Siirry pääsisältöön

Miksi amis ei saa palkkaa työssäoppimisesta?

ammattiopiskelija  palkaton työssäoppiminen

Toisen asteen opiskelijat tekevät työssäoppimisjaksoja ilman palkkaa – mutta miksi korkeakouluopiskelijat voivat saada harjoittelusta palkkaa?

Kerrankin ilahduin – löysin toisen asteen opiskelijoille sopivan harjoittelupaikan, jonka jaoin opiskelijoilleni ja kannustin hakemaan. Harjoittelusta maksetaan palkkaa, jes! Paitsi että... miten nyt toimitaan? 

Kun tarkemmin katsoin, huomasin, että palkkaus ei täytä työehtosopimuksen mukaisia vaatimuksia, ja samalla heräsi kysymys: miten oppilaitoksen näkökulmasta järjestetään työssäoppimisjakso, jos työssäoppimisesta maksetaan korvausta?

Toisen asteen koulutukseen liittyy vahvasti työssäoppimisjakso, jonka perusperiaatteena on, että opiskelija saa mahdollisuuden oppia työelämässä ilman varsinaista työsuhdetta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että työssäoppimisjakso ei saa olla palkallinen, vaikka opiskelija tekee usein täysipainoisesti työtehtäviä, jotka hyödyttävät työnantajaa. Tämä järjestely on herättänyt runsaasti kritiikkiä, ja perustellusti – miksi opiskelija ei saisi korvausta työstään, vaikka hän panostaa työpaikalla käytännön tekemiseen?

Työssäoppiminen on osa koulutusta, mutta samalla opiskelija toimii yrityksen arjessa osana työyhteisöä ja tuottaa lisäarvoa työnantajalle. Vapaaehtoisen työn ja ilmaiseksi tehdyn työn ero hämärtyy, kun opiskelija joutuu työskentelemään ilman palkkaa tilanteessa, jossa muut saavat samasta työstä TES:n mukaista korvausta

Ongelmana ei kuitenkaan ole työpaikka, vaan ammatillisen koulutuksen järjestelmä. Työssäoppiminen tapahtuu koulutussopimuksella, joka ei ole työsuhde. Opiskelija ei ole työsuhteessa yritykseen, eikä hänelle makseta palkkaa. Koulutussopimuksessa sovitaan työpaikalla suorittavista näytöistä, mutta ei korvauksesta tehdystä työstä. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka yritys haluaisi maksaa opiskelijalle palkkaa, se ei ole mahdollista koulutussopimuksen puitteissa.

Jos taas opiskelija haluaisi tehdä palkallista harjoittelua, vaihtoehtona olisi oppisopimus, mutta se edellyttää TES:n mukaista palkkaa. Kuten tässä tarjotussa kesäharjoittelussa, jossa palkka kuukauden jaksosta on 1 000 euroa: https://duunitori.fi/tyopaikat/tyo/kesaharjoittelija-sksun-19128940. Tämä summa ei vastaa TES:n mukaista palkkaa, jolloin oppisopimusta ei ole mahdollista solmia.

Kolmas ja ehkä kaikkein ongelmallisin tilanne syntyy silloin, kun opiskelija ottaa vastaan työpaikan, tekee työnsä, mutta koska palkallista työssäoppimista ei voida virallisesti järjestää koulutussopimuksen kautta, voimme käsittääkseni vain hyväksilukea osaamisen jälkeenpäin opintoihin. Tämä hankaloittaa työelämälähtöisyyttä ja sotii kaikkea sitä vastaa, mitä yritämme työssämme tehdä - eli madaltaa kynnystä saada opiskelijat työelämään, arvioida heidän osaamistaan ja liittää työpaikalla oppiminen osaksi opintoja.

Palkaton työssäoppiminen luo myös epätasa-arvoa opiskelijoiden keskuudessa. Kaikilla ei ole taloudellista mahdollisuutta työskennellä ilmaiseksi useita viikkoja, jolloin siihen kykenevät saavat arvokasta työkokemusta, toisin kuin ne, kenellä sitä mahdollisuutta ei ole. Opiskelija voi tietysti olla oikeutettu opintotukeen ja koulumatkatukeen tietyin ehdoin, mutta nämä eivät välttämättä riitä kattamaan menetettyä ansiota, jonka palkallinen työssäoppiminen voisi tarjota. 

