Julkaisu on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Osakesijoittaja.fi:n kanssa.
Sijoittamisen aloittaminen ja kryptovaluutat
Ihana päivitellä blogiin pitkästä aikaa sijoitusjuttuja. Aihe on ainakin itselleni edelleen hyvin ajankohtainen ja mielenkiintoinen. Ihan huippua lisäksi, että pääsin tekemään kaupallista yhteistyöstä Osakesijoittaja.fi-sivuston kanssa ja jakamaan teille sijoitusvinkkejä heidän avustuksellaan.
Mitä minulle kuuluu?
Alkuvuosi on hurahtanut hirvittävän nopeasti, mutta tietyt asiat ovat pysyneet ennallaan. Olen jatkanut sijoittamista kaikesta huolimatta, vaikka talous on heilahdellut melko lailla kuluneen vuoden aikana. Maailmantilanne on kuitenkin tarjonnut herkullisia hetkiä rahan säästämiseen ja sijoittamiseen, erityisesti nyt kun kurssit ovat käyneet välillä hyvinkin alhaalla.
Osakesijoittaminen on myös ollut mielessäni jo pidempään ja olen siitä ihmisten kanssa puhunut viime aikoina paljon. On itse asiassa hassua, etten ole oikeastaan vielä ikinä perehtynyt osakesijoittamiseen kunnolla.
Onneksi Osakesijoittaja.fi-verkkosivusto tarjoaa todella kattavan tietopaketin osakesijoittamisesta kiinnostuneille. Verkkosivuilta löytyy todella paljon muutakin ajankohtaista tietoa indeksirahastoihin sijoittamiseen liittyen (oma suosikkini) sekä uutena löysin myös paljon tietoa kryptovaluutoista (näistä olen itse tällä hetkellä eniten kiinnostunut).
Oma sijoitusstrategiani
Tein jo vuosi sitten koronakeväänä päätöksen, etten katsoisi kuinka paljon sijoitukseni laskisivat, vaan luotin siihen, että takaisin kivutaan jossain vaiheessa. Tässä tilanteessa korostui oma sijoitusstrategiani ”osta ja unohda”. Kurssiheilahtelut kuuluvat asiaan, ja jos omaa strategiaa ei noudata, saattaa tehdä hätiköityjä ratkaisuja. Jos tähtäimenä on pitkäaikainen sijoitus, on hyvin tavallista, että lyhyellä aikavälillä kurssit heilahtelevat.
Lisäksi aina sijoittamisesta puhuttaessa muistutan jokaista sijoittamaan vain sen verran kuin on valmis häviämään. Kerralla ei myöskään kannata laittaa kaikkea kiinni sijoituksiin, vaan ajallinen hajauttaminen esimerkiksi tiettynä päivänä kerran kuukaudessa on pitkällä tähtäimellä tutkitusti parempi keino. Säästää voi vaikka kuukausittain ja silti pitkällä aikavälillä pienistäkin summista kasvaa hyvä potti.
Kryptovaluuttojen mielenkiintoinen maailma
Alkukevään olen kuitenkin puuhastellut erikoisempia juttuja. Tutustuin vasta vähän aikaa sitten kryptovaluuttoihin ja silkasta kiinnostuksesta sekä kokeilunhalusta johtuen päädyin ostamaan Bitcoineja sekä muita altcoineja lompakkooni. Olen ollut kiinnostunut virtuaalivaluutoista jo vuosia, mutten ole aiemmin ymmärtänyt, mitä ne oikeastaan ovat, tai miten niitä pystyi ostamaan.
Nyt reilu kuukausi takaperin kokeilin myös itse kryptovaluutan louhimista, sekä lisäksi ostin kryptovaluuttoja eri palveluiden kautta.
Kryptovaluuttoihin eli virtuaalivaluuttoihin sijoittaminen on tutustumisen arvoinen juttu – itse uskon tällä hetkellä, että kryptovaluutta tulee olemaan ratkaisu moneen ongelmaan, kuten esimerkiksi rahan nopeaan siirtoon maailman ympäri. Lisäksi uskon lohkoketjuteknologian mahdollisuuksiin tulevaisuudessa.
