Siirry pääsisältöön

Caminito del Rey - Kuninkaan polku



Lähes päivälleen vuosi sitten avajaisiaan viettänyt Caminito del Rey on kokemisen arvoinen matkakohde. Reitin ainoana ehtona on se, että reitti sopii kaikille, jotka ovat kykeneviä kävelemään itse. Korkkareita ei ole sallittu, eikä myöskään isoja rinkkoja. Reppu sen sijaan saa olla selässä. Tuttavallisemmin kuninkaan poluksi nimetty reitti on mielestäni yksi upeimmista nähtävyyksistä, jonka olen ikinä kokenut.

Caminito del Reylle on helppo mennä, eikä se sijaitse kovin kaukana Malagasta. Ihan lähettyvillä sijaitsevat myös kuuluisat järvet, minne mun täytyy matkustaa vähintään kerran vuodessa. Olemme kulkeneet paikalle aina autolla, joten en ole ihan varma julkisen liikenteen aikatauluista.



Reitti voi tosin olla huono vaihtoehto korkeanpaikankammoisille, mutta jos yhtään pystyy elämään asian kanssa, niin reitti kannattaa käydä kävelemässä läpi. Ei sitä korkeutta aina tajua itsekään, mutta maisemat sen sijaan saavat pään pyörimään. Kurkkaa virtuaalikierros ensialkuun vaikkapa Google Mapsista

Teräspylväillä kallionseinään kiinnitetty polku on suunnilleen metrin leveä ja se on rakennettu vanhan polun yläpuolelle. Kaikkiaan kävelyä alkupisteeltä loppupisteelle syntyi 7,7 kilometriä ja aikaa kului hieman yli kolme tuntia. Reitin odotetuin kohta näkyy yläpuolella olevassa kuvassa, jossa vanhan sillan viereen on rakennettu uusi riippusilta, jota pitkin rotkon ylitys tapahtuu. Voin sanoa, että kyllä huojuu (linkki näkymään)!


Ennen suunniteltua patikointia tulee jokaisen varata oma vierailuaika, sillä reitille päästetään vuorokaudessa vain rajallinen määrä ihmisiä ja moni päivä myydään loppuun hyvissä ajoin. Ennen vierailua kannattaa myös selvittää käytännön asiat, kuten kummalta sisäänkäynniltä oma reitti lähtee.

Reitin voi kävellä kahdesta ei lähtöpisteestä, Alorasta tai Ardalesista. Reitti ei kulje kehää, eli jokaisen täytyy suunnitella reittinsä siten, että pääsee myös takaisin lähtöpisteelle omin päin. Yksi vaihtoehto on hypätä bussin kyytiin (kulkee väliä Alora - Ardales), mutta tällöin kannattaa olla tarkkana bussiaikataulujen kanssa. Hinta oli edullinen, noin reilun euron luokkaa. Toinen vaihtoehto on kävellä takaisin samaa reittiä kuin tulikin. 




Aloran eteläinen sisäänkäynti sopii niille, jotka saapuvat paikalle junalla. Alorasta lähtevä reitti viettää ylämäkeen ja on siksi hieman haasteellisempi ja hitaampi. Ardalesista (El Mirador -ravintolan lähettyviltä lähtevä) alamäkeen kulkeva reitti on taas helpompi vaihtoehto. 

Me lähdimme Ardalesista. Reitti alkoi tunnelilla, jonka jälkeen saavuimme vesivoimalan viereen joelle 1. vartiotornille, jossa seuruettamme odotti lipuntarkastus. Vartiotornille kannattaa saapua hyvissä ajoin, sillä me taisimme jonottaa 45 minuuttia ihmispaljoudessa ennen kuin pääsimme tiskille. Olimme kuitenkin ihan aikataulussa, eli suunnilleen oikeaan aikaan pääsimme lähtemään reitille.

Ensimmäinen osuus reitistä kesti alle tunnin ja pituudeltaan se oli 2,7 kilometriä. Reitin keskivaiheilla pääsi kävelemään luonnon keskelle polkua pitkin. Reitin loppupuolella maisema muuttui taas ja reitti alkoi kulkea pitkin vuorenrinnettä.

