Risteilykuumeen lisäksi mulla on myös objektiivikuume. Viime syksynä pääsin ensimmäisen kerran käsiksi Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM -objektiiviin kuin myös Sigma 18-35 mm f/1.8 DC HSM sekä Sigma 35 mm f/1.4 A DG HSM -objektiiveihin. Nyt kaikkia näitä on tullut testattua monta kertaa, joten ajattelin kerrata kokemuksia.
Tämä postaus on puhtaasti omaan kokemukseen perustuva. Jos tekniikka ja nippelitieto kiinnostaa, niin muutama parempi valokuvaussivusto auttaa varmasti asiaa, mutta näitä asioita on ehkä turha odottaa tästä postauksesta. Tarkoituksenani ei kuitenkaan ole kaupata näitä, vaan kertoa rehellinen oma mielipide seuraavista objektiiveista, kohderyhmänä enemmänkin harrastelijataso.
SIGMA 35 mm f/1.4 DG HSM Art /
SIGMA 18-35 mm f/1.8 DC HSM Art /
CANON EF-S 10-22 mm f/3,5-4,5 USM /
images: Pixmania
SIGMA 18-35 mm f/1.8 DC HSM Art /
CANON EF-S 10-22 mm f/3,5-4,5 USM /
images: Pixmania
Viime syksystä lähtien olen kuvannut eniten Sigman uudella 35mm:n Art-sarjan objektiivilla. Tosin käytän kyseistä linssiä 7D:n kameran kanssa, joka ei ole täysikennoinen. En kuitenkaan ole vaihtamassa runkoa mihinkään (korkeintaan hankin EOS M3 -rungon jossain vaiheessa), joten näillä mennään. Olen silti todennut 35 mm:n polttovälin kroppikennoisessakin rungossa erittäin toimivaksi ja voisin periaatteessa tyytyä Sigman objektiiviin ainoanakin linssinä. Oikeastaan raaaakastan tuota objektiivia, se on nokalla lähes aina.
Sen ainut miinuspuoli on hinnan lisäksi paino, sillä se on kuitenkin melko painava niin pieneksi objektiiviksi. Sen hinta taasen tuppaa välillä pyörryttämään, sillä tällä hetkellä sen saa Rajalasta tarjouksesta 729,00 eurolla. Hinta tekee sen, että harrastelija, tai jopa puoliammattilainen saattaa miettiä kaksikin kertaa objektiivin hankkimista.
Sen ainut miinuspuoli on hinnan lisäksi paino, sillä se on kuitenkin melko painava niin pieneksi objektiiviksi. Sen hinta taasen tuppaa välillä pyörryttämään, sillä tällä hetkellä sen saa Rajalasta tarjouksesta 729,00 eurolla. Hinta tekee sen, että harrastelija, tai jopa puoliammattilainen saattaa miettiä kaksikin kertaa objektiivin hankkimista.
Sigma 35 mm f/1.4 A DG HSM -objektiivi on palkittu monissa medioissa ja sitä on sanottu yhdeksi tämän hetken parhaimmaksi 35 mm:n objektiiviksi, joita täydelle kennolle on tarjolla. Objektiivin f/1.4 valovoima mahdollistaa upean syväterävyyden ja bokeh-efektit.
Tällaista toivoisin Canoniltakin! 35 mm polttovälillä varustettu, laadukas linssi kohtuullisella hinnalla olisi unelma, olkoonkin sitten hieman huonommalla valovoimalla, tai muovisemmalla rungolla. Hinnaltaan välillä Canon EF 50 mm f/1.8 II* (noin 150 euroa) tai Canon EF 50 mm f/1.4 USM (350 euroa) olisi täydellinen.
Toinen monia käyttökertoja palvellut ja erityisesti videoiden tekoon soveltuva Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM -objektiivi on edelleen hyvä valinta laajakulmaobjektiiviksi kroppikennolle (kuten Canon EOS 650D / 70D / 7D...). Se on saanut Objektiivi.info-sivustolta arvosanaksi 9/10 ja 100 % arvostelijoista suosittelisi linssiä. Kuvasin tällä ojektiivilla mm. Habitatin kuvat, jotka onnistuivat mielestäni ihan kohtuullisen hyvin.