Kryptovaluuttojen maailma on erittäin mielenkiintoinen ja tekniikan alan ihmisenä koen, että näistä asioista minun tulisikin olla perillä. Voisinkin kirjoitella virtuaalivaluutoista paljon enemmänkin, mutta koska hyviä vinkkejä löytää myös Osakesijoittajat.fi-verkkosivulta, niin suosittelen kurkkaamaan sieltä lisätietoa kryptovaluuttoihin liittyen.
Millä muulla tavoin voi säästää?
Aloitin aikoinaan säästämisen sijoittamalla indeksirahastoihin, sillä ne olivat nopean perehtymisen jälkeen helpoimmalta tuntuva vaihtoehto. Indeksirahastoja on paljon erilaisia sekä eri kuluisia, joten vertailua kannattaa tehdä ennen kuin päätyy ostamaan rahastoa.
Indeksirahastoon säästäminen on mielestäni helpoin tapa aloittaa sijoittaminen. Periaatteessa homma tapahtuu niin, että valitset rahaston, ja välityspalvelusta (pankki tai rahasto- ja varainhoitoyrityksestä) riippuen joko siirrät rahaa tietylle tilille tilisiirtona, tai teet oston erillisen verkkosivuston kautta. Jos myöhemmin haluat, voit ostaa lisää rahastoa, esimerkiksi kuukausittain, tai ihan niin usein kuin itse haluat ja oikeastaan millä summalla tahansa. Itse ostan rahastoa yleensä 50 eurosta 300 euroon kerralla.
Mikä indeksirahasto on?
Indeksirahasto on sijoitusrahasto, joka sijoittaa sen sisällä olevat varat valitun vertailuindeksin mukaisesti. Kyseessä on yleisesti hyvin hajautettu sekä kustannustehokas rahasto, joka ei vaadi ostajalta töitä. Osta ja unohda -metodi toimii indeksirahastoihin sijoittamisessa erittäin hyvin. Moni sijoittaja aloittaa indeksirahastojen parissa, koska niihin sijoittaminen on helppoa.
Osakesijoittaminen
Itselleni vielä täysin uusi maailma, pakko myöntää! Itse asiassa olen monesti miettinyt, miksen ole vielä tehnyt osakesijoituksia. Jos mietitään termiä ”sijoittaminen”, niin siitä minulla tulee heti mieleen nimenomaan osakesijoittaminen.
Osakesijoittaminen myös yleensä tuo parhaan tuoton, jos sijoituksiin pystyy sitoutumaan pitkäaikaisesti, koska lyhyessä ajassa kurssit saattavat heilahdella. Pitkällä tähtäimellä osakekurssit yleensä kuitenkin nousevat.
Itse asiassa Osakesijoittaja.fi-verkkosivulla on niin kattava tietopaketti osakesäästämiseen liittyen, että minun täytyy tutustua siihen huolellisesti itsekin, sillä olen suunnitellut tekeväni ensimmäiset osakeostoni pian.
Mistä muualta voi saada vinkkejä sijoittamisen aloittamiseen?
Esimerkiksi Instagramin puolelta löytyy tili @naisetpuhuurahasta. Kyseisellä tilillä puhutaan selkokielellä rahasta, säästämisestä, sijoittamisesta ja taloudellisesta vapaudesta.
Sen kautta saa hyviä vinkkejä mm. siihen, miksi sijoittaminen kannattaa, mitä eri keinoja sijoittamiseen on, sekä mitä tehdä, jos oma talous on retuperällä. Jos tällainen puhuttelee, niin laita ihmeessä tili seurantaan.
6/5
VastaaPoistaKiitos! 🙏
PoistaTämä onkin mulle jotain täysin uutta. 😄
VastaaPoistaToivottavasti tästä se aukenee!
Poista