GreenStreet Workshop - Go with the flow

Pääsin tasan viikko sitten maanantaina kokeilemaan GreenStreetin supersuosittua raakasuklaa-workshopia, jonne osallistuin Senjan kanssa. Mukanamme touhusi myös Nessan Elämää -blogin Vanessa, jonka parina suklaat lopulta väsäsinkin. Senjan hoiti homman kotiin itsenäisesti, sillä hän oli osallistunut vastaavaan workshopiin jo aiemminkin.

Workshop järjestettiin Ruplan tiloissa Helsingissä. Lopputuloksena oli mielenkiintoinen ja herkullinen parituntinen, josta sain tuliaisiksi suussa sulavia raakasuklaita ja paljon aiheeseen liittyvää tietoa. Pidin suklaaworkshopista todella paljon ja parhainta on, että nyt osaan tehdä raakasuklaata kotonakin.

IMG_4199 copy

Olen hulluna raakasuklaaseen, vaikka ei herkku tietenkään mitään kevyttä olekaan. Itsetehdyn raakasuklaan etu on kuitenkin se, että tuotteen sisällön saa päättää itse. Mukaan ei luonnollisestikaan laiteta sokeria, mutta makeutta voidaan hakea muiden makeutusaineiden, kuten hunajan tai agavesiirapin avulla.

Mitään raakasuklaan valmistuksessa käytettäviä raaka-aineita ei kuumenneta yli +45 asteen, mutta jos haluat olla tässä erityisen tarkka, suosittelisin käyttämään lämpömittaria. Sulatimme kaakaovoin kuumassa vesihauteessa, joka oli höyryävän kuumaa. En siis tiedä, voisiko käytännössä olla mahdollista sulattaa kaakaovoi liian kuumaksi..? Eipä kai.

IMG_4100 copy
vanessa_nessan_elamaa_enninkengissa2
 image: Nessan elämää / Vanessa
IMG_4116 copy
  image: Nessan elämää / Vanessa

Raakasuklaa tarkoittaa suklaata, joka on valmistettu terveellisemmistä raaka-aineista kuin tavallinen suklaa. Itsetehdystä raakasuklaasta saa tehtyä juuri niin terveellistä kuin itse haluaa. Raakasuklaaseen käytetään kuorittuja kaakaopapuja, jotka ovatkin hyvin aintioksidanttipitoisia raaka-aineita. Kaakaopavuissa on itse asiassa enemmän antioksidantteja kuin mustikassa.

Kaupassa myytävät kaakaonibsit ovat kuorituista kaakaopavuista murskattua rouhetta. Nämä nibsit ovat omia suosikkejani ja lisään niitä aina rahkan tai jogurtin sekaan. Maku saattaa vaatia maistajaltaan avoimen mielen, sillä maku on kirpeän suklainen, eikä oikeastaan yhtään makea. Mulla tosin on tapana arvostaa raaka-aineiden makuja sellaisenaan, joten periaatteessa raaka-aine, joka maistuu toisten mielestä oudolta, maistuu mun mielestä hyvältä. Siksi tykkään periaatteessa mistä tahansa ruoasta. Kaakaonibsit tuovat myös ihanaa rakennetta mm. raakasuklaaseen ja vastoin joidenkin mielipiteitä, sopivat myös pakastetun mustikan kanssa rahkaan. Kaikki eivät nibseistä pidä, mutta kannattaa silti kokeilla.

Syömällä raakasuklaata, saatat joutua suklaahurmokseen, eli kokea suklaisen flow-tilan. Tämä johtuu ihan oikeasti kaakaon piristävästä ja mielialaa kohottavasta vaikutuksesta. Samantyylisen tilan voi toki saada myös sokerista, mutta sillä tarkoitetaankin sitten ihan eri asiaa. Sokeripiikki tulee ja menee nopeasti, kun taas raakasuklaa-flow on jotain aivan muuta.
vanessa_nessan_elamaa_enninkengissa
image: Nessan elämää / Vanessa

Raakasuklaa on hyvin erilaista esimerkiksi maitosuklaaseen verrattuna, sillä maitosuklaa sisältää periaateessa kaikkea muuta paitsi kaakaota. Miksi näin? Siksi, että kaakao on aika kallista ja yllätys, yllätys, suklaan tuotannon halutaan olevan taloudellisesti kannattavaa. Pidemmän päälle saattaa siis olla kannattavampaa tehdä raakasuklaata itse, sillä raakasuklaan kilohinta on syystäkin kalliimpi.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikkea kohtuudella... Joidenkin henkilöiden mukaan on ihan ok syödä raakasuklaata 50-100 gramma päivässäkin, sillä sisältäähän se paljon parempia ainesosia kuin tavallinen suklaa.