Myös korkeakouluopiskelijat voivat saada sekä palkkaa sekä opintotukea tiettyyn tulorajaan asti, kun taas toisen asteen opiskelijat eivät voi saada palkkaa työssäoppimisesta. 

Työssäoppimisjärjestelmää tulisi tarkastella kriittisesti ja pohtia, miksi esimerkiksi media-alan ammattikorkeakouluopiskelijat voivat saada palkkaa harjoittelusta, mutta toisen asteen media-alan opiskelijat eivät. Korkeakouluopiskelija tekee työsopimuksen yrityksen kanssa, amislainen ei. Tämä asettaa eri koulutusasteiden opiskelijat epätasa-arvoiseen asemaan ja vaikeuttaa opiskelijoiden siirtymistä työelämään. 

Olisiko aika jatkaa keskustelu siitä, että toisen asteen opiskelijoiden siirtymistä työelämään voitaisiin kehittää, helpottaa ja tehdä heille kannattavaksi?

Terkuin, 

AmO Enni Mörk

Kommentit

Suositut tekstit

HIUSTENPIDENNYSTEN VÄRJÄÄMINEN KOTONA

M ulla tulee tästä postauksesta todella nostalgiset fiilikset, tämä on vähän sitä vanhempaa "Ennin kengissä" -matskua. Vastaavan postauksen toteutin vuonna 2012 tismalleen samana päivänä 11.4 ja ihan sattumalta tänäänkin päädyin samojen puuhien pariin! Aiheena on siis hiustenpidennysten värjääminen . TAUSTAA Olen aina tykännyt laittaa ja kasvattaa hiuksiani. Itse asiassa kampaajankin ammattikin on aina kiinnostanut, mutta olen niin herkkä kaikille hajusteille ja tököteille, ettei ammatti sopisi minulle. Kuitenkin tykkään värkätä hiusten kanssa (kokeilla esim. pinkkiä, kun siltä tuntuu ) ja aika usein myös pelleillä kaapista löytyvien hiustenpidennysten kanssa. Mulla on ollut vuosien ajan vaikka millaisia kokemuksia kotitekoisista hiustenpidennyksistä ja niistä on saatu kehuja ihan kampaajiltakin. Minulla on myös ollut tapana hamstrata alennuksista hiusvärejä omien hiusten värjäämistä varten, tai sitten juuri tällaisia pieniä projekteja varten.  Olin my...

15 speed dating kysymystä ja vastausta

Järjestin synttäreillä hauskan ohjelmanumeron ystävän avustuksella. Kyseessä oli  speed dating eli pikadeittailu,  jonka ideana oli kysellä parilta ennalta annettuja kysymyksiä minuutin ajan kerrallaan. Sen jälkeen vaihdettiin pareja. Nämä leikissä käytetyt kysymykset löytyvät vielä kotoani, joten aloin selata kysymyksiä ajankuluksi ja samalla valitsin niistä sopivimpia, joihin ajattelin myös vastata. Tässäpä 12 kysymystä ja vastausta! 1. Oletko koskaan käynyt elokuvissa yksin? Olen. Olin silloin elokuvateatterissa töissä ja pääsin yllättäen katsomaan Sex and the City – Sinkkuelämää -elokuvan lehdistönäytökseen. Sinne hipsin suoraan työvuoroni jälkeen. 2. Oletko puhelias Aika puhelias, joskus ehkä hieman liiankin. Innostun helposti ja tällöin alan puhua paljon. Tuntemattomassa seurassa lämpenen tosin hitaasti, mutta sitten usein kun pääsen vauhtiin, huomaan myös keskeyttäväni muita todella usein. Olen yrittänyt kiinnittää tähän huomiota viime aikoina... ...