Laajakulmalinssi sopii kuitenkin vain tietynlaisiin kuviin, eikä oikeastaan sovellu bloggaajan ainoaksi objektiiviksi. Jos nimittäin mielii ottaa päivän asukuvia, ei laaakulmainen linssi ole siihen oikea vaihtoehto. Edelleen siis suosittelisin mieluummin Sigman 35mm f/1.4 -objektiivia. En ole jotenkin sinut 50 mm:n polttovälin kanssa asukuvissa, makuasioita kuitenkin.
Sen lisäksi käytössä on ollut uusi Sigma 18-35 mm f/1.8 DC HSM -objektiivi*, joka on maailman ensimmäinen f/1.8-valovoimainen zoom-objektiivi. Myös tämä objektiivi edustaa Sigman uutta Art-sarjaa ja on APS-C-kennoisille kameroille suunniteltu, laadukas ja hyvin, hyvin valovoimainen objektiivi.
Objektiivin f/1.8 valovoima mahdollistaa upean taustan sumentumisen henkilökuvissa. Ja kuten yleensä, objektiivit eivät ehkä ole kaikista parhaimmillaan täydellä aukolla, mutta tämän objektiivin f/1.8 on kuitenkin suuniteltu käytettäväksi ja sen todistavat monet arvostelut (mm. Sulantoblog).
Ainut miinus on tietysti iso koko ja lähes kilon paino. No hyvää ei saa ...kevyenä! :D
Pian pääsen kuitenkin testaamaan Sigma 35 mm f/1.4 -objektiivia Canon EOS 6D -rungon* kanssa. Kyseinen runko on julkaistu jo pari vuotta sitten. Se on hyvä, kohtuuhintainen täysikennoinen kamera, jolta odotan suurta dynamiikkaa ja muita täysikennoisen rungon etuja. Sen sijaan EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 -objektiivi ei tule käymään 6D:n runkoon vääränlaisen objektiivikiinnityksen vuoksi, kuten ei myöskään Sigman 18-35 mm objektiivikaan.
Testasin jo nyt Canon EF 17-40 mm f/4L USM -objektiiviani 6D:n kanssa, vaikkakin kyseinen linssi onkin erinomainen vaihtoehto kroppikennoiselle rungolle. Kuvaamista saattaa häiritä melko vahvakin vinjetointi, mutta muuten 17 mm:n polttoväli näytti kyllä mukavan laajalta verrattuna totuttuun. Objektiivin aiheuttamat vääristymät voidaan myös korjata jälkeenpäin. Nämä asiat kannattaa kuitenkin huomioida siirryttäessä täysikennoiseen runkoon.
Argh, kuvat tuli nyt otettua alun perinkin JPEG:nä, koska en ehtinyt päivittää uusinta versiota, jotta olisin saanut kuvat auki. Kuvassa näette kuitenkin vinjetoinnin.
Seuraava kuva on otettu 17-40 mm f/4L -objektiivilla noin suunnilleen samasta kohtaa. Aikamoinen ero!
Eli tällaista tällä erää. En tosin usko, että olen vaihtamassa täysikennoiseen, vaikka Canon EOS 6D upealta tuntuikin ja kaipaan kameraan WiFi-ominaisuutta. Kuvaan nykyisin Canon EOS 7D:lläkin niin harvoin ja nyt myös 6D on tarvittaessa käden ulottuvilla, jos tarvitsee. Kyllä se pienempi runko aka EOS M3 silti korvan takana kutittelee...
Lisää mm. Canon EOS 6D:stä voitte lukea täältä!
t. Enni
* (Kyllä, syvälinkkejä)
Kommentit
Lähetä kommentti
Totta turiset kuomaseni.