Arvonta Nutisal Dry Roasted Cashews

Kaupallisessa yhteistyössä: Cloetta, Nutisal
Pääsin tekemään todella mielenkiintoista yhteistyötä Cloettan kanssa keskittyen heidän uusimpaan perheenjäseneen Nutisaliin. Osallistuin reilu viikko sitten pähkinäkoulutukseen, jossa perehdyttiin pähkinöihin, kuivapaahtamiseen sekä Nutisalin historiaan. Postauksen lopusta löytyy myös runsas lukija-arvonta, jossa palkintona on kaikkiaan 10 kappaletta Dry Roasted Cashews -tuotepaketteja!

Tiesittekö, että kaikki "pähkinöiksi" nimetyt pähkinät eivät todellisuudessa ole pähkinöitä, vaan mm. siemeniä ja palkokasveja? Entä mistä päin maailmaa pähkinät ylipäätään tulevat, tai millainen on pähkinöiden tuotantoprosessi?

Postauksessa keskitytään myös kuivapaahtamiseen, joka takaa kuluttajille laadukkaat ja maistuvat pähkinät. Laadun takaa Nutisalin lähes 70-vuotisen historian tuoma varmuus ja huolellinen valmistusprosessi. Nutisalin tuotevalikoima on laaja ja pähkinöitä löytyy myynnistä yleisimmistä ruokatavarakaupoista. Uutuustuotteina olettekin jo ehkä huomanneet kaupoissa Nutisalin herkulliset Dry Roasted Cashews Sourcream & Onion sekä Pepper & Salt -pähkinät?
Mistä tunnistaa laadukkaan tuotteen? Pähkinöistä tietenkin! Sitä laadukkaampia pähkinöitä, mitä isompia pähkinöitä valmistuksessa käytetään. Tiesittekö muuten, että suurimmat cashew-pähkinät voivat olla peukalon kokoisia?

Laadukkaan pähkinän tai pähkinäsekoituksen tunnusmerkit:
 • Suuri koko
 • Pieni määrä silppua tai puolikkaita 
 • Vähän tai ei laisinkaan paloja
 • Erilaiset paahtoasteet, jotka vaikuttavat makuun
Pähkinät ostetaan koon perusteella. Hieman edullisempaa on ostaa puolikkaita cashew-pähkinöitä (ne eivät siis irtoa toisistaan pussissa, vaan ostetaan sellaisenaan) ja vielä edullisempaa on ostaa silppua. Mitä enemmän pakkauksessa on pähkinäsilppua, sen edullisempaa tuotetta käytetään. Mitä isompia pähkinät taas ovat ja mitä vähemmän mukana on silppua, sen laadukkaammasta tuotteesta on kyse. Alemmassa kuvassa näkyy Nutisalin käyttämien pähkinöiden koko.

Pähkinöiden säilytyksessä kannattaa myös olla huolellinen, sillä lämmin ilma ja valo pilaavat pähkinät. Purista avatusta pakkauksesta turha ilma pois ja sulje pakkaus huolellisesti. Parasta on säilyttää pähkinöitä viileässä paikassa ja poissa valosta, sillä pähkinöissä oleva rasva härskiintyy helposti lämmön vaikutuksesta.Kuva: Cloetta / Nutisal

Miten usein pähkinöitä tulisi nauttia? Yleisen suosituksen mukaan suolaamattomia pähkinöitä tulisi syödä päivittäin noin kourallisen verran (30 grammaa). Pähkinät ovat todellista terveysruokaa, mutta sisältävät myös paljon energiaa. Tästä syystä ei ole olemassa yhtä ainoaa päivittäistä suositusmäärää, joka sopisi kaikille. Mielestäni suolaamattomat pähkinät sopivat kuitenkin jokapäiväiseen käyttöön, kunhan niitä syö hillitysti.

Miksi pähkinöitä kannattaa syödä päivittäin? 
Onko pähkinä aina pähkinä? 

Maapähkinä on meille suomalaisille tutuin pähkinä. Maapähkinä on itse asiassa palkokasvi, eli se ei ole virallisesti pähkinä. Maapähkinän kasvu vastaa aika paljon perunan kasvuprosessia, eli maapähkinät kypsyvät mullan alla.

