Hengenahdistus / Juokseminen talvisin

Luin On My Way -blogista juuri erään jutun koskien juoksuharrastusta. Ihan samaa juttua olen miettinyt viimeisen kuukauden ajan... Siis miten käy, kun pakkaset tulevat ja juoksu käy hengittämisen osalta mahdottomaksi? Onko teillä muilla samanlaista oireilua, eli talvisin kylmässä ilmassa hengitys alkaa käydä raskaaksi ja henkeä alkaa ahdistaa? Mulla on allergia ja astmalääkkeetkin löytyvät, eli kyseessä on aito ongelma. 


Pari viime talven ulkoilukertaa on jäänyt hyvin mieleen. Erään kerran tulin salilta ja pakkasta oli ulkona -20 astetta. Pääsin autokyydillä lähelle kotiani Riihimäellä, mutta sen parin sadan metrin kävelyn jälkeen olin tukossa kotonani seuraavat kaksi tuntia. Henki rohisi, enkä saanut kunnolla happea. Toinen kerta oli eräs tavallinen koulumatka pakkasaamuna. Puolivälissä matkaa henki alkoi pihistä ja kurkku tuntui turvonneen umpeen. Ja nämä molemmat ovat syntyneet kävelylenkin tuloksena!

Mietin siis sitä, miten voisin käydä talvisin juoksemassa? Tällä hetkellä vedän jo nyt rajan siihen, että kun lumet tulevat, en enää juokse ulkona. En halua hengenahdistusta, enkä halua kaatua. Onko talvella ylipäätään mahdollista juosta, mikäli kärsii astmaoireista? Vai siirryttekö suosiolla sisätiloihin matolle?

t. Enni

Kommentit

 1. Mulla alkaa rohisemaan ihan jo ripeästä kävelystä kovilla pakkasilla. Mullakin on kyllä astma niin se varmaan syynä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii sehän se varmaan on se syy... Voi harmi. Käytätkö säännöllisesti hengitettäviä lääkkeitä tai ootko huomannut, että niillä olis jotain vaikutusta urheilun kanssa?

   Poista
 2. Ihanaa etten oo ainut kenellä on tää ongelma, tunnen itteni välillä niin pöljäksi kun muut ei tajua mistä puhun. Ei tarvii edes olla kunnolla pakkasen puolella niin keuhkoja jo ahdistaa. Astmaoireita on ollut, mutta toistaiseks Ventolinella pärjätty niin ei ole tarkempia testejä tehty...

  Mutta juoksua oon tästä huolimatta harrastanut talvella, en tosin ihan kovimmilla pakkasilla. Mun mielestä pahinta on juurikin nopeat pyrähdykset esim. kun juoksee bussiin. Lenkille kun lähtee niin mulla auttaa jonkin verran, että kunnolla lämmittelee kävellen, niin että tosi pikku hiljaa koventaa tahtia ja juoksussakin juoksee hieman normaalia hitaammin ja välttää sellaisia äkkinäisiä pyrähdyksiä. Nenän kautta hengittämällä ilman pitäis lämmetä nenäontelossa, mutta mä en ainakaan osaa juostessa hengittää kuin suun kautta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei no hyvä kuulla, ehkä tuolla tyylillä sitten välttäisi tuon hengenahdistuksen! Mutta joo Ventolinea mäkin käytän. :) Eli kannattaahan se kokeilla, ja juuri mennä sitä vauhtia kun tuntuu hyvältä. Mmh mä muuten hengitän sillä tavalla, että nenän kautta sisään suun kautta ulos. Jotenkin pakotin itseni oppimaan sellaisen hengitystyypin jo salilla aikoinaan ja sitten se on vaan jäänyt :D Tosin vaihtelen kyllä hengitysrytmiä, jos alkaa pistää vatsaan.

   Poista
 3. Kannattaa varmasti jutella lääkärin kanssa, ettet suotta jätä harrastustasi jos apua olisikin saatavilla. Itsellä ei ole astmaa tai muuta sairautta joka ahdistusta aiheuttaisi, ja talvijuoksu onnistuu kyllä. Aivan kovimmilla pakkasilla en ole juossut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itse asiassa käynyt astmaseurannassa ja jättänyt sen leikin kesken, koska se tuntui ihan pelleilyltä. Astma diagnosoitu tai ei, kyllähän sen tietää, että jotain siellä on vialla. Diagnoosia ei helposti saa, koska sittenhän mun lääkkeet olisivat halpoja... Tosin reseptit on nyt jo kaikista. Jätin siis lääkärikäynnit kesken, kun yhden kevään niissä aika-ajoin ravasin ja kalliiksi se tuli... Lääkkeet siis, kun niitä piti ottaa päivittäin. Ehkä nyt pitäisi kyllä käydä, kun on tämä pahin aika vuodesta siitepölykauden lisäksi. Eli mennä henki pihisten pef-seurantaan:D

   Poista
 4. Mulla on astma ja pakkasilla koulumatkat on aika tuskaa. :/ Pitäis mennä vaan tosi hitaasti koska juokseminen ei tuu kysymykseenkään. Lääkkeitä oon käyttäny vaan siitepölyaikana. Kerran jouduin tekemään astmakontrollissa rasitustestin ulkona -14 asteessa (raja sisälle oli -15..), oli yks kauheimpia kokemuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh joo no kiva! Mua ei oo ikinä pistetty juoksemaan missään, vaan olen vaan kiltisti puhallellut lukuja ja käyttänyt avaavia/hoitavia. Näyttää siis olevan se syynä, että heti kun hengästyy yllättäen, tulee tuo sama. Aika jännä, kun itse en edes huomannut silloin kotiin kävellessäni, että olisin hengästynyt, ja se paheni saman tien kun astuin sisälle!
   Vaan sama, allergialääkkeitä käytän kyllä koirien takia viikottain, mutta astmalääkkeitä vaan kun on tarve.

   Poista
 5. Itselläni ei hengitykselle käy juuri mitään (varmaan koska mulla ei ole astmaa :D) mutta kurkku tulee kylmästä ilmasta niin kipeäksi, että hengittäminen sattuu. Mulla toi ongelma varmaan johtuu siitä, että en ole tottunut talven ilmaan joten jatkan toistaiseksi lenkkeilyä. Mutta jos oisin sun tilanteessa jäisin varmaan suosiolla sisälle.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sekin on kyllä totta. Jo nyt kun kävin eräs aamu pyöräilemässä sellaisen hullun ylämäen ylös oli henki kyllä niin tiuhassa, sattui ja palautuminen otti yli puolet pidempään kuin jos kesällä olisi polkenut. Blah tämä on ihan tyhmää! :D

   Poista
 6. En juokse kovalla pakkasella, mutta yritän kumminkin käydä ulkona kävelemässä... sitä raitista ilmaa kun ei juoksumatolla saa ja se on aika iso syy siihen miksi ylipäänsä lenkkeilen. Mutta uskon siihen ettei pakolla kannata... häviää ilo tekemisestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta. Mun mielestä ulkona lenkkeily on myös 100% kivempaa kuin sisällä. Ei puhettakaan, että juoksisin puolta tuntia sisällä, YÖK :D Ulkona joo tietysti! Crossarillakin kyllä se 15-25 min on ihan se maksimi, koska pitää sitä jäädä aikaa myös muuhun treenaamiseen ja pelkästään juoksemaan mua ei sisälle saa.

   Kävelylenkit voisi muuten ottaa vaihtelun vuoksi kuvioihin. Eilen tuli jo testattua ja ainakin toistaiseksi sujui hyvin!

   Poista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni:

Lue myös