MADAFAKIN KELA

Vielä näin kahden vuoden jälkeen sain Kelalta kirjeen, jossa ilmoitettiin, että minulta peritään liikaa maksettua opintotukea takaisin. Ihan huippua, että Kela ylipäätään muisti minua kirjeellä, varsinkin kun hoidin opinnot kunnialla loppuun kauan ennen normaalia valmistumispäivää ja maksoin opintolainankin takaisin ennen kuin maksusuunnitelmaa edes alettiin suunnittelemaan pankissa.

Nämä ovat niitä asioita, jotka kannattaa tiedostaa opintojen ollessa loppusuoralla. Säilyttäkää joka ikinen valmistumisvuoden palkkakuitti ja kyseisen vuoden verotuspäätös, koska siinä vaiheessa, kun Kela saa päähänsä, että olet tienannut opiskelun aikana parissa kuukaudessa tuhansia euroja, olisi mukava todistaa asia vääräksi. Onneksi loputkin kuitit alkavat hiljalleen löytyä. Kulutettu aika on tosin venynyt jo neljään tuntiin...

Verottaja välittää tiedot valmistuneen tuloista Kelaan, eikä niitä erotella erikseen. Jos vuosituloraja ylittyy, tulee valmistuneen tehtäväksi selvittää, paljonko palkkatuloja on ollut milläkin kuukaudella. Jos kuittia ei löydy, Kela katsoo, että henkilö on tiennannut nuo tulot juuri kuukausien aikana, jolloin opiskelija on saanut opintotukea.

ennin_kengissa_paivanasu1

Valmistu ennen määräaikaa = opintotuen takaisinperintä.  
Maksa opintolaina ajoissa = jää ilman hyvistystä.


ennin_kengissa_coco

Toinen huomion arvoinen asia on se, ettei kannata aloittaa opintolainan takaisinmaksua ennen tutkinnon suorittamislukukauden viimeistä päivää. Aloin tehdä omia lyhennyksiä opintolainatililleni ennen kuin olisi edes ollut suunniteltu valmistumispäiväni. Niinpä en koskaan saanut hyödynnettyä opintolainahyvitystä, vaikka jumankekka valmistuin melkein puoli vuotta aikaisemmin kuin oli tarkoitus ja olin jo ollut työelämässä kuukausia ennen oletettua valmistumispäivää. 

Eikö koko jutun tarkoitus ole juuri se, että saadaan opiskelijat valmistumaan nopeasti, jotta he siirtyvät nopeasti myös työelämään?

Kyseessä on siis kannustin, joka myönnetään valmistuneille korkeakouluopiskelijoille, jotka saavat opinnot päätökseen aikataulussa ennen suorittamislukukauden niin sanottua viimeistä päivää. Kilttinä tyttönä lyhentelin lainaa kuitenkin omin päin ennen tuota päivää, joten siitä syystä menetin hieman rahaa.

Opintolainahyvitys on 40 % huomioon otettavan opintolainan 2 500 euroa ylittävästä määrästä. Arvatkaa kenen laina oli suunnilleen euron alle tuon summan 31.7.2014, hehheh

ennin_kengissa_paivanasu

Kelan vastaus viestiini: "Opintolainavähenykseen huomioidaan tutkinnon suorittamislukukauden viimeisen päivän eli 31.7.2014 lainamäärä. Jos valmistumispäivä on ollut mikä tahansa päivä kevätlukukaudella 2014, lainan määrä katsotaan päivältä 31.7.2014."

Järkihän näissä menee. Noh, ens kerralla tietäis paremmin... 

t. Enni

Postaus on kirjoitettu kaikella rakkaudella Kelaa kohtaan, on sinusta ollut paljon apua vaikeina aikoinakin. <3

Kommentit

 1. Siis voi huhhuh mitä toimintaa kelalta -.-! siis ihan järjetöntä tollanen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai tässä voi kun peiliin katsoa... Omia virheitähän nämä ovat, mutta kun ei edes missään vaiheessa tajua tällaisia ohjeistuksia lukea, ennen kuin ne tapahtuvat. Pitäisi olla olemassa yksinkertaiset opiskelijan / työttömän Kelawiki-sivut, joissa olisi tärpit Kelan varalle.

   Poista
 2. Joo mäki sain kirjeen Kelalta, omaa tyhmyyttäni kans toki. Jos oisin valmistunu päivän aikaisemmin, ei nyt oltais tässä tilanteessa ollenkaan :) Onneks ainakin tää opintotukitaistelu on tältä erää ohi vaikka noita vielä maksellaan....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijoi niinpä. :( Munkin olisi varmaan pitänyt venyttää valmistumista, tai taistella valmistumispäivä vähän aikaisemmaksi, niin olisin ehkä välttynyt kirjeiltä. Kelajutut on aina sellaisia, että niitä ei koskaan voi ennakoida vaan ne oppii aina virheiden kautta. Olisi ihanaa, kun olisi joku joka osaisi joskus varoitella näistä etukäteen:D Noh, toivon, että saan vielä yhden palkkakuitin ongittua jostain ja se riittäisi...

