Moderni sauna ja upotettava kiuas


Upotettava kiuas ja moderni sauna

Moderni sauna

Kahden talon suunnittelu on edennyt siihen vaiheeseen, että toinen taloista sai juuri muuttoluvan. Viimeisimpänä työn alla on ollut saunojen suunnittelu ja toisen talon saunan valmistumista onkin odoteltu innokkaana. Saa nähdä, pääseekö jo ensi viikolla saunaan.

Saunan kanssa sai tosin raapia päätä. Ihan alunperin saunan puut oli tilattu talofirmalta, mutta lopulta kävi ilmi, että valikoima rajoittui parhaimmillaankin vain STP-profiililla varustettuun tervaleppään, eikä tässä edes hinta toiminut porkkanana. Siispä ei auttanut muu kuin alkaa etsiä saunan puita eri valmistajilta. 

Saunan suunnittelu loppusyksystä oli varmaan huonoin ajankohta ikinä, sillä joko kaikki muutkin rakensivat saunoja, tai myös materiaalipula näkyi kauppojen valikoimissa. Lopulta löytyi onneksi kiva vaihtoehto, joka täytti allekirjoittaneen vaativat kriteerit. Saunan paneeliksi ja laudepuuksi valikoituivat lopulta ThermoRoyal sarjan suoralla profiililla oleva kaunis apachi. Puut tilattiin Väripirtistä.

Kun puut olivat löytyneet, oli helppo lähteä suunnittelemaan saunoja, koska inspiraatiota oli tullut haettua jo pitkin vuotta. Ensimmäiseen taloon toiveena oli toteuttaa moderni sauna upotettavalla kiukaalla, ja modernia ilmettä haettiin leveällä paneelilla ja paneelien suoralla STS-profiililla. Lisäksi ihastuin laudemalliin, jossa etureunat kääntyvät jiirissä alaspäin tyylillä. Sähkösaunaan on tulossa Harvian Cilindro-sähkökiuas.

Lopullinen sauna ja suunnitelmat hiottiin kuntoon timpurin kanssa ja mittatilauksena toteutetusta lopputuloksesta tuli ihan huikea. Saunan ja molempien talojen kaikki sisätyöt toteuttaa TH Ehitus Oü, jota voin suositella kaikella lämmöllä. Ihan huippulaatua!

Moderni sauna modernit lauteet
Apachi saunanlauteet

Ideana oli suunnitella tunnelmallisempi sauna kuin mitä viimeisten vuosien vaalea saunatrendi on edustanut. Asuntomessuilla kesällä huomasin, että suunta näytti olevan menossa saunojen osalta tummempaan, sillä monissa saunoissa oli käytetty luonnostaan tummaa puuta. Tästä pidin tosi paljon, sillä viime vuosina on näkynyt todella paljon vaaleita lauteita ja ihan kirkkaita lasiseiniä, ja välillä tällaisessa saunassa saunoessa olo on saattanut olla kuin akvaariossa.

Savulasinen seinä asennettiin eilen, eli sauna on enää kiukaan asennusta vaille valmis. Itse asiassa toinen sauna toteutetaan vieläkin perinteisempänä, eli siihen tulee ihan kiinteä seinä ja puukiuas, mutta silti hyvin samankaltainen sisusta kuin tässä toisenkin talon saunassa. Puusaunan suunnitelmista voit lukea lisää täältä.

Se kuitenkin täytyy paneeleista sanoa, että apachi on todella herkkää valinta materiaaliksi ja puu ottaa pienestäkin osumasta jälkiä. Myös pontti vaurioituu herkästi. Näitä asentaessa saa siis todella olla kieli keskellä suuta. Toisaalta, saahan se elämä puussa näkyäkin.

Olisiko tässä inspiraatiota jollekulle tuleviin saunaremontteihin?

t. Enni

Kommentit

Lue myös