Maapähkinä sisältää kaikista pähkinöistä eniten proteiinia ja se on myös hyvä B-vitamiinin lähde. Maapähkinä on kotoisin muistaakseni Etelä-Amerikasta, mutta nykyisin maapähkinää viljellään myös mm. Kiinassa ja Argentiinassa. Nutisalin maapähkinät tulevat jälkimmäisistä maista.Parapähkinä kasvaa luonnonvaraisena ja se sisältää pähkinöistä eniten seleeniä ja vähiten hiilihydraattia. Korkean rasvapitoisuuden vuoksi pähkinöitä kannattaa säilyttä jääkaapissa.

Parapähkinäpuut voivat kasvaa jopa tuhat vuotta vanhoiksi. Parapähkinän suhteelliseen kovaan hintaan vaikuttaa se, että viljelyä ei voida toteuttaa yhtä mutkattomasti kuin esim. maapähkinän kohdalla. Paka-eläin on myös tärkeä parapähkinän selviytymisen kannalta.

Macadamia:
Australiasta kotoisin oleva macadamia-pähkinä on maailman kallein pähkinä. Ensimmäistä satoa saa odottaa seitsemän vuotta, jonka ohella pähkinän valmistusprosessi on vaikea ja hidas. Iso osa työstä kuluu pähkinän saamiseen pois kuoresta, sillä kuori on todella kovaa. Satomäärän pienuus ja vaikea valmistusprosessi (kuivumisaika kestää kolme viikkoa) vaikuttavat huomattavasi pähkinän hintaan. Macadamia on kuitenkin hyvä B-vitamiinin lähde, mutta rasvapitoisuutensa vuoksi (sisältää mm. Omega-7-rasvahappoja) se ei ole kovin terveellinen vaihtoehto sydän- ja verisuonitauteja sairastaville henkilöille.

Nutisal ostaa macadamia-pähkinöitä kokoluokituksessa 1-2 asteikolla 0-8 (nollan ollessa kaikista isointa). Eli laadukkaita pähkinöitä kyseessä.


Manteli:
Suomalaisille joulupuurostakin tuttu manteli joutuu valitettavasti luopumaan pähkinän arvonimestä, sillä manteli on todellisuuudessa kivihedelmä. Mantelipuun kukinta muistuttaa paljon kirsikkapuun kukintaa, ja olettekin ehkä joskus nähneet blogissani näitä Espanjassa otettuja mantelipuun kuvia? Mantelia kasvatetaan USA:ssa ja Euroopassa.

Mantelit muuten sisältävät pähkinöistä eniten kalsiumia.Muista pähkinöistä lyhyesti:

Pekaanipähkinä:
Virallisesti siemen, ei pähkinä, joka sisältää yli kymmentä eri vitamiinia. Ensimmäinen sato saadaan vasta noin 20 vuoden kuluttua. Nutisal ostaa pekaanipähkinöitä USA:sta.

Pistaasi:
Pistaasipähkinät kypsyvät puissa siten, että pähkinöiden avautuinen ajoittuu samaan aikaan. Voitte varmasti kuvitella, millainen ääni tästä syntyy. Sisältää pähkinöistä eniten kaliumia. Laadun määrittelee vihreys, eli mitä vihreämpi pistaasi, sitä makoisampi pähkinä.

Saksanpähkinä:
On sanottu olevan pähkinöistä terveellisin. Saksanpähkinä on itse asiassa hedelmän kivi eli verrattavissa kirsikankiveen. Saksanpähkinäpuita kasvaa myös Suomessa, mutta pähkinät eivät harmiksemme menesty puissa pakkasten takia.

Hasselpähkinä:
Yksi tutuimmista pähkinöistä, joita käytetään mm. suklaissa. Sisältää paljon kuitua. Käytetään paljon myös kosmetiikka- ja saippuateollisuudessa.


Cashew:Cashew-pähkinä on nousemassa Suomen suosituimmaksi pähkinäksi. Se on oma suosikkini pistaasin ohella. Cashew on makoisa ja kermainen siemen, joka kasvaa cashew-omenan kärjessä. Kypsänä kellertävä omena putoaa maahan, jonka jälkeen siemen irrotetaan omenasta käsin. Ennen irrottamista siemen pitää kuitenkin kuumentaa. Cashew-pähkinän ympäröivät kaksi kuorta ovat myrkyllisiä, joten tässäkin huolellinen, käsityönä toteutettava valmistusmenetelmä vaikuttaa hintaan. Cashew-omenaa käytetään mm. mehun tekemiseen. Kypsä hedelmä ei kestä kuljetusta, joten siksi sitä ei viedä ulkomaille.

