Photoshop - Kohteen irrottaminen taustasta

Mua on jo pitkään häirinnyt blogissani oleva vanha Photoshop-tutoriaali eli tutummin kuvankäsittelyyn liittyvä ohje. En halua poistaa postausta, koska kyseessä on yksi blogin luetuimmista postauksista kautta aikain. Tasaisin väliajoin porukkaa ajautuu blogiin hakusanoilla "kuinka poistan kuvasta taustan" tai "kuvan syvääminen" yms.

Niinpä päivitin ohjeet, koska minulta sattui löytymään uudempaakin materiaalia kuvien syväämiseen. Kyseessä on edelleen sama tekniikka, eli polkusyvääminen, mutta tulossa on myös ohje maskisyväämisestä. Lupaan, että tällä kertaa uuden Photoshop-tutoriaalin julkaisu ei vie kuutta vuotta. Kunhan vaan saan muotoiltua opetusmateriaalin blogiystävälliseen muotoon. ;)

Alla ohjeet kuinka irrottaa kohde taustasta Adobe Photoshopilla!

kuvan_irrottaminen_taustasta

Ohjeet on tehty Adobe Photoshop CC 2015 -versiolla


1. Avaa Adobe Photoshop ja avaa File -> Open -komennolla haluamasi kuva.

2. Valitse esimerkiksi Quick Selection tool (työkalu) ja ala syvätä kuvasta joko taustaa TAI kohdetta

Itse etenin niin, että aloitin valitsemalla taustan, koska tausta tuntui helpommalta syvätä. Vasta sen jälkeen käänsin alueen Select Inverse -komennolla. Täten kuvan laukku valikoitui aktiiviseksi alueeksi. 

HUOM! Syväämistä ei tarvitse toteuttaa yhdellä hiiren piirrolla tai yhdellä klikkauksella. Voit huoletta vaihdella työkaluja ja lisätä valintaa hiljalleen, kunhan sinulla on Add to Selection -kohta aktiivisena (ks. alempi kuva). Ominaisuus löytyy photoshopin yläosasta. Riviltä löytyy myös + ja - -napit, joiden avulla voit lisätä TAI poistaa katkoviiva-valintaa.

Hyviä työkaluja syväämiseen ovat esim:

a. Lasso tool
b. Magic Wand tool (taikasauva)
c. Quick Selection tool


polkusyvaaminen_photoshop

3. Jos päätät syvätä kohteen irti taustasta valitsemalla esim. taikasauva-työkalulla taustan (kuten minä tein esimerkissä), tulee sinun myöhemmin kääntää syvätty alue katkoviivavalinnan ollessa valmis.

Voit helposti kääntää valintaa koskevan alueen koskemaankin kuvan kohdetta Select Inverse-komennolla. Select Inverse-komennon saat auki klikkaamalla kuvasta hiiren oikealla näppäimellä ja valitsemalla: Select Inverse.

HUOM: Sinulla tulee olla jokin a, b tai c-kohdan työkaluista käytössä, jotta Select Inverse -kohta ilmestyy valikkoon.

kuvan_irrottaminen_taustasta3

4. Kun olet tehnyt valinnan ja se näyttää mielestäsi hyvältä, klikkaa kuvasta hiiren oikealla näppäimellä ja valitse: Refine Edge. 


kuvan_irrottaminen_taustasta2

5. Lisää ainakin Featheria ja Contrastia. Paina ok, kun säädöt näyttävät hyvältä. Tällä kuvan reunoihin luodaan pieni häivytys, joka näyttää luonnollisemmalta kuin terävästi leikattu reuna.

Refine Edge -ikkunan asetukset riippuvat alkuperäisen kuvan koosta, eikä häivytyksille ole olemassa tiettyjä oletusarvoja. Kokeilemalla löytää oikean arvon.

kuvan_irrottaminen_taustasta5


6. Nyt kuva on valmis syväystä varten

HUOM: Kuvan kohteen (eli sen osan, jonka haluat kuvasta irrottaa) tulee olla katkoviivojen ympäröimä. Jos näin ei jostain syystä ole, toista Select Inverse -komento.

kuvan_irrottaminen_taustasta4

7. Syvää kuva painamalla pikanäppäintä "CTRL J”. Tämä sijoittaa katkoviivojen sisällä olevan kohteen uudelle tasolle irrottaen alueen taustasta. 

Katso Layers-valikkoa:
Piilota alempana näkyvä Background-taso silmä-ikonista tai poista alempi Background-taso kokonaan viemällä taso roskakoriin.

Uudelle tasolle ilmestyneestä tasosta löytyy syväämäsi kuva, muu alue on läpinäkyvää. Jos taas uudessa tasossa kohde on läpinäkyvä palaa taaksepäin History-valikosta ja toista Select Inverse -komento. Sen jälkeen paina uudestaan CTRL J.

polkusyvays_kuvan_irrottaminen_taustasta


8. Jos kaikki kohteet eivät näytä oikealta, tai jokin kohta ei ole syvätty, voit hienosäätää kuvaa samoilla Lasso-, Magic wand-, (taikasauva) tai Quick Selection -työkaluilla kuin aiemminkin. Nämä työkalut on tarkoitettu polkusyväämiseen.


Muista tällöinkin häivyttää reunat ennen uusien alueiden poistamista.


kuvan_irrottaminen_taustasta5

9. Hienosäädettävät alueet voit poistaa helposti Delete-näppäimellä.

10. Tallenna syvätty kuva File -> Save As -toiminnolla PNG-muodossa, jotta kuvan tausta pysyy läpinäkyvänä. Jos tallennat kuvan JPG-muodossa, taustasta tulee valkoinen.

Voilà!

Kysykää, jos ohjeessa on jokin kohta epäselvä. Vanhan ohjeen näette myös vielä täältä. Tehkää te myös sitten vähän huolellisemmin tuo syväys, eikä kuten minä esimerkissäni nopeasti. :)

t. Enni


Lue myös / Read also


Kommentit

 1. Oi, kun viitsis aina tällasia, sais ihan kivoja efektejä kuviin. (voiks tota sanoa efektiksi...?) Onko sulla ohjetta siihen, miten kuvan saa mustavalkoiseksi niin, että joku kohde /kuvan osa onkin väreissä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Joo löytyy! :D Vanha ohje tämäkin, mutta joo! http://www.enninkengissa.fi/2012/08/photoshop-tutoriaali-kuvan-taustasta.html

   Teen vaikka joskus tuostakin uuden version, miten saa tehtyä maskeilla. Mutta perusteita opetteleville tämä on kaikista helpoin tapa mielestäni!

   Poista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni.

Lue myös