Workshopissa painotettiin, että kaikki GreenStreetin käyttämät raaka-aineet ovat eettisesti tuotettuja ja tuottajien toiminta on läpinäkyvää. Paikan päälle voi mennä vaikka itse toteamaan asia.

IMG_4145 copy
IMG_4138 copy
vanessa_nessan_elamaa_enninkengissa4
image: Nessan elämää / Vanessa

vanessa_nessan_elamaa_enninkengissa3
  image: Nessan elämää / Vanessa

Ennen varsinaisen raakasuklaan valmistusta, saimme maistella raakasuklaaseen käytettäviä raaka-aineita. Joissakin ohjeissa käytetään lisäksi kookosrasvaa, mutta sitä emme tällä kertaa lisänneet mukaan. Raakasuklaaseen oli tällä kertaa valittu maca-, toco- ja lucumajauhetta.  Ehkä workshopin paras anti olikin ohje raakasuklaan valmistukseen, vaikka reseptiä voikin säätää oman mielensä mukaan miten haluaa. Tärkeimmät elementit meidän raakasuklaassamme olivat kaakaojauhe, kaakovoi ja lucuma- sekä toco-jauhe. Jätimme macan pois tällä kertaa, sillä kyseessä on aika vahva superfood.

Näiden ainesosien lisäksi mukaan oli ehdottomasti saatava suolaa ja hieman makeutta. Mielestäni raakasuklaan kuuluu ehdottomasti suola! Me käytimme makeuttamiseen hunajaa, mutta mitään makeaa suklaistamme ei tullut. Jos joskus teen raakasuklaata kotonani, aion hankkia kaappini piparminttuöljyä. Tällöin saan tehtyä omaa suosikkiani,  eli mintturaakasuklaata.

IMG_4122 copy
IMG_4148 copy

image: Nessan elämää / Vanessa

Aluksi homma lähti käyntiin kaakaovoin raastamisella ja sulattamisella. Sen jälkeen sekoitimme jauheen kaakaovoin sekaan ja lisäsimme seokseen hunajaa sekä himalajansuolaa. Maku oli tässä vaiheessa hieman jauhoinen ja rakeinen, joten mietin, voiko maku parantua ajan kanssa. Monesti raakaruoka maistuu juuri siltä, kuin millaiseksi se tehdään. Nämä suklaat kuitenkin paranivat jäähdytyksen aikana ja vielä kotimatkan jälkeenkin herkuttelin mielettömän hyvänmakuisilla raakasuklaapaloilla. Ihan tajuttoman hyvää, olen koukussa. Maku ei ollut yhtään jauhoinen, vaan hyvin kermainen.

Kun raakasuklaamassa on nestemäistä, se kaadetaan muotteihin. Lisäsimme kaakaonibsejä ja inkamarjoja muotteihin ennen massan lisäämistä, mutta ilmeisesti marjat kannattaakin lisätä muotteihin vasta massan kaatamisen jälkeen, sillä meillä marjat aiheuttivat hieman vaikeuksia suklaiden irrotusvaiheessa. 

IMG_4152 copy
IMG_4168 copy
IMG_4176 copy
IMG_4215 copy
 image: Nessan elämää / Vanessa

IMG_4193 copy
IMG_4200 copy
 image: Nessan elämää / Vanessa

Raakasuklaa-workshop oli todella mielenkiintoinen tilaisuus, jonne kannattaa lähteä ystävän, tai vaikka treffikumppanin kanssa. Musta tuntuu, että paikalla saattoikin olla eräs deittipari. Joka tapauksessa luvassa on mielenkiintoinen parituntinen raakasuklaan parissa.

Kiitos mielettömästi GreenStreetille raakasuklaa-workshopista. Olin ja olen edelleen koukussa.

t. Enni

Workshop saatu blogin kautta!

Kommentit

 1. Kiva postaus! :) Olen menossa tällä viikolla toiseen Greenstreetin tapahtumaan, mutta suklaa workshop täytyy myös laittaa korvan taa. Minä myös työnnän nibsejä vähän sinne ja tänne ruuan sekaan ja pidän mausta! Tosin nyt raskausaikana olen vähän vähentänyt ja ollut pitkään ihan ilmankin, mutta odottelen syksyä, jolloin saa taas rouskuttaa kunnolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, voi sitä päivää, kun pääsee taas rouskuttamaan! Joo, mä oon aivan koukussa niihin. Jotenkin sen kitkeryys katoaa aivan täysin rahkan seassa! Namnam. Mihin tilaisuuteen olet menossa? :)

   Poista
 2. Hienon miestenpaidan olet fida lähetystorista löytänyt

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole second hand, eikä miesten. Mutta nice try! ;)

   Poista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni:

Lue myös