Siirry pääsisältöön

Tein lastenkirjan tekoälyn avulla

Tekoäly - kirjan luominen tekoälyllä

AI eli tekoäly on ollut ainakin omassa lähipiirissäni kova puheenaihe nyt reilun vuoden ajan ja tuntuu, että tahti vaan kiihtyy. Erilaisia tekoälypohjaisia kuvagenerointimalleja on alkanut ilmestyä verkkoon ja yksi omista suosikeistani, Adobe Firefly, kuulu Adoben lisenssiini. 

Kuvien luominen tekoälyllä

Olen ollut todella kiinnostunut tekoälystä ja erityisesti kuvien generoinnista tekoälyllä. Olen myös käyttänyt paljon aikaa tämän oppimiseen sekä opettamiseen. 

Kuvia siis luodaan promteilla, eli komennoilla. Ihminen ei luo kuvaa, vaan kone. Ihminen kuitenkin luo komennon, jolla kuva luodaan. Komento (prompt) voi olla esimerkiksi: "an avocado armchair" tai paljon monimutkaisempi, usean lauseen mittainen ja satojen rivien verran hiottu komento.

Tekijänoikeudet ovatkin sitten asia erikseen ja niistä on ollut myös valtavasti keskustelua. On menty jopa niin pitkälle, esim.  Adobe on niin varma Fireflylla luoduista tekoälykuvistaan, että he ovat valmiita maksamaan mahdollisesta oikeusprosessista syntyvät kulut. No, odotellaan tähän ennakkotapausta... 

Eettisyys

Aika paljon on tullut keskustelua opiskelijoiden kanssa tekoälyn eettisyydestä sekä siitä, mihin suuntaan luova työ on menossa, mikäli kuvien laatu paranee ja tekeminen helpottuu. Eräs opiskelija myös kysyi, että miksei vain itse mene ottamaan valokuvaa esimerkiksi pinkistä kukasta. Osoitin ikkunaa ja totesin, että ulkona on talvi.

Tällä hetkellä hype AI:n ympärillä on niin valtava, että lähes mitä vaan voi kutsua tekoälyksi. Ihmiset tuntuvat myös olevan hädissään uuden pelottavan asian äärellä, vaikka onhan tekoälyä hyödynnetty jo pitkään esimerkiksi älypuhelimissa olevien kameroiden ottamien kuvien luomisessa.

Olen itse haastanut suhtautumistani tekoälyyn kokeilemalla mitä sillä voi (ja ei voi) tehdä. Nyt syksyn aikana loin ensimmäisen luonnoksen lastenkirjasta parissa päivässä - siis kuvineen ja teksteineen. Lisäksi taitoin sen itse. 

Kyseiset kuvat toteutin testaten eri kuvagenerointimalleja, kunnes lopulta päädyin Adobe Firefly -pohjaisten kuvien generointiin. Kun aloitin syksyllä, niin viimeksi eilen uusia kuvia luodessani huomasin, että Firefly oli muuttunut ja kehittynyt. En meinaa pysyä perässä edes näin lyhyen ajan sisällä, joten mitä ihmettä on meneillään vaikkapa vuoden päästä?

Olen tietysti muokannut alkuperäisiä kuvia paljon. Olen yhdistellyt eri kuvia, lisännyt kuviin puuttuvia osia piirtämällä, sekä olen lisäksi tehnyt kuville erilaisia toimenpiteitä, esimerkiksi vektoroinut niitä, jolloin olen saanut niistä parempilaatuisia.

Tietysti iso huolenaihe on se, että mikäli yksi ihminen voi toteuttaa kirjan alusta loppuun kahdessa päivässä, niin mitä tapahtuu luovan työn ammattilaisille, kuten kuvittajille? Mitä tapahtuu, kun tekoäly tuottaa ideat kirjoihin, tv-sarjoihin, elokuviin ja myös toteuttaa ne? Tai mitä tapahtuu, kun tietokone lukee äänikirjan? Keneltä lähtee työt? Tai itse asiassa tämä kaikki tapahtuu jo nyt.

Virallisesti olen hionut kirjaa nyt muutaman kuukauden, eli ihan parissa päivässä en saanut julkaisukelpoista tuotetta. Nyt mennään luonnoksessa kolme, eli kyllä tähänkin on saanut aikaa uppoamaan. Tällä hetkellä hyvän kuvan tekeminen on vielä melko työlästä - huonon kuvan saa kyllä tehtyä todella yksinkertaisellakin promptilla. Lisäksi taitto vie aikansa.

Missä on tullut ongelmia?

Olen huomannut, että säännöt tulevat vastaan melko nopeasti. On muuten vaikeaa luoda pienelle tytölle puuttuvaa jalka, jos tekoäly ei sitä valmiiksi ole generoinut. Komento, jolla ohjaan tekoälyä luomaan puuttuvan jalan rikkoo sääntöjä. 