Mielestäni kävelimme suhteellisen ripeästi, koska alun jonotuksineen selvisimme koko reitistä noin 3,5 tunnissa. Kesällä kannattaa varata reitille enemmän aikaa, koska kuumuudessa kannattaa pitää juomataukoja enemmän (ohjeaika on noin 4 tuntia). Meitä helli aamulla vain +12 asteen lämpötila, joka onneksi unohtui aika pian liikkeelle päästessä ja maisemia ihastellessa.



Reitille kannattaa varata mukaan evästä, hyvät kengät ja riippuen vuodenajasta, sopivat vaatteet. Keväisin kannattaa varautua siihen, että vuoristossa on aina viileämpi kuin rannikolla. Tuona päivänä lämpötilaero oli todella selkeä ja tästä syystä olisin itsekin voinut pukea ylleni vaikka toppatakin. Onneksi sisko on sen verran lämminverinen tyyppi, että antoi mulle takkinsa. 

Kuvista kuitenkin näkee, että hyvin sekalaista varustusta oli nähtävissä muidenkin yllä. Collegehousut, tuulitakit ja vaelluskengät yms. toimivat varmasti ja kypärät saa lähtöpisteeltä.

Mitäs muuta? Kuvia saa ottaa, mutta jalustaa ei saa tuoda mukanaan. Tupakointi on kiellettyä koko reitillä, eikä reitiltä löydy myöskään vessoja. Reitillä ei myöskään saa juosta, hyppiä, huutaa tai kuunnella musiikkia liian kovaan ääneen. Valmiita eväitä saa ja kannattaa tuoda mukanaan, mutta roskat pitää viedä mennessään pois. Reitillä ei ole roskakoreja, eikä siellä ole paikkoja, missä ruokaa voisi valmistaa.





Uusittu reitti kulkee suunnilleen 400 metriä korkeiden ja pystysuorien kalliojyrkänteiden reunalla noin 100 metrin korkeudessa. Uuden polun alla on yhä nähtävissä vanha polku. El Chorron seutu La Garganta del Chorro (näkyy alla olevassa kuvassa) on tullut itselleni tutuksi vuosien aikana. Ennen kuin reitti suljettiin 15 vuotta sitten, kävin ottamassa muutaman askeleen vanhalla polulla! Tiesittehän muuten, että tuolla on käynyt pahoja onnettomuuksiakin. Ei ihme, että ennen reitin uusimista Caminito del Rey oli yksi maailman vaarallisimmista reiteistä.

Se, missä kohtaa nuorempana kävelin, ei onneksi ollut ihan 100 metrin korkeudella. Kerran pahin pelkoni myös toteutui, sillä olin kävelemässä junaradallista siltaa pitkin, niin eiköhän sieltä tullut juna samaan aikaan. Eväät syötiin -kuvassa näkyy kyseinen silta, jonka yli uusittu polku kulkee. Ennen polku alkoi junaradan vierestä.

Vapaat ilmaiset ajat menevät nopeasti, eli jos olette kiinnostuneita reitistä, kannattaa käydä kurkkimassa vapaita kellonaikoja omalle reissulleen caminitodelrey.info-verkkosivuilta. 

Lippuja ilmeisesti myydään myös lähiravintoloissa ruokailun yhteydessä. Me onnistuimme nappaamaan reitille ilmaiset liput, eli vielä sellaisiakin voi saada!

t. Enni


Lue myös / Read also


Kommentit

  1. Aivan mahtavan kuuloinen lenkki! Ja maisemat on upeat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä hyvä fiilis tämän reissun jälkeen! :)

      Poista
  2. Hulppeet maisemat! Tää täytyykin yrittää muistaa, jos meen kesällä käymään Malagassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, upea paikka! Kannattaa hyvissä ajoin tutkailla sivuja, koska reitit myydään varmaan loppuun kesältä. Viime kesä oli loppuunmyyty ainakin kokonaan, kun yritin katsella parin viikon varoitusajalla sopivia päiviä viime kesänä.