   Poista
 3. No huhhuh. Samoja ongelmia odotellessa...

  VastaaPoista
 4. Multa takaisinperitään nyt opintotukea ajalta, kun olin sairaslomalla. Mun käsittääkseni se opintotuki oli jo miinustettu sairaspäivärahoista joita sain, mutta tiedä sitten näitä.. Niin epäselvästihän näistä joskus ilmoitetaan ettei ihme jos tän tapasia "yllätyksiä" tulee kerran jos toisenkin :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi. No ymmärrän täysin, en jotenkin tajua Kelan lappusia, vaikka tavaisin ne. Siksi oli pakko soittaa asiakaspalveluun ja pyytää selkokielistä palvelua. Arvaa mitä puhelimen päässä ollut asiakaspalvelija teki? Luki saamani kirjeen sanasta sanaan ennen kuin keskeytin. :D Kallis puhelu...

   Poista
 5. Joo toi on niin tota... Itekin vähän jännitän, tuleeko sieltä jotain takaisinperintää jossain vaiheessa, sit kun sitä vähinten odottaa. Opinnot ovat vielä kesken, mutta kun yrittää selvitä ilman lainaa ja tienaa opiskelun ohella töitä tehden sopivasti palkkaa elämiseensä - ei paljoa mutta sopivasti - saa jatkuvasti olla laskemassa, ettei tulotajat pauku. Jos vaikka jossain kuussa saa lomilla tehtyä enemmän töitä ja tulee ennemmän palkkaa, niin se saattaakin kostautua, kun pitää palauttaa kokonaisen kuukauden tuet. Oon kerännyt niin paljon opintopisteitä, että oon voinut nostaa tuet myös kesäisin. Se tuo varmuutta vuokrasta selviytymisen suhteen, jos huhti-toukokuussa on vielä epäselvää kesätöiden suhteen. Oon kuitenkin palauttanut jo ennakkoon ekana vuonna yhen tai kahen kuukauden tuet, ja toisenakin yhden. Ja se kirpaisee kyllä, kun rahaa ei oo yhtään ylimääräistä. Saa nähdä palautinko riittävästi vai muistetaanko mua jossain välissä kirjeellä.

  Sitä tekee parhaansa pärjäkseen, hoitaa opiskelunsa tiukassa tahdissa ja tekee ohessa töitä, mutta ei niin paljoa että pärjäisi ilman opintotukea. Tuntuu niin epäreilulta, kun työn tekemisestä rankaistaan, vaikka olisi riittävästi opintopisteitä niihin tukikuukausiinsa. Ne kaverit jotka elää vaan opintolainalla eikä tee töitä, niillä ei tätä ongelmaa oo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noinhan se on, muistan hyvin omat opiskeluajat, olin niin pa koko ajan. Jollain sadalla eurolla piti muka pärjätä kuukausi, huh! Ja nyt vielä, kun ei palkkakuitteja meinaa löytyä, niin se tulkitaan siten, että olisinkin elellyt sellaisella 1500 eurolla + opintotuella per kuukausi. Vain unelmissani...

   En itse koskaan tajunnut, että olisinko voinut nostaa kesän ajalta tukea, olinhan kuitenkin koko ajan harjoittelussa, joista opintopisteitä kertyi! Eipä ole tullut edes mieleen tuo... Hyvä, että sinä olet huomioinut nämä.

   Muista vaan tallentaa kaikki kuitit (myös blogitulot, jotka ilmoittaa verotuksessa, lahjakortit työkorvauskuitit jaa jaa sellaiset). Niitä sitten saatetaan tulla kysymään parinkin vuoden päästä!

   Mun mielipide opintolainaan oli aina se, että ellei olisi aivan pakko, en olisi sitä ottanut. Enkä lopulta opiskelujen ajalle sitä tarvinnutkaan, vaikka pienellä kituutettiin. Hyvä niin, ei tullut kauheasti velkaa neljän vuoden ajalta. Otin maksimi opintolainan vasta valmistumisen lähettyvillä, koska silloin tarvitsin rahaa ja tiesin, että sen voin kohta maksaa takaisin. Opintolaina oli kuitenkin halpaa lainaa verrattuna muihin lainoihin ja elämiseenhän tai siis asuntoohan se tavallaan tulikin nostettua. Mutta kaljoitteluun ja vaatteisiin.. siihen en opintolainaani haluaisi tuhlata.

   Poista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni:

Lue myös