Pähkinänä Cashew on varma valinta jokaiselle, sillä se sisältää mm. sinkkiä, magnesiumia, rautaa ja proteiinia ja on makunsa puolesta hurmaava. Sopii hyvin välipalaksi, tai vaikka salaatin sekaan.
Nutisalin tarina alkoi vuonna 1948 Libanonin Beirutista. Vuonna 2008 Rifain perhe perusti yrityksen Ruotsin Helsingborgiin. Sijainti on kuljetuksen kannalta ideaali, sillä pähkinät saapuvat laivoilla tehtaalle eri puolilta maailmaa. Helsingborgin tehtaalla kaikki Nutisalin tuotteissa käytetyt pähkinät paahdetaan, maustetaan, kuorrutetaan, sekoitetaan sekä pakataan. Nutisal kuivapaahtaa pähkinät käyttäen vanhoja perinteisiä menetelmiään. Näin varmistetaan, että kuluttajat saavat ensiluokkaisia tuotteita nautittavakseen.

Kuivapaahtaminen tapahtuu nimensä mukaisesti ilman öljyä. Pähkinät paahdetaan kuumassa uunissa joko rummussa tai avotulella. Pähkinät kuivapaahdetaan, jotta aito pähkinän maku säilyisi mahdollisimman vahvana. Jos näette kaupassa muun merkin pähkinöitä, joissa lukee sana "paahdettu", niin silloin paahtamisvaiheessa käyteään usein öljyä. Ainoastaan siis ilman öljyä paahdettuja pähkinöitä voidaan kutsua kuivapaahdetuksi.Kuva: Cloetta / Nutisal

Nutisalin pähkinät paahdetaan Ruotsissa, missä Nutisal on otettu hyvin vastaan kuluttajien keskuudessa. Kyselin mielenkiinnosta, mikä on Nutisalin suosituin tuote, ja sain vastaukseksi: "Vaaleansininen pähkinäsekoitus nimeltä Dry Roasted Enjoy Mix".

Omia suosikkejakin on jo ehtinyt löytyä. Yllä kuvissa vilahtaa mm. Dry Roasted Sweet & Salty -pähkinäsekoitus (keltainen pakkaus), joka oli taivaallisen hyvää. Söimme sen hetkessä loppuun sulhon ja bestmanin kanssa tässä eräs päivä takaperin. Myös suolaton Natural Sporty Mix (sisältää lisäksi kuivattuja marjoja) sekä uutuudet Dry Roasted Cashews Sourcream & Onion sekä Pepper & Salt ovat ehdottomia suosikkejani.


Nutisal-pähkinöitä löytää yleisimmistä ruokakaupoista. Ainakin pari päivää sitten Nutisal Dry Roasted Cashews -uutuustuotteita oli lisäksi nostettu näkyville pähkinähyllyn päätyyn Järvenpään Citymarketissa.

Jos ette ole vielä päässeet maistelemaan Nutisalin pähkinöitä, niin suosittelen aloittamaan kokeilun esimerkiksi Pepper & Salt -cashewpähkinöillä. Jos taas olette maustamattomien pähkinöiden ja kuivattujen marjojen ystäviä, niin treenikassiin on saatavilla pienempi, 60 gramman Natural Sporty Mix -sekoitus.


Arvonta päättyy 15.6.2016 klo 23:59. 

Iloisia makuhetkiä kuivapaahdettujen pähkinöiden maailmassa. Kannattaa myös kurkata
Nutisalin verkkosivut, koska siellä on paljon mielenkiintoista lisätietoa pähkinöistä. Kiitos paljon myös Nutisalille mielenkiintoisesta ja opettavaisesta yhteistyöstä.

t. EnniPostaus ja arvonta toteutettu yhteistyössä Cloettan ja Nutisalin kanssa. Postauksessa näkyvät tuotteet on saatu Nutisalilta.

Kommentit

 1. Blogger-lukija ilmoittautuu kisaan. Nutisalin pähkinät ovat tuttuja ja tosi hyviä!
  miianblogi(at)suomi24.fi

  VastaaPoista
 2. Mukana kivassa arvonnassa, olen lukija Bloggerissa :)
  netteri@gmail.com

  VastaaPoista
 3. Lukijana mukana arvonnassa. mummolta@gmail.com

  VastaaPoista
 4. Mukana ollaan ja bloglovinin kautta seurailen :)

  viivi.korpela@hotmail.com

  VastaaPoista
 5. Bloggerin ja fb:n kautta lueskelen.
  Maukas arvonta!
  hamalainentm@gmail.com