      Poista
  3. Wau mitkä maisemat! Tonne pitää kyllä ehdottomasti päästä jonain päivänä, vanhalle reitille en olisi kyllä astunut mistään hinnasta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama homma, oon katsellut kauhuissani Youtubesta niitä videoita, joissa vanhalla polulla tyyliin juostaan! Mutta kannattaa käydä!

      Poista
  4. Vahingossa päädyin blogiasi lueskelemaan. Mielenkiintoisia juttuja. Huikeita nuo uusimmat kuvat maisemineen! :)

    VastaaPoista
  5. Upeen näköstä! Kunnon kävelyretket hienoissa maisemissa on niin mun lempparijuttu, että tälle reitille tekis kyllä mieli vielä joskus. Hahah nyt iski kyl kunnon hiking-into, oon tällä hetkellä ite vaihdossa Jamaikalla, joten täytyypä alkaa suunnittelemaan retkeä vuorille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oh kuulostaa aika hienolta! Mutta jos joskus lähempää haluat äksöniä, niin Espanjasta löytyy! Suosittelen!

      Poista

Lähetä kommentti

Totta turiset kuomaseni.

Suositut tekstit

Atooppinen ihottuma ja turvonneet silmäluomet

Alan hiljalleen kyllästyä atooppiseen ekseemaan, joka on vaivannut minua aikalailla koko ikäni ajan. Olen onneksi säästynyt pahimmalta ihottumalta, mutta mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän huomaan herkistyväni mm. kosmetiikalle. Vuonna 2014 herkistyin ripsipidennyksille niin paljon, että silmäluomeni olivat turvoksissa useita päiviä ripsien laiton jälkeen. Jo vuosia olen luottanut perusvoiteisiin ja unohtanut hajustetut vartalovoiteet kokonaan. Hajuvettäkin suihkutan nykyisin lähinnä vaatteille. Erityisesti käsien iho on välillä näyttänyt melkoisen hurjalta, varsinkin talvisin. Onneksi ihotautilääkäri määräsi pari vuotta sitten Protopicia , joka on toiminut loistavasti! Käytän sitä nykyisin ennaltaehkäisevästi. Nyt viime aikoina, tai oikeastaan jo kesästä lähtien, olen huomannut, että silmäluomeni ovat alkaneet reagoida silmämeikkiin. Olen huomannut, että pahiten luomia ärsyttää eyeliner . En enää arkisin laita lähes ollenkaan meikkiä silmiin, etteivät luomet turpoaisi päivän

10 KUUKAUTTA SMILE-LASERLEIKKAUKSEN JÄLKEEN

Kohta on kulunut vuosi Smile-laserleikkauksesta , joten ajattelin kerrata kokemuksia leikkauksen jälkeisestä ajasta ja elämästä. Edellisen kerran kertasin kuulumisia vain kuukausi laserleikkauksen jälkeen, tuon postauksen voitte lukea täältä . Tänään oli oikeastaan hyvä päivä kirjoittaa tämä postaus, sillä kulunut aika on saanut unohtamaan osan negatiivisista kokemuksista. Toipuminen ei ole ollut ihan helppoa, mutta onneksi toipumisvaiheen oireet eivät ole olleet niin pahoja. Tänään aamulla mun näkö oli nimittäin aika sumea toisessa silmässä, mutta se saattoi johtua siitä, että silmät olivat muutenkin hieman turvoksissa.  Ajoittaisia näön sumeutumisia on ollut havaittavissa nyt pitkin vuotta, mutta olen laittanut ne edelleen leikkauksen piikkiin. Sen sijaan yleislääkäri, jonka vastaanotolla kävin viime viikolla, oli kovin kiinnostunut näköhäiriöistäni. Katsotaan siis liittyykö niihin jotain muutakin, vai onko tämä edelleen toipumisesta johtuvaa. Sumeutta on siis havaittavissa