KAKKUA AAMUPALAKSI? SARJASSAMME ÄITIVINKIT: VAUVALLE JA AIKUISILLE SOPIVA, HERKULLINEN JA NÄYTTÄVÄ SMOOTHIEKAKKU

Sarjassamme äitivinkit: Vauvan herkullinen kakku Mitä kakkua voi syödä hyvällä omalla tunnolla vaikkapa aamupalaksi? Haluatko tarjota juhlissa koko perheelle sopivan kakun?  Tämän loistavan vinkin sain eräillä vauvakutsuilla muutama kuukausi sitten. Kyseisille kutsuille sai jokainen halutessaan tehdä syötävää nyyttikestimeiningillä. Kutsuilla olikin tarjolla raikkaan näköinen kakku meille ja lapsukaisillemme. Kyseistä kakkua pystyi syömään alle vuoden ikäinen lapsikin. Mikä on siis tämä mystinen kakku, joka sopii erinomaisesti tarjottavaksi vauvalle, taaperolle, äidille, isälle ja vaikka koko suvulle? Se on kuvan smoothiekakku ! "Tein tyttäreni syntymäpäiville smoothiekakun  keksi-voiseokseen, mutta alkuperäisen ohjeen mukaan  pohjan voi tehdä myös keksi-hedelmäsose-pohjaan tai apinaevääseen" Smoothiekakun resepti on helposti sovellettavissa Toki kyseisen smoothiekakku tulee tehdä vauvaystävällisempänä, jos seurueessa on alle vuoden ikäisiä ...

10 KUUKAUTTA SMILE-LASERLEIKKAUKSEN JÄLKEEN

Kohta on kulunut vuosi Smile-laserleikkauksesta , joten ajattelin kerrata kokemuksia leikkauksen jälkeisestä ajasta ja elämästä. Edellisen kerran kertasin kuulumisia vain kuukausi laserleikkauksen jälkeen, tuon postauksen voitte lukea täältä . Tänään oli oikeastaan hyvä päivä kirjoittaa tämä postaus, sillä kulunut aika on saanut unohtamaan osan negatiivisista kokemuksista. Toipuminen ei ole ollut ihan helppoa, mutta onneksi toipumisvaiheen oireet eivät ole olleet niin pahoja. Tänään aamulla mun näkö oli nimittäin aika sumea toisessa silmässä, mutta se saattoi johtua siitä, että silmät olivat muutenkin hieman turvoksissa.  Ajoittaisia näön sumeutumisia on ollut havaittavissa nyt pitkin vuotta, mutta olen laittanut ne edelleen leikkauksen piikkiin. Sen sijaan yleislääkäri, jonka vastaanotolla kävin viime viikolla, oli kovin kiinnostunut näköhäiriöistäni. Katsotaan siis liittyykö niihin jotain muutakin, vai onko tämä edelleen toipumisesta johtuvaa. Sumeutta on siis havaittavi...

Näköalapaikalla härällä Fuengirolassa

Ikävä Espanjaan on taas kova, vaikka kotiuduin sieltä vasta neljä päivää sitten. Onneksi loma jatkuu vielä, ja täällä on näin hyvät ilmat. Tarkalleen ottaen mulla on lomaa jäljellä vielä noin viisi ihanaa viikkoa ja sitten alkaakin melkoinen suunnittelu liittyen uudentyyliseen soluopetukseen.  Fuengirolan härällä oli taas pakko käydä, sillä siitä on muodostunut eräänlainen perinne. Maisemat ovat upeat ja ilta-aurinko takaa nätit kuvat. Suosittelen käymään siellä, härkä löytyy Los Pacosin ja Torreblancan välistä.  Tässä linkki polulle , joka vie suoraan härälle. Ps. Mulla on vissiin tänään polttarit, mies vietiin jo omiinsa. t. Enni Lue myös aiemmat Espanja-aiheiset postaukset reissusta: Pom pomit ja lomapäiväkirja Juhannus Espanjassa - Pieni baari Mijasissa Nike Free Factory Store (Malaga) Massimo Dutti Dyyneillä - Playa de Bolonia