukseni värianalyysistä perustuivat lähinnä somefilttereihin ja hämärässä valossa otettuihin kuviin. Entä jos mulle tärkeä väri ei toimisikaan mun käytössä?
Värit ovat kuitenkin usein osa identiteettiä tai omaa brändiä.
Maria ehti myös hetken seurata puuhailujani sosiaalisen median kautta ja pääsi hieman sisään tyyliini. Hän kuitenkin halusi olla luomatta ennakkoon mielipidettä tulevasta analyysista.
Värianalyysi on palannut
Monelle värianalyysi tuo mieleen 80-luvun villityksen, mutta nyt se tekee vahvaa paluuta. Todennäköisesti myös sun äiti tai isoäiti tietää jo omat värivuodenaikansa – talvi, kevät, kesä tai syksy.
Mistä värianalyysissä on oikeastaan kyse?
Kyseessä on visuaalinen menetelmä, jossa selvitetään, mitkä värit sointuvat parhaiten kasvojesi luonnollisiin sävyihin – ihoon, hiuksiin ja silmiin. Maria toteuttaa Hehkumpi-värianalyysin 12-jakoisen värianalyysimenetelmän mukaan.
Värianalyysi tehdään vertailemalla värikankaita ihoa vasten luonnonvalossa. Tavoitteena on löytää sävyt, jotka saavat kasvosi hehkumaan, eli tukevat ihon sävyä, ja huomata mitkä sävyt tekevät ilmeestä väsyneen tai samean.
Miten 12-jaollinen värianalyysi toimii?
Keskeistä on ihon pohjasävyn tunnistaminen – se voi olla lämmin, viileä tai neutraali. Tämä sävy ei muutu esimerkiksi auringonoton tai rusketuksen myötä, vaikka ihon pintasävy muuttuu.
Kun oma väripaletti löytyy, pukeutuminen ja meikkaaminen helpottuvat. Värianalyysi auttaa paitsi siis pukeutumisessa myös esim. hiusvärin ja korujen sävyjen valinnassa.
Kannattaa silti muistaa muutama yleinen pukeutumisen perussääntö: Valitse housuihin neutraali sävy, joka sopii sun omaan päävärivuodenaikaan – se toimii hyvänä pohjana, johon on helppo yhdistellä lähes kaikkia oman paletin värejä yläosassa.
Esimerkiksi itselläni on tummat housut, ja tykkään pukea housujen kanssa esim. kirkkaan punaisen bleiserin.
Pinkki Bemari – sattumaako?
Kurvasin Hehkumpi-studion pihaan pinkillä Bemarillani – sävy, joka on yksi suosikeistani, kylmä, hieman violetin vivahteinen pastelli pinkki.
En ehkä kestä, koska juuri kyseinen sävy osoittautui analyysin mukaan täydelliseksi minulle.
Musta ja kirkas valkoinen
Olin ollut vahvasti mustan ja tummien sävyjen ystävä, vaikka olinkin huomannut joidenkin kirkkaiden punaisten sopivan minulle yllättävän hyvin.
Lucky me – musta saa (ammattilaisen vahvistamana) toimia myös jatkossa vaatekaappini kulmakivenä, eikä sitä tarvitse hylätä. Opin kuitenkin, että se toimii parhaiten yhdistettynä muihin väreihin – ei välttämättä aina kokomustana.
Myös kirkas valkoinen toimii erinomaisesti, erityisesti kesällä, kun ihoni saa lämpöä auringosta.
Mun värivuodenaika: Kirkas Talvi
Analyysin perusteella olen Kirkas Talvi (Clear Winter). Tämän paletin väreissä on:
- kontrastia
- viileyttä
- kirkkautta
Talvella on kolme alatyyppiä:
- Kirkas Talvi (Clear Winter) – kevään suuntaan
- Viileä Talvi (Cool Winter) – kesän vivahteita
- Tumma Talvi (Deep Winter) – syksyn sävyjä kohti
Nyt ymmärrän, miksi murretut sävyt eivät koskaan tuntuneet omilta. Ne latistavat ilmeen, kun taas kirkkaat sävyt kirkastavat ilmettä.
Mitä opin värianalyysissä?
- Hopea on paras koruväri – tämän olin ehkä jo huomannut itsekin, mutten myöntänyt... Valkokulta ja kirkkaat timantit näyttävät erityisen hyvältä ihoani vasten.
- Keltakulta toimii pieninä yksityiskohtina. Tämä ehkä mietityttää edelleen, koska tykkään myös kultaisista vaatteista ja käytän väriä aika paljon esim. mekoissa.
- Sain myös täydellisen huulipunasuosituksen – testiin menee!
Värianalyysi muutti ajattelutapaani
Sitruunankeltainen – väri, jota en olisi ikinä harkinnut
Yksi värianalyysin yllätysväreistä oli kirkas lemon yellow eli sitruunankeltainen väri. Kun Maria nosti värikankaan kasvojeni viereen, molemmat ihastelimme, miten hyvältä väri näytti.
Voin kuvitella, että varsinkin kesällä kylmään taittava sitruunankeltainen toimii itselläni hyvin. Näen itseni jo pukeutuneena vaaleankeltaiseen satiiniseen kesämekkoon, vähän kuin Kate Hudson leffassa Kuinka hukata kundi 10 päivässä.
Miksi värianalyysi kannattaa tehdä?
Värianalyysi oli kokemuksena mielenkiintoinen. Suosittelen sitä kaikille, jotka haluavat selkeyttä siihen, mikä väri pukee ja mikä ei – ja miltä näyttää silloin, kun oikeat värit toimivat itsellä.
Kiireisessä arjessa (etenkin lapsiarjessa) on ihanaa, kun voi heittää päälle jotain ja tietää, että se toimii.
Älä missaa tätä – katso, miten Hehkumpi-värianalyysi toimii käytännössä!
t. Enni
Kaupallinen yhteistyö: Hehkumpi
Kommentit
Lähetä kommentti
Totta turiset kuomaseni.