KAKKUA AAMUPALAKSI? SARJASSAMME ÄITIVINKIT: VAUVALLE JA AIKUISILLE SOPIVA, HERKULLINEN JA NÄYTTÄVÄ SMOOTHIEKAKKU

Sarjassamme äitivinkit: Vauvan herkullinen kakku Mitä kakkua voi syödä hyvällä omalla tunnolla vaikkapa aamupalaksi? Haluatko tarjota juhlissa koko perheelle sopivan kakun?  Tämän loistavan vinkin sain eräillä vauvakutsuilla muutama kuukausi sitten. Kyseisille kutsuille sai jokainen halutessaan tehdä syötävää nyyttikestimeiningillä. Kutsuilla olikin tarjolla raikkaan näköinen kakku meille ja lapsukaisillemme. Kyseistä kakkua pystyi syömään alle vuoden ikäinen lapsikin. Mikä on siis tämä mystinen kakku, joka sopii erinomaisesti tarjottavaksi vauvalle, taaperolle, äidille, isälle ja vaikka koko suvulle? Se on kuvan smoothiekakku ! "Tein tyttäreni syntymäpäiville smoothiekakun  keksi-voiseokseen, mutta alkuperäisen ohjeen mukaan  pohjan voi tehdä myös keksi-hedelmäsose-pohjaan tai apinaevääseen" Smoothiekakun resepti on helposti sovellettavissa Toki kyseisen smoothiekakku tulee tehdä vauvaystävällisempänä, jos seurueessa on alle vuoden ikäisiä nape

Moderni sauna ja upotettava kiuas

Moderni sauna Kahden talon suunnittelu on edennyt siihen vaiheeseen, että toinen taloista sai juuri muuttoluvan. Viimeisimpänä työn alla on ollut saunojen suunnittelu ja toisen talon saunan valmistumista onkin odoteltu innokkaana. Saa nähdä, pääseekö jo ensi viikolla saunaan. Saunan kanssa sai tosin raapia päätä. Ihan alunperin saunan puut oli tilattu talofirmalta, mutta lopulta kävi ilmi, että valikoima rajoittui parhaimmillaankin vain STP-profiililla varustettuun tervaleppään, eikä tässä edes hinta toiminut porkkanana. Siispä ei auttanut muu kuin alkaa etsiä saunan puita eri valmistajilta.  Saunan suunnittelu loppusyksystä oli varmaan huonoin ajankohta ikinä, sillä joko kaikki muutkin rakensivat saunoja, tai myös materiaalipula näkyi kauppojen valikoimissa. Lopulta löytyi onneksi kiva vaihtoehto, joka täytti allekirjoittaneen vaativat kriteerit. Saunan paneeliksi ja laudepuuksi valikoituivat lopulta ThermoRoyal sarjan suoralla profiililla oleva kaunis apachi. Puut tilattiin  Väripirt

HIUSTENPIDENNYSTEN VÄRJÄÄMINEN KOTONA

M ulla tulee tästä postauksesta todella nostalgiset fiilikset, tämä on vähän sitä vanhempaa "Ennin kengissä" -matskua. Vastaavan postauksen toteutin vuonna 2012 tismalleen samana päivänä 11.4 ja ihan sattumalta tänäänkin päädyin samojen puuhien pariin! Aiheena on siis hiustenpidennysten värjääminen . TAUSTAA Olen aina tykännyt laittaa ja kasvattaa hiuksiani. Itse asiassa kampaajankin ammattikin on aina kiinnostanut, mutta olen niin herkkä kaikille hajusteille ja tököteille, ettei ammatti sopisi minulle. Kuitenkin tykkään värkätä hiusten kanssa (kokeilla esim. pinkkiä, kun siltä tuntuu ) ja aika usein myös pelleillä kaapista löytyvien hiustenpidennysten kanssa. Mulla on ollut vuosien ajan vaikka millaisia kokemuksia kotitekoisista hiustenpidennyksistä ja niistä on saatu kehuja ihan kampaajiltakin. Minulla on myös ollut tapana hamstrata alennuksista hiusvärejä omien hiusten värjäämistä varten, tai sitten juuri tällaisia pieniä projekteja varten.  Olin my