  VastaaPoista
 6. Blogger-lukijana ilmoittaudun mukaan kisaan :)

  puikoltapudonnut@outlook.com

  VastaaPoista
 7. Onpas herkullinen palkinto! Facebookin kautta mukana.
  vaillasilausta@gmail.com

  VastaaPoista
 8. Bloggerin kautta luen, mutta nyt liityin myös facebook-seurailijaksi.
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 9. Blogger-lukija Menninkäinen mukana hep!
  vinskioliver@gmail.com

  VastaaPoista
 10. Blogger-lukijana mukaan

  unelmiaonnesta(at)gmail.com

  VastaaPoista
 11. Lukija oon jo useamman somen kautta! Noi pähkinät on niiin hyviä:) Olin itse muutama vuosi sitten samantapaisessa pähkinäkoulussa ja se kyllä avasi silmät.. Sen jälkeen en paljon muita ole ostanut kuin Nutisaleja :D

  kaksiyhdenhinnalla@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Jenna, kiitos. Sama juttu! :D Kyllä, nää pähkinät on todella hyviä!

   Poista
 12. Mukana fb-lukijana. Olipas kattava paketti pähkinöistä :)
  s.kansakoski(at)luukku.com

  VastaaPoista
 13. Ihan mahtava kilpailu! Pähkinät ovat parhaita naposteltavaa, namskis! Instaseuraajana mukana :) anna.ekl@gmail.com

  VastaaPoista
 14. Olipas kattava tietopaketti, luulin tietäväni jo paljon mutta uutta asiaa oli silti! Joskus pitää päästä maistamaan tuota cashew-omenaa... Mukana arvonnassa, bloglovinin kautta seurailen :)
  hassutellen@gmail.com

  VastaaPoista
 15. Näitä oon päässyt jo itsekin maistelemaan ja on kyllä koukuttavia haha :D
  Mukana siis! Bloggerin kautta seurailen.

  heyamelie@hotmail.com

  VastaaPoista
 16. Moikka ja bloggerin kautta mukaan pähkinäiseen arvontaan. Salli.moilanen36@gmail.com

  VastaaPoista
 17. Facebookin kautta seurailen, sieltä tämänkin bongasin. Pähkinät on ihan parasta välipalapurtavaa.
  -S-
  nelliina at yahoo.com

  VastaaPoista
 18. Kolmea kautta seuraan, bloggerissa, Facessa ja Instassa. =)

  sannamaria77 at gmail.com

  VastaaPoista
 19. Seuraan Bloggerin kautta. Ihana arvonta! veera.louhivuori@gmail.com

  VastaaPoista
 20. Bloggerlukijana mukaan herkulliseen arvontaan! )

  hipohiiri at gmail.com

  VastaaPoista
 21. Blogger -ja faceseuraajana mukana huipussa arvonnassa :)
  ameliarose211@gmail.com

  VastaaPoista
 22. Mukana arvonnassa, pähkinöitä tulee melkein päivittäin popsittua.
  Seuraan instagram.
  sinilintu_(at)hotmail.com

  VastaaPoista
 23. Luen blogiasi bloglovinin kautta :) Näitä olisi ihana päästä maistelemaan! Mukana siis ehdottomasti arvonnassa!
  minuhno@gmail.com

  VastaaPoista
 24. Seuraan bloglovinin kautta. Mukaan mahtavaan arvontaan!
  siinatar@gmail.com

  VastaaPoista
 25. Vanha lukija mukaan arvontaan :)
  ilokseni@gmail.com

  VastaaPoista
 26. Pähkinöiden suurkuluttaja ilmoittautuu kisaan.. Fb-seuraajasi olen :)
  ulla-79@jippii.fi

  VastaaPoista
 27. Fb seuraajana mukana arvonnassa! Pähkinät -just love it! Ja näin äippälomalla olisi iiiihaaanaa saada mukavaa postia! jasminella82 ät gmail.com

  VastaaPoista
 28. Vanha fb-lukija. sannikas15@gmail.com

  VastaaPoista
 29. Lukijana Facebookissa ja bloggerissa.

  xevex82(at)gmail.com

  VastaaPoista
 30. Bloggerin kautta seuraan! Pähkinäpaketti kelpais maistettavaksi!
  jenni.tulkki@gmail.com

  VastaaPoista
 31. Nam, hyvältä näyttää! Bloggerissa seuraan.
  roosa.saarela@hotmail.fi

  VastaaPoista
 32. Bloggerin kautta seuraan :)

  anna_88@luukku.com

  VastaaPoista
 33. Bloggerissa seuraan :)

  hilsan@luukku.com

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni.

Lue myös