En nyt vielä lähtenyt kiertämään komentoa pyytämällä luomaan vähän jotain jalkaa muistuttavaa, mutta siis käytännössä näin varmaan voisi tehdä. Ja eihän minun teokseni (vai onko se tekoälyn teos) oikeasti riko sääntöjä, mutta näin tiukkoja säännöt ovat.

kuvien generoinnista tekoälyllä

Uusi on pelottavaa?

Pidin pari kuukautta sitten täydennyskoulutuksen graafisen alan ammattilaisille ja monelle osallistujalle tuli yllätyksenä se, miten helppoa tekoälyn avulla on luoda kuvituskuvia. Moni oikeastaan järkyttyi ja alkoi tosissaan pohtimaan sitä, onko tulevaisuudessa töitä tarjolla lainkaan.

Itse näen asian niin, että jos ei ota uutta teknologiaa haltuun, niin joku muu sen kyllä ottaa. Onhan meillä nykyään internet, sitäkin moni pelkäsi. Lisäksi kuvaaminen muuttui digitaaliseksi, eikä esimerkiksi media-alan perustutkinnon opinnoissa audiovisuaalisen viestinnän osaamisalalla ole mitään vaatimuksia opettaa valokuvaamista filmille, koska tutkinto vastaa työelämän tarpeisiin (toisaalta harmi). 

 Mitä ajatuksia teillä herää tekoälystä?

t. Enni

Kommentit

 1. Todella kiehtovaa! Opiskelen kolmatta vuotta töiden ohessa koulutusteknologiaa ja toki joillain kursseilla on ollut puhetta tekoälystä. Lisäksi olen tehnyt pari tekoälyyn liittyvää kurssia.
  Minuakin huvittaa (jos näin voi sanoa) kuinka tekoäly nähdään terminaattoreina, jotka valtaa maailman, vaikka tekoälyä on jo nyt meidän elämässä, kuten sinäkin totesit.
  Vähän harmittaa, etten ole ehtinyt kaikkiin tekoälykoulutuksiin mitä on ollut tarjolla. Eräässäkin todettiin, että kun tunnet "vihollisen", pysyt niskan päällä. Liittyi chatgpt:n käyttöön peruskoulussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mielestäni tämä on tällä hetkellä hyvä tapa suhtautua tekoälyyn.. mutta monesti se mitä ei tunneta, pelottaa. Hyvän kuuloinen alku! loppujen lopuksi kyse (siis vaikkapa chatgpt ja kuvan generointi) on tosi yksinkertaista. Mutta sitten kun aletaan miettiä syvemmin, niin saa kyllä päätä vaivattua :D

   Poista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni.

Suositut tekstit

Atooppinen ihottuma ja turvonneet silmäluomet

Alan hiljalleen kyllästyä atooppiseen ekseemaan, joka on vaivannut minua aikalailla koko ikäni ajan. Olen onneksi säästynyt pahimmalta ihottumalta, mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän huomaan herkistyväni mm. kosmetiikalle. Vuonna 2014 herkistyin ripsipidennyksille niin paljon, että silmäluomeni olivat turvoksissa useita päiviä ripsien laiton jälkeen. Jo vuosia olen luottanut perusvoiteisiin ja unohtanut hajustetut vartalovoiteet kokonaan. Hajuvettäkin suihkutan nykyisin lähinnä vaatteille. Erityisesti käsien iho on välillä näyttänyt melkoisen hurjalta, varsinkin talvisin. Onneksi ihotautilääkäri määräsi pari vuotta sitten Protopicia , joka on toiminut loistavasti! Käytän sitä nykyisin ennaltaehkäisevästi. Nyt viime aikoina, tai oikeastaan jo kesästä lähtien, olen huomannut, että silmäluomeni ovat alkaneet reagoida silmämeikkiin. Olen huomannut, että pahiten luomia ärsyttää eyeliner . En enää arkisin laita lähes ollenkaan meikkiä silmiin, etteivät luomet turpoaisi päivän

KAKKUA AAMUPALAKSI? SARJASSAMME ÄITIVINKIT: VAUVALLE JA AIKUISILLE SOPIVA, HERKULLINEN JA NÄYTTÄVÄ SMOOTHIEKAKKU

Sarjassamme äitivinkit: Vauvan herkullinen kakku Mitä kakkua voi syödä hyvällä omalla tunnolla vaikkapa aamupalaksi? Haluatko tarjota juhlissa koko perheelle sopivan kakun?  Tämän loistavan vinkin sain eräillä vauvakutsuilla muutama kuukausi sitten. Kyseisille kutsuille sai jokainen halutessaan tehdä syötävää nyyttikestimeiningillä. Kutsuilla olikin tarjolla raikkaan näköinen kakku meille ja lapsukaisillemme. Kyseistä kakkua pystyi syömään alle vuoden ikäinen lapsikin. Mikä on siis tämä mystinen kakku, joka sopii erinomaisesti tarjottavaksi vauvalle, taaperolle, äidille, isälle ja vaikka koko suvulle? Se on kuvan smoothiekakku ! "Tein tyttäreni syntymäpäiville smoothiekakun  keksi-voiseokseen, mutta alkuperäisen ohjeen mukaan  pohjan voi tehdä myös keksi-hedelmäsose-pohjaan tai apinaevääseen" Smoothiekakun resepti on helposti sovellettavissa Toki kyseisen smoothiekakku tulee tehdä vauvaystävällisempänä, jos seurueessa on alle vuoden ikäisiä nape

10 KUUKAUTTA SMILE-LASERLEIKKAUKSEN JÄLKEEN

Kohta on kulunut vuosi Smile-laserleikkauksesta , joten ajattelin kerrata kokemuksia leikkauksen jälkeisestä ajasta ja elämästä. Edellisen kerran kertasin kuulumisia vain kuukausi laserleikkauksen jälkeen, tuon postauksen voitte lukea täältä . Tänään oli oikeastaan hyvä päivä kirjoittaa tämä postaus, sillä kulunut aika on saanut unohtamaan osan negatiivisista kokemuksista. Toipuminen ei ole ollut ihan helppoa, mutta onneksi toipumisvaiheen oireet eivät ole olleet niin pahoja. Tänään aamulla mun näkö oli nimittäin aika sumea toisessa silmässä, mutta se saattoi johtua siitä, että silmät olivat muutenkin hieman turvoksissa.  Ajoittaisia näön sumeutumisia on ollut havaittavissa nyt pitkin vuotta, mutta olen laittanut ne edelleen leikkauksen piikkiin. Sen sijaan yleislääkäri, jonka vastaanotolla kävin viime viikolla, oli kovin kiinnostunut näköhäiriöistäni. Katsotaan siis liittyykö niihin jotain muutakin, vai onko tämä edelleen toipumisesta johtuvaa. Sumeutta on siis havaittavissa

Moderni sauna ja upotettava kiuas

Moderni sauna Kahden talon suunnittelu on edennyt siihen vaiheeseen, että toinen taloista sai juuri muuttoluvan. Viimeisimpänä työn alla on ollut saunojen suunnittelu ja toisen talon saunan valmistumista onkin odoteltu innokkaana. Saa nähdä, pääseekö jo ensi viikolla saunaan. Saunan kanssa sai tosin raapia päätä. Ihan alunperin saunan puut oli tilattu talofirmalta, mutta lopulta kävi ilmi, että valikoima rajoittui parhaimmillaankin vain STP-profiililla varustettuun tervaleppään, eikä tässä edes hinta toiminut porkkanana. Siispä ei auttanut muu kuin alkaa etsiä saunan puita eri valmistajilta.  Saunan suunnittelu loppusyksystä oli varmaan huonoin ajankohta ikinä, sillä joko kaikki muutkin rakensivat saunoja, tai myös materiaalipula näkyi kauppojen valikoimissa. Lopulta löytyi onneksi kiva vaihtoehto, joka täytti allekirjoittaneen vaativat kriteerit. Saunan paneeliksi ja laudepuuksi valikoituivat lopulta ThermoRoyal sarjan suoralla profiililla oleva kaunis apachi. Puut tilattiin  Väripirt

HIUSTENPIDENNYSTEN VÄRJÄÄMINEN KOTONA

M ulla tulee tästä postauksesta todella nostalgiset fiilikset, tämä on vähän sitä vanhempaa "Ennin kengissä" -matskua. Vastaavan postauksen toteutin vuonna 2012 tismalleen samana päivänä 11.4 ja ihan sattumalta tänäänkin päädyin samojen puuhien pariin! Aiheena on siis hiustenpidennysten värjääminen . TAUSTAA Olen aina tykännyt laittaa ja kasvattaa hiuksiani. Itse asiassa kampaajankin ammattikin on aina kiinnostanut, mutta olen niin herkkä kaikille hajusteille ja tököteille, ettei ammatti sopisi minulle. Kuitenkin tykkään värkätä hiusten kanssa (kokeilla esim. pinkkiä, kun siltä tuntuu ) ja aika usein myös pelleillä kaapista löytyvien hiustenpidennysten kanssa. Mulla on ollut vuosien ajan vaikka millaisia kokemuksia kotitekoisista hiustenpidennyksistä ja niistä on saatu kehuja ihan kampaajiltakin. Minulla on myös ollut tapana hamstrata alennuksista hiusvärejä omien hiusten värjäämistä varten, tai sitten juuri tällaisia pieniä projekteja varten